OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 25.09.2020, 18:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 24.10.2015, 11:15 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 329
Has thanked: 40 times
Been thanked: 33 times
ULA КА1515ХМ1-216 pro Didaktik M/Kompakt - vyrobeno v SSSR

Podařilo se a po dlouhých měsících čekání jsem sehnal nesehnatelné. Staré, vzácné, originální sovětské ULA obvody pro klony počítačů ZX Spectrum. A nejsou to ledajaké, takové ty původní škaredé černé obvody. Tyto mají keramický základ ale jsou zapouzdřeny kovovým víčkem. Měly by být vhodné pro opravy Didaktiků M/Kompakt a proto jsem je také sháněl. Původně jsem potřeboval jen jeden kus pro Didaktika, kterému ULA odešla, ale kvůli vysoké ceně poštovného by se to nevyplatilo (Vele.... mi svůj poslední kus nechtěl prodat za 150,-Kč :-)). Balík putoval z Moskvy do Revdy a pak letecky k nám do ČR. Tak jsem jich vzal rovnou 20. Vím, že bych to měl dát do inzerce, ale mám pocit, že zde to bude tak nějak vhodnější. Chtěl bych aby ji získali především ti, kdo ji skutečně potřebují na opravu svého mazlíka. Navíc, takového stříbrného krasavce v počítači bude mít jen několik vyvolených. Nechci, abyste je kupovali po 2-3 kusech do zásob, takže pro každého jen jedna a na opravu. Představuji si to tak, že mi pošlete třeba fotku rozebraného Dikouše s vykuchaným ULA obvodem a pak se domluvíme na zaplacení (PayPal, účet).

Cenu jsem si dovolil stanovit na přijatelných 250,- Kč za obvod. Poslal bych doporučenou zásilku v pevné krabičce za 50,- Kč po česku a za 140,- i na slovensko.

Jedná se o typy s označením КА1515ХМ1-216 (vyrobeno v 8. měsíci roku 1993) a měly by být zaměnitelné z obvody ULA1 a Т34ВГ1. Obvody КА1515ХМ1-216 jsou logická pole, která výrobce modifikoval podle požadavků zákazníka. Obvod, určený pro počítače ZX kompatibilní má příponu 216. Obvody s jinou koncovkou mají jiný obsah.

Jelikož se jedná o více než 20 let staré součástky, nemohu garantovat funkčnost a nedám proto ani záruku.

Pokud umíte trochu rusky:
https://ru.wikipedia.org/wiki/1515%D0%A5%D0%9C1
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A234%D0%92%D0%9C1_%D0%B8_%D0%A234%D0%92%D0%931


Obrázek

Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05.10.2016, 12:11 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 05.10.2016, 12:01
Příspěvky: 1
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
mam zaujem nenajde sa nejaka


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05.10.2016, 14:20 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3721
Has thanked: 172 times
Been thanked: 285 times
Predbezne bych si jeden rezervoval. Mam jedno Mko, ktere jsem zatim nemel cas otestovat, a je sance, ze bude mrtve. Dik!

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.11.2016, 16:47 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 329
Has thanked: 40 times
Been thanked: 33 times
ULA ještě mám a pokud by byl zájem, napište mi SZ. Ale výměna není zrovna jednoduchá. Starou ULA jsem vyfoukal. To je otázka chvilky. Připájení chce ale notnou dávku zručnosti a zkušeností. Vývody nejsou vytvarované a je třeba to obratně provést. Sám jsem při tom jednu nožičku (krajní) odlomil i když jsem se snažil o maximální opatrnost.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.07.2020, 15:55 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 29.09.2019, 11:58
Příspěvky: 53
Bydliště: BA / LE
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times
Prave som diskutoval s jednym predajcom a este ma tieto nove ULA, aj ked cenovo je to uz celkom dost, 20USD za kus. Mal by niekto zaujem? Je ochotny nam dat nejaku tu mnozstevnu zlavu (5ks a viac za 17USD/kus, 10ks a viac 15USD/ks). Nemate skusenost ako sa na tieto veci divaju colnici? Ak by to poslal s falosnou fakturou neviem ci by to pomohlo, pripadne ak ma niekto skusenosti alebo kontakt ktory by to prebral v Rusku a previezol tak by to veci len pomohlo. Nerad by som sa dostal do situacie ze by som musel vyplnat kadejake tlaciva, na to naozaj nemam bunky. Mozem aj posunut kontakt na neho aby to objednal niekto pre koho to nie je problem :) Ja si to este musim nechat prejst hlavou ci a kolko chcem, momentalne este ani neviem ci mam nejaku ULA odpaleny alebo nie..

_________________
Stastny majitel Didaktikov Gama, M (2x) a Kompakt, so zabudnutymi elektrovedomostami :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.07.2020, 16:45 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 329
Has thanked: 40 times
Been thanked: 33 times
Já už ruské ULA navíc nemám.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.07.2020, 17:14 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2528
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 103 times
Been thanked: 185 times
Proti gustu.... Ale ja bych se do oprav Didaktiku M ani nepoustel, vadi me ten zmrsenej obraz co z toho leze, M mam doma, a zapnul jsem ho parkrat.
Radeji jsem si poridil sedivou +2ku. A pokud by slo o jednu ULU, na aukru se stale da, nebo pred casem dala sehnat za 500.
Takze beru Mko jako klon ZX ktery se moc nepovedl :-)

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.07.2020, 21:42 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 29.09.2019, 11:58
Příspěvky: 53
Bydliště: BA / LE
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times
Tak ja som mal iba Didaktiky, tak neviem velmi porovnat a hlavne som na tom vyrastol a tak som zvyknuty. V com je vlastne rozdiel? Pomer stran a to ze Didaktiky nemaju fixnute frekvencie a teda sa obraz vlni? To malo aj prve ZX Spectrum nie? Samozrejme ze od 128k uz je to lepsie. Neviem, ja som skusal Kompakt na RGB SCART a az tak zle to nie je, uvazujem aj spravit samostatny RGB modul ci nebude mat lepsi vystup.. ale to je vsetko buducnost, najprv ho musim ozivit :) Lebo prave kvoli obrazu mu umrel ked som do neho sprtal :(

_________________
Stastny majitel Didaktikov Gama, M (2x) a Kompakt, so zabudnutymi elektrovedomostami :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.07.2020, 23:11 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1224
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
Čo som videl ZX Spectrum "gumák", tak ako obraz nič moc. Pri bielej ploche aj okraji je vidieť čo je čo, na ploche je akoby rušenie, v borderi nie. Tiež je jas slabší ako v eMku. Pri Didaktiku M je biela naozaj biela, a okraj sa pri rovnakej farbe nedelí od plochy. Tiež nieje žiadne rušenie na ploche. Oba samozrejme pripojené cez kompozitý výstup. Ono asi Spektráči žiarlia že eMkáči majú lepší obraz. :twisted: Nejaký pomer strán som moc neporovnával, ono je to pár percent rozdielu, to sa nedá ani postrehnúť. To nieje ako keď sa roztiahne film 4:3 na 16:9. A že by niekto prikladal papier k obrazovke a prekresloval geometriu, to asi nie. Pri bežnom používaní to nieje vidieť, iba keď nejaký hnidopich začne premeriavať kružnicu či je naozaj guľatá. Kto má CRT monitor, ten si to zrovná v ňom a je po probléme. A ono sa to vlastne dá nastaviť aj v LCD monitore, je tam ručné nastavenie geometrie, ktoré nikto nepoužíva. Teda aspoň pri VGA vstupe. Ako je to s LCD čo má kompozitný vstup neviem. Ono dúhovanie prechodu farieb je na oboch strojoch cca rovnaké. To sa odstráni až použitím RGB alebo S-Video výstupu (ak má).

Ukážka obrazu spectra ;) : https://worldofspectrum.org/utilities

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.07.2020, 00:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1457
Has thanked: 186 times
Been thanked: 310 times
PotPalo píše:
Čo som videl ZX Spectrum "gumák", tak ako obraz nič moc. Pri bielej ploche aj okraji je vidieť čo je čo, na ploche je akoby rušenie, v borderi nie...
To je pravda jen do doby, než uděláš správně filtraci napájení.

Viz https://cygnus.speccy.cz/popis_kompletn ... issue3.php ... dělal jsem si fotky obrazu před a po a
i na fotkách to je vidět (kdybych je našel, leda nafotit znovu, mám jedno ZXS zcela netknuté). Okem to je vidět ještě lépe, protože foťák nezachytí úplně všechno to měnící se mihotání.

Primárně šlo víc o výměnu poddimenzovaných keramických 22nF za větší 1uF (plus pár navíc na správná místa) v kombinaci s posílením GND, než jen o zvětšení elektrolytů a výměnu za větší (to pomohlo taky).

Úplně elimitovat rušení v obraze nejde, ale jde to hodně utlumit. Dělal jsem to dohromady se čtyřmi počítači, tuším ISSUE 3 a 2x ISSUE 6, čtvrtý byl DG80k model 89'. U všech byl efekt stejný, všechny slouží od té doby už roky. Jeden z nich (ZX 48k ISSUE 6) mám na stole právě teď a používal jsem ho aktivně poslední 3 měsíce. Mám ho připojený přes kompozit a v bílé ploše je sice vidět náznak svislých pruhů, ale fakt jen náznak, musím se hodně snažit, abych je tam našel. Z metru od monitoru bez šance, bílá plocha se zdá být celá stejná i s okrajem.

Rušení způsobené kódováním barev v PALu samozřejmě zůstává, resp. to umí zakrýt některé LCD TV, zůstane rušení jen na přechodech barev/hranách pixelů.

Podobně jsem si hrál s DG192k a šedou +2 (v obou případech větší kapacity, LowESR, spínaný stabilizátor). Když se to udělá správně, má to pozitivní vliv. Tou šedou +2 jsem vlastně začal, protože v ní mám Faudraj VGA a to bylo na rušení hodně citlivé.

Ale rozhodně bych takový zásah nedoporučoval každému. Ono to není složité, ale neopatrností se dá se hodně zkazit.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.07.2020, 06:46 
Offline
Kecálek

Registrován: 05.08.2017, 07:38
Příspěvky: 87
Bydliště: Praha-Kladno-Kralupy
Has thanked: 5 times
Been thanked: 6 times
Škoda, že takhle nejsou dostupné obyčejné ULA pro ZXS 48 :(

_________________
Harlequin 128, ZX Spectrum Plus, ZX Sparrow 48K, HP 200LX


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.07.2020, 07:23 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 697
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times
Myslite, ze by slo vyrobit nove Ferranti ULA pro klasicke Spectrum, tedy s nectveratym vystupem?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.07.2020, 07:50 
Offline
Kecálek

Registrován: 05.08.2017, 07:38
Příspěvky: 87
Bydliště: Praha-Kladno-Kralupy
Has thanked: 5 times
Been thanked: 6 times
Jsou moderní náhrady ULA např. nebULA nebo vLA82 a jiné v CPLD.
Ty snad témeř přesně emulují originální ULA chip, tedy i s obdélníkovým TV výstupem.
Že by někdo vyrobil nový chip klasickou technologií dost pochybuji...

http://blog.retroleum.co.uk/electronics-articles/nebula-spectrum-ula-chip-replacement-module/
https://vdrivezx.com/vLA82/

Nicméně do originálního kousku by patřila spíše ta originální ULA.
Pak je tu také otázka dostupnosti těchto náhrad a v neposlední řadě také ceny (+poštovného).

Pokud by někomu originální funkční ULA pro ZXS 48 přebývala (?), rád bych ji koupil.

_________________
Harlequin 128, ZX Spectrum Plus, ZX Sparrow 48K, HP 200LX


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.07.2020, 09:45 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2528
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 103 times
Been thanked: 185 times
Me nevadi jen kvalita obrazu, ale hlavne ten pomer stran, nemuzu si pomoc, proste to vidim, ten obraz je uzkej.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31.07.2020, 09:50 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 29.09.2019, 11:58
Příspěvky: 53
Bydliště: BA / LE
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times
zxcygnus píše:
PotPalo píše:
Čo som videl ZX Spectrum "gumák", tak ako obraz nič moc. Pri bielej ploche aj okraji je vidieť čo je čo, na ploche je akoby rušenie, v borderi nie...
To je pravda jen do doby, než uděláš správně filtraci napájení.


No tak vidis, kebyze som bol skor na fore a vedel o tebe, tak som si nemusel odpalit Kompakt kvoli nekvalitnemu obrazu - vymenil som takmer vsetky kondenzatory a zvacsil filtre za zdrojom, ale nestacilo to.. Tak ale snad ked ho ozivim tak sa potom spytam na co sa zamerat :) Lebo aj v SCART RGB mi behali nejake rusenia ked som vypol filtrovanie obrazu na LCD tak to bolo pekne viditelne.

Ale spat k teme: takze o staru dobru krasne stvorcovo obrazovu rusku ULA nema zaujem nikto? :)

_________________
Stastny majitel Didaktikov Gama, M (2x) a Kompakt, so zabudnutymi elektrovedomostami :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz