OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 16 zář 2019, 00:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 71 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 27 bře 2019, 10:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08 črc 2013, 00:28
Příspěvky: 1012
Has thanked: 199 times
Been thanked: 215 times
PotPalo píše:
A hneď ma aj napadlo, že ako vlastne emulátor vie, či je 40 alebo 80 stopová mechanika?
To jsem popsal pro změnu v jiném článku :-)
Citace:
(RealSpectrum) Emulátor nerozlišuje mezi mechanikami D40 a D80 – k dispozici máte dvě mechaniky D80. Technicky vzato, přestože si každá disketa ve svém boot sektoru nese informaci o mechanice, která ji naformátovala, Real Spectrum tento údaj během červené obrazovky nezohledňuje k ovlivnění inicializace. (Pro úplnost dodám, že samotné rozpoznání je provedeno pokusem vystavit hlavu na stopu 54 – pokud to zvládne tak daleko, MDOS mechaniku považuje za 3.5”, jinak za 5.25”.)

PotPalo píše:
Pokiaľ teda mení aj typ mechaniky D40/D80, tak to bez resetu MDOS nerozchodí správne.
Ano, nad tím se v článku taky pozastavuju.

Tvůj program testdisk (PPM (PotPalo) utility.rar) zkusím v pátek nebo o víkendu (pokud nezapomenu). Předpokládám, že ho mám prubnout nad zmíněným ZX602 a PD27 :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 27 bře 2019, 11:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1959
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 307 times
Been thanked: 314 times
A co teprve, když do D40 vrazíte 80 stopou 5,25" mechaniku a do ní disketu naformátovanou na 40 stopé mechanice. :-)

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 27 bře 2019, 11:36 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 546
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 86 times
Keď vidím tie problémy, tak by asi fakt bolo jednoduchšie poslať dáta cez audio výstup a nahrať na disketu až v Kompakte. To by zvládalo akýkoľvek formát, nie iba 80x9.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 27 bře 2019, 19:29 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 bře 2019, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
A nejaký kopírák pro Kompakt kterej by třeba z TZXduino (koukal jsem že se dá pořídit na Ebay ale nevím zda bude pracovat s Kompaktem) načet .tap soubor a nahrál na disketu ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 27 bře 2019, 21:54 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 374
Has thanked: 2 times
Been thanked: 86 times
bobob99 píše:
A nejaký kopírák pro Kompakt kterej by třeba z TZXduino (koukal jsem že se dá pořídit na Ebay ale nevím zda bude pracovat s Kompaktem) načet .tap soubor a nahrál na disketu ?

MasterCopy.
https://ci5.speccy.cz/progs/mastercopy


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 27 bře 2019, 22:14 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 546
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 86 times
Je tam zaujímavý popis. Vraj drobná chybka, čo spôsobila že "disketa bola poškodená". No keď toto je drobná chybka, tak čo je potom veľká chyba? To vybuchne celá mechanika?
Iná "drobná" chybka je v EIManageri. Keď vyberiem veľa súborov naraz pre kopírovanie, program sa pri kopírovaní resetne. Takže max. 10 súborov naraz. A vraj programátori... Ach jo.

Inak nieje problém spraviť program, ktorý nahrá TAP súbor, a pošle na audio výstup (namiesto na mgf výstup) signál zo SAVE. Keď to spustíš na emulátore v PC, a audio výstup zapojíš do Kompaktu, máš to to isté. Inak na to existujú aj programy, ktoré prehrajú TAPku ako audio.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 28 bře 2019, 00:26 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 546
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 86 times
Tu máš na skúšanie. Je tam program na kopírovanie s úpravou(*), program run(**), a niekoľko hier. Prepoj PC s Kompaktom (oboje vypnuté!) cez audio výstup, v PC pusti program ktorý prehrá TAP ako zvuk, do Kompaktu daj čistú disketu, napíš LOAD"" a viac sa o nič nestaraj. Možno len občas pauznúť kým to nahrá na disketu. Po dokončení máš hotovú disketu s funkčnými hrami. Neviem prečo, ale v emulátore mi to nefungovalo, po nahratí hlavičky to už odmietalo zobrať zavádzací tón, pritom na skutočnom Didaktiku to funguje normálne. (ono ten emulátor má veľa chýb)

*: program zamení v BASIC programoch reťazec :LOAD " za :LOAD*" (aj SAVE, už neviem či aj MERGE a VERIFY). Programy musia byť na to pripravené (tie odo mňa sú), teda musí tam byť medzera, a samozrejme názvy súborov.

**: program run (snáď najrýchlejší) po spustení vypíše menu, teda zoznam programov na diskete. Vypisuje iba typ P začínajúcim veľkým písmenom alebo číslom. Z nich sa dá vybrať ktorý nahrať. Ovládanie: šípky a enter, sinclair joystick, kempston joystick (program má autodetekciu), alebo priamo písmenom (A=1.program, B=2.program, atď.)


Přílohy:
__.TAP [198.83 KiB]
47 krát

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 28 bře 2019, 18:28 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 bře 2019, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Moc děkuji
Pokusím se něco o víkendu vytvořit :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 12:40 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 bře 2019, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ještě jednou moc děkuju za .TAPku s kopírákem a RUN prográmkem. TAPka krásně funguje a už mám na disketě ty tři super hry :)
Mam ještě dotaz. Chtěl jsem nahrát z tap souboru a zkopírovat na disketu nějaké jiné hry. Zkoušel jsem pár her a na disketu se
v pohodě nakopírují a RUN prográmek je taky najde ale když je chci spustit tak se bohužel zakousnou. :(
Něco asi dělám špatně :( Předem děkuji za každou radu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 13:25 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 546
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 86 times
Oni sa nezaseknú, oni iba čakajú že nahráš zbytok hry z magnetofónu. Nieje to také jednoduché, je treba upraviť loader v BASICu každej hry, aby to fungovalo. Niekedy je to dosť piplačka, hlavne pokiaľ je to chránené proti kopírovaniu, alebo má špeciálny loader, alebo je hra cez celú pamäť a teda jej kód zaberá aj oblasť BASICu. S dohrávkovými (levelovými) hrami je to ešte trošku komplikovanejšie.

Tie hry čo tam mám sú na to predpripravené (nakoľko mám D40 a hry som nahral na diskety, tak som si všetky hry upravil aby fungovali z diskety, a po prekopírovaní na pásku aby rovnako fungovali aj z nej, a naopak), a môj kopírák to detekuje a upraví, takže idú nahrať aj z pásky, a po prekopírovaní sa hneď upravia a fungujú aj z diskety.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 14:17 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 bře 2019, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Aha. Tak to by to vysvětlovalo. Zkoušel jsem i MasterCopy a dělalo to to samé...
Byl by jsi ochoten se podělit o tvůj archiv předělaných her? To by bylo super :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 14:24 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1400
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 301 times
Been thanked: 518 times
Jinak pro D80 se dá sáhnout i k Velesoftovi a případně z těch image si vzít hry, které vás zajímají.
https://velesoft.speccy.cz/download.htm

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 14:33 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 bře 2019, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
D80 od Velesoftu jsem si stáhnul ale bohužel se mě stále nepodařilo nahrát image na reálnou disketu :(
Přes externí mechaniku je sice zapíšu na disketu ale v Kompaktu se pak zaseknou při spouštění.. zkoušel jsem ještě starý Notebook s Win98 a floppy mechanikou
a zapsat na disketu neuměl. Asi bych musel pořídit nějaký starý stolní PC s floppy mechanikou... nevím :(
A z těch image se dají vytáhnout jednotlivé hry?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 14:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1400
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 301 times
Been thanked: 518 times
Tak ono jde si v emulátoru vytáhnout z d80 hru do tap a pak ji vypískat do Didaktiku a uložit na D80. Ale chápu, že to chce trošku zkušenost. Já jen, že ty hry už mají upravené loadery.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 15:24 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 bře 2019, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Děkuju.
Aha a jaký emulátor je na to nejlepší. A poradil by někdo s nějakým krátkým návodem jak na to ?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 71 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz