OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 16 říj 2018, 11:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 26 kvě 2018, 04:49 
Offline
Kecka

Registrován: 26 kvě 2018, 04:35
Příspěvky: 48
Bydliště: Písek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Nevím co dál? Po letech jsem vyndal Didaktika K. a nastal mi problém. Neměl jsem audio kabel, tak jsem ho vyrobil. A zadám LOAD a nic, stále šedá obrazovka( nahrávám přes mobil) pětikolík a jack3,5. Tak nelením a sáhnu do skříně, pro Didaktik M. U něho jde nahrát normálně. Nevím jak dál, nějaká rada? Jo a z FDD jde nahrát normálně. Vše se jinak zdá plně funkční.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 27 kvě 2018, 17:57 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 202
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
Predtým to chodilo? Jediné čo tam môže odísť je LM311, nemá rád statiku. Prípadne studený spoj na konektore, alebo vyčistiť konektor. Ako primitívny test stačí dať LOAD, a ihlou sa dotknúť pinu konektoru, mal by bliknúť okraj.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2018, 18:51 
Offline
Kecka

Registrován: 26 kvě 2018, 04:35
Příspěvky: 48
Bydliště: Písek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Tak špendlík jsem test a nic. Další, čeho jsem si nevšiml, je obraz. Měl jsem to na staré malé tv:) a nevšiml jsem si toho. To lm311 jsem našel, je na něm 311N to je ono? Ale MAB 311 nevím kde je? Pojedu postupně, jsem zaskočen stanem kompaktu. Chce se mi plakat :suicide: . Jo a loade nevím, zda před tím šlo, nikdy jsem to před tím netestnul jen FDD. Prosím o rady, budu rád. Chci ho zachránit!


Přílohy:
K640_IMG_20180529_153117.JPG
K640_IMG_20180529_153117.JPG [ 38.66 KiB | Zobrazeno 1300 krát ]
K640_IMG_20180529_153045.JPG
K640_IMG_20180529_153045.JPG [ 43.4 KiB | Zobrazeno 1300 krát ]
K640_IMG_20180529_153025.JPG
K640_IMG_20180529_153025.JPG [ 36.54 KiB | Zobrazeno 1300 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2018, 22:18 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 202
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
Kedysi dávali MAB311 (Didaktik M model 90), potom ho nahradili LM311 (Didaktik M model 91 a novšie, Kompakt). Je to to isté, iba v inom púzdre. Odmeraj odpory okolo, a kondenzátory či niesu v skrate, ale to sa nestáva, skôr tá 311 odišla. Tiež som si ju odpálil keď som prepájal PC zvukový výstup na Didaktika. Daj si tam rovno päticu, keby v budúcnu náhodou... Pokiaľ nemáš mikropájku a skúsenosti, nechaj to urobiť niekoho iného, ono je to dosť háklivé, trafopájkou hneď odpáliš cestičky.

Ten obraz je divný. Skús na inom TV. Čím starší TV, tým lepšie, tieto nové si s týmto nevedia poradiť. Mne napríklad na novšom TV obraz vypadáva, TV ho nevie zachytiť. Pritom na staršom TV je to v poriadku. Čo TV, to iný obraz. Najlepšie to vyzeralo na starom CRT.

V prípade SCARTu na Kompakte ešte záleží aký máš kábel. Buď je zapojený ako kompozitný, alebo RGB. To čo máš vyzerá na kompozitný. (RGB je ten v ktorom sú zapojené všetky vodiče)

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2018, 17:45 
Offline
Kecka

Registrován: 26 kvě 2018, 04:35
Příspěvky: 48
Bydliště: Písek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Tak začnu tím zvukem, je to ono nějak si nejsem jist? Raději se zeptám děkuji. https://www.elektro-hofman.cz/cz-detail ... -dip8.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2018, 14:18 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 202
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
Áno, to je on. Nezabudni na paticu, nabudúce ti to moc uľahčí prácu.
Ešte ma napadlo, fungovalo to vôbec niekedy? Môže byť chyba už od výroby, a to úplne iná, ktovie. Chcelo by to tam premerať. Niekedy zabudnú dať odpor, niekedy kondenzátor... Mne od výroby ťahal kempston joystick doľava. V záruke to opravili. Po skončení záruky som to pozeral, bol tam letovaný jeden odpor. Tiež ma udivilo, že tam chýbal kondenzátor v obvode nahrávania, pritom v schéme tam je. Ale nahrávanie mi fungovalo, tak som to neriešil.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2018, 21:06 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 21:59
Příspěvky: 202
Has thanked: 17 times
Been thanked: 22 times
Začal bych kontrolou zdroje (napětí, zvlnění).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 01 čer 2018, 05:58 
Offline
Kecka

Registrován: 26 kvě 2018, 04:35
Příspěvky: 48
Bydliště: Písek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Něco zaletovat, není problém. Ale nějak, se v tom, moc nevyznám. Nějaký servis, nebo někdo, kdo by na to koukl? Sem Písečák a nikom tu nevím, co by se na to podíval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 06 čer 2018, 17:53 
Offline
Kecka

Registrován: 26 kvě 2018, 04:35
Příspěvky: 48
Bydliště: Písek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Tak nic, začnu tím LM311. Máte někdo vyzkoušeno, zda je LM311P do Didaktiku funkčně schodná? Děkuji za radu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 06 čer 2018, 18:01 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 202
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
LM311 = LM311P (P určuje typ púzdra). Pozri si datasheet k LM311.
Schému si už snáď našiel.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 06 čer 2018, 18:06 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 21:59
Příspěvky: 202
Has thanked: 17 times
Been thanked: 22 times
A nesnaž se ho zachraňovat. Vezmi boční štípačky a ucvakej vývody u pouzdra. Pak opatrně vytahej vývody po jednom a dej patici.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 06 čer 2018, 18:19 
Offline
Kecka

Registrován: 26 kvě 2018, 04:35
Příspěvky: 48
Bydliště: Písek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Děkuji za rady, jo schéma mám origo ke Kompaktu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 16 čer 2018, 21:00 
Offline
Kecka

Registrován: 26 kvě 2018, 04:35
Příspěvky: 48
Bydliště: Písek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Tak mi to trvalo ale hotovo. Nahravat jde v pohode. Dekuji moc za radu. Tak a ted te obraz. Co stim? Ta motorola, na fotu, se docela v leve casti hreje. To je normalni?


Přílohy:
K640_IMG_20180616_214617.JPG
K640_IMG_20180616_214617.JPG [ 51.14 KiB | Zobrazeno 834 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 17 čer 2018, 09:06 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 202
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
Áno, hreje, to je normálne. Skúšal si to na inom, najlepšie staršom TV? Je to neštandardný videosignál, tak aby sme neopravovali niečo, čomu nič nieje.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt nejde Load
PříspěvekNapsal: 17 čer 2018, 09:36 
Offline
Kecka

Registrován: 26 kvě 2018, 04:35
Příspěvky: 48
Bydliště: Písek
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Ano na monitoru Comodore 1084S. Ten vlastním a zx spectrum na něm jde ok.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz