OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 24 kvě 2019, 21:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 30 dub 2019, 21:21 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2240
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 12 times
Been thanked: 133 times
V r.89-91 jsem měl servis na mikropočítače, tedy na tyto hračky.
V Praze, ulice Želivského, vrátili jim barák v restituci a mě vykopli.
Nejštrnejší způsob byl ty brouky vyštípat a vytahat to po nožičce a pak odsát silikonovou bužírkou (a vlastní hubou) :)
Dělal jsem to na počkání, teplotu brouků jsem kontroloval také hubou :lol:
Ročně asi tak 300 zakázek.
Dala si tam spravit C64 i Helenka Vondráčková :lol:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30 dub 2019, 22:01 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 450
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 61 times
Takže v tých mikropočítačoch sa v podstate teraz na tých pamätiach nachádza tvoja genetická vzorka. :pig: :D

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 13:39 
Offline
Stydlín

Registrován: 31 bře 2019, 22:57
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Děkuji za rady. Využili jsme včerejšího volna a zkusili jsme znovu přemlouvat jednoho umrtveného Didaktika, druhého máme v stále v zásobě :) Pro jistoru jsme provedli repas originálního zdroje a je jako nový : ) ...stále si trvá na cca 28,6 V na 12V větvi a na 4,98V na 5V větvi naprázdno, ale v Didaktiku je za stabilizací pěkných 12,6V a na 5V cca 4.98, takže v tomhle směru asi OK. Na pinu 11 na CPU jsou 4 MHz a sběrnice podle osciloskopu také na něčem pracuje a mění stavy. Proměrili jsme 5V na několika místech na desce a vše cca 4.98, mimo pamětí ...tam bylo 4,75 a hřály čím dál víc, takže nám došla trpělivost a jsou všechny venku. Deska to na horkovzduchu přežila bez problémů. Objednal jsem nové Tesla MHB 4164 a precizní patice. Co se týká připojení klávesnice kabelem k desce, bylo opravdu v hrozivém stavu, některé prokovy a cesty ke klávesám požkozené a zjevně dost surově opravené. To je teď také OK a funkční.

Po připojení přes video výstup je teď v obrazu spousta rychle se měnících, asi náhodných barevných čtverců, přes které občas problikne černý fragment, je to vidět na fotce. Zajímavé je že pokud stisknu CAPS tak vše zastaví a naskočí černý čtverec, na reset ale neraguje a po uvolnění klávesy se opět vrátí k barevné show. Chovalo se to tak před vyndaním pamětí, po vyndání pamětí je situace podobná jako na přiložené fotce, ale border má bílou barvu : )

Měl bych ještě dotaz k externí ROM, nemám jí k dispozici, což by asi nebyl až takový problém, ale hlavně jí zatím nemám ani čím zapsat a nerad bych jí vyndaval z desky. Pořídíl jsem http://blog.retroleum.co.uk/smart-card-for-zx-spectrum/ ,ale nejsem si jistý zda to řeší tenhle problém, a zda to můžu vůbec do Didaktika zapojit : ) Nexistuje nějáká bezpečná možnost jak jí tam připojit externě bez riskování vyndavání z desky?

Uvítám každé nakopnutí dalším směrem :)


Přílohy:
IMG-20190430-WA0001.jpg
IMG-20190430-WA0001.jpg [ 305.79 KiB | Zobrazeno 320 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 16:10 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 450
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 61 times
Ale je to pekné farebné. :D Čo signál RESET na zbernici? Odmerať, a ako sa zmení pri držaní CapsShift+Reset.
(vidím že máš model 90)

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 16:34 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1489
Bydliště: Praha
Has thanked: 207 times
Been thanked: 293 times
Jsem asi natvrdlý - dramky jsou venku, objednány a ta fotka obrazu je tedy bez nich ?

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 16:47 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 450
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 61 times
Veď píše, že tá fotka je s tými ramkami. Bez nich je to to isté ale s bielym okrajom.
To bude iba nejaký odpor. ;)

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 19:07 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1489
Bydliště: Praha
Has thanked: 207 times
Been thanked: 293 times
PotPalo píše:
Veď píše, že tá fotka je s tými ramkami. Bez nich je to to isté ale s bielym okrajom.
Nechci být hnidopich, ale to co píšeš tam nevidím:
madcz píše:
Chovalo se to tak před vyndaním pamětí, po vyndání pamětí je situace podobná jako na přiložené fotce, ale border má bílou barvu : )

Já to pochopil, že je to s i bez nich - ovšem né těch nových.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 19:35 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 450
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 61 times
O nových ramkách nepadla zmienka. Foto je so starými ramkami, a bez ramiek to vyzerá podobne iba biely okraj. Bodaj by nie, veď keď to nemá obrazovkovú pamäť, tak to asi nebude nič normálne ukazovať. Aspoň ja som to takto pochopil. Biely okraj naznačuje že sa rozbehla ROM, tá ho mení pri resete. Predtým mohli vadné ramky úplne blokovať zbernicu, takže nespustila ani ROM.

Otázka znie: ako to vyzerá s novými ramkami?

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2019, 23:14 
Offline
Stydlín

Registrován: 31 bře 2019, 22:57
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Jsem to nešťastně formuloval. Opravdu je to tak že, na fotce je stav před vyndáním ramek. Potom co jsme vyndali včech osm čipů se nic zásadně nezměnilo, stejná barevná show, jen okraj obrazu je teď bílý. Nové ramky zatím doma nemám, tak nemohu odzkoušet, objednal jsem je a čekám až dorazí. Pak hned otestujeme a zkusím proměřit i ten reset.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 kvě 2019, 15:33 
Offline
Stydlín

Registrován: 31 bře 2019, 22:57
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak jsme pokročili správným směrem, po osazení patic a nových RAM Didaktik ukončil barevnou show a propracoval se k standartní bílé obrazovce a uvodnímu hlášení. Paměti už nehřejí, mají přijemnou teplotu a celá 5V větev má spotřebu cca 500 mA, což je proti původnímu stavu mnohem lepší :) Bohužel stále odmítal komunikovat s okolím, ale ukázalo se, že kontakty některých kláves zůstaly stále spojené, po vyndání a vyčistění se konečně Didaktik probral a zdá se že žije : ) Zatím jsem ho více netestoval, řeším teď externí ROM, pak se uvidí : ) Ještě bylo sice zajímavé, ale jinak celkem nekomfortní, že při stisknutí CAPS se provedl reset, ale po rychlém proměření se ukázal, že zůstala ještě seklá klávesa reset...po vyčistění už vše OK. Jinak už se před námi někdo o opravu pokoušel, protože na většině problémových kláves je znát pokus o dost nešetrné demontování.

V druhém Didaktiku, který je teď na řadě, se paměti hřejou uplně stějně a na CAPS reaguje též resetem, takže je nejdřív vyměním RAM a proměřím klávesy a pak se uvidí : )


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 kvě 2019, 16:31 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 450
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 61 times
Ako sa môžu takto poškodiť pamäte? Pokiaľ to niekto pripojil na nesprávny zdroj, tak by toho vyhorelo viacej. Kryštál je tam správny? Možno to niekto skúšal pretaktovať...

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz