OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 13 pro 2017, 06:17

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 11 úno 2017, 08:24 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Ahoj.

Založil jsem tohle vlákno, kde bych chtěl rozebrat stále aktuálnější tématiku připojení starých miláčku k moderním zobrazovadlům. Snažím se to u Didouše, Atari a C64.

Základ je samozřejmě vytáhnout alespoň S-VIDEO (C64, Atari), RGB (ZX spectrum). "W razie biedy" i Composit (třeba na VGA monitor v kamrlíku).

Na Youtube jsou někteří schopni dosahovat naprosto fantastických výsledků, zatímco jiní ne.

Chtěl bych, aby se zde objevily KONKRÉTNÍ ZKUŠENOSTI, SCREENSHOTY, ODKAZY na konkrétní modely převodníků (a návod jak je rozeznat od jiných). Ono totiž naprosto stejně vypadající převodník není stejný převodník.

Jako příklad uvádím https://www.youtube.com/watch?v=moR1yCgCxFw 8:15

Nicméně zrovna tento noname je prodáván v několika verzích, zatím by snad mohl být odlišen podle tlačítek (ten s tlačítkem RESET nebrat) :neener:

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 11 úno 2017, 11:49 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6372
Bydliště: Praha
Has thanked: 762 times
Been thanked: 753 times
Z Atari i C64 se dá dostat dobrý obraz i pomocí SCARTu ve spojení s vhodnou LCD telkou.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 11 úno 2017, 13:50 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Dobře, předpokládejme tedy, že dobré telky již neexistují. Byly všechny zničeny šediváky z nějaké záhadné planety. Taky by se dalo pod všechna témata zde připsat, že existují modernější počítače, které daný problém řeší daleko lépe.

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 11 úno 2017, 14:14 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1209
Bydliště: Praha
Has thanked: 147 times
Been thanked: 192 times
Nechci nějak prudit, ale stále jsem neviděl foto toho hnusného obrazu co máš ze všech těch 8bitů :neener:

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 11 úno 2017, 17:21 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 16 kvě 2013, 16:05
Příspěvky: 188
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 59 times
Been thanked: 54 times
Tohle téma se mi líbí, protože bych taky rád konečně vyřešil výstup ze svého Atari na LCD displeji, co má jen VGA/DVI/DP. Mám i TV tuner s Composite/S-video vstupem, ale se signálem z Atari si bohužel neporadí. Takže přemýšlím o nějakém tom převodníku na VGA.

_________________
Trying to master ANTIC, GTIA and POKEY since 1990.
Diamondz • h3x0r Deluxe • Mahjong XE • Marbled • Mashed Turtles • Mind Blast • Ocean Detox • Oilgame Deluxe • RGB • Rolltris • Speed Up! • Swapz • Thetris


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 11 úno 2017, 17:23 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6372
Bydliště: Praha
Has thanked: 762 times
Been thanked: 753 times
Už z principu se obávám, že žádný převodník nezvládne všechny osmibity, aniž byste mu dali najevo, co jste právě připojili a on dle toho patřičně upravil přístup k vstupnímu signálu.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 11 úno 2017, 18:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1635
Has thanked: 77 times
Been thanked: 110 times
PG píše:
Tohle téma se mi líbí, protože bych taky rád konečně vyřešil výstup ze svého Atari na LCD displeji, co má jen VGA/DVI/DP. Mám i TV tuner s Composite/S-video vstupem, ale se signálem z Atari si bohužel neporadí. Takže přemýšlím o nějakém tom převodníku na VGA.

Mam nejlevnejsi USB nekde z DealExtreme nebo tak, a funguje obstojne. Pouzivam VirtualDub, nic lepsiho jsem zatim nenasel, a bohuzel jsem zatim neprisel na to, jak posunout obraz, takze je dole kus useknutej, ale jinak je to celkem v pohode. Predpokladam, ze s nejakym jinym programem se da hejbnout i s obrazem.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 11 úno 2017, 19:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1509
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 424 times
Been thanked: 285 times
jsem moc rad, ze si zalozil tenhle thread. Ten problem bude cim dal vetsi s tim jak budou z tv mizet analogove vstupy. Dneska sehnat TV s S-Videem je dost tezke a pokud tam ten vstup je, tak kolikrat upscale nefunguje dobre. Vyzkousel jsem uz nekolik prevodniku, nektere jsou lepsi, nektere horsi, nektere nejdou vubec. Na ruznych forech doporucuji japonsky XRGB MINI FRAMEMEISTER. Ten umi jak S-video, tak RGB a prej je to dost dobre. Bohuzel jsem ho u nikoho nevidel nazivo. A protoze stoji dost penez, tak ho urcite nebudu kupovat, pokud to neuvidim s Atari :) Navic je tu ta potiz, ze letos zrejme zkonci vyroba, protoze jeden z hlavnich cipu se nedavno prestal dodavat.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 11 úno 2017, 19:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1107
Bydliště: Praha
Has thanked: 70 times
Been thanked: 145 times
Ja tech prevodniku mam taky nekolik a funguje jak co jak s cim. Nema to asi jasne nejlepsi reseni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 12 úno 2017, 11:41 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Výborně, pánové. Jakmile vystřízlivím po včerejším plese, hodím sem fotky z toho bazmeku (shodněme se , prosím, na tomto počeštěném výrazu), slibuji (s rEVERZou).

Poprosil bych Vás o totéž. Nyní dobrou, můj mozek provádí interlaci i bez mého vědomí :)

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 22:23 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 16 úno 2017, 21:22
Příspěvky: 1
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Teď v únoru jsem koupil na Alze tenhle konvertor:
https://www.alza.cz/premiumcord-convert ... 6.htm?o=45
Tedy, samozřejmě jsem dostal něco jiného, protože "Technické specifikace se mohou změnit bez výslovného upozornění. Obrázky mají pouze informativní charakter.".
Je to černé a má to tlačítka (zleva): Reset, AV/SV/VGA, PIP , Mode, Menu, PP. Zřejmě model zatracovaný na začátku vlákna :D .
Původně jsem to chtěl hlavně pro foťák, a to funguje bezvadně:
Příloha:
konvertor_a_fotak.jpg
konvertor_a_fotak.jpg [ 288.46 KiB | Zobrazeno 1408 krát ]

Ale vytáhl jsem po čtvrt století i Didaktik Gama. Nemám precizní fotky a vybalovat ho kvůli vám znova nebudu , ale černobílý obraz je ucházející:
Příloha:
konvertor_a_didaktik.jpg
konvertor_a_didaktik.jpg [ 402.12 KiB | Zobrazeno 1408 krát ]

Předtím jsem ale Didaktik připojil i na velký DELL monitor, který má CINCH na video zabudovaný (mám dojem, že to už se dneska nedělá, pokud to není spíš LCD televize než monitor) a obraz nebyl nějak výrazně lepší. Zvlášť v barevných plochách se to různě hemžilo. Menší LCD ale má možnost kromě "Auto Adjustment" i jakýsi adjustment řádkové frekvence nebo čeho, co to hemžení výrazně zpomalilo. Zkrátka záleží i na monitoru, jak se dokáže přizpůsobit, nejen na konvertoru. Takhle to vypadalo na DELLu s video vstupem:
Příloha:
DELL_s_vlastnim_video_vstupem_a_Didaktik.jpg
DELL_s_vlastnim_video_vstupem_a_Didaktik.jpg [ 220.46 KiB | Zobrazeno 1408 krát ]

A to vypadá fotka líp než v reálu, protože v reálu se barevné plochy hemží!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 25 úno 2017, 09:34 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Ahoj, tak tady mám těch pár fotek z HW které jsem zkoušel.

Jako první šel S-VIDEO 2 HDMI převodník z GME.cz:

Příloha:
HW S-Video GME.jpg
HW S-Video GME.jpg [ 16.08 KiB | Zobrazeno 1337 krát ]


Příloha:
S-Video GME.jpg
S-Video GME.jpg [ 87.12 KiB | Zobrazeno 1337 krát ]

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 25 úno 2017, 09:41 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
A pak, spíše kvůli ceně (270,- Kč i s dopravou), jsem objednal na Ebay Tohle. U toho je problém ten, že se jich vyrábí asi 10 stejně vypadajících modelů, některé chodí výborně. Tenhle je s tlačítkem RESET (třetí zleva).

U tohoto se po cca 2s střídá obraz normální s rozdvojeným, viz obrázek.

Příloha:
HW S-Video VGA.jpg
HW S-Video VGA.jpg [ 34.49 KiB | Zobrazeno 1335 krát ]


Příloha:
S-Video VGA1.jpg
S-Video VGA1.jpg [ 126.55 KiB | Zobrazeno 1335 krát ]


Příloha:
S-Video VGA2.jpg
S-Video VGA2.jpg [ 54.46 KiB | Zobrazeno 1335 krát ]

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: S-VIDEO, Composit, RGB -> VGA, HDMI
PříspěvekNapsal: 22 lis 2017, 19:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1209
Bydliště: Praha
Has thanked: 147 times
Been thanked: 192 times
Zkoušel jste někdo tuto hračku z ebay ? :
https://www.ebay.com/itm/Mini-RCA-AV-to ... 2101702543

Já zatím zkusil letmo C64 a obraz je posunutý s hnědým pruhem uprostřed. Po zapnutí je to ok, ale po
chvíli se "rozpůlí". Někdy to vyfotím a toustnu i jiné ščoty(či zdroje AV).
Jako nečekal jsem žádný zázrak, ale tohle tedy ne.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz