OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 17.01.2021, 14:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 07.01.2021, 20:38 
Offline
Kecka

Registrován: 20.06.2016, 15:44
Příspěvky: 46
Bydliště: Brno
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times
Dobrý den přeji,

koupil jsem si monitor s TV tunerem LG M198WA-BZ (sháněl jsem doporučovaný M1921A,
ale ten se těžko shání) ke svým strojům a mám problém s namodralým obrazem na
Didaktiku Gama (asi '89, úprava 128K od Kompakt servisu, foto desky v příloze).

Video s ukázkou:
phpBB [video]


Gama je připojena na přes Video výstup do kompozitního vstupu na TV (žlutý cinch).
Přes SCART stejný namodralý obraz.

Ostatní stroje (2 Didaktiky M, Gumák 48K s composite úpravou) mají na tomto monitoru/TV obraz stabilní a dobrý.
ZX Spectrum 128K +2 přes RGB a Scart - obraz perfektní.

Na jiných TV (LCD Samsung a plazma Panasonic) je obraz Gamy přes kompozitní vstup výborný.


Dokázal by, prosím, někdo poradit?


Moc díky za jakékoliv nakopnutí.

Vít (X-agon) Hotárek


Přílohy:
gama-deska.jpg
gama-deska.jpg [ 290.14 KiB | Zobrazeno 340 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.01.2021, 21:33 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 02.08.2015, 15:23
Příspěvky: 289
Bydliště: Skalica
Has thanked: 20 times
Been thanked: 146 times
Ja mam ten isty problem na mojej DG'89. Aj ked na niektorych TV funguje dobre na inych je to pre zmenu ako mas na videu - a telka vypisuje, ze detekuje SECAM, ale ked dam napr. Sparowa, tak nabehne PAL a vsetko je OK.
Skus si to prekontrolovat podla tohoto: viewtopic.php?f=112&t=7676&hilit=didaktik+gama+obraz urcite ti to pomoze.

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.01.2021, 21:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1782
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 394 times
Been thanked: 657 times
Toto mi kdysi kdosi poradil:
Pomuze dat mezi Chroma_Lag (pin 18) a GND (pin 5) LM1889 kondenzator cca 15 - 33pF, experimentovat a bacha na
to, že nástroj kapacitu může ovlivnit (nejlépe plastovou pinzetu).
Nasel jsem doma jen kondik 22p, vrazil jsem ho do Gamy a obraz je jak vino.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.01.2021, 23:21 
Offline
Kecka

Registrován: 20.06.2016, 15:44
Příspěvky: 46
Bydliště: Brno
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times
Díky moc,

zkusil jsem mezi ty piny dát 22pF a pak ještě i 15pF a úspěšně se spravily barvy, viz video:

phpBB [video]


Akorát se poté roztřepal obraz, ale už jsme blízko :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.01.2021, 21:34 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 324
Has thanked: 84 times
Been thanked: 53 times
Asi ti to nepomůže, ale mě pomohlo srovnat obraz na mojí LCD televizi (nějaký Sencor) pouhým sériovým zařazením odporu 15R do videovýstupu, tak jak to je tuším ve schématu od 128k nebo +2. Trochu se sníží jas, ale zmizeli jakékoliv problémy s barevnými přechody. Na CRT obrazovce se to skoro nijak neprojevuje, ale na LCD ano.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.01.2021, 22:28 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2597
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 108 times
Been thanked: 194 times
Proč se ten obraz na tom videu tak klepe ???
To by mě asi vadilo víc než nějaká modrá barva :-(

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2021, 08:15 
Offline
Kecka

Registrován: 20.06.2016, 15:44
Příspěvky: 46
Bydliště: Brno
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times
Proč se klepe, to jsem bohužel nezjistil, na dvou jiných TV to nedělá, asi je na této TV jinak řešena detekce PALu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz