OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 25 zář 2017, 19:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: didaktik, zaloha 3,5 diskiet
PříspěvekNapsal: 02 kvě 2017, 21:57 
Offline
Stydlín

Registrován: 21 dub 2017, 19:53
Příspěvky: 9
Has thanked: 9 times
Been thanked: 4 times
Ahoj, takze tie diskety, ktore boli prilis zaplnene ako jedna plna hier az po okraj som zvladol pomocou kopirovania cez tools 80.
Postup si zapisujem pre buducnost.

1. prelepil som okienko HD diskety
2. vo windows xp som dal format /t:80 /n:9
3. formatoval som v nastroji fie na MDOS 80x9
4. stiahol som si tools 80, skopiroval som tie 3 subory na disketu este stale vo fie a subor "run" som premenoval na "tt", aby som mohol nakopirovat run z povodnej diskety
5. save aby sa ulozili zmeny na disketu

na didaktiku:
6. z diskety som pustil tools 80 prikazom LOAD *"tt"
7. enter, enter, zobrazil sa obsah skoro prazdnej diskety, vyberiem disketu a vlozim zdrojovu
8. stlacim N, zobrazia sa subory, stlacenim I sa zobrazi info o diskete
9. enterom sa pooznacuju vsetky zaujimave subory
10. stlacenim C sa oznacene subory zacnu kopirovat
11. nasleduje velmi vela vymen zdrojovej a cielovej diskety
az je kopirovanie hotove vraciam sa spat k PC:
12. otvorim disketu vo fie pomocou open, a tam je schovana dole v dialohu moznost Access floppy inserted in internal drive A
13. dam dump do suboru .d80, tam zmenim 82 cylindrov na 80 cylindrov, aj tak moja disketa ma iba 80, vypisovalo by to chyby

kontrola integrity dat emulaciou v real spektre:
14. spustim si windowsovy real spectrum
15. F3 zvolim didaktik kompakt, tabulatorom sa prepnem na volbu disketovej mechaniky, sipkami vlavo/vpravo vyberam d40/d80
16. ESC, CTRL+F6, zapinam writeprotection a vyberam subor .d80
17. ALT+F2 pre reset aby zobralo disketu
18. CAT vylistuje subory na obraze diskety ktory je ako tak v pohode ale zasekne sa na blbych obrazoch
19. prikaz RUN spusti nejaky suborovy manazer, daju sa spustat programy ci niesu porusene
20. LOAD-ovanim basicovych programov sa da zistit ci niesu porusene, staci pozriet do listingu programu, niekedy su tam same blbosti

pre istotu sem davam zoznam jednej z 2 hernych diskiet co som nasiel :D :

run, proxima universal run

BAGDAD, Sceptre of Bagdad 1987, http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0004359
BARBARIAN, Barbarian: The Ultimate Warrior, http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0000407
ENDURO, Enduro racer 1987 activision, http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0001628
ERIK, Eric & the Floaters, vyzera ze to je snapshotnute http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0001639
FIRSTII, ????? je tam nabuchany martial arts bojovnik, lezie po rebrikoch, na zaciatku vylezie do miestnosti s azijskou vyzdobou
GUNFRIGHT, Gunfright 1986, http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0009357
GUNRUNNER, Gunrunner 1987 CYBADYNE, http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0002181
LIFE, game of life, aplikacia zo slovenskej tvorby, Disoft?
MATCHPOINT, Match Point 1984, http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0003074
MONTYS, Auf Wiedersehen Monty 1987, http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0000328
MUR, Mur, Disoft 1989, nieco ako ballbreaker
RAMBO, First blood Part II, http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0004010
RENEGADE, Renegade 1987, http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0004082
ROCKFORD, ???? vyzera to ako boulder dash, alebo ako supaplex (PC)
STARQUAKE, Starquake 1985, http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0004873 , menu nieje dobre emulovane v rs
ZYNAPS, Zynaps 1987, http://www.worldofspectrum.org/infoseek.cgi, zle je emulovana hudba

Este som na disketach nasiel Teenage Mutant Hero Turtles - The Coin-Op
http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0005170
a este inferno :)

solaris104 píše:
Nezapomeň nám pak zaslat zachráněný cs SW :-). Ancient Fighters na disketě nenajdeš?
http://cs.speccy.cz/

Stav dat je neznamy no vsetky idu spustit v emulatore realspectrum, az na to ze hudba blbne v zynapse (iba v emulacii) a niektorych hrach a tiez niektore hry nevykreslia spravne menu.
Ja tie diskety neskor vycistim od zbytocnych suborov a pridam zoznam z druhej diskety aj obrazy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: didaktik, zaloha 3,5 diskiet
PříspěvekNapsal: 03 kvě 2017, 06:43 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1661
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 166 times
Been thanked: 294 times
tomascz píše:
Formát 80x10 byl celkem oblíbený u Ultrasoftu - je to nějaká jejich originálka?
Nie, format 80x10 bol oblubeny obecne a temer kazdy ho pouzival. Na standartnu disketu DD pri pouziti standarnych mechanik sa na stopu vojde cca 10 a kusok sektora, aj pri gapoch podla normy.
tomascz píše:
Akorát kdybys chtěl na stopu vecpat deset sektorů místo devíti, tak to můžeš zkrátit o pár Bajtů (jednotkou Gapu3 jsou Bajty).
Takze gap vobec netreba skracovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: didaktik, zaloha 3,5 diskiet
PříspěvekNapsal: 03 kvě 2017, 08:24 
Offline
Radil

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 337
Has thanked: 31 times
Been thanked: 51 times
Ahoj, s postupem vzásadě souhlasím :-) akorát bych možná 2 a 3 sloučil do jediného kroku, pokud se v obou krocích jedná o tu samou disketu :-) Btw, podařilo se ti nakonec zprovoznit ten desetisektorový formát zkopírovaný v LZW?
Busy píše:
Nie, format 80x10 bol oblubeny obecne a temer kazdy ho pouzival. Na standartnu disketu DD pri pouziti standarnych mechanik sa na stopu vojde cca 10 a kusok sektora, aj pri gapoch podla normy.
Tohle už jsme s Busym jednou řešili jinde, ale ani předtím jsme se neshodli :-) V Čechách se téměř bezvýhradně používal formát Nx9, N = {3,...,80}, na Slovensku pravděpodobně od určité doby víc frčel formát 80x10 - nemůžu dobře posoudit, mám akorát originálky Poster Maker od Perpetumu (ty mají obě 80x9) a pár originálek od Ultrasoftu (rané tituly mají 80x9, teprve pozdější 80x10). Takže ani zdaleka neplatí, že "téměř každý ho používal", a to ani na Slovensku.
Deset sektorů se ne vždy vecpe na jednu stopu - moje PCčková disketa cca z roku 1997 si s tím ne vždy poradí a můj Didaktik Kompakt s MDOSem 1.0 jakbysmet. Takže právě pro případy, že se narazí na takto "nestandardní" až obskurní mechaniku jsem přidal možnost ovlivnit Gap3 (mezisektorovou mezeru). Čistší řešení by bylo ovlivňovat Gap2 (mezeru mezi indexem a prvním sektorem, tak jako je to v MDOSu 1.0), ale to bohužel driver fdrawcmd neumožňuje...

EDIT: "moje PCčková disketovka", ne disketa.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz