OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 20 srp 2018, 11:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 13 srp 2017, 15:02 
Online
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 355
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 31 times
Možná blbá otázka. Nesetkal se někdo s konverzí signálu ze staré Herkules grafické karty do CGA monitoru? Samozřejmě bez barvy.
Mají podobné signály, dokonce vyvedené na shodných 9pinových konektorech.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 13 srp 2017, 16:32 
Online
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1906
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 210 times
Been thanked: 347 times
Hercules a CGA pouzivaju ine horizontalne frekvencie, Hercules monitory obvykle nezvladaju frekvekvencie z CGA karty a naopak, CGA monitory nezvladaju Hercules frekvencie. Takze konvertor umoznujuci pripojit akykolvek CGA monitor na Hecules kartu, by musel byt na urovni uplneho scandoublera, schopneho zosnimat Herculesov obraz a potom ho asynchronne posielat do CGA. A neviem o tom zeby nieco take existovalo.

Pokial chces zobrazit signal z Hercules karty, asi najschodnejsia cesta bude pouzit nejaky univerzalny CGA/EGA/MDA/HGA.... to VGA konvertor a pripojit k nemu nejaky vhodny VGA monitor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 13 srp 2017, 16:40 
Online
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 355
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 31 times
Díky, jen jsem se chtěl ubezpečit, že tady cesta nevede. ... to VGA konvertory nejsou z nejlevnějších, i když by to bylo přijatelné řešení. Levnější náhrada Herkules monitoru by asi zajímala více lidí, malé VGA monitory jsou na rozdávání.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 13 srp 2017, 19:51 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2410
Has thanked: 119 times
Been thanked: 156 times
A nesel by pripojit pres nejaky pasivni adapter primo? Predpokladam, ze klasicky VGA by mel zvladnout i mod odpovidajici HGA...

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017, 11:34 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 501
Bydliště: Praha
Has thanked: 36 times
Been thanked: 135 times
Kubik píše:
A nesel by pripojit pres nejaky pasivni adapter primo? Predpokladam, ze klasicky VGA by mel zvladnout i mod odpovidajici HGA...


VGA monitory potřebují analogový vstup 0-0,7 V na pinech RGB. Karty HGC mají výstup digitální (TTL 5V).

Takže nějaký převodník, který by dodal následující napětí na RGB piny.
0,7V na všech RGB pinech, pokud je VIDEO 5V a INTENSITY 5V
0,4V, pokud je VIDEO 5V a intensity 0V
0,0V, pokud je VIDEO 0V a intensity 0V.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017, 12:39 
Online
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7232
Bydliště: Praha
Has thanked: 882 times
Been thanked: 841 times
Omylem jsem smazal příspěvek, kde se Danhard ptal, co je HGA. Tak tady je pro něj odpověď:
https://books.google.cz/books?id=gZ5SDT ... ga&f=false

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017, 12:44 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1839
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
Především se to liší frekvencema, hlavně horizontální, ta se nedá tak snadno u monitoru měnit.
CGA vychází z NTSC normy H 15,75 kHz V 60Hz
MDA, HGC H 18,432 kHz V 50Hz
EGA H 21.8 kHz
VGA H 31,5 kHz

Ptal jsem se, protože se to označuje HGC :)

Kdyby někdo chtěl, tak tu mám 14" mono bílá multisync CGA-VGA, ale už 20 let jsem jí nezapnul :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017, 14:04 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 501
Bydliště: Praha
Has thanked: 36 times
Been thanked: 135 times
danhard píše:
Především se to liší frekvencema, hlavně horizontální, ta se nedá tak snadno u monitoru měnit.
CGA vychází z NTSC normy H 15,75 kHz V 60Hz
MDA, HGC H 18,432 kHz V 50Hz
EGA H 21.8 kHz
VGA H 31,5 kHz

Ptal jsem se, protože se to označuje HGC :)

Kdyby někdo chtěl, tak tu mám 14" mono bílá multisync CGA-VGA, ale už 20 let jsem jí nezapnul :)


MultiSync VGA/SVGA monitory s dolní podporovanou horizovntální frekvencí 18 kHz existovaly, jen jestli budou snadno k sehnání.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017, 14:45 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2410
Has thanked: 119 times
Been thanked: 156 times
danhard píše:
Ptal jsem se, protože se to označuje HGC :)

Google dava na dotaz "Hercules HGA" asi ctyrikrat vic odkazu nez na "Hercules HGC". Krome toho, kdyz se ostatni grafiky oznacuji jako Adapter (CGA, MDA, EGA, VGA), proc by se ausgerechnet Hercules mel jmenovat Card? :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017, 15:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1839
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
Protože to není produkt Big Blue :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017, 15:05 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 501
Bydliště: Praha
Has thanked: 36 times
Been thanked: 135 times
Kubik píše:
danhard píše:
Ptal jsem se, protože se to označuje HGC :)

Google dava na dotaz "Hercules HGA" asi ctyrikrat vic odkazu nez na "Hercules HGC". Krome toho, kdyz se ostatni grafiky oznacuji jako Adapter (CGA, MDA, EGA, VGA), proc by se ausgerechnet Hercules mel jmenovat Card? :)


Protože výrobce takto pojmenoval svůj výrobek - Hercules Graphics Card. Nehledě na to, že VGA znamená video graphics array.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017, 15:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1839
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
Taky nemůžete Google a Wikipedii ve všem věřit.

Hercules nebyl IBM satndard, ale spojení vlastností CGA a MGA a hlavně ho začla dělat nekalá konkurence :)
Kromtoho tam byl navíc printport pro tiskárnu, takže s takovou kartou vznikla minimální konfigurace pro kancelářské použití.
Stačilo pro 12MHz PC-AT přidat řadič FD, HD.

Ve firmě SESO, jsem jich jako melouch v r. 91 složil asi stovku :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017, 15:35 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 501
Bydliště: Praha
Has thanked: 36 times
Been thanked: 135 times
danhard píše:
Taky nemůžete Google a Wikipedii ve všem věřit.

Hercules nebyl IBM satndard, ale spojení vlastností CGA a MGA a hlavně ho začla dělat nekalá konkurence :)
Kromtoho tam byl navíc printport pro tiskárnu, takže s takovou kartou vznikla minimální konfigurace pro kancelářské použití.
Stačilo pro 12MHz PC-AT přidat řadič FD, HD.



Ano, tehdy našli "díru na trhu." Buď měl člověk CGA, které sice nabízelo barevnou grafiku, ale poměrně ošklivý text (200 rozkladových řádků), nebo MDA s hezčím textem (350 rozkladových řádků), ale bez barev a grafiky. HGC tedy zkombinovalo hezký text a grafiku (i když ne barevnou). Navíc HGC fungoval s původním monitorem k MDA.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017, 17:29 
Online
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 19:26
Příspěvky: 355
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 31 times
Ještě jde o asi podstatný problém, jak je kódovaný digitální signál HGA (HGC) a DVI. Nejen napěťové úrovně. A právě u HGA (HGC) se mi nedaří najít kódování digitálního signálu. Převodník DVI/VGA už leckde leží nepovšimnutý.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HGA to CGA converter?
PříspěvekNapsal: 14 srp 2017, 17:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1839
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
To už mícháš nějakou šigrošádu :)
Seznam se nejdřív se všemi těmi stadrady a pak začni špekulovat.
Úrovně jsou naprosto nepodstatný, když to lítá časově jinak.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz