OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 19 čer 2019, 09:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 71 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 12 bře 2019, 15:00 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 08 črc 2013, 00:28
Příspěvky: 994
Has thanked: 187 times
Been thanked: 201 times
dex píše:
Ani o tom, že MDOS podporuje podadresáře?
Je to v ZXM 1998/2.
Na jaké stránce to píšou? [fulltext ZXM 98/2]
Aby to nebyl nějaký žertík nebo jen teoretická úvaha jak do MDOSu naroubovat rekurentně podadresáře (ne že by to nešlo, viz FAT) :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 12 bře 2019, 15:39 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 350
Has thanked: 2 times
Been thanked: 81 times
[quote=]Je to v ZXM 1998/2.
Na jaké stránce to píšou? [fulltext ZXM 98/2][/quote]
Přesně tam.
Strana 14 -
Vám vržou mechaniky při každém resetu? Vy píšete MOVE "b:"? Vám nejde zápis na 40stopou disketu v 80stopé mechanice, nebo v neposlední řadě Tritolův poslední hit: Vy nepodporujete adresáře? No a nemůžu se nezmínit o NMI menu kdy spuštění Devastace je otázka stisku dvou tlačítek...

Měl jsem za to, že je to daleko známější, když to měla nějaká třicítka uživatelů...
Správcem dědictví po Tritolovií je Logout, tak by zdrojáky i binárky mohl najít.
Kde má věci PVL, druhý autor, nemám tušení.
Adresář je soubor (typ si nepamatuju, snad D), ve kterém se ukládají údaje úplně stejně jako v hlavním adresáři. MDOS mění podle nastavení cesty jen pointer, kde aktuální adresář začíná.
FAT je samozřejmě společná pro všechny adresáře.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 25 bře 2019, 12:16 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 bře 2019, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak jsem nakonec objednal tu externí floppy ze Slovenska :
https://www.phc.sk/p/11538/y-e-data-sli ... -drive-fdd

Tak výše uvedená USB mechanika dorazila ale bohužel DD diskety stejně nepřečte :( Mohu akorát z obrazu .D80 nakopírovat na HD disketu ale
to samozřejmě nepřečte Kompakt. Nemáte někdo ještě nápad co s tím? Nebo budu muset koupit nějaký starý počítač s integrovanou disketovou jednotkou a třeba Win98 ?
Děkuji H.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 25 bře 2019, 16:18 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 08 črc 2013, 00:28
Příspěvky: 994
Has thanked: 187 times
Been thanked: 201 times
DD diskety přečte (také tu mechaniku mám, takže můžu potvrdit), ale pouze MS-DOSu, nikoliv Kompaktu :-)

Pokud chceš na disketu zapsat image *.D80, tak to bude s USB mechanikou vpodstatě vždycky problém. Můžu se během následujících 14 dní pokusit sepsat jednoúčelovou utilitku, která bude umět dumpnout image *.D40/*.D80 na USB mechaniku (pokusit, ještě jsem to nezkoušel), ovšem otázkou je, jestli sehnání PC s WinXP/Win2k nebude rychlejší (nevím jak to máš s dostupností k těmhle starým počitadlům) :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 25 bře 2019, 17:22 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 501
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
To sa mi nezdá že by to nešlo. Naformátuje tá mechanika 720 kB disketu? Pokiaľ áno, a aj ukazuje že má 720 kB, potom skúsiť na takúto disketu cez rawrite zapísať obraz .D80. Po tomto úkone ju už O.S. nerozozná (iný nultý sektor), ale v Kompakte by mala fungovať.

Hele, nejaká blbosť, nie? :
*Only 1.44MB format is available for Windows XP due to the restriction of the OS. Media formatted on other PCs and OS are as stated in the table above.

Mne normálne s Windows XP a USB flopinou fungujú aj 720 kB diskety.

edit: akurát 720 kB nevie WinXP naformátovať z menu, treba ísť cez príkazový riadok a zadať FORMAT A: /T:80 /N:9
Ale číta a zapisuje na 720 kB disketu normálne.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 25 bře 2019, 19:14 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 bře 2019, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Aha,
no zkoušel jsem to jen na Win10 a to ta mechanika disketu 720kb vůbec nepřečte :( Formátoval jsem na Didaktiku Kompakt a pak zkoušel v té USB mechanice na PC...
Tak nevím jestli to ve Win10 vůbec lze rozchodit.. ?
H.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 25 bře 2019, 21:26 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 501
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
Tak to ti nepôjde. Diskety z Kompaktu ti PC neprečíta, a naopak, PC diskety ti zasa neprečíta Kompakt (iba ak v EI Manageri).

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 26 bře 2019, 10:07 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 08 črc 2013, 00:28
Příspěvky: 994
Has thanked: 187 times
Been thanked: 201 times
Zkusil jsem to také a díky PotPalovi za doporučení aplikace Rawrite. Nejprve jsem zkusil Rawrite32, ta ale USB mechaniku nerozpoznala (pouze USB flasku, která byla zasunutá v notebooku). Pak jsem ovšem zkusil RawriteWin (stáhnout), která mechaniku rozpoznala a úspěšně dumpla 720kB image 80x2x9 na předem formátovanou disketu. Výsledek jsem chtěl otestovat zpětným vytvoření image té diskety, ale to už aplikace křičela že "Neznámé nebo neformátované médium". Takže proces "disketa → image" bohužel nevyšel a nevím proč, když přepsání téže diskety dalším "kompaktím" imagem se zdařilo (to abych vyloučil že geometrie se neurčuje z bootu MS-DOSu - ten už na disketě neexistoval, a přesto se další image podařilo na tutéž disketu dumpnout). K oběma aplikacím jsou i zdrojáky, ve kterých jsem zevrubně viděl, že princip je stejný jak už jsem tu navrhoval. Takže po překlopení funkcionality do RIDE bych tady viděl námět na případné zdokonalení. Snad zatím postačí aspoň konvertovací a editační schopnosti imagů pod RIDE - výsledný image *.D80 si pak můžeš přes Rawrite dumpnout na disketu :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 26 bře 2019, 16:48 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 501
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
Výsledok sa overiť nedá, lebo sa prepíše nultý sektor diskety, ktorý sa testuje na začiatku práce s disketou. Podľa tohoto sektoru je disketa buď pre Didaktik, alebo pre PC (každá má iný súborový systém a iný identifikátor). Takže po vytvorení D80 diskety ju už PC nepozná, a teda na ňu nedovolí prístup (závisí to od operačného systému, nejaký nástroj v DOSe by to vedel).

V podstate Didaktiky používajú rovnakú metódu pre diskety ako PC. Prečítajú nultý sektor, podľa neho zistia či sú pre Didaktik (ak nie: chyba "Invalid volume type"), a ak sú pre Didaktik, tak z neho ešte načítajú "geometriu" diskety (80x9, 82x10, 40x9 a pod.). Ak prepíšeš nultý sektor nezmyslami, už sa na disketu nedostaneš, ani nebudeš môcť zapísať správny nultý sektor (ale je na to trik...).

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 26 bře 2019, 19:21 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 bře 2019, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj,
tak jsem udělal pár pokusů a na naformátovanou disketu z Didaktiku Kompakt RawriteWin opravdu zapíše .D80 a .D40
Didaktik pak po příkazu CAT vypíše disketu.
Ale bohužel po spuštění diskety (příkaz RUN) to u .D40 píše : S file not found,0:1 a u .D80 po RUN se to buď kousne nebo resetuje nebo píše to samé jak u .D40
a nebo Sector not found (Retry=R) po R to naběhne do menu ale pak to zase spadne :(
Tak asi něco dělám špatně :(
H.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 26 bře 2019, 20:32 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 501
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
1. Iné diskety a programy ti fungujú? Môže byť chyba v Kompakte.
2. Keď nejde RUN, tak tam asi program run nieje. Pri CAT by si ho mal vidieť či tam je (pokiaľ nieje skrytý).
3. Akú veľkosť majú tie .D40 a .D80 súbory? Podľa toho by sa dal určiť formát či sú štandardné alebo s väčšou kapacitou. Keď 82x10 zapíšeš ako 80x9, tak nebudú sedieť sektory a Didkatik zblbne (zamrznutie alebo reset). Z PC zapíšeš asi iba 80x9, iná geometria sa akosi nedá nastaviť.
4. Keď naformátuješ disketu v Kompakte, je bezchybná (0 bad blocks)? Mala by byť, lebo inak cez ne zapíše RawriteWin údaje, ktoré potom nepôjdu prečítať.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 27 bře 2019, 01:18 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 350
Has thanked: 2 times
Been thanked: 81 times
Je možné, že se stopou 0 nemá problém (vypíše adresář), ale cokoli mimo stopu 0 problém má, nejspíš nesedí krokování (DD/HD?).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 27 bře 2019, 08:45 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 bře 2019, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj,
Kompakt je v pořádku. Tenkrát jsem k němu dostal tři diskety (HD přelepené) a na nich pár her a všechny tři fungujou bez problémů.
Při formátování disket v Kompaktu vše proběhne bez chyb.
Na .D80 a .D40 které jsem zkoušel RUN byl. Po RUN začala mechanika číst ale pak právě Kompakt zblbnul nebo se restartoval..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 27 bře 2019, 10:08 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 08 črc 2013, 00:28
Příspěvky: 994
Has thanked: 187 times
Been thanked: 201 times
bobob99 píše:
Ale bohužel po spuštění diskety (příkaz RUN) to u .D40 píše : S file not found,0:1 a u .D80 po RUN se to buď kousne nebo resetuje nebo píše to samé jak u .D40
a nebo Sector not found (Retry=R) po R to naběhne do menu ale pak to zase spadne :(
Tak asi něco dělám špatně :(
Neděláš nic špatně - to je prostě chyba MDOSu při zpracování 40-stopých disket. Popsal jsem to v jednom článku na Paverovo stránkách a přesně to odpovídá pozorovaným příznakům
Citace:
Specifickou skupinou problémů představuje formát 40x9 pod MDOSem1 (Real Spectrum, Fuse, ale i reálný hardware). Bohužel se mi nepodařilo objevit důvod proč například image 40x9 textového editoru ZX602 (Miroslav Beníček) funguje na Didaktiku i Fuse, ale nefunguje pod Real Spectrem, nebo proč image 40x10 Public Domain 27 (Proxima) funguje pod Fuse (přestože by neměl), ale nefunguje pod Real Spectrem ani Didaktikem (přestože by měl). Budete-li tedy mít problémy s tímto formátem během emulace, změňte počet stop na 39 nebo 41 (ideálně ale 39, jsou-li sektory 40-té stopy prázdné). Tuto změnu provedete na 178. bajtu (0xB2) boot sektoru, který nese informaci o počtu stop. Z důvodu konzistence by změna měla být zanesena také do FAT tabulky – budete-li ale image používat pouze ke čtení, nemusíte si FAT tabulky všímat.
Pokud máš přístup k interní floppy mechanice, můžeš to provést pod PC mojí aplikací (která nové stopy na požádání zanese i do FAT tabulky), jinak to lze provést i pod Kompaktem (nějak příkazem Restore, Poke atd.), nicméně přesný postup si nepamatuju. Možná PotPalo by to dal dohromady?

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 27 bře 2019, 10:38 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 501
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
To som nevedel že s emuláciou D80 je toľko problémov. A hneď ma aj napadlo, že ako vlastne emulátor vie, či je 40 alebo 80 stopová mechanika? Klasicky MDOS pri resete prejde o kus ďalej za 40. stopu (možno až na 80.) a vráti sa naspäť na 0, pritom počíta počet, a podľa toho určí 40 alebo 80 stopovú mechaniku. Ako to asi robí emulátor, keď neemuluje priamo mechaniku samotnú?
Tiež som si na emulátore (Real Spectrum) všimol, že mechaniku D80 emuluje divne. Po LIST* nieje žiadna mechanika pod Drives Installed (mala by byť minimálne A), a aj keď dám príkaz na prácu s disketou, správa sa to inak ako skutočná mechanika bez diskety. Malo by byť "Drive is not ready (retry-R)", ale ono to dá inú chybu. Ono to vyzerá, akoby emulátor otvorením .D80 súboru neemuloval vloženie diskety, ale emuluje rovno pripojenie mechaniky s touto disketou. Pokiaľ teda mení aj typ mechaniky D40/D80, tak to bez resetu MDOS nerozchodí správne.

Môžeš na Kompakte skúsiť môj program testdisk (je v balíku PPM (PotPalo) utility.rar). Ten ti ukáže formát diskety a prečíta všetky sektory. Skrátka kontrola povrchu iba čítaním.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 71 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz