OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 23 říj 2018, 10:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 17 zář 2018, 17:05 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7461
Bydliště: Praha
Has thanked: 935 times
Been thanked: 874 times
Ano, potvrzuji, že na mé to má 300.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 17 zář 2018, 17:27 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 21:32
Příspěvky: 192
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 33 times
Been thanked: 45 times
Takže se pak dá 5 1/4" HD disketa naformátovat na 2 MB (jako 3 1/2").


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 17 zář 2018, 20:03 
Offline
Prvnička
Uživatelský avatar

Registrován: 14 zář 2018, 19:01
Příspěvky: 15
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Busy píše:
D40 aj D80 vzdy pouzivali 300 otacok za minnutu. Vychadza to zo standartu, pri ktorom sa diskety 5.25 DD, 3.5 DD aj HD vzdy tocia rychlostou 300 ot/min a iba jedina disketa 5.25 HD (ktora sa na D40/D80 nikdy nepouzivala) bezi rychlostou 360 ot/min.

Čoveče tak jestli tam u vás za tím Děvínským kopcem čepujou něco lepšího než ty vaše Topvary, máš u mně normálně pivo. Vše ostatní si KryoFlux víceméně detekuje sám, stačilo jen nastavit 300rpm a 40tratí:
Kód:
>DTC -f"run_img.d40" -k2 -v300 -i4
KryoFlux DiskTool Console, v3.00_Win32, uiv.1, Apr 15 2018, 23:45:03
(c) 2009-2018 KryoFlux Products & Services Ltd.
Developed by The Software Preservation Society, www.softpres.org
Licensed for private, non-commercial use only.

00.0    : frev: 40662, drift: 0.499 us, tfer: 220579 B/s, rpm: 359.716
00.0    : base: 2.005 us [99.680%], band: 1.982 us?, 3.998 us, 6.015 us
00.0    : MFM: OK*, trk: 000, sec: 9, *H +9
00.1    : frev: 38270, drift: 0.021 us, tfer: 212701 B/s, rpm: 359.716
00.1    : base: 2.003 us [99.696%], band: 3.981 us, 6.010 us, 8.026 us
00.1    : MFM: OK*, trk: 000, sec: 9, *HS +4
02.0    : frev: 42088, drift: 0.062 us, tfer: 225903 B/s, rpm: 359.728
02.0    : base: 2.004 us [99.824%], band: 4.006 us, 6.013 us, 8.012 us
02.0    : MFM: OK*, trk: 001, sec: 9, *H +5
02.1    : frev: 39278, drift: 0.083 us, tfer: 216927 B/s, rpm: 359.714
02.1    : base: 2.005 us [99.771%], band: 2.969 us?, 3.996 us, 6.016 us
02.1    : MFM: OK*, trk: 001, sec: 9, *HS +9
04.0    : frev: 39819, drift: 0.583 us, tfer: 214793 B/s, rpm: 359.729
04.0    : base: 2.003 us [99.847%], band: 2.016 us?, 4.000 us, 6.009 us
04.0    : MFM: OK*, trk: 002, sec: 9, *H +9
04.1    : frev: 37209, drift: 0.042 us, tfer: 205581 B/s, rpm: 359.710
04.1    : base: 2.002 us [99.903%], band: 2.740 us?, 3.115 us?, 4.000 us
04.1    : MFM: OK*, trk: 002, sec: 9, *HS +5
...

Výsledek:
Příloha:
CAT_disk2.png
CAT_disk2.png [ 8.05 KiB | Zobrazeno 242 krát ]

Příloha:
screenshot00.png
screenshot00.png [ 11.71 KiB | Zobrazeno 242 krát ]

Pro všechny případy to zrekapitluju. Standardně naformátovaná 5¼″ disketa na D40:
  • Double Density/Double Sided
  • 40 stop na stranu
  • 9 sektorů na stopu (+ jakási díra za nima)
  • Sektor - 512b
  • 300rpm
  • Schéma kódování = Modifikovaná frekvenční modulace (MFM)
  • MDOS 1 i 2, zdá se že funguje obojí (Mám i MDOS3, ale ten mi mrzne takže ten nevyzkouším)
  • První "Boot" sektor obsahuje Label, ID a textový řetězec "SDOS", dál už nějaký souborový systém

Stačí zadat jako parametry KryoFluxu a už to padá, sektor za sektorem do *.d40. Dodám že ty disky jsou určitě přes 20 let staré, ale jen to mlaská. Jako kdyby se to tam naskládalo včera. Jen s Maxellama má větší problém než s těma ostatníma. To budu muset ještě rozlousknout.
Ještě dotaz: Vím že Didaktik nikdy neměl hodiny, ale nedalo by se podle nějakého hintu určit jak staré ty disky jsou? Fakt by mně to zajímalo. Kdybych kdy věděl že to budu po pětadvacetiletech dolovat, tak bych si to na ně normálně napsal. A asi bych tam uložil i něco zajímavějšího ;) Určitě o tom něco ublognu i na svém blogu.

tomascz píše:
Aha, takže chápu tedy správně, že nemáš v PC interní floppy mechaniku, na které bys mohl využít SamDisk, RIDE a podobné utilitky, a proto používáš Kryoflux? Např. RIDE umí také vytvořit image reálné flopky bez zadávání počtu sektorů a dalších low-level záležitostí (resp. některé low-level záležitosti si odvodí a jiné můžeš potvrdit v jejich defaultních nastaveních) :-) Ale je na to bohužel potřeba interní floppy mechanika (návod).

Příloha:
TEAC_kryoflux.jpg
TEAC_kryoflux.jpg [ 61.75 KiB | Zobrazeno 242 krát ]

Ano přesně tak. Mám jen Teac FD-55GFR, připojený do KryoFluxu a ten přes USB do laptopu. Žádný opravdový FDC do kterého bych to mohl zapojit už ani nemám.
tomascz píše:
Zní to jako bys chtěl pod PC použít emulátor Real Spectrum, je to tak? Real Spectrum má v sobě natvrdo zadrátovanou podporu WD řadiče (používaný MDOSem1), a tedy pokud mu podstrčíš ROMku MDOSu2, tak zatuhne/spadne, nevím teď přesně (ale také jsem to kdysi zkoušel). Naopak emulátor Fuse podporuje jak MDOS1, tak MDOS2 - jen nevím, jak je interně zařízeno, aby se použil ten "správný" řadič (každopádně já používám MDOS1 a stačí mi to).

Ano, FUSE. ROMky MDOSu i Didaktiku jsem našel tady ve fóru a zařízeno je to tak že je před spuštění musím načíst a specifikovat které chcu. Ostatně ten Interface je pro Didaktik 80, ale vzhledem k tomu že to čte přímo ty obrazy je to úplně jedno. Očividně to funguje tak i tak.

Jinak sháním 5¼″ diskety, takže jestli má někdo nějakou nepotřebnou a chce z ní obraz, rád ho za tu disketu udělám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 17 zář 2018, 20:13 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 847
Has thanked: 125 times
Been thanked: 137 times
Hergot, navnadili jste mi všichni, že o víkendu skutečně tu svou 5.25" mechaniku vemu, vyčistím a prubnu! Už se těším :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 17 zář 2018, 20:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1682
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
Panda38 píše:
Takže se pak dá 5 1/4" HD disketa naformátovat na 2 MB (jako 3 1/2").


To sice lze, to je pravda. Zkoušel jsem to hodně dávno. Výsledek: ne moc velká spolehlivost. Dost záleželo na kvalitě disket. S přenositelností mezi různými HD floppy jednotkami to pak byl také dost problém.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Denní zprávy: https://www.euronews.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 18 zář 2018, 00:53 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 204
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
Ešte dodám, čo som už písal, treba na to dávať pozor. Prvý "boot" sektor (teda sektor 0) obsahuje aj informáciu o počte stôp a sektorov. Z neho je dobré si to pozrieť, a podľa toho nastaviť. Ono nieje iba 40x9 a 42x10, ale môže byť čokoľvek, čo sa pred formátovaním nastaví (40x9, 41x9...). Ja som kedysi skúšal 20x5 (alebo tak nejak), to bol frmol keď sa načítaval SNAPSHOT, to sa hlavička častejšie presúvala medzi stopami :mrgreen: . Potom na starej (pôvodnej) mechanike vyrobenej tuším v Bulharsku sa dalo naformátovať 43x10, čo sa mi skoro stalo osudným po výmene mechaniky za TEAC (D40 mi padla na zem a odtrhla sa hlavička), tá už na 43. stopu moc nevedela, už to búchalo o doraz, ale prečítalo ju. Tak som ostal pri 42x10.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 10:14 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 05 úno 2018, 10:31
Příspěvky: 52
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Teď jsem myslím viděl asi 9 ks na aukru 5 1/4 "
tu je odkaz

https://aukro.cz/krabice-plna-starych-d ... 6934577227


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 14:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1898
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
Zjevně neví co prodává, FD1-128 znamená 1 straná DD disketa formátovaná 128Byte na sektor :)
FD1 diskety jsem ale bez problému používal jako oboustranné. Nějaké zbytky 5,25" ještě mám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 14:53 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7461
Bydliště: Praha
Has thanked: 935 times
Been thanked: 874 times
Tchunass píše:
Teď jsem myslím viděl asi 9 ks na aukru 5 1/4 "
tu je odkaz

https://aukro.cz/krabice-plna-starych-d ... 6934577227


Nechci blbě kecat, ale nejsou to náhodou 8"?

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 14:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1989
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 218 times
Been thanked: 366 times
misticjoe píše:
Tchunass píše:
Teď jsem myslím viděl asi 9 ks na aukru 5 1/4 "
https://aukro.cz/krabice-plna-starych-d ... 6934577227
Nechci blbě kecat, ale nejsou to náhodou 8"?
Ano, to budu najskor 8". Tie boli formatovane vzdy na 128 bajtove sektory pretoze tak mali umiestnene po obvode dierky pre index pulzy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 15:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1898
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
Ne.
Třeba Atari 90kB, 130kB.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 16:08 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7461
Bydliště: Praha
Has thanked: 935 times
Been thanked: 874 times
danhard píše:
Ne.
Třeba Atari 90kB, 130kB.

A od kdy se prázdné 5,25" diskety prodávaly bez write výkusu? Tohle jsou jistě 8".

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 16:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1898
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
Asi bych měl vrátit školný, když tam píše že mají průměr 133mm.
Omlouvám se, mě ty přepočty na palce nikdy nešly :oops:

Protože misticjoe má vždy pravdu, tak si zapíšu do deníčku, že palec útlé dívky má 16,6mm :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 16:39 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7461
Bydliště: Praha
Has thanked: 935 times
Been thanked: 874 times
To tam sice napsané má, ale dle fotek mi to 5,25" prostě nepřipomíná ani omylem. Ale za tu cenu to rozhodně kupovat nebudu, abych si to ověřil :-) A ani ujo google prostě nějak nezná diskety značené FD1-128 v 5,25".

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Formát 5¼″ disket (D40)
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 16:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1235
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 237 times
Been thanked: 430 times
Jsou to 8 palcové, protože jednu mám doma (viz můj obraz).


Přílohy:
Amiga_koutek_v_loznici_2.JPG
Amiga_koutek_v_loznici_2.JPG [ 522.67 KiB | Zobrazeno 147 krát ]

_________________
ZX Spectrum, Amiga
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz