OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 17 lis 2019, 19:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Didaktik M 91 - problém se stabilitou
PříspěvekNapsal: 02 lis 2019, 21:43 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 43
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
Dostal se mi do ruky další kus Didaktika M91, tentokrát funkční, ale nestabilní. Na prní pohled se zdá, že je vše v pořádku, ale hroutí se, jakmile pustím AY demo DDX3 (v příloze). Na druhém DM91 vše běhá bez problémů, HW je identický. Sestava je Didaktik, rozdvojka, Divide a Melodik. Mko se kousne jakmile se dostanu k výběru songů, a začne se hýbat "Stereo Analzyer". Někdy končí resetem, někdy jen rozsypanou obrazovkou. Reset proběhne, nahraju znovu demo, a počítač padne zase na podobném místě.
Co a kde zkusit hledat?


Přílohy:
DDX3.Z80 [32.47 KiB]
10 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 lis 2019, 23:39 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 641
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 102 times
Bez melodiku to funguje?

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 lis 2019, 23:55 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 43
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
Bez melodiku to nefunguje, ale to nefunguje ani ten druhy "stabilni" kus. Bez melodiku se pri preskoceni do konkretni sekce dema restartuji oba pocitace okamzite, s melodikem jeden prehava bez problemu, druhy se po par okamzicich restartuje nebo sekne.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 lis 2019, 00:19 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 641
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 102 times
Test IM2 hovorí čo? Inak ten snap (alebo samotné demo?) vyzerá pošahaný, na emulátore pod bežiacim textom dolu sú nejaké bodky naviac, a vľavo hore občas blikne farebný pixel.

edit: tamto odporové pole na divide máš osadené? Inak to na didaktiku hnevá.


Přílohy:
Clipboard01.png
Clipboard01.png [ 3.39 KiB | Zobrazeno 330 krát ]
Test im2.TAP [1.41 KiB]
6 krát

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 lis 2019, 00:35 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 43
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
Uz jsem na to asi prisel. Porovnaval jsem desku nestabilniho kusu s druhym didaktikem, do ktereho nedavno vdechl zivot rEVERs. A vsiml jsem si, ze chybi u ULA 47p kondik na /RD. Dolepil jsem tam SMD, na plosky, ktere uz kdysi pajene byly. Kondenzator na /RAS osazeny byl. A je po nestabilite, vse funguje, na obou strojich stejne.
Co tam kondenzatory delaji? Zerou nejake jehlove spicky nebo odrazy? ULA je tak "rychla" ze ji to vadi? Uz je to druhy kus Didaktika, ktery byl takhle vylecen.
Ad demo - asi je nejake nakople, netusim, kde jsem k nemu prisel. Na realnem stroji ukazuje stejne artefakty jako v emulatoru.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 lis 2019, 00:52 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 641
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 102 times
To bude asi s [ne]kompatibilitou s divide. Stálo by za skúšku nahrať demo z pásky, bez divide.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 lis 2019, 02:26 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 14:08
Příspěvky: 800
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 81 times
Been thanked: 238 times
DivIDE bolo vyvíjané na eMku a ak mu to s tým istým divIDE s jedným eMkom chodí a s druhým nie, tak je problém v eMku. Oštara s eMkami je tá, že po tých rokoch je ich správanie kus od kusu iné, aj v rovnakom ročníku výroby. Aj teraz mám v polici jedno, ktoré nechodí s D80 a zboha neviem prečo, lebo inak funguje normálne aj s divMMC, aj s divIDE. A tá D80 chodí so všetkými inými počítačmi, čo doma mám.

Na nete sa dá nájsť niekoľko schém počítačov postavených okolo ULA-216 / 1515ХМ1-216 / Т34ВГ1 / ULA1. K niektorým sú dostupné aj fotky dosiek a takmer vždy je tam okolo /RAS, /CAS, /RD a /WR dobastlený nejaký kondenzátor, prípadne rovno RC článok, pričom v schémach nič z toho nie je. Zilog o tom raz dávno písal peknú rešerš (asi na Pandoru), ale už ju neviem nájsť. Mám pocit, že to bolo spojené s príbehom opravy a úpravy TAUovho Kompakta. Tá ruská ULA tam má niečo nedomyslené s RAS/CAS vs RD/WR a tak to občas (skoro vždy) treba doladiť konkrétne podľa symptómov daného počítača. Aj v materiáloch, čo mám od MDV k jeho úprave eMka/Kompakta na 128k sú o tom nejaké poznámky, ale už to nie je čitateľné, tak sa mi to nepodarilo zreverzovať, lebo MDV už sa na to nepamätal.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 lis 2019, 10:14 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1552
Bydliště: Praha
Has thanked: 225 times
Been thanked: 303 times
S těma eMkama je to opravdu peklo.
Já sám tu mám půjčené 3ks na nějaké výzkumy, ale přiznám se že ten výzkum v mém případě je limitován znalostmi kterých není mnoho. Jsem jen bastlíř.
Tedy nepředpokládám, že výstup z těchto výzkumů bude na nějakou tu wiki.
Jinak kusů těhle ščotů co mi prošlo prackama je hafo a je to opravdu kusová věc, co se problémů s nima týče.
Nějaká moudra mám od z00ma via SZ, něco porůznu z vláken tady, něco lze dohledat na netu. Ale bohužel nic uceleného...škoda.

Ty koďany lepené u ULA - to je jasný příklad. Že se tam lepí vím, ale proč je to tak na tuty taky nevím :shrug:

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz