OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 04.12.2020, 03:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 19.11.2020, 19:45 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.04.2020, 16:24
Příspěvky: 197
Bydliště: Opava
Has thanked: 26 times
Been thanked: 40 times
Lze si na stodvacetosmičce (v USR 0 módu) nějak jednoduše změnit VRAM2 na VRAM1 aniž bych změnil právě nastránkovanou stránku? Chtěl bych spustit obrazovkovu devastaci ve videoRAM1 přes NMI v nějakém okamžiku běhu programu. Jenže jak se dozvím, ve které stránce právě jsem? Z portu 32765 se nedá vyčítat (pokud se nepletu). Takže jedině si zapsat speciální sekvenci bajtů a poctivě projít všechny stránky než se k té své zapsané sekvenci zase dostanu?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.11.2020, 19:55 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2865
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 294 times
Been thanked: 538 times
Ano, presne tak.

A ktora videoramka bola zrovna viditelna, to uz nezistis vobec nijak.
Ledazeby si do VRAM1 na #4000 zobrazil nejake hlasenie v zmysle "Mily uzivatel, ak toto vidis, stlac to a to" a potom sa spolahnut na to ze uzivatel je poslusny :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.11.2020, 14:19 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 19.07.2013, 14:21
Příspěvky: 235
Bydliště: Košice
Has thanked: 114 times
Been thanked: 280 times
Po spravnosti by sa malo pri strankovani na porte #7FFD (32765) mala hodnota ulozit aj do systemky #5B5C (23388). Zial, nie kazdy to tak robi...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.11.2020, 16:09 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2865
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 294 times
Been thanked: 538 times
Ukladat stav portu #7FFD do systemky #5B5C (23388) je dolezite len vtedy, ak program bezi v 128 / +3 basicu, a/alebo sa don obcas/pravidelne vracia a potrebuje mat aj v okamihu behu basicu nastrakovanu inu banku a videoramku ako 0. Bezne programy, ktore bezia v USR0 rezime alebo su cele v strojaku, a potrebuju si stabv portu ukladat, mozu to robit v principe kdekolvek. Takze tu tiez neexistuje priamociary sposob ako pri preruseni takehoto (neznameho) programu zistit aktualne pripojenu banku a videoramku.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.11.2020, 17:40 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 19.07.2013, 14:21
Příspěvky: 235
Bydliště: Košice
Has thanked: 114 times
Been thanked: 280 times
Ja to tak robim vsade a nezabilo ma to zatial. Tych zopar taktov zo 70908 ozeliem.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.11.2020, 22:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1605
Has thanked: 21 times
Been thanked: 268 times
Stacilo by pripojit 8255 se zmenenou adresaci portu tak aby jeden z portu byl stejne dekodovany jako port 7FFD. Pak co zapises, to prectes. Tedy i s bity videoram ci rom.
Dalsi moznosti je u potrebneho software prepsat cislo portu 7FFD tak, aby spodni bajt adresy (konkretne A7-A5) odpovidal adrese nektereho z portu 8255. Tam by k ZX128 stacilo pripojit jen neupravenou UR-4. Takze treba byl chtel ukladat a cist z brany A u 8255, pak by stacilo spodni adresu stankovaciho portu (tedy #FD) prepsat na (#1D). Pak muzes u 8255 nastavit branu A jako vystupni a zapisem na port #7F1D strankovat ZX128 a soucasne do portu 31 zapisovat data, ktere si pak prectes bud primo z portu 31, nebo take z portu #7F1D. Akorat bych zvolil jinou branu nez A, aby sel pouzivat kempston joystick.

Jina moznost je softwarovy test, ale prijdes o stav bitu videoram.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.11.2020, 00:46 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2865
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 294 times
Been thanked: 538 times
VELESOFT píše:
Dalsi moznosti je u potrebneho software prepsat cislo portu 7FFD tak, aby spodni bajt adresy (konkretne A7-A5) odpovidal adrese nektereho z portu 8255.
Hmm.... normalne zacinam lutovat, ze v MB01 pri dekodovani adresy pre 8255 testujem aj A1 na hodnotu 1 ... :scratched:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz