OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 17.01.2021, 14:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 171 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 11.01.2021, 11:54 
Offline
Nemluva

Registrován: 11.01.2021, 11:47
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
Ahoj. Držím palce s programováním.
Mám pár nedůležitých dotazů:
1. Jestli to dobře chápu, tak si děláš svůj vlastní formát skladby. Řešíš nějak i editování? Jak skladbu vytváříš? Máš na to bokem nějaké udělátko nebo to děláš old-school programátorsky - tedy "dc.b xx,yy,zz, ..." apod.?
2. Tvůj kód obsahuje i syntézu zvuků (nástrojů) k přehrávání? Pokud ano, pak opět bod 1. Jak to edituješ a zkoušíš?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2021, 00:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 1886
Bydliště: Brno
Has thanked: 499 times
Been thanked: 165 times
Ano, mám můj vlastní formát, editace je přímo v assembleru pomocí DC. Hudební rutina pracuje pouze se samply. Ale lze načíst i sampl o délce třeba 1 byte. Mám podprogram na vibrato, arpeggio.

Včera jsem rutinu předělával. Ještě není hotovo. Základ hudebního formátu je 4 byte pro 4 kanály, zde se zadává i vibrato. Pak volitelné jsou 4 byte pro hlasitost 4 kanálů (info o hlasitosti 6 bitů na kanál. První byte má ještě jiný účel), 4 byte pro arpeggio, 4 byte pro jemnou práci se samply v rámci časování, tohle lze ale dělat v jednom momentě pouze v 1 kanály.

V současné době zkouším zahrát v 1 Longu 1 řádek v běžném trackeru. Můžu narazit na problém, že sampl bude hrát dlouho a po zvukové stránce mi to může zanést do zvuku i nechtěný bordel. Sample zatím tlumim přímo ve formátu, nedělá se automatický výpočet, kdy sampl ztlumit. Můžu použít podprogram pro jemnou práci se samply, ale jen pro 1 kanál v jednom momentě. Před tím jsem to dělal tak, že 1 řádek v klasickém trackeru byl v mém formátu zapsán pomocí třeba 4 Longů a tam jsem si již určil, jestli sampl ztumim v prvním, druhém, nebo třeba ve 4.Longu. Co bylo přesnější. V těchhle situacích třeba použiju alespoň 2 Longy. Uvidím.

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2021, 09:26 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2948
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 302 times
Been thanked: 552 times
Lisiak4 píše:
Hudební rutina pracuje pouze se samply. Ale lze načíst i sampl o délce třeba 1 byte.
Aky zvuk bude mat taky jednobajtovy sampel (napr. hodnota 128) ? ;)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2021, 11:49 
Offline
Nemluva

Registrován: 11.01.2021, 11:47
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
Lisiak4 píše:
Ano, mám můj vlastní formát, editace je přímo v assembleru pomocí DC.

Rozumím. Tak to je značně hard-core. Ale třeba si editor někdy uděláš. Přece jen skládat nějakou hezkou melodickou hudbu v assembleru je asi docela obtížné.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2021, 15:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 1886
Bydliště: Brno
Has thanked: 499 times
Been thanked: 165 times
Pardon, jednoduše lze zahrát sampl o velikosti 1 sinusovky.

Zatím jen predelávám skladby z Atari 800 XL/XE.

Mne jednoduše vadila cizí hudební rutina s kódem, kterému nerozumím, ale nepočítal jsem, že na tom budu dělat tak dlouho... .

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.01.2021, 01:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 1886
Bydliště: Brno
Has thanked: 499 times
Been thanked: 165 times
Takhle vypadá můj formát. První longy jsou noty, Úplně nahoře long s bytem AD je předsekvence pro sample. Je zde využít každý bit jen ne teď a nahrávám sampl s hodnotou dvou bitů na 00. Long s bytem CD nastavuje hlasitost. V tomhle Longu jsou nevyužité 2 bity.

Dnes jsem opravil u mně asi jednu z nejhorších chyb v ASM. Celkem slušně jsem to vše rozpitval. Snad to již bude vše ok.

Ve 2 přílohách tedy vzhled formátu a předsekvence pro práci se samply. Časem chci udělat popis, ale ještě je brzo.


Přílohy:
predsekvencePrepinaniSamplu8.zip [565 bajtů]
2 krát
format.png
format.png [ 21.97 KiB | Zobrazeno 31 krát ]

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 171 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz