OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 25.09.2020, 19:41

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 06.01.2020, 22:59 
Offline
Kecálek

Registrován: 14.09.2018, 09:10
Příspěvky: 149
Bydliště: Bardejov
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Zdravím
Mám Didaktik M a zohnal som si k nemu aj tlačiareň BT100, no nemám k nemu žiaden interface, cez ktorý by som mohol BT100 ovládať
Zháňam preto buď orginál Interface M/P ale nejakú jeho náhradu, alebo niečo čo by som si mohol vyrobiť
Ak by mal niekto M/P interface na predaj mal by som oň záujem

_________________
Didaktik M/Didaktik GAMA/PMI 80/MAŤO/Commodore64


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.01.2020, 00:37 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.06.2013, 20:26
Příspěvky: 2726
Has thanked: 112 times
Been thanked: 400 times
Přes UR-4 se BT-100 nepřipojovala? Že by se dalo použít UPI jako jeho moderní náhrada...

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.01.2020, 00:59 
Offline
Kecka

Registrován: 16.08.2018, 15:10
Příspěvky: 51
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Ahoj,

Ja jsem kdysi taky chtel stavet nahradu M/P (ze sentimentu), nicmene jsem premyslel tak dlouho, az se na Aukru objevil original. Podle me zalezi co chces, pokud netrvas na retro vzhledu, koukni do mistni inzerce, prodavalo se tam jak zminovane UPI tak ADPI8255a. V opacnem pripade se myslim vyplati pockat. Kvuli jedne strance vytistene na bt100 se do toho nevyplati investovat cas.

V.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.01.2020, 09:16 
Offline
Kecálek

Registrován: 14.09.2018, 09:10
Příspěvky: 149
Bydliště: Bardejov
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
ak by sa nedal zohnať originál, nemal by niekto vypis pamäte a rozlozenie plošneho spoja?

_________________
Didaktik M/Didaktik GAMA/PMI 80/MAŤO/Commodore64


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.01.2020, 16:59 
Offline
Kecka

Registrován: 16.08.2018, 15:10
Příspěvky: 51
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Všechno asi najdeš v tomhle vlákně. Je na stejné téma.

viewtopic.php?f=112&t=6619


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 20:20 
Offline
Kecálek

Registrován: 14.09.2018, 09:10
Příspěvky: 149
Bydliště: Bardejov
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Našiel som asi to,čo som hľadal...interfejs Mirek...len k nemu zohnať dokumentáciu

_________________
Didaktik M/Didaktik GAMA/PMI 80/MAŤO/Commodore64


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 21:03 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 874
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 181 times
Zrovna Mirek není úplně nejvhodnější.
Je to modulární interface s výměnnými deskami, existovaly dvě, jedna s 8255 a druhá se Z80PIO.
Pro připojení BT-100 v zapojení, které je schopný nějaký program (Desktop, D-Text, ovladač pro Basic) používat, je nejvhodnější 8255 v zapojení Soldán, tedy brány na portech 31, 63, 95 a řídící registr na portu 127, tedy nejjednodušeji UR-4 a kompatibilní (UPI, ADPI, případně interface v disketovce D40, případně interface v MB-02+, případně interface v Didaktiku Gama).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 23:17 
Offline
Kecálek

Registrován: 14.09.2018, 09:10
Příspěvky: 149
Bydliště: Bardejov
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Schéma interfejsu, mohol by fungovať?


Přílohy:
rocnikova_praca_19890523-page-005.jpg
rocnikova_praca_19890523-page-005.jpg [ 124.73 KiB | Zobrazeno 3664 krát ]

_________________
Didaktik M/Didaktik GAMA/PMI 80/MAŤO/Commodore64
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 00:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1224
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
Pozor, ten UR-4 má napájanie 9V zo systémového konektoru Spectra, ale Didaktiky toto napätie už nemajú, tam by bez úpravy nefungoval. Potom treba UR-4 prerobiť, napájať ho priamo z 5V z konektoru. UR-4 si tých 9V aj tak znižuje jednou 7805-kou na 5V, tak neviem prečo sa nepoužilo rovno 5V.

K predošlej schéme: prečo MH3205?! 74LS32 by snáď stačila, zlúčiť A7 s /IORQ...

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 08:58 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.06.2013, 20:26
Příspěvky: 2726
Has thanked: 112 times
Been thanked: 400 times
MrWifiHifi píše:
Schéma interfejsu, mohol by fungovať?
Jako že dva různé dostupné interfejsy jsou málo, tak že by sis udělal třetí? :roll:

dex píše:
UPI, ADPI, případně interface v disketovce D40, případně interface v MB-02+, případně interface v Didaktiku Gama
Když se to bere takhle, tak je dokonce 5 možností... pořád málo? ;)

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 09:42 
Offline
Kecálek

Registrován: 14.09.2018, 09:10
Příspěvky: 149
Bydliště: Bardejov
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Jiiira píše:
MrWifiHifi píše:
Schéma interfejsu, mohol by fungovať?
Jako že dva různé dostupné interfejsy jsou málo, tak že by sis udělal třetí? :roll:

dex píše:
UPI, ADPI, případně interface v disketovce D40, případně interface v MB-02+, případně interface v Didaktiku Gama
Když se to bere takhle, tak je dokonce 5 možností... pořád málo? ;)


Nie žeby ich bolo málo, len sa neviem rozhodnúť, ktorý použiť

_________________
Didaktik M/Didaktik GAMA/PMI 80/MAŤO/Commodore64


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.06.2020, 17:46 
Offline
Kecálek

Registrován: 14.09.2018, 09:10
Příspěvky: 149
Bydliště: Bardejov
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Zdravím

Píšem sem síce po dlhšej dobe ale predsa
Chcel by som vedieť, či náhodou niekto nevyrába alebo neplánuje vyrobiť repliku Inteface M/P, myslím si, že by som nebol sám kto by mal o ňu záujem

_________________
Didaktik M/Didaktik GAMA/PMI 80/MAŤO/Commodore64


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.06.2020, 06:30 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 285
Bydliště: Praha
Has thanked: 97 times
Been thanked: 138 times
Ahoj,
Interface M/P jsem teď zahlédnul na Aukru !


Přílohy:
5795B567-A274-4309-992F-8DE37D687DE3.jpeg
5795B567-A274-4309-992F-8DE37D687DE3.jpeg [ 319.64 KiB | Zobrazeno 2076 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.06.2020, 07:21 
Offline
Kecálek

Registrován: 14.09.2018, 09:10
Příspěvky: 149
Bydliště: Bardejov
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Ďakujem, no podľa mňa je to až prehnaná cena, za ktorú to niekto predáva na Aukre

To už asi radšej by som si to postavil sám...

_________________
Didaktik M/Didaktik GAMA/PMI 80/MAŤO/Commodore64


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.06.2020, 08:38 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 285
Bydliště: Praha
Has thanked: 97 times
Been thanked: 138 times
MrWifiHifi píše:
Ďakujem, no podľa mňa je to až prehnaná cena, za ktorú to niekto predáva na Aukre

To už asi radšej by som si to postavil sám...

Jasan, jen že jsem ho tam ráno při brouzdání viděl,
je pravda, že cena není nejnižši, ale když jsem tu v jiném
vláknu psal o interfejsu pro XY4150, tak jen překreslení
plošnák, se kterým tu pomohl kolega, a pak samotná
realizace vyšla v podstatě podobně (mj. cenou součástek, kdy například vícepinový
orig. kulatý konektor stál 380kč, dlouhý orig. edge konektor 280kč)...
Tak z tohoto důvodu mi asi nepřijde cena přemrštěná...
Láďa


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz