OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 21 črc 2018, 20:37

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: fraktály
PříspěvekNapsal: 09 črc 2018, 17:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1422
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 93 times
zkoušeli jste vygenerovat fraktály pomocí historických počítačů? Jaký program jste použili? Případně máte vlastní program?

Příloha:
frc.jpg
frc.jpg [ 120.26 KiB | Zobrazeno 463 krát ]

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 09 črc 2018, 18:12 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2084
Has thanked: 76 times
Been thanked: 288 times
Já to zkoušel v době, kdy ty počítače ještě nebyly historické... 8-)
Vyšel na to program ve VTM myslím... nebo v Elektronice?

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 09 črc 2018, 19:47 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 17:29
Příspěvky: 997
Bydliště: Milovice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 153 times
VTM určite bol tam obecný algoritmus a niečo myslím pre A8.

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 09 črc 2018, 19:59 
Online
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 399
Has thanked: 329 times
Been thanked: 184 times
Něco málo je tady:

https://twitter.com/8bitfractals

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, XY4150
DOS Programming
OldComp GitHub


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 09 črc 2018, 21:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1614
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 478 times
Been thanked: 340 times
pamatuju si na Mandelbrota ve VTM pro 8bit Atari v Basicu. Kreslilo to pekne dlouho

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
>>> Atariada: 20. - 22. 4. 2018
>>> PLatariada: 8. - 10. 6. 2018


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 09 črc 2018, 21:53 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 889
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 206 times
Tak dlouho jako tenhle rekordman asi ne :)

https://www.youtube.com/watch?v=EoZ5WE2k3vA

Ještě jsem tím trápil BBC, tam to netrvalo ani hodinu...
Příloha:
bbc_mandel.jpg
bbc_mandel.jpg [ 61.23 KiB | Zobrazeno 396 krát ]

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 03:37 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2084
Has thanked: 76 times
Been thanked: 288 times
Ve VTM myslím bylo (i) něco pro PMD85... Tenkrát jsem se ten basic snažil upravit pro spuštění na Spectru, ale - jako naprostý začátečník - jsem neuspěl...

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 07:25 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 136
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 1 time
Been thanked: 25 times
Fraktály v BASICu určite nie, to je tak pre masochistov. V assembleri na Spectru to má za 10 sekúnd vypočítanú celú obrazovku.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 08:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1888
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 208 times
Been thanked: 346 times
Vzhladom na to ze ZX basic v pohode zvlada 50 FPS animaciu (vid Cowina demo) alebo rozne ine sialene "psie kusy" (vid Balik demo), nebojim sa tvrdit, ze by som vedel v tomto basicu zaplnit fraktalom celu obrazovku (PAPER) do pol sekundy :poke: :)

Ale nazad k teme. Na fraktaly (mandelbroty a pod.) su zo starych osembitov najlepsie PP01 a IQ151 (s rozsirujucim grafickym modulom), pretoze tie maju plnu farebnu grafiku kde kazdy pixel moze mat svoju vlastnu farbu nezavisle od okolitych pixelov. A z tych novsich Sam Coupe v mode 4, ten by to vzhladom na vykonnejsi procesor mohol zvladat kreslit v ovela rozumnejsom case.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 08:57 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 889
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 206 times
Busy píše:
Ale nazad k teme. Na fraktaly (mandelbroty a pod.) su zo starych osembitov najlepsie PP01 a IQ151 (s rozsirujucim grafickym modulom), pretoze tie maju plnu farebnu grafiku kde kazdy pixel moze mat svoju vlastnu farbu nezavisle od okolitych pixelov. A z tych novsich Sam Coupe v mode 4, ten by to vzhladom na vykonnejsi procesor mohol zvladat kreslit v ovela rozumnejsom case.

IQ151 ma modul pro barevnou grafiku? Sice se o nem uvazovalo, ale pokud vim, nikdy nevzniknul... (grafik ma 512x256 cernobile)
Sikovny 8bit na tohle blbnuti je BBC micro. V MODE2 umi 160x256 se 4bit paletou. K tomu celkem rychly BBC basic...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 09:13 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1888
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 208 times
Been thanked: 346 times
vanthomas píše:
IQ151 ma modul pro barevnou grafiku? Sice se o nem uvazovalo, ale pokud vim, nikdy nevzniknul... (grafik ma 512x256 cernobile)
Ano, bol navrhnuty modul ktory daval 256x256 plnu farebnu grafiku (co bod to samostatna farba) ale mas pravdu, k jeho vyrobe nedoslo. Co by sa dnes dalo napravit :)
vanthomas píše:
Sikovny 8bit na tohle blbnuti je BBC micro. V MODE2 umi 160x256 se 4bit paletou. K tomu celkem rychly BBC basic...
160 mi pride trosku malo. To malo obdlznikove body ako C64 v multicolor rezime ?

Inak PP01 realne ma plnu farebnu grafiku v rozliseni 256x256, body su male a stvorcove, ako na ZX alebo C64 v hires rezime. A ja sa chystam sa s tym trosku pohrat ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 10 črc 2018, 10:20 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 889
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 206 times
Busy píše:
vanthomas píše:
Sikovny 8bit na tohle blbnuti je BBC micro. V MODE2 umi 160x256 se 4bit paletou. K tomu celkem rychly BBC basic...
160 mi pride trosku malo. To malo obdlznikove body ako C64 v multicolor rezime ?

Ono to tech grafickych a textovych rezimu ma docela dost :) - http://beebwiki.mdfs.net/MODE Kazdopadne zadne atributy.
Obdelniky to, v nekterych jsou, ale nemam pocit, ze by mi to nejak vadilo...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 14 črc 2018, 20:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1433
Has thanked: 910 times
Been thanked: 244 times
Busy píše:
A z tych novsich Sam Coupe v mode 4, ten by to vzhladom na vykonnejsi procesor mohol zvladat kreslit v ovela rozumnejsom case.

posledni: https://www.worldofsam.org/products/fred-20 a http://www.podboy.demon.co.uk/coupe/fre ... red20.html
prvni: https://www.worldofsam.org/products/fred-3 a http://www.podboy.demon.co.uk/coupe/fre ... fred3.html


Přílohy:
snap0000.png
snap0000.png [ 19.43 KiB | Zobrazeno 222 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 15 črc 2018, 02:31 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 889
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 206 times
Odvážně jsem zkusil tenhle kód pro PP01
Zbaběle jsem použil zrychlený emulátor :)
Na mém už skoro taky oldcompu jde emulátor zrychlit 15x. Beželo to přibližně 90 minut...
Až bude nálada, zkusím to na reálném stroji. Pokud to zrychlení sedí, vypadá to na nějakých krásných 22h. Uvidíme...
Příloha:
pp01_mandel.jpg
pp01_mandel.jpg [ 288.78 KiB | Zobrazeno 190 krát ]

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fraktály
PříspěvekNapsal: 15 črc 2018, 09:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1422
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 93 times
uprav program a místo (druhé mocniny z) počítej rovnici: z = (třetí mocnina z)+c

z = z3 +c

kde z3 je třetí mocnina z

a propracuješ se k něčemu takovémuto:
Příloha:
mbt.jpg
mbt.jpg [ 111.95 KiB | Zobrazeno 155 krát ]

---
v tomhle editoru nejde dělat <sub> a <sup> :(

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Naposledy upravil computerasylum dne 15 črc 2018, 09:09, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz