OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 14 pro 2019, 22:32

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 18 bře 2017, 11:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1729
Bydliště: Brno
Has thanked: 440 times
Been thanked: 139 times
V MODech býva v často i dlouze hrající sampl. Nebaví mne to nějak odsledovávat. A hudebnící hazejíci do nějakého trackeru sample tady jsou. Lze tedy v trackeru i uměle prodloužit sampl, nebo má ten sampl opravdu takovou délku, třeba 10 vteřit v rámci jednoho stejného tónu o stejné intenzitě. Tedy sampl se mi řekněme v čase 10 vteřin ani vůbec nezačne ztlumovat/dohrávat.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 18 bře 2017, 12:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1170
Has thanked: 157 times
Been thanked: 272 times
Poslední část samplu se cykluje a to buď jedním směrem, nebo tam a zpět a pořád dokola. Myslím, že se na to zároveň dá napasovat i frekvenční a hlasitostní obálka. V MODu je někde informace na kterém bytu se vracet a od kterého bytu cyklovat. Hudebník je musí nastavit v editoru, aby to při cyklování nebylo slyšet.

(píšu po paměti podle toho, jak to funguje v trackerech na ZX Spectru)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 18 bře 2017, 17:55 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8410
Bydliště: Praha
Has thanked: 1192 times
Been thanked: 1002 times
Délku samplu můžeš mít jakou chceš, jde spíš o ten formát MOD, kde je velikost jednoho samplu omezena na tuším 65535. Jak píše zxcygnus, "prodloužení" se dělá loopem (nemusí být nutně na konci) nějaké jeho části.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 18 bře 2017, 18:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1729
Bydliště: Brno
Has thanked: 440 times
Been thanked: 139 times
Díky za odpovědi, kouknu se na to, jestli to budu umět vyřešit a když tak jednoduše snad později :)

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 11 dub 2017, 00:31 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1729
Bydliště: Brno
Has thanked: 440 times
Been thanked: 139 times
Tak jsem teď náhodně přišel na to, že když použiji delší sampl (9900 bytes) a dám ho v mé hudební rutině opakovat po konkrétní době a hraju ho v nižším tónu (C2), tak daný tón zní celkem jednolitě, čeho jsem chtěl dosáhnout. Měl jsem zato, že to nedokážu udělat pomocí mé rutiny, protože mezi samotným odstupem 2 po sobě hrajících tónu byl krátký úsek, ve kterém se nic nehrálo. To ale teď neplatí, co mne nutí si časem odpovědět na více otázek, které mi tímhle nastali. 1 dobou pojmenovávám časový úsek, kdy po jejím uplynutí můžu zahrát jiný tón. Pokud chci sampl při tóne C2 zahrát celý, hraju ho přes 18 dob. Pokud chci dosáhnout nejlepšího výsledku dojmu jednolitého zvuku daného samplu u tónu C2, opakuji jeho začátek každých 8 dob. Přechod po 8 době je sice slyšet, ale není to tak strašný :)

Tohle mne hodně potěšilo, dává to mé v mnoha směrech nedokončené hudební rutině větší možnosti.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 11 dub 2017, 08:40 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2351
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 259 times
Been thanked: 455 times
U loopovania samplov je vhodne si dat pozor este na jednu vec. Ked si pocas hrania samplu prave dokoncil nejaku loopovanu cast a chces skocit na jej zaciatok, treba skocit do presne tej istej casti periody zakladnej harmonickej frekvencie ktoru si prave dohral - aby perioda zvuku nebola rozbita. Priklad: Ked je sinusovy priebeh zakladnej harmonickej prave na maxime, a ty skocis pri prehravani samplu na ine miesto kde je priebeh zrovna na minime, bude pocut vo zvuku neprijemny lup. Treba skocit o pol periody dalej, aby si sa strafil zase do maxima. Alebo iny priklad: Ak v okamihu, ked zakladna harmonicka prave zacina novu periodu (signal je prave na nule lebo prechadza zo zapornej polvlny do kladnej) skocis zrovna na miesto, kde sice signal tiez prechadza nulou, ale z kladnej polperiody do zapornej, vyhnes sa sice "lupu", ale dve polperiody do tej istej polarity za sebou ti tiez vnesu do signalu rusive prvky - subharmonicke frekvencie.

Toto vsetko samozrejme plati len pre periodicke priebehy (tony u ktorych mozno jednoznacne stanovit zakladnu harmonicku frekvenciu a podla nej identifikovat hranu notu).
Pri neperiodickych priebehoch ktore maju spojite frekvencne spektrum (sumy, metlicky, ciastocne aj cinely) je to uplne fuk, pretoze z matematickeho hladiska sa taketo priebehy skladaju z velkeho mnozstva nahodnych "lupov" a je jedno, ci tam bude obcas nejaky jeden navyse.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 11 dub 2017, 09:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1729
Bydliště: Brno
Has thanked: 440 times
Been thanked: 139 times
Díky, rozumiem. Zatiaľ neviem takúto vec robiť, tak zatiaľ využívám samotné už naprogramované časti mojej hudobnej rutiny a teda loopujem od začiatku samplu až po mnou zvolené miesto v sample, určené začiatkom každej doby v melódii, v ktorej možem zahraj nejaký tón. Teda zatiaľ neviem zahrať sampel od iného miesta, ako od jeho úplného začiatku. Keď mám čas, tak pracujem na svojej prvej skladbe. Mám len úplný začiatok. Chvíľu mi trvalo, kým som sa vžil s mojou rutinou, určil si správnú rýchlost hrania hudby tak, aby som mohol vystihnúť zahranie samplu v akýkoľvek presný moment. Teda aspoň v taký moment, ktorý som ešte schopný rozoznať. Tiež som si musel u tejto rýchlosti určit počet dob v samotnom jednom úseku pre hranie hudby. Tento úsek mi tvorí istý blok informácií a samotná melódia je tvorená z týchto blokov, odďeľujem tieto bloky od seba prázdným riadkom. Tieto bloky mi pomáhajú zostávať v jednom rytme. Počet dob v každom takomto bloku, teda počet miest, kde možem zahrat nejaký tón je 22.

Chvíľu mi trvalo, kým som sa naučil hrať 2 kanálovů hudbu, ktorá aj dává nejaký zmysel. U toho som ale úplne na začiatku!

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 29 srp 2017, 12:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1729
Bydliště: Brno
Has thanked: 440 times
Been thanked: 139 times
Tak som sa dnes a včera pokúsil hrať s asm v rámci predĺženia samplu. Neviem, či sa podarilo. Čím hrajem vyššie tóny, tým je ten prechod viacej počuť. Tak teraz je otázka, či ešte niečo robím zle? Alebo to mám brať ako normálny stav?

Keby sa niekomu chcelo, može skúsiť urobiť v hudobnom programe ale na Amige lepší výsledok s konkrétnym samplom (synth5), ktorý tiež prikladám do prílohy aj s ukážkovým videom. Ja s týmito hudobnými programami neviem robiť :joint:

Na konci ukážkového videa ešte zahrajem sampel bez mojej hudobnej rutiny.

Ukážkové video:
https://www.youtube.com/watch?v=IxMC--I ... e=youtu.be


Přílohy:
synth5.zip [4.31 KiB]
258 krát

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 29 srp 2017, 21:38 
Offline
Profík

Registrován: 18 dub 2017, 12:55
Příspěvky: 786
Has thanked: 141 times
Been thanked: 23 times
Musis otvorit sample editor a tam skusit funkciu loop.Chce to troska trpezlivosti zadavas zlava a prava hranicu loopu tak aby to nepraskalo.Ak zaskrtnes pingpong mas hranie odzadu cize to zneje prirodzenejsie.A tak mas dlho znejuci sampel na par kb z par sekundoveho...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 29 srp 2017, 21:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1729
Bydliště: Brno
Has thanked: 440 times
Been thanked: 139 times
Hraju z assembleru, ale již se mi jedné odpovědi dostalo. Zní, že bez úpravy samplu z toho asi více nedostanu. Se současným stavem se zatím asi uspokojím :)

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 15 zář 2017, 19:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1729
Bydliště: Brno
Has thanked: 440 times
Been thanked: 139 times
Sampl "synth5" byl testovací. Pokusil jsem se loopovat sampl jiný a to se nepovedlo. Tedy ne každý sampl se dá cyklovat aniž by jsme ho upravili a zněl při tom dobře když je delší, než je jeho původní délka. Já zatím používám sampl neupraven. U samplu "synth5" jsem posunul pouze jeho konec více dopředu, aby jeho loopovaní bylo co nejméně slyšet. Pokud jsem u něj posouval i jeho začátek více dozadu. Začala se mi měnit i jeho frekvence. Možná jsme něco dělal špatně. U nově zvoleného samplu po tom, co se mi nepovedlo dobře loopovat sampl jiný jsem posunul jak konec, tak i jeho začátek a přitom se mi tímhle posunutím frekvence neměnila. Samotné cyklování samplu není třeba u Amigy nijak zabezpečovat. Hardware Amigy sampl cykluje automaticky. Já se to spíše naučil jen použít ve své hudební rutině. Tedy mne vlastně moje hudební rutina učí :lol:

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 10 úno 2018, 00:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1729
Bydliště: Brno
Has thanked: 440 times
Been thanked: 139 times
Tak jsem se pokusil loopovat sampl s kolísavým zvukem. Problém je, že když se u takového samplu mění frekvence, tak se snižováním frekvence se snižuje i počet "kolísnutí" zvuku v samotném samplu a to zní blbě. Tedy počet "kolísnutí" se měnil s měněním se samotné frekvence samplu. Tak jsem sampl začal loopovat dříve než se dojde k jeho konci čím jsem docílil stejného počtu "kolísnutí" zvuku samplu při různých frekvencích. U tohohle způsobu opakování samplu ale musí být nastaveno místo samplu, kde se přesně na začátku samplu začne sampl opakovat a to pro každou použitou frekvenci zvlášt, aby jsme omezili samotné "lupnití" samplu jak zde psal Busy na minimum. Nejsem si jist, jestli samotné "lupnutí" dokážu úplně vyloučit. Tohle nastavení odkud se má sampl opakovat v rámci každé frekvence si dávám za úkol někdy do mé hudební rutiny doprogramovat. Tohle mne teď netlačí, ale alespoň vím, že to takhle nějak funguje. Zajímavostí je, že místo pro opakování se samplu v rámci jeho začátku aby jsem "lupnutí" ve zvuku omezil na minimum se v rámci mnou použitého samplu pohybuje v rozmezí 3 bitů. Ten malý prostor mne celkem překvapil.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dá se sampl prodloužit?
PříspěvekNapsal: 06 srp 2019, 20:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1729
Bydliště: Brno
Has thanked: 440 times
Been thanked: 139 times
Busy píše:
U loopovania samplov je vhodne si dat pozor este na jednu vec. Ked si pocas hrania samplu prave dokoncil nejaku loopovanu cast a chces skocit na jej zaciatok, treba skocit do presne tej istej casti periody zakladnej harmonickej frekvencie ktoru si prave dohral - aby perioda zvuku nebola rozbita. Priklad: Ked je sinusovy priebeh zakladnej harmonickej prave na maxime, a ty skocis pri prehravani samplu na ine miesto kde je priebeh zrovna na minime, bude pocut vo zvuku neprijemny lup. Treba skocit o pol periody dalej, aby si sa strafil zase do maxima. Alebo iny priklad: Ak v okamihu, ked zakladna harmonicka prave zacina novu periodu (signal je prave na nule lebo prechadza zo zapornej polvlny do kladnej) skocis zrovna na miesto, kde sice signal tiez prechadza nulou, ale z kladnej polperiody do zapornej, vyhnes sa sice "lupu", ale dve polperiody do tej istej polarity za sebou ti tiez vnesu do signalu rusive prvky - subharmonicke frekvencie.

Toto vsetko samozrejme plati len pre periodicke priebehy (tony u ktorych mozno jednoznacne stanovit zakladnu harmonicku frekvenciu a podla nej identifikovat hranu notu).
Pri neperiodickych priebehoch ktore maju spojite frekvencne spektrum (sumy, metlicky, ciastocne aj cinely) je to uplne fuk, pretoze z matematickeho hladiska sa taketo priebehy skladaju z velkeho mnozstva nahodnych "lupov" a je jedno, ci tam bude obcas nejaky jeden navyse.

Mám ešte jednu skúsenosť. V nástroji, klasická sínusovka, ale kaskádovitého priebehu. Úplný začiatok samplu by mal začínať na nule v rámci priebehu. Mal som sínusovku napojenu na jej maxime, loopovanie bolo čisté, ale úplný žačiatok hrania nástroja je rušivejší ako keď sínusovku napojíš v strede priebehu v rámci úplného začiatku samplu. Ruch tam je vždy, ale na maxime sínusovky ide do charakteru zvuku elektrického lupnutia. V strede priebehu je to také tlmené klopnutie, čo je menej rušivé. Najskor som toto chovanie mojej hudobnej rutiny chcel programovo ošetriť. Nepodarilo sa a takto isto sa chová aj tracker Octamed, keď s ním hrajem daný sampel a mením jeho frekvenciu priamo na klavesnici. Tak to zatiaľ mám za vlastnosť. Po tom čo som dal úplný začiatok samplu v priebehu na stred som už spoň ja spokojný.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz