OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 20 zář 2019, 14:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 136 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 10 led 2016, 15:41 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1718
Bydliště: Brno
Has thanked: 423 times
Been thanked: 138 times
Zdar, dělám si klasický přehled možností které možná nastanou a možná nenastanou a tak zakládám tohle vlákno pro rady, nasměrování v rámci vkládání hudby do programu, celkové možnosti, které v rámci hudby v programe jsou co se týče assembleru.

Jedná se o všeobecné zkušenosti v rámci programování a hudby, proto tohle vlákno nezakládám v sekci Amiga, protože ta je třeba středem mého zájmu, ale předpokládám, že ta situace bude obdobná i třeba na jiných počítačích v rámci assembleru. V rámci Amigy a assembleru se mi tedy jedná o nesystémové programování / použití jen nutných základních systémových knižníc pro běh nesystémového programu.

Kromě hraním se s programováním již nějakou dobu uvažuji i o možné tvorbě hudby. Tedy o tvorbě hudby v rámci programu v assemblery. Jde mi o možnosti. Udělal jsem první takový letmý průzkum. Samozřejmě mne opravte pokud něco napíšu špatně. V rámci nejnižší úrovně přístupu k hudbě alespoň v rámci Amigy je přístup pomocí DMA kanálů. Tam by jsem si ale hudbu musel odřídit celou sám, protože by jsem vlastně řídil celý proces hraní různých samplů. Zajímala by mne vaše zkušenost v rámci zvedání nároku na hardware u použití různých přehrávacích rutin vůči přímému řízení DMA kanálů samotným assemblerem. Kromě zvednutí HW nároků asi pude nejspíše hlavně o zvednutí i nároků na paměť.

Zkusím to napsat selsky. Má smysl napsat hudbu v nějakém trackeru, pokud ji pak omylem budu chtít použít v nějakém nevím kolik kilobytovém intru? Našel jsem i nějaké hexa editory hudby. Tak mne zajímá s čím by jsem měl začít, ale aby to pak mělo využití i v tom nevím kolik kilovém intru.

Samozřejmě vždy můžu na začátek polevit a pokusit se udělat nějaký MOD nebo nevím co a udělat intro paměťově a HW náročnější oproti stylu, kdy se budu snažit věci držet co nejvíce na podlaze, tedy aby měli co nejmenší nároky v rámci mých možností, ale tuhle možnost volím až po tom, co uznám, že to nepůjde zatím z mé nezkušenosti tou první možností. A třeba to nepůjde s mýma možnostmi ani tou druhou možností.

Pardon, pokud jsem zde napsal samé pitomosti :).

Díky za všechny rady! :)

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 led 2016, 16:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 17:37
Příspěvky: 1863
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 143 times
přijde na to, čemu ještě říkáš hudba, tedy co ještě je hudba a co už není hudba (a jsou to jen zvuky). Ale obecmně, pro zpracování zvuku v digitální podobě je standardem rychlý 23-bitový AD převodnáík a rychlý počítač. Nejsem si jist, že právě Amiga je to právé vořechové pro zpracování hudby, ale budiž ti přáno. Nějaké zvuky se z Amigy jistě povede vymáčknout. Otázka je, zda to bude hudba.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 led 2016, 17:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 18:29
Příspěvky: 1125
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 174 times
Ahoj,

To Computerasilium :

Dlho som sa zdráhal niečo napísať na tvoje konto, ale toto ma už dožralo, je zjavné, že si odborník na všetko, samozrejme, že ťa nepoznám ale,
Sme stále na webe OLDCOMP ? Takže hudba na starých počítačoch, že ? To znamená, od beepru cez AY, MODY až k wave syntéze na GUS atd.
Dovolím si povedať, že do toho trochu vidím, osobne vlastním AKAI S5000, Waldorf MicroQ, Yamaha FB01, KAWAI R50, MFB-503, Alesis MMT8 a Atari MegaST/TT, takže prevažne žiadne low end.
32bitový prevodník ? WTF, študiový štandard je 24bit 96Khz. 32 bit to znamená 288 db odstup šum/užitočný signál si asi spadol na hlavu, to by museli v štúdiách používať dusíkom chladené supravodiče :bang:
Moja žena vraví "chytrolíny nemá nikdo rád" a u teba to pre mňa platí niekoľkonásobne. Na Lišiakovom mieste požiadam adminov aby tvoj nejapný príspevok znazali, nepriniesol nič, len zaberá bajty na hostingu.

Tak by si konečne mohol prispieť radou a nie kecamy :lamer:

Z môjho pohľadu Lišiak ak niečo napíšeš v 3-4kanálovom trackeri bude sa to stále dať portovať pre rôzne platformy a formáty.

To by som rád vedel čo by pán odborník/Muzikológ povedal na Ambient, Minimalizmus alebo Experimentálnu hudbu. Fakt si ma zdvihol zo stoličky, a zakazujem ti prispievať do mojích vlákien /viď Ati mach32/, ničím neprispievaš len ma to serie. Ďakujem za pochopenie.

Hawk

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 led 2016, 17:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1718
Bydliště: Brno
Has thanked: 423 times
Been thanked: 138 times
computerasylum píše:
přijde na to, čemu ještě říkáš hudba, tedy co ještě je hudba a co už není hudba (a jsou to jen zvuky). Ale obecmně, pro zpracování zvuku v digitální podobě je standardem rychlý 23-bitový AD převodnáík a rychlý počítač. Nejsem si jist, že právě Amiga je to právé vořechové pro zpracování hudby, ale budiž ti přáno. Nějaké zvuky se z Amigy jistě povede vymáčknout. Otázka je, zda to bude hudba.

Nechci porušit bod č.6 v rámci pravidel o diskuzi, tak si dáme jedno z mých oblíbených. Pro hnidopichy jo jsem si vědom, že výstup může být ze zvukové karty. Teď pravidla neporuším, to je odborný výraz. Informace pro blbce, zvuková karta není Amiga :lol:. V programování se tomuhle říká odchytávání výjimek :lol:.

Mám pro Tebe Computerasylum špatnou správu. Je dost veliká pravděpodobnost, že svým tvrzením si zde nasral hodně lidí. Právě si po zvukové stránce potopil všechny 16 bitové mašiny :lol:.

:A

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CeQLoCf5ddU[/youtube]

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 led 2016, 18:13 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8151
Bydliště: Praha
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 972 times
Nejen 16-bit, ale i 8bit a kdejaké jiné čistě synth řešení. Každopádně CA je tak trochu troll, což už tu snad všichni pochopili a občas nemá cenu se k těm vejžbleptům ani vyjadřovat, natož se kvůli nim jakkoliv vzrušovat.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 led 2016, 22:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 18:29
Příspěvky: 1125
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 174 times
misticjoe píše:
Nejen 16-bit, ale i 8bit a kdejaké jiné čistě synth řešení. Každopádně CA je tak trochu troll, což už tu snad všichni pochopili a občas nemá cenu se k těm vejžbleptům ani vyjadřovat, natož se kvůli nim jakkoliv vzrušovat.


Ja viem, ale stres nahromadený za celý týždeň + víkendová služba na hotline ma dostala, mali by sme byť zhovievavý k duševným maloroľníkom :lol: a odpúštať im. Tak sa ospravedlňujem, že som Lišiakove vlákno naplil, pardon naplnil hnevom a jedom.

S pozdravom Shony.

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 led 2016, 22:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1718
Bydliště: Brno
Has thanked: 423 times
Been thanked: 138 times
Shony píše:
Tak sa ospravedlňujem, že som Lišiakove vlákno naplil, pardon naplnil hnevom a jedom.

S pozdravom Shony.

Všetko je aspoň u mňa v pohode, serú ma na luďoch iné veci ako tieto. Neni dobré sa hrať na pretvárku, buď sám sebou. Dúfam, že toto vlákno bude aj iných ľudí, ale o nič nejde, vždy nejako začnem.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 led 2016, 22:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 20:13
Příspěvky: 1761
Has thanked: 83 times
Been thanked: 333 times
misticjoe píše:
Nejen 16-bit, ale i 8bit a kdejaké jiné čistě synth řešení.

Zapomněl jsi na 1bit BZYK na Spectru:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QZnOd_f9YjQ[/youtube]
Tohle bych si mohl pouštět při usínání :S

_________________
Alan Kay: „Java je to nejhorší utrpení co se stalo počítačům od doby MS-DOSu.“


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 led 2016, 23:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1718
Bydliště: Brno
Has thanked: 423 times
Been thanked: 138 times
:thumbup: Každý máme to své.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 led 2016, 23:30 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 06:28
Příspěvky: 245
Bydliště: Handlova
Has thanked: 115 times
Been thanked: 39 times
Na Amige je najlahsie pouzit uz hotove prehravace, teda importovat ich do zdrojaku. Same si nastavia prerusenie, vacsinou CIA casovace a o nic ine sa nemusis starat. Len mu "povies" kde sa MOD nachadza. Pouziva sa najcastejsie ST mod (SoundTracker).

Ak chces prehrat len Sample tam je to tiez lahke, DMA kanalu nastavis kde sa sampel nachadza, aky je dlhy, hlasitost, rychlost prehravania a spustis DMA.

Na C64 je situacia podobna, s vynimkou ze prehravac je uz sucastou hudby. Vacsinou staci spustit nejaky INIT prehravaca a potom volat prehravac vo VBI alebo v IRQ preuseni.

Vobec nema zmysel programovat vlastne prehravace, musel by si si tiez vytvorit vlastny editor. A to uz je fuska :)

_________________
MiST | Amiga 600 Furia II | Amiga 1200 ACA1231 | Sharp MZ800 | ZX Spectrum 48k | Didaktik M | Didaktik Gama | C64 U1541II | Atari 800XL | Atari 130XE U1MB+SIDE2.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 led 2016, 23:35 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8151
Bydliště: Praha
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 972 times
Nezapoměl - je to v "a jiné". Jinak pro Lisiaka4: určitě se dá nějaká hudba generovat i přímo z assíku na Amize (tedy nejen na ní). Chipmusic bez problémů - byť si budeš muset vygenerovat nástroje a pak je přehrávat v tebou zvoleném sledu. Jednodužší však bude vygenerovat si kratičké samply, v PT z nich poskládat hudbu a pak použít nějaký z již napsaných replay kódů. A ve výsledku na "EXE" vrhnout nějaký pěkný packer. Totiž pochybuju, že si bude psát vlastní replay kód, který bude očesaný přesně podle toho, co za rutiny/efekty pro přehrávání použiješ. Tedy pokud si nevystačíš s nějakým "bzzzzzzz", které bylo v nejednom cracktru od Fairlight. :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 led 2016, 00:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1718
Bydliště: Brno
Has thanked: 423 times
Been thanked: 138 times
Dal jsem to do všeobecného vlákna, aby si každý k tomu mohl říci své i v rámci jiné platformy ;). Je pravdou, že z mé neznalosti může mít to, na co jsem se ptal v rámci různých platforem úplně jiné řešení. Chyba je daná samozřejmě z mé neznalosti, takhle se mi to ale zdálo být nejmenším zlem :).

ObiWanKen: zajímavé, citace z Atlantida News 4
Citace:
2. Použití CIA časování
Takzvané CIA časování je specifickou lahůdkou Protrackeru. Oproti klasickému VBLANK časování je velmi výhodné, neboť umožňuje jemnou manipulaci s tempem skladby, což může mít podstatný vliv na její celkový zvuk. Z hlediska spolupráce s coderem je však CIA hotové neštěstí. CIA replayery jsou pomalé a často nefungují tak, jak by měly, proto jsou zdrojem mnohých komplikací.
Při používání CIA je třeba si uvědomit, k jakému účelu bude naše skladba sloužit. Pokud se bude jednat o doprovodnou hudbu k diskmagu nebo k produktu, který není náročný na strojový čas, většinou problém nevznikne, protože coder může použít standardní CIA rutinu. Ale u dema nebo hry počítejte s tím, že by vás taky mohl poslat k šípku. Pro tyto účely raději používejte VBLANK časování.

3. VBLANK a CIA
Zajímavá situace může nastat, když coder použije CIA rutinu a ve vaší skladbě (normálně časované VBLANKem) se vyskytují příkazy Fxx s parametrem vyšším než 1F. Rutina je z toho pak úplně groggy!

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 led 2016, 09:24 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2253
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 248 times
Been thanked: 427 times
Skoda ze nechodis na JHcon a Forever. Zrovna na tychto party som mal taku mensiu prednasku o tom ako mam robenu hudbu vo svojich intrach, a aka je struktura dat tak, aby sa cela hudba aj s grafikou a efektami vosla do 1kB, popr. dokonca do pol kilobajtu (intro Sil512). Ale ak by si dosiel na najblizsi Forever, mozeme o tom pokecat :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 led 2016, 13:50 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 22:45
Příspěvky: 355
Bydliště: Brno
Has thanked: 77 times
Been thanked: 72 times
Všechna 4k intra na Amize mají muziku generovanou syntetizéry. Kódeři je vesměs releasují viz Blueberry a jeho nejnovější Cinter (http://ada.untergrund.net/?p=boardthread&id=953).

_________________
http://jack.untergrund.net [ Obrázek A500+ Obrázek A600 ObrázekA1200 ObrázekA1200T Obrázek A2000 ObrázekA4000 ObrázekA4000T ObrázekMac Mini G4 ]


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 led 2016, 15:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2253
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 248 times
Been thanked: 427 times
Presne tak isto aj na PeCedle. Zvykne sa pouzivat napriklad 4klang http://4klang.untergrund.net/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 136 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz