OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 29.10.2020, 07:29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Mam dva sny... ohladne vyroby PCB
PříspěvekNapsal: 20.09.2020, 23:05 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 29.09.2019, 11:58
Příspěvky: 59
Bydliště: BA / LE
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times
Tak hram sa s tymi scanmi PCB, ale je to nejake zmatene - obrazky su vraj skenovane na 72dpi. Ked ich ale nacitam do Sprintu alebo aj Photoshopu, tak to rozmerovo vobec nesedi, tak som sa hral a v Sprinte to vychadza ze to musim prenastavit na priblizne 169dpi aby boli rozostupy medzi dierami ako tak ok, ale stale sa to neda trafit presne - to iste Photoshop, myslel som ze tam to budem moct tranformaciou trafit lepsie, ale tiez je to haluz, komplikuje to trochu aj fakt ze PCB bol pri snimani mierne krivo, zrejme nezatazeny a trebalo by tam viacero transformacii a zrejme zlozitejsie ako len vytahovat rohy aby to bolo presne do obdlznika. Nejak podla krivky. Skusim sa s tym este pohrat, ale na dnes staci.
Znova sa chcem spytat, nema pls niekto este tie PCB? Velmi by pomohlo aspon oskenovat zatazenu, riadne vyrovnanu dosku na jeden sup na nejakom vacsom skeneri.. a v nejakom dobre definovanom rozliseni (300dpi?)

_________________
Stastny majitel Didaktikov Gama, M (2x) a Kompakt, so zabudnutymi elektrovedomostami :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mam dva sny... ohladne vyroby PCB
PříspěvekNapsal: 21.09.2020, 00:17 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1703
Bydliště: Praha
Has thanked: 223 times
Been thanked: 371 times
Rychlý nástřel, rozměry zhruba sedí při 170dpi, ale přesné to není, jinak to importovat celkem jde, i když kontrast není nejlepší. Zrekonstruovat by to asi šlo, ale práce by to bylo jak na katedrále, navíc deska je to dost velká a i v číně bude stát eventuelní výroba dardu...
Na ukázku sken převedený do jedné barvy ve vrstvě eco2.user a náhodně plácnutá dvě pouzdra, aby bylo vidět, že to sedí.
Příloha:
didaktik_kompakt_kicad.png
didaktik_kompakt_kicad.png [ 243.05 KiB | Zobrazeno 515 krát ]

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mam dva sny... ohladne vyroby PCB
PříspěvekNapsal: 21.09.2020, 00:34 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 29.09.2019, 11:58
Příspěvky: 59
Bydliště: BA / LE
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times
Skusal som KiCAD, ale na to je zas ta doska dost nestastne farebna - nedaju sa odfiltrovat cielene cesty od bielych popisov, cesty pod zdrojom su slabsie a treba ich viac "vytiahnut", potom zas dierky a kontakty na konektory uplne splynu.. Rozhodne lepsie bude to prekreslit rucne, cestu po ceste, ale naozaj by pomohlo ak by ten plosak bol co najpresnejsie oskenovany, inak treba davat velky pozor aj na to, ze to nesedi s mriezkou a posuvat to na spravne miesto, pricom ale si clovek zacne skryvat ine prepoje alebo moze nieco zle posunut atd. Takze momentalne sa mi viac paci ten Sprint Layout a rucne tahanie ciar.. Len ta vyssia presnost by pomohla.

_________________
Stastny majitel Didaktikov Gama, M (2x) a Kompakt, so zabudnutymi elektrovedomostami :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mam dva sny... ohladne vyroby PCB
PříspěvekNapsal: 21.09.2020, 01:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1703
Bydliště: Praha
Has thanked: 223 times
Been thanked: 371 times
S tím počítej, že je potřeba to překreslit ručně. Ten import, ať už do KiCadu, nebo jinam je jen pomůcka. Vidíš kam umístit pouzdra a jak to asi bylo routované.
U těch dvou desek, co jsem takhle dělal (zx81 a jupiter) jsem si průběžně kreslil schéma, přidával pouzdra, routoval spoje a pokud to nesedělo, tak zase upravoval schéma. Dá se totiž celkem čekat, že schéma nebude sedět s deskou - běžně si návrhář PCB prohazuje vstupy hradel a hradla v pouzdrech jak potřebuje a do schématu už to pak nikdo nezakreslí...
Jen překreslit desku podle skenu, bez kontroly podle schématu, je podle mě cesta do pekel. To se prostě nedá udělat bez chyb a bez automatické kontroly podle schématu na ně nepřijdeš.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mam dva sny... ohladne vyroby PCB
PříspěvekNapsal: 21.09.2020, 01:10 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 29.09.2019, 11:58
Příspěvky: 59
Bydliště: BA / LE
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times
vanthomas píše:
Jen překreslit desku podle skenu, bez kontroly podle schématu, je podle mě cesta do pekel. To se prostě nedá udělat bez chyb a bez automatické kontroly podle schématu na ně nepřijdeš.

No to je prave problem, schemu na tuto verziu dosky som zatial nikde nenasiel, takze jedine ju vygenerovat podla PCB. Alebo to myslis ze pri kresleni ciest ti program generuje sam schemu ktorou sa kontrolujes? A k tomu prekreslovaniu, urcite mi lepsie sedi podla originalnej fotky v pozadi, kde si to clovek vie rozlisit co je co, ako ten KiCAD mod kde splynu cesty s popismi na doske, a este dalsie veci posplyvaju.. Bude to rozhodne zaujimava praca, zase mas pravdu ze ta doska bude asi aj dost stat na vyrobu a to uz moze byt vacsi problem :(

_________________
Stastny majitel Didaktikov Gama, M (2x) a Kompakt, so zabudnutymi elektrovedomostami :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mam dva sny... ohladne vyroby PCB
PříspěvekNapsal: 21.09.2020, 18:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1703
Bydliště: Praha
Has thanked: 223 times
Been thanked: 371 times
O programu, který by schéma generoval sám nevím. V KiCadu jsem vždycky kreslil obojí - desku i schéma tak nějak současně, aby to odpovídalo a zároveň deska seděla se skenem původní.
Pokud schéma toho kompaktu není, tak asi jediná šance je vyjít z toho staršího a zkombinovat s D80 - k té snad podklady jsou. Klasická archeologie :)
Pokud by byla k dispozici fyzicky původní neosazená deska, asi by se dala udělat kopie. Žádnou zkušenost s tím nemám, ale Buček v inzerátu v PE takovou výrobu nabízí. Doslova tam píše "výroba plošných spojů z hotových DPS, ke kterým nejsou výrobní podklady"

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mam dva sny... ohladne vyroby PCB
PříspěvekNapsal: 21.09.2020, 20:28 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 29.09.2019, 11:58
Příspěvky: 59
Bydliště: BA / LE
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times
vanthomas píše:
Pokud by byla k dispozici fyzicky původní neosazená deska, asi by se dala udělat kopie. Žádnou zkušenost s tím nemám, ale Buček v inzerátu v PE takovou výrobu nabízí. Doslova tam píše "výroba plošných spojů z hotových DPS, ke kterým nejsou výrobní podklady"

Tak to by mozno malo zmysel, ak by sa naslo viac ludi ze sa naklad rozpocita. Momentalne ako jediny ma mozno este tu oskenovanu dosku Kox, ale ktovie ci uz nie je osadena :/ Ak by ich bolo viac, tak by som sa rad k jednej-dvom dopracoval.. Potom nemam problem poskytnut na kopirovanie :) Ale zatial to vyzera ze idem tahat ciarky.

_________________
Stastny majitel Didaktikov Gama, M (2x) a Kompakt, so zabudnutymi elektrovedomostami :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz