OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 18 pro 2018, 20:32

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 17 pro 2013, 21:02 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 22:38
Příspěvky: 535
Bydliště: Praha
Has thanked: 293 times
Been thanked: 115 times
Nezaznamenal jste náhodou někdo, zda existuje nějaká šance na vzkříšení značky Commodore po smrti Barryho Altmana?

Našel jsem relativně novou diskuzi tady

http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=47767&sid=e9eee11de614d4d235387d42b7f21ad5

ale bohužel jsou všichni poměrně skeptičtí... :cry:

Na Wiki už se taky nic neobjevilo
http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_USA

_________________
http://www.oldgames.sk/user/zxretrosoft/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 18 pro 2013, 10:41 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7611
Bydliště: Praha
Has thanked: 963 times
Been thanked: 893 times
K čemu... Vždyť to bylo všechno už jen pro ostudu.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 18 pro 2013, 11:21 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 20:24
Příspěvky: 310
Has thanked: 9 times
Been thanked: 41 times
....jo to je fakt, pokud by komunita vůbec něco ocenila
tak možná hw ve stylu MB microITX na kterém by byli osázené zákaznické čipy AAA
a nějaké levné CPU + patice pro paměti....prostě vzít to nej z A 1200 a PC a udělat dostupnou
HW platformu...ale to jsou jen nereálné sny
:roll:

_________________
ex-STklub BRNO,SEGA Mega Drive, Sharp MZ 800, ZX emul,Commodore C64 kalkulátory HP/TI/FX, (PSP, PS2, X360)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 18 pro 2013, 11:46 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 22:38
Příspěvky: 535
Bydliště: Praha
Has thanked: 293 times
Been thanked: 115 times
Jako jakýsi druh "recese" mi to přijde naopak zajímavé. Já bych si to do práce koupil :)

Ve volných chvílích by si mohl člověk spustit emulátor a měl by to jak originál :thumbup:

_________________
http://www.oldgames.sk/user/zxretrosoft/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 18 pro 2013, 19:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1628
Has thanked: 1021 times
Been thanked: 284 times
>zxretrosoft> Já bych si to do práce koupil

Ja taky!!!

Nabidka byla castecne podobna temto PC:
http://www.cybernetman.com/en/all-in-on ... yboard-pc/
Ale tusim, ze stejne tak pekelne drahe...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 18 pro 2013, 21:33 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7611
Bydliště: Praha
Has thanked: 963 times
Been thanked: 893 times
Ano, byly to jen přebrandované casy - alespoň u těch "Amiga-like" keytopů. Mě se to docela líbí jako stroj. Ale cena je fakt šílená. Škoda, fakt věčná škoda Natami... Uvidíme, co se vyvine z toho "nového projektu", na kterém část grupy od Natami pracuje. Navíc...

Já bych po všech těch slibech a zklamáních už možná i zavděk nějakým na míru vyladěným compem, na kterém by běželo UAE, které by umělo všechno to, co WinUAE. Samozřejmě, že by o muselo být založené na nějakém open source systému. A bez kompromisů. Čili jasně dáno: budeš mít tu a tu desku, ten a ten procesor, tuhle grafárnu, tuhle síťovku, tuhle zvukovku. Všechny komponenty by musely být aktuálně v nabídce eshopů, aby je člověk mohl klidně sehnat i za půl roku. Kdo bude chtít přímý přístup k floppy, tak si pořídí CatWeasel. Ostatní smolík, jedeme přes ADF. Do kódu UAE by se zaimplemetovalo případně softcore 68050 a Marcelův AAA chipset. Ale vzhledem k tomu, že emulace 68060 je dost rychlá a UAE má svoji "grafiku", tak je to asi zbytečné.

Představuji si to jako Hurvajs válku, je mi jasné, že by to nebylo tak jednoduché. Ale když to už jednou skoro zvládli hoši s Amithlonem, tak proč by to nešlo znovu...

Při prvním spuštění by se provedla klasická instalace. Na flashce by měl člověk připravenou ROM3.1 (pokud by nechtěl AROSí) a OS3.9 s BB. Instalátor by připravil HDD (jasně že PFS3) s možností výběru počtu a velikostí oddílů, nainstaloval systém, ovladače, BoingBagy, nástavby a vše nutné pro chod. Pak už jen reset, BIOS screena a žádný "windows loading" nebo podobné krávoviny. Hezky rovnou načíst jádro a CLI, WB a jede se. Menu samozřejmě přes F12, ale jen na diskety, emulaci joye a nezbytné kravinky. CPU, RAM, Chipset a další základní HW náležitosti bych vynechal. Prostě jedeme na nadupané Amize, 030ka se volit nebude a RAMky je přehršel a míň jí taky nebude :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 18 pro 2013, 22:16 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 05:28
Příspěvky: 245
Bydliště: Handlova
Has thanked: 114 times
Been thanked: 39 times
O niecom takomto snivam aj ja. :ac:

_________________
MiST | Amiga 600 Furia II | Amiga 1200 ACA1231 | Sharp MZ800 | ZX Spectrum 48k | Didaktik M | Didaktik Gama | C64 U1541II | Atari 800XL | Atari 130XE U1MB+SIDE2.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 18 pro 2013, 22:21 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 22:38
Příspěvky: 535
Bydliště: Praha
Has thanked: 293 times
Been thanked: 115 times
misticjoe píše:
Ano, byly to jen přebrandované casy - alespoň u těch "Amiga-like" keytopů. Mě se to docela líbí jako stroj. Ale cena je fakt šílená. Škoda, fakt věčná škoda Natami... Uvidíme, co se vyvine z toho "nového projektu", na kterém část grupy od Natami pracuje. Navíc...

Já bych po všech těch slibech a zklamáních už možná i zavděk nějakým na míru vyladěným compem, na kterém by běželo UAE, které by umělo všechno to, co WinUAE. Samozřejmě, že by o muselo být založené na nějakém open source systému. A bez kompromisů. Čili jasně dáno: budeš mít tu a tu desku, ten a ten procesor, tuhle grafárnu, tuhle síťovku, tuhle zvukovku. Všechny komponenty by musely být aktuálně v nabídce eshopů, aby je člověk mohl klidně sehnat i za půl roku. Kdo bude chtít přímý přístup k floppy, tak si pořídí CatWeasel. Ostatní smolík, jedeme přes ADF. Do kódu UAE by se zaimplemetovalo případně softcore 68050 a Marcelův AAA chipset. Ale vzhledem k tomu, že emulace 68060 je dost rychlá a UAE má svoji "grafiku", tak je to asi zbytečné.

Představuji si to jako Hurvajs válku, je mi jasné, že by to nebylo tak jednoduché. Ale když to už jednou skoro zvládli hoši s Amithlonem, tak proč by to nešlo znovu...

Při prvním spuštění by se provedla klasická instalace. Na flashce by měl člověk připravenou ROM3.1 (pokud by nechtěl AROSí) a OS3.9 s BB. Instalátor by připravil HDD (jasně že PFS3) s možností výběru počtu a velikostí oddílů, nainstaloval systém, ovladače, BoingBagy, nástavby a vše nutné pro chod. Pak už jen reset, BIOS screena a žádný "windows loading" nebo podobné krávoviny. Hezky rovnou načíst jádro a CLI, WB a jede se. Menu samozřejmě přes F12, ale jen na diskety, emulaci joye a nezbytné kravinky. CPU, RAM, Chipset a další základní HW náležitosti bych vynechal. Prostě jedeme na nadupané Amize, 030ka se volit nebude a RAMky je přehršel a míň jí taky nebude :-)


Tak tohle jsem přečetl dřív než titulky v Blesku :)
Vlastně když jsem doslintal, tak nemůžu ani uvěřit, proč už taková věcička vlastně neexistuje? S dnešníma technologiema to přece musí být pro výrobce celkem "hračka" (chápu, že ne příliš výdělečná, ale kolik apriori nevýdělečných nesmyslů už vzniklo, že?)

_________________
http://www.oldgames.sk/user/zxretrosoft/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 19 pro 2013, 09:55 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7611
Bydliště: Praha
Has thanked: 963 times
Been thanked: 893 times
Proč neexistuje? Inu... Protože "si pustíš WinUAE a dostaneš to samé ne-li lepší". Ve skutečnosti by si specifický HW, na který by bylo upravené jádro nějaké distribuce linuxu, asi schánělo minimum lidí. Natož aby si ho kupovalo jako bundle. Bylo by to něco jako CommodoreOS, akorát méně okaté... Navíc WinUAE se veze na spoustě obezličkách, které mu nabízí Windows - proto je eUAE takový velice chudý bráška, neb musí být schopný běžet na různých distrech a grafických nástavbách.
Chtělo by to víc spolupracujících koderů s velmi dobrou znalostí vybraného distra, kteří by byli schopni přepsat některé win-depended věci v kódu WinUAE na svá vlastní řešení a HW v relativně krátkém čase, aby vybraná konfigurace pro spuštění mezitím nezmizela z pultů obchodů.

Samozřejmě je tu ještě jiná cesta, daleko méně legální a elegantní, ale za to schůdná pro drtivou většinu homekutilů. Upravit si instalačku XPček na svou vlastní konfiguraci, očesat na nazbytné minimum (extraMINI_XP :mrblue: ) s automatickým spuštěním WinUAE ihned po startu s natvrdo přidělenou konfigurací. Loading logo Woken můžeme nahradit černou plochou a nebo logem AmigaOS :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 19 pro 2013, 10:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
misticjoe píše:
Proč neexistuje? Inu... Protože "si pustíš WinUAE a dostaneš to samé ne-li lepší". Ve skutečnosti by si specifický HW, na který by bylo upravené jádro nějaké distribuce linuxu, asi schánělo minimum lidí. Natož aby si ho kupovalo jako bundle. Bylo by to něco jako CommodoreOS, akorát méně okaté... Navíc WinUAE se veze na spoustě obezličkách, které mu nabízí Windows - proto je eUAE takový velice chudý bráška, neb musí být schopný běžet na různých distrech a grafických nástavbách.
Chtělo by to víc spolupracujících koderů s velmi dobrou znalostí vybraného distra, kteří by byli schopni přepsat některé win-depended věci v kódu WinUAE na svá vlastní řešení a HW v relativně krátkém čase, aby vybraná konfigurace pro spuštění mezitím nezmizela z pultů obchodů.

Samozřejmě je tu ještě jiná cesta, daleko méně legální a elegantní, ale za to schůdná pro drtivou většinu homekutilů. Upravit si instalačku XPček na svou vlastní konfiguraci, očesat na nazbytné minimum (extraMINI_XP :mrblue: ) s automatickým spuštěním WinUAE ihned po startu s natvrdo přidělenou konfigurací. Loading logo Woken můžeme nahradit černou plochou a nebo logem AmigaOS :-)


alebo mozes isst na to cez linux + wine + winuae. Bohuzial nie vsetky verzia maju rating platinum (ziadne problemy a ani obmedzenia funkcnosti)

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 19 pro 2013, 10:27 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7611
Bydliště: Praha
Has thanked: 963 times
Been thanked: 893 times
linux+wine+winuae už mi přijde takové velké lámaní nohy přes větvičku. Ale je to samozřejmě také cesta.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 19 pro 2013, 11:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
misticjoe píše:
linux+wine+winuae už mi přijde takové velké lámaní nohy přes větvičku. Ale je to samozřejmě také cesta.


Ale zadarmo a legalne.

Iked osobne si myslim ze Raspberri PI a arduino ukazali ze dnes ma znova sancu nieco co nieje PC/Konzola.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 19 pro 2013, 11:57 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7611
Bydliště: Praha
Has thanked: 963 times
Been thanked: 893 times
Asi se kouknu na aukru po nějakém MiniITX s alespoň dvoujádrem a 512MB Ram a přes Vánoce prubnu vytvoření Amigy na microXP :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 19 pro 2013, 13:38 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 761
Has thanked: 12 times
Been thanked: 87 times
Teď jsem si málem nechápavostí ukroutil hlavu. Proč by proboha svatého měl někdo UAE provozvat tak příšerně složitě a oklikou přes windows verzi, když je to opensource aplikace vzniklá na unixu s mnoha (back)porty dodatečných věcí z windows verze?

Když to udělám na Linuxu, tak mám vše na stříbrném podnose vlastně úplně hotové a ten minimální systém s knihovnami vtěsnám do pár MB prostoru. Takové embedded věci dělám pro komerční sféru, takže se mnou prosím nepolemizujte. Do zdrojáků UAE se stejně bude muset hrábnout, protože je potřeba to nějak konfigurovat, což by se udělalo přes nějaký splash screen.

Akorát to stejně nikdo nekoupí, protože UAE si může pustit na PC. Lidi se daleko lépe chytají na věci s puncem skutečného hardware, třeba nějaký AGA Minimig.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore USA
PříspěvekNapsal: 19 pro 2013, 14:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1264
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 246 times
Been thanked: 441 times
Protože WinUAE verze je nejlepší.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz