OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 15 lis 2018, 18:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 07 lis 2018, 09:13 
Offline
Kecka

Registrován: 06 lis 2017, 19:10
Příspěvky: 29
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj,

chtěl bych vás kolegové požádat o pomoc. Dostal jsem na stůl k opravě letitou Targa Win grafiku do ISA slotu se zajímavým ET4000 čipem. Prostě grafika, kterou by stálo za to rozchodit. Grafika je ve vizuelně bezchybném stavu, bohužel "prasí". Po zapnutí se korektně inicializuje a začne zobrazovat, tozn. PCčko s ní projde P.O.S.T.em, ale v dalším okamžiku v přesně deterministických situacích zasekne počítač a na obrazovku vyblije mrvu. Je tedy jasné, že jede minimálně základní paměť, ET4000 i DAC, ale nějaká řídící logika selže v konkrétních race conditions.
Na grafice je vedle ET4000 v patici letitý PAL16, takže jsem začal podezírat ten. A taky že ano, po přečtení v programátoru je úplně čistý, bez programu.
A tady potřebuji pomoct - nemáte prosím někdo v šuplíku tuhle funkční grafiku, ze které byste mi mohli stáhnout obsah té PALky, případně mi umožnit si ji u vás stáhnout? Na netu se to bohužel nedá najít.
Určitě bych našel způsob, jak se revanšovat.

Díky, Pavel


Přílohy:
20181107_084643.jpg
20181107_084643.jpg [ 515.77 KiB | Zobrazeno 367 krát ]
20181107_084611.jpg
20181107_084611.jpg [ 660.64 KiB | Zobrazeno 367 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 07 lis 2018, 09:39 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2607
Has thanked: 133 times
Been thanked: 177 times
Nejakeho Tsenga jsem ted mel v ruce, a mel jsem v ruce podobne vypadajici grafiku, ale nevim, jestli to v obou pripadech byla jedna a tataz karta, protoze podobnych s jinym chipem mam vic - mrknu se, co to bylo.

Nemuze ten PAL bejt chranenej proti cteni? Nebo to u PALu nejde?

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 07 lis 2018, 14:46 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 10:50
Příspěvky: 35
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times
A není to tím že ten PAL je od výrobce chráněnej aby nešel vyčíst... ? To se potom tváří jako prázdnej.......


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 07 lis 2018, 14:53 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2607
Has thanked: 133 times
Been thanked: 177 times
Tak jsem nasel dve ET4000, ale zadna z nich nevypada jako ta na obrazku. Jedna nema zadnej PAL, ta druha sice jo, ale je zapajenej, takze by se vyndaval dost obtizne.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 07 lis 2018, 16:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1766
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 125 times
obsah PAL nepřečtete, protože je bloknutý proti čtení. Pokud chcete ověřit zda je OK (což asi bude na 99.9%), tak potřebujete minimálně kvalitní osciloskop nebo slušný logický analyzátor a podívat se na jeho vstupy a výstupy během činnosti. Ale zde, v PAL obvodu chyba nejspíš nebude. Kdyby byl PAL vadný, byla by karta mrtvá, totálně. Možná by bylo dobré dát sem fotku té "mrvy" z obrazovky. Z toho lze usoudit ledaccos. Ale chce to kvalitní fotku, ne z mobilku. Mobilky dělají fotky ja Ljubitěl nebo Čajka z 80tých let ...
Bude dobré vyzkoušet ten VGA adaptér v jiném počítači. Ta závada totiž vůbec nemusí být na videoadaptéru.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 11 lis 2018, 09:25 
Offline
Radil

Registrován: 19 pro 2013, 15:54
Příspěvky: 353
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 69 times
Jednoduchý test - vyber obvod z pätičky a zapni ...
Skôr by som čakal že bude problém s niektorou z Epromiek, bitíky sa menia na FF...

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 13 lis 2018, 10:48 
Offline
Kecka

Registrován: 06 lis 2017, 19:10
Příspěvky: 29
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
computerasylum píše:
obsah PAL nepřečtete, protože je bloknutý proti čtení. Pokud chcete ověřit zda je OK (což asi bude na 99.9%), tak potřebujete minimálně kvalitní osciloskop nebo slušný logický analyzátor a podívat se na jeho vstupy a výstupy během činnosti. Ale zde, v PAL obvodu chyba nejspíš nebude. Kdyby byl PAL vadný, byla by karta mrtvá, totálně. Možná by bylo dobré dát sem fotku té "mrvy" z obrazovky. Z toho lze usoudit ledaccos. Ale chce to kvalitní fotku, ne z mobilku. Mobilky dělají fotky ja Ljubitěl nebo Čajka z 80tých let ...
Bude dobré vyzkoušet ten VGA adaptér v jiném počítači. Ta závada totiž vůbec nemusí být na videoadaptéru.

Tak to jsem z toho jelen, do teď mi ten programátor přečetl snad všechno. S tím, že by se PAL/GAl tvářil jako zamčený proti čtení jsem se ještě vůbec nesetkal.
Jestli dokážete vyčíst něco z obrazu, budu rád. Jsou to sice fotky z mobilu, ale ta mrva je poměrně snadno dešifrovatelná ;)


Přílohy:
20181112_224204.jpg
20181112_224204.jpg [ 263.17 KiB | Zobrazeno 127 krát ]
20181112_220907.jpg
20181112_220907.jpg [ 364.41 KiB | Zobrazeno 127 krát ]
20181112_220849.jpg
20181112_220849.jpg [ 404.62 KiB | Zobrazeno 127 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 13 lis 2018, 10:50 
Offline
Kecka

Registrován: 06 lis 2017, 19:10
Příspěvky: 29
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Igi píše:
Jednoduchý test - vyber obvod z pätičky a zapni ...
Skôr by som čakal že bude problém s niektorou z Epromiek, bitíky sa menia na FF...

No pravda, to mě vůbec nenapadlo... díky za nápad!
Ostatně můžu zkusit obojí, i přeflash EPROMek, pokud se mi podaří někde najít obsah. Netušíte někdo kde?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 13 lis 2018, 13:03 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2607
Has thanked: 133 times
Been thanked: 177 times
Asi tolik:
- nezkousis to nahodou v Commodore PC-10? Pokud ano, jsi si jisty, ze karta spravne podporuje 8bit ISA rezim?
- vymenu pameti za urcite dobre jsi zkousel? Presneji receno, vypadaji zapajene, takze pouzit metodu piggyback?

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 13 lis 2018, 14:08 
Online
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1951
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 114 times
To je strčený v 8-mi bitovým slotu ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 13 lis 2018, 14:16 
Offline
Kecka

Registrován: 06 lis 2017, 19:10
Příspěvky: 29
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Karta mi přišla s tím, že takhle chybuje v jiném PC. Já bohužel jinou PC vykovávku s ISA slotem k ruce nemám, je to PC-10. Ale jak říkám, měla by to být závada konzistentní přes jiné PCka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 13 lis 2018, 17:44 
Offline
Kecka

Registrován: 06 lis 2017, 19:10
Příspěvky: 29
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Hmm tak s PAL vytaženým z patice se to chová úplně stejně. Ještě je samozřejmě možné, že těch chybiček tam bude víc, ale na paměť to IMO opravdu nevypadá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 13 lis 2018, 17:58 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7528
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Proč na začátku vidím 512KB display memory, ale na té už komplet rozhozené screeně jen x56KB display memory (čili hádám 256KB)?

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 13 lis 2018, 18:42 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2607
Has thanked: 133 times
Been thanked: 177 times
...coz je u 1MB grafiky dost podezrele v obou pripadech :)

EDIT: dokumentace pouziteho PALu rika: "Once the PAL device is programmed and verified, an additional connection may be opened to prevent pattern readout. This feature secures proprietary circuits."

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vzkříšení ISA grafiky TargaWin
PříspěvekNapsal: 13 lis 2018, 19:24 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2607
Has thanked: 133 times
Been thanked: 177 times
Jeste jsem nad tim premejslel cestou domu. Zkus na to logicky a pragmaticky.

V zasade vidim tri mozne zavady. Podle pravdepodobnosti to jsou:
1) RAM
2) EPROM
3) PAL

Otestovani RAM je otazkou asi peti minut, pokud mas po ruce nahradni cipy. Mozna by se dal vygooglovat i nejaky testovaci program na VGA RAM. Osobne to povazuju za nejpradvepodobnejsi, protoze asi polovina PC-10 (ktere taky pouzivaji 256k x 4 DRAM) jsou mrtve prave na pameti, a pameti proste odchazeji.

EPROM - nevim, neni to vyloucene, ale myslim, ze by se to projevovalo jinak. Zaprve, kazdy BIOS na karte ma checksum, a vubec by se nemel spustit, pokud checksum nesedi. Nekdy se checksum ignoruje, ale pises, ze to dela na ruznych pocitacich to same. Zadruhe, pokud je to DRAM, tak uvidis bordel, ale pocitac se nezavesi. Pokud bude chyba v BIOSu, pocitac se bude veset vzdycky stejne, ale bordel to nejspis neudela.
Ostatne, muzes precist obsah EPROMek, poskladat je a spocitat checksum, nektere HEX editory to umi.

PAL - nemyslim si, ze by to bylo ono. PAL se programuje prepalovanim propojek, a sice nejaka muze elektronovou migraci zase srust, ale ze by to udelaly vsechny???
Navic, pokud to je tim PALem, tak je ta karta na vyhozeni, protoze obsah proste nesezenes (neda se vycist).
Ale pokud mas chut, muzes si ten PAL placnout do kontaktniho pole, pripojit napajeni, osahat si vystupy a zkouset, jestli neco dela pri zmene hodnot na vstupech.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: joe4CZ a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz