OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 22 zář 2019, 01:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 71 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 07 bře 2019, 09:04 
Offline
Kecálek

Registrován: 29 bře 2015, 09:33
Příspěvky: 80
Bydliště: Plzeň
Has thanked: 184 times
Been thanked: 0 time
Clouseau píše:
Starej_Mraf píše:
Pozor, s externí (USB) mechanikou nebudou výše uvedené programy fungovat. Je potřeba fakt interní. Snad akorát ten rawwrite. A novou interní mechaniku už běžně v obchodě neseženeš. Občas se ale objeví nějaké staré zásoby, případně ti upravím použitou alpsku ze svých zásob.


Zrovna dneska jsem tu v obchodě objevil kde mají pár kousků 3,5 palcových nových mechanik... Pokud by byl zájem můžu zjistit ceny...


Pokud by meli bilou, tak by mne zajimala... predem diky za ochotu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 07 bře 2019, 11:09 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 bře 2019, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Starej_Mraf :
Do kompaktu se musi upravit (najumerovat jako DS0). Je to NOS, ale ta cena... je to dost. Ale mozna to uz dnes lepsi nebude. Ja mohu nabidnout pouzite, odzkousene, cca 100-200Kc/ks.

Aha. To znamená že se jen přehodí jumpery a je to? Nebo je to složitější úprava? Jestli je to složité moc rád využiji nabídky a koupil bych od tebe dva kusy upravené pro Didaktik Kompakt.

H.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 07 bře 2019, 17:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1236
Bydliště: Praha
Has thanked: 142 times
Been thanked: 291 times
Jen přehodí jumpery - pokud je mechanika má. Mnohé novější mají jen pájecí plošky, nebo dokonce vůbec nic...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 08 bře 2019, 16:24 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 03 kvě 2017, 11:50
Příspěvky: 238
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 24 times
Been thanked: 76 times
s4r píše:
Clouseau píše:
Starej_Mraf píše:
Pozor, s externí (USB) mechanikou nebudou výše uvedené programy fungovat. Je potřeba fakt interní. Snad akorát ten rawwrite. A novou interní mechaniku už běžně v obchodě neseženeš. Občas se ale objeví nějaké staré zásoby, případně ti upravím použitou alpsku ze svých zásob.


Zrovna dneska jsem tu v obchodě objevil kde mají pár kousků 3,5 palcových nových mechanik... Pokud by byl zájem můžu zjistit ceny...


Pokud by meli bilou, tak by mne zajimala... predem diky za ochotu.


Jen černý, ale i tak jsem si 3ks fungl nových odnesl :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 11 bře 2019, 13:04 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 bře 2019, 15:00
Příspěvky: 19
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak jsem nakonec objednal tu externí floppy ze Slovenska :
https://www.phc.sk/p/11538/y-e-data-sli ... -drive-fdd
Až dorazí zkusím otestovat a když bude fungovat tak taky jestli dokážu .D80 dostat na disketu.. (Image .D80 jsem našel od Velsoftu)
Co .D40 jde to na disketu 3.5'' ? A pak pustit na Kompaktu.
Jinak dá se na disketu nahrát jen jednotlivá hra z . .z80 nebo .tap to asi nepůjde co? Případně jaký druh souboru by šel?
Děkuju H.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 11 bře 2019, 19:44 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 556
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 90 times
.D40 by malo fungovať, je to rovnaký formát, len polovičný počet stôp. Akurát polovica kapacity diskety ostane zbytočne nevyužitá a už nevyužiteľná, skrátka sa bude tváriť ako 360 kB.

.SNA a .Z80 sú snapshoty. Ako ich asi chceš dostať na disketu? Jedine programom ktorý vie zapisovať na D80 diskety, alebo do .D80 súboru. A ešte ich bude treba skonvertovať, neviem či je to presne rovnaký snapshot ako ten čo používa D80.

.TAP sa dajú nakopírovať na disketu, ale treba upraviť (pokiaľ sa dá) úvodný BASIC loader, inak to po nahratí prvého bloku bude očakávať ďalší na vstupe magnetofónu. Ja som si na toto vytvoril takzvané MULTI verzie, kde sa už v BASICu počíta s oboma verziami, stačí pridať/odstrániť hviezdičku za LOAD. Mám na to spravený aj kopirák, ktorý to robí, takže fúnkčnú hru z pásky prekopíruje na disketu kde hneď aj funguje. Tiež mám kopirák opačným smerom, kde tú hviezdičku nahradí medzerou, takže vznikne pásková verzia.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 11 bře 2019, 20:14 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 379
Has thanked: 2 times
Been thanked: 88 times
Citace:
.SNA a .Z80
A ešte ich bude treba skonvertovať, neviem či je to presne rovnaký snapshot ako ten čo používa D80.

Jsou samozřejmě jiné.

Mám vtíravý dojem, že existovala utilita pro nahrávání SNA snapshotů pro D40 (nebo si to pletu s jiným diskovým systémem?).

Z80 jsou pakované, ale samozřejmě je umí nahrávat Interface1bis, FATware i DEMFIR, jistě by se dal udělat (pokud už neexistuje, ale mám vtíravý dojem, že ne) program pro MDOS.

Citace:
.TAP sa dajú nakopírovať na disketu, ale treba upraviť (pokiaľ sa dá) úvodný BASIC loader, inak to po nahratí prvého bloku bude očakávať ďalší na vstupe magnetofónu. Ja som si na toto vytvoril takzvané MULTI verzie, kde sa už v BASICu počíta s oboma verziami, stačí pridať/odstrániť hviezdičku za LOAD. Mám na to spravený aj kopirák, ktorý to robí, takže fúnkčnú hru z pásky prekopíruje na disketu kde hneď aj funguje. Tiež mám kopirák opačným smerom, kde tú hviezdičku nahradí medzerou, takže vznikne pásková verzia.

Nebo použít PVL ROM nebo určitou verzi MDOS 3, kde je emulátor pásky a LOAD stačí bez hvězdičky (TAPE operace jsou přesměrovány na disketu, i pro bezhlavičkové soubory).

PVL ROM je ale odvozena od MDOSu 1, takže pro klon s Intel řadičem nebude přímo použitelná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 11 bře 2019, 22:25 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 556
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 90 times
dex píše:
Nebo použít PVL ROM nebo určitou verzi MDOS 3, kde je emulátor pásky a LOAD stačí bez hvězdičky (TAPE operace jsou přesměrovány na disketu, i pro bezhlavičkové soubory).

A ako to vie, ktorý súbor z diskety to má nahrať? Disketa nemá súbory ako páska za sebou. Bežné loadery neuvádzajú meno súboru, iba LOAD""CODE. Alebo si MDOS pamätá poslednú pozíciu v "directory" a nahrá nasledujúci súbor?

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 11 bře 2019, 22:26 
Offline
Kecálek

Registrován: 29 bře 2015, 09:33
Příspěvky: 80
Bydliště: Plzeň
Has thanked: 184 times
Been thanked: 0 time
Clouseau píše:
Jen černý, ale i tak jsem si 3ks fungl nových odnesl :-)


Ok, diky za info a snahu. Cerne mam fungl nove taky asi tri ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 11 bře 2019, 22:50 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 379
Has thanked: 2 times
Been thanked: 88 times
Citace:
A ako to vie, ktorý súbor z diskety to má nahrať? Disketa nemá súbory ako páska za sebou.

Toto tvrzení se nezakládá na pravdě.
Citace:
Alebo si MDOS pamätá poslednú pozíciu v "directory" a nahrá nasledujúci súbor?

V PVL ROM a MDOSu 3 jo.
To jste spectristi, že o tomhle nevíte?
Ani o tom, že MDOS podporuje podadresáře?
Je to v ZXM 1998/2.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 11 bře 2019, 22:57 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 556
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 90 times
Až MDOS 3? A to je oficiálna verzia? Kompakt má ktorý MDOS? Ja mám iba D40 kde je MDOS 1, a čo nebolo napísané v návode, o tom neviem. Teda okrem...

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 11 bře 2019, 23:20 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 379
Has thanked: 2 times
Been thanked: 88 times
Zkusím shrnout posledních 20 let, které jste asi zaspali:
Do D40/80 se dá dát SRAM místoR OM a do ní nahrát svůj upravený MDOS.
Úpravy začaly odstraňováním chyb, podporou tape emulátoru s bezhlavičkovými soubory (jako na MB-02+ - pokud nevíte, co to je, googlete) a podporou adresářů.
Bezhlavičkové soubory jsou kompatibilní s TOOLS80 a s MasterCopy od Proximy.
Autoři SRAM úpravy (PVL a Tritol) byli i autoři prvního IDE interface pro Spectrum, po vzniku DivIDE (Zil0g) začal vznikat MDOS 3 (Sweet a MTs) podporující harddisky a CF karty.
V určité verzi MDOSu 3 byla odstraněna podpora disketové jednotky (kvůli místu), ale všechny předchozí verze pracují s DivIDE i disketovkou souběžně.

MDOS3 už je tak starý, že už o něm ani nejsou pořádné informace na webu (co to je, na co to je,), protože se po těch letech předpokládá, že každý už ví.
Na webu CI5 je o něm příspěvek z roku 2004, a to už byl vývoj ukončen.
https://ci5.speccy.cz/mdos3


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 12 bře 2019, 00:43 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 02 srp 2015, 15:23
Příspěvky: 179
Bydliště: Skalica
Has thanked: 8 times
Been thanked: 109 times
dex píše:
Zkusím shrnout posledních 20 let, které jste asi zaspali:
Do D40/80 se dá dát SRAM místoR OM a do ní nahrát svůj upravený MDOS.
Úpravy začaly odstraňováním chyb, podporou tape emulátoru s bezhlavičkovými soubory (jako na MB-02+ - pokud nevíte, co to je, googlete) a podporou adresářů.
Bezhlavičkové soubory jsou kompatibilní s TOOLS80 a s MasterCopy od Proximy.
Autoři SRAM úpravy (PVL a Tritol) byli i autoři prvního IDE interface pro Spectrum, po vzniku DivIDE (Zil0g) začal vznikat MDOS 3 (Sweet a MTs) podporující harddisky a CF karty.
V určité verzi MDOSu 3 byla odstraněna podpora disketové jednotky (kvůli místu), ale všechny předchozí verze pracují s DivIDE i disketovkou souběžně.

MDOS3 už je tak starý, že už o něm ani nejsou pořádné informace na webu (co to je, na co to je,), protože se po těch letech předpokládá, že každý už ví.
Na webu CI5 je o něm příspěvek z roku 2004, a to už byl vývoj ukončen.
https://ci5.speccy.cz/mdos3
MDOS3 pouzivam, ale pokial viem tak v nom nieje podpora adresarov. Alebo sa mylim?

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 12 bře 2019, 00:57 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 379
Has thanked: 2 times
Been thanked: 88 times
Adresáře jsou ve verzi Tritola a PVL.
Do MDOSu 3 je Sweet nezapracoval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt a D80
PříspěvekNapsal: 12 bře 2019, 09:00 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2253
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 248 times
Been thanked: 427 times
PotPalo píše:
Kompakt má ktorý MDOS?
Prve Kompakty mali este radic WD tak tie maju MDOS1.0, ale tych nebolo vyrobenych vela, lebo v tom case Didaktik Skalica uz zacal pouzivat Intel radic a tak vsetky dalsie kompakty uz maju MDOS2.0.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 71 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz