OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 13 lis 2018, 19:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 133 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 06 říj 2016, 09:38 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2219
Has thanked: 82 times
Been thanked: 314 times
Tak já ten dotaz zjednoduším - ve které části Slovenska se používá tato negace pomocí slova "neni"? Např. "Keby som to vedel, tak uz som tu neni." ;)

Jako neznalce slovenských reálií by mě asi napadlo, že je to něco "východniarského", ale nevím, jestli to tak je.

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2016, 10:16 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 bře 2014, 07:59
Příspěvky: 140
Bydliště: BA
Has thanked: 10 times
Been thanked: 17 times
z viacero regionov...

http://slovnik.dovrecka.sk/narecovy-slovnik/neni


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2016, 10:25 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2219
Has thanked: 82 times
Been thanked: 314 times
Koukám... slovníček uvádí tyto oblasti: vychodné Slovensko, stredné Slovensko, zapadné Slovensko. :P

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2016, 10:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1770
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Jiiira píše:
Koukám... slovníček uvádí tyto oblasti: vychodné Slovensko, stredné Slovensko, zapadné Slovensko. :P


no je teda salamunska odpoved. Ale verim tomu ze v kazdej casti slovenska je nejake lokalne narecie kde sa to pouziva. (Mne staci ake su rozdiely v troch mestach: Trnava,Hlohovec,Piestany,Nitra
A pritom z hlohovca je to do dalsich +/- 20km)

misticjoe píše:
Tak Brno patří mezi takzvaná duální předměstí - Bratislavy a Vídně. Čili bych to hádal na nějaký západoslovenský dialekt říznutý němčinou :-)

Nemcinou je primarne "reznute" stredne slovensko (Banici tam dosli z nemecka) Na zapade je to hlavne cestina a madarcina.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2016, 10:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1702
Bydliště: Brno
Has thanked: 410 times
Been thanked: 136 times
Lisiak4 píše:
Ne ne ne, ja sa s Tebou prieť nebudem, až taký blbec som neni :mrblue:

Otcova strana je z Bratislavy a moj otec tiež, pokiaľ sa nemýlim (naši sú rozvedený od mojich 6 rokov).
Moja babička z maminej strany Bratislava, moj dedko od mami Frídek Místek (ČR). Babka a dedko prišli do Brna, odkiaľ bola tiež časť našej rodiny hlbšie do koreňov.

Moja mama Brno. Po sobáši Bratislava a ja teda Bratislava a od mojich 25 rokov Brno. Predo mňou sa vrátila do Brna mama a pred mamou přišiel do Brna moj brat. Takže som do Brna prišiel ako posledný v rámci nás troch.

To "neni" som použil na konci pre jeho zdoraznenie.

Včera som šieľ na pivko na chvilku po 20 h. a prišiel som dnes ráno o 6. Toto často nerobím a veľa som nepil ale sa to nejako časovo natiahlo, keď sme po pivku išli ku kamarátke na vinko a potom ešte na pivko do iného nonstop baru, keď som si o štvrtej ráno robil srandu, že by sme tam mohli ísť a kamarát si tiež urobil srandu a tak sme tam aj zo srandy išli :)

No a asi dám zmenu rýchlosti hrania hudby do vačšiej programovej smyčky, teda kde sa dejú všetky nastavenia a keď tak to kedykoľvek zmením :).


A ako sa inak všetci máte? :lol:

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2016, 11:01 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2011
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 220 times
Been thanked: 373 times
Lisiak4 píše:
Včera som šieľ na pivko na chvilku po 20 h. a prišiel som dnes ráno o 6. Toto často nerobím a veľa som nepil ale sa to nejako časovo natiahlo, ...
No ty brdo :shock: Vies kolko by si za ten cas naprogramoval na prehravani hudby ? :poke: A urcite by to vyslo aj ovela lacnejsie ;)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2016, 12:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1702
Bydliště: Brno
Has thanked: 410 times
Been thanked: 136 times
Mne organizmus ani nedovolí veľa piť, jednoducho cítím, že už do seba nič nedám, takže moja bilancia je za ten čas celkovo 4,5 piva a 3 deci vína a to víno bolo u kamarádky, takže som prepil tak 200 KČ aj so slaným, čo som si k tomu dával (3 sáčky), to ma tá pečená kačka s 1 pivom v reštaurácii stála v ten deň viacej a bolo vybavené tak za 30 minút od času čo mi ju doniesli :lol:

Na amiga fóre som písal, že sa programovaniu venujem už skor športovo, teda za týždeň preprogramujem tak 30 min. až 4 hodiny. Musel som to časovo osekať, už som nevládal robiť len to. Mal som na výber, či to osekám, alebo to ešte tempom, akým som chodieval chvíľu potiahnem a s tým skončím. Bolo u mňa celkom normálnym stavom, keď som spával každý druhý deň. Už to bolo skor o mojom zdraví.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2016, 12:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1702
Bydliště: Brno
Has thanked: 410 times
Been thanked: 136 times
Busy: máš pravdu ako vždy :like:

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2016, 14:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1702
Bydliště: Brno
Has thanked: 410 times
Been thanked: 136 times
Tak jsem juknul na kód a v delší smyčce jsem již měl verzi pro zpracovaní rychlosti přehrávaní hudby hotovou. Na zkontrolování a doprogramování závěrečné části rutiny teď opravdu nemám hlavu. Jak to někdy udělám, zkontroluji ještě jednou část kódu pro zpomalení běhu a závěrečnou část kódu a udělám po delší době další test, aby jsem zjistil, kde mám chybu, pokud tam nějaká bude :). Tím bych měl mít hotové postupné vypínání samplů a nehrání samplú, když to není žádoucí a rychlost přehrávání samplů. U postupného vypínání samplů pak se pokusím udělat nějaký správný poměr aby se sampl ztlumil ve správný moment, co nevím, jestli se mi to povede. Ono čím zvyšujeme frekvenci samplu, tím se zahrá rychleji a tím ho potřebuji rychleji ztlumit, aby se neopakoval a taky delka samplu tam hraje roli. S tímhle již kód počítá, ale ještě ten poměr kdy při jaké frekvenci a délce samplu samotné hraní samplu utnout.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 říj 2016, 20:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1702
Bydliště: Brno
Has thanked: 410 times
Been thanked: 136 times
V úterý jsem dokončil vše výše popsané, tedy již mi rutina dokáže sampl i nehrát. Zatím vše provedeno na 1 kanálu (další kanále mají starou logiku = nebudu změny pořád přepisovat na dalších 3 kanálech). Může se určit i rychlost hraní samplů. Budu trochu testovat a hrát se s tím co jsem zatím nestihl. Ještě mi chybí ten vzorec, který mi bude vypínat sampl v rozsahu frekvence/délka samplu ve správný moment. Pak zatím nemám vůbec namyšlenou logiku opakování různých patternů. Ale délka patternu není nijak omezena. Zatím tedy můžu pracovat s 1 patternem, můžu ho mít dlouhý jak chci (limity jsou jen v samotném assembleru) a můžu si v něm kdykoliv nahrát jakýkoliv sampl, změnit hlasitost a rychlost hraní, nastavit které sample mají hrát a dodatečně samozřejmě ztlumit sampl i v tomhle nastavení při samotném hraní hudby. Zatím jsem test provedl jen na odzkoušení nehraní samplu a tvářilo se to funkčně. Nezkoušel jsem to, co již fungovalo, již nebyl čas. Od té doby jsem pak byl v 1 kole a i teď jsem není doma, ale již jsem to prostě musel napsat, protože mám radost z toho, když něco co namyslíte funguje tak jak chcete, tedy doufám, test byl opravdu rychlý :mrgreen:. Samozřejmě byli v programu chyby. Nedalo mi to a všechny známe jsem odstranil ještě v úterý. Již jsem ten program jednoduše chtěl dotáhnout do tohohle stavu a byl jsem při chuti tak jsem toho využil.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 říj 2016, 01:28 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1702
Bydliště: Brno
Has thanked: 410 times
Been thanked: 136 times
Vypadá to funkčně, ve videu je zvuková stopa posunuta vůči záznamu, ale zvuková stopa je OK. V 1. zvukovém kanálu střídám 2 sample, měním rychlost přehrávaní a měním délku ztlumení samplu. Tak zatím asi vše OK a zkusím ten vzorec, alespoň nějaký jeho základ, frekvence mám smyšlené, tak jim zkusím dát ty správné hodnoty v rámci stupnice a možná bych se mohl naučit noty :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=LcP2Xt0 ... e=youtu.be

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 říj 2016, 19:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1702
Bydliště: Brno
Has thanked: 410 times
Been thanked: 136 times
:)


Přílohy:
periody.jpg
periody.jpg [ 51.99 KiB | Zobrazeno 4973 krát ]

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 lis 2016, 15:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1702
Bydliště: Brno
Has thanked: 410 times
Been thanked: 136 times
Tak 1. optimalizace části kódu pro výběr frekvence je hotova. Vznikl mi nový had v rámci kódu, co odstraním zas někdy jindy, ale již mám k dispozici stupnici s odstupem period viz tabulka výše. Tedy 25 různých tónů. To odstranění nového hada v rámci kódu mne teď nějak moc netlačí, budu řešit potřebnější věci a snad již do rutinky budu moci nasypat něco smysluplného v rámci zvuku/hudby, uvidíme.

Pro zajímavost přikládám jednu z části kódu, na které jsem teď pracoval. Dole v poznámce je původní nekompletní část kódu. Měl jsem tam ještě 1 chybu a tu jsem hned odstranil, když mi rutina hrála jen tóny do rozsahu 1 byte (pro faraona 1 bajtu ;) ), to jsem hned odstranil s ADD.W (měl jsem ADD.B), pak jsem měl jako pauzu v hraní pomocí čísla 10 a to je teď taky tón, tak jsem dal pauzu na číslo 20. Poslední věcí je, že nejnižší číslo je nejvyšší tón, tak to možná prohodím, ještě uvidím.


Přílohy:
vyberFrekvence.jpg
vyberFrekvence.jpg [ 72.29 KiB | Zobrazeno 4825 krát ]

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 lis 2016, 00:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1702
Bydliště: Brno
Has thanked: 410 times
Been thanked: 136 times
Test stupnice na Kohútiku Jarabém. Editace není ideální, ale celkem v klidu. Nejhorší bude asi zadávaní pauz mezi hraním samplů, uvidí se. Snad na něco jednoduššího by to mohlo být použitelné :)
Již jsem prohodil ta čísla a nejnižší číslo je nejnižší tón.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7toitD9FMes&feature=youtu.be[/youtube]

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 lis 2016, 19:38 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1702
Bydliště: Brno
Has thanked: 410 times
Been thanked: 136 times
No jo spíše jsem teď odhaloval chyby. Nejdříve po dopsaní logiky pro hraní všech 4 kanálů kde ze své absolutní nedbalosti jsem udělal hloupou chybu a já ji hledal 2 hodiny a pak něco lepšího, časovač 8520 se mi postaral o 5 hodin zábavy, když se mi postaral o problémový chod mé rutiny a já tuhle část kódu vůbec nepodezříval a jako debil jsem koukal všude jinde. Rutina mi s použitím téhle části kódu s časovačem fungovala dobře v rámci kratšího cyklu, ale toho dlouhého již ne. Ještě jsem ten problém neodstranil, ale již vím kde konečně je, tak by to již mělo být v pohodě. Asi pro dnešek končím :). Ale na Python se pořád ještě neškrábu, tam jsem některé problémy ani nevyřešil a po 3 dnech jsem je odložil na později, kým budu v programování lepší. Byly asi 2 a i to při nějakém používaní knižnice, co mi moc nesedí a asi se k tomu již nedostanu :angel:.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 133 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz