OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 17 črc 2019, 01:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 18 zář 2018, 02:12 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 519
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 80 times
Busy píše:
PotPalo píše:
Všeličo sa dá, napríklad dať tam hromadu znakov "kurzor doľava" a potom medzery. Pri pokuse zobraziť BASIC to vďaka chybe v ROM prepíše premenné a nasleduje reset.
Presne na tomto principe fungoval moj BPS - busy protection system. Pocet kurzorov dolava bol zvoleny tak, aby doslo k takemu prepisu systemovych premennych, ktory sposobil ze romka neskocila na reset, ale tam kam som chcel ja - do mojho strojaku. V basicu sice bolo aj regulerne USR <nejaka_rozumna_adresa> ale toto bola len falosna stopa na pomylenie nepriatela - na toto USR sa basic uz nedostal.

Tak ma napadlo, potom to ale nefungovalo v Didaktiku Gama, kde je táto chyba v ROM opravená (teda aspoň v modeli 88). Nuž, chudáci Gamáci mali smolu. :suicide: Ale za to sa im ľahšie crackovali niektoré hry používajúce túto ochranu v BASICu. :mrgreen:

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 lis 2018, 02:05 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 519
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 80 times
Vedeli ste, že príkaz RUN sa dá využiť aj nejak extra? Pokiaľ program run na diskete nemá definovaný autoštart (príkaz LINE pri SAVE), spustí sa od riadku určeného za RUN. Takže môžem mať viacero funkcií v jednom programe run, a príkazom napríklad RUN 50 sa nahrá run a spustí od riadku 50 (samotný RUN ho nahrá a spustí od začiatku).

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2019, 15:17 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 01:17
Příspěvky: 488
Has thanked: 8 times
Been thanked: 21 times
Ve kterém roce byla prosím vlastně disketová jednotka Didaktik 40 uvedena na trh? Nikde tuto informaci nemohu najít. Pamatuji si, že si ji jeden Spectrumovec pořídil někdy v roce 1991 nebo 1992.

(Zkoušel jsem zde hledat "Didaktik 40", ale vyhledávání strikně vynechává slovo "40" ať dělám co dělám. Vyhledávání na prd.)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2019, 16:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1368
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 287 times
Been thanked: 505 times
Podle mě je nejstarší MDOS datován rokem 1991.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2019, 16:36 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2013, 15:30
Příspěvky: 144
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 8 times
Been thanked: 16 times
Podla FIFA 8, str. 2 to bude "koniec maja". Vo FIFE ale nie je uvedene kedy toto cislo vyslo, ale v cisle 6 je v Uvode odkaz na "minuly rocnik 1990" pre zaujemcov o kupu starsich cisel.

Takze asi maj 1991.

_________________
Didaktik Gama | ZX Spectrum 128 | ZX Diskface Plus A | BetaDisk 128C Interface | D40 & D80 | divIDE | Interface M/P | Multiface 128 (GOTDJ) | Gama Breaker

"Kvalita a stabilita Windows XP se Microsoftu nevyplatila, stal se takovou temnou připomínkou toho, co se stane, když odvedete svou práci moc dobře."


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2019, 17:03 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 01:17
Příspěvky: 488
Has thanked: 8 times
Been thanked: 21 times
Děkuji. 1991.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 kvě 2019, 14:52 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 519
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 80 times
PotPalo píše:
Pri poruche "Sector not found" (chyba MDOSu 1, môže nastať pri práci s viacerými mechanikami):
POKE #4,100 - pre mechaniku "a:"
POKE #16,100 - pre mechaniku "b:"
Princíp je ten, že D40 si myslí že je na nultej stope aj keď nieje, a teda nemôže nájsť nultý sektor. Týmto jej vnútime, že je na stope 100, takže sa najprv vráti na 0...

Upresním túto chybu ako k nej dochádza. Je to chyba v MDOS 1.0 (17-may-91).
Pokiaľ máte iba jednu mechaniku, a pokúšate sa pracovať s mechanikou B (napríklad CAT "b:"), a hlava mechaniky A nieje na nultej stope, dôjde k tejto chybe. Mechanika A nebude schopná nič načítať. Záchrana cez spomínané POKE alebo Reset.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz