OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 26.09.2020, 16:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 28.12.2019, 23:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1224
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
z00m píše:
/IOS je tam len preto, aby sa ušetril jeden IO. Celá tá logika s /WR, /IORQ, A1, A5, /A15 zakazuje stránkovanie počas diskových operácií.

To by som netvrdil. Podľa tej schémy je to zdroj signálu CLK (dekodér OUT adresy) pre IO3 (74LS174, HEX D FLIP-FLOP), ktorý zrejme stránkuje pamäť. A vie sa z vlastného výstupu aj zablokovať (potom pomôže už iba reset), čo mi pripomína funkciu blokovania stránkovania 128k: https://faqwiki.zxnet.co.uk/wiki/ZX_Spectrum_128 : Paging is controlled by performing I/O writes to ports 0x7ffd. The paging logic decodes the address bus partially (uses A15 and A1 lines only), so the exact port is 0xxx xxxx xxxx xx0x.
A5 je tam pridané aby sa to nebilo s disketovkou, inak sa to javí presne ako stránkovanie 128k ;) .

Mimochodom, v eMku nieje žiadny GAL, v Kompakte sú až tri. :mrgreen:

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Naposledy upravil PotPalo dne 29.12.2019, 00:04, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 29.12.2019, 00:03 
Offline
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 229
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 39 times
Been thanked: 24 times
z00m píše:

EN66 sa predsa tvorí v novom obsahu IC8 (Kompakt). Pozri si rovnice a uvidíš. V eMku ten GAL nie je, takže ho tam musíš pridať.


Díky za nakopnutí, to mě nenapadlo :-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 29.12.2019, 00:05 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 883
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 93 times
Been thanked: 284 times
PotPalo píše:
z00m píše:
/IOS je tam len preto, aby sa ušetril jeden IO. Celá tá logika s /WR, /IORQ, A1, A5, /A15 zakazuje stránkovanie počas diskových operácií.

To by som netvrdil. Podľa tej schémy je to zdroj signálu CLK (dekodér OUT adresy) pre IO3 (74LS174, HEX D FLIP-FLOP), ktorý zrejme stránkuje pamäť. A vie sa z vlastného výstupu aj zablokovať (potom pomôže už iba reset), čo mi pripomína funkciu blokovania stránkovania 128k: https://faqwiki.zxnet.co.uk/wiki/ZX_Spectrum_128 : Paging is controlled by performing I/O writes to ports 0x7ffd. The paging logic decodes the address bus partially (uses A15 and A1 lines only), so the exact port is 0xxx xxxx xxxx xx0x.
A5 je tam pridané aby sa to nebilo s disketovkou, inak sa to javí presne ako stránkovanie 128k ;) .


Áno, vypadlo mi tam slovo "stránkuje". Má tam byť "stránkuje a zakazuje stránkovanie....". Opravil som.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 19.07.2020, 00:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1224
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
Mám otázku: tie GALy v Kompakte. Akej sú rýchlosti? To číslo na nich, -15 alebo -25 alebo niečo iné? Alebo je to jedno aké sa použijú. A rovno sa spýtam aj na rýchlosť EPROMky.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 19.07.2020, 10:03 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 329
Has thanked: 40 times
Been thanked: 33 times
PotPalo píše:
Mám otázku: tie GALy v Kompakte. Akej sú rýchlosti? To číslo na nich, -15 alebo -25 alebo niečo iné? Alebo je to jedno aké sa použijú. A rovno sa spýtam aj na rýchlosť EPROMky.

Jsou tam 3x GAL16V8-25LNC (25ns) od National Semiconductor. Myslím, že u EPROM by mělo vyhovět cokoliv do 250ns.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 19.07.2020, 11:12 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1224
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
Ono pomalšia 27128 EPROM ako 250ns tuším ani neexistuje, tak zrejme preto sa rýchlosť neuvádza v schéme. Počíta sa s tým, že fungovať to bude s akoukoľvek, všetky rýchlosťou stačia.

edit: tak som sa klasicky mýlil, existujú aj pomalšie:
Kód:
M27128A
Speed and VCC Tolerance
-2     200 ns, 5V ±5%
blank  250 ns, 5V ± 5%
-3     300 ns, 5V ± 5%
-4     450 ns, 5V ± 5%
-20    200 ns, 5V ± 10%
-25    250 ns, 5V ± 10%
-30    300 ns, 5V ± 10%
No, ale v tom prípade to mohli do schémy napísať. Takto tam niekto osadí epromku podľa schémy ale pomalú a nebude to fungovať. Nemám rád neúplné schémy.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 19.07.2020, 13:44 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 329
Has thanked: 40 times
Been thanked: 33 times
Možná byl problém sehnat pomalejší EPROM než 250ns už v době rozkvětu výroby Didaktiků. Věřím tomu, že kdyby ano, tak to tam cpali taky. Podobně jako UB880D, která měla max. pracovní frekvenci 2,5MHz, ale osazovaly se do Didaktiků též.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 20.07.2020, 08:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2736
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 288 times
Been thanked: 520 times
pcmaker píše:
Možná byl problém sehnat pomalejší EPROM než 250ns už v době rozkvětu výroby Didaktiků.
Ja si pametam ze aj 300 ns pamete v pohode stihali. Z80 nastastie nie je ako 6502 kde sa vsetko (vystavenie adresy, riadiadich signalov a precitanie dat) musi stihat v jedinom hodinovom takte :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 18.08.2020, 10:00 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 29.09.2019, 11:58
Příspěvky: 53
Bydliště: BA / LE
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times
Skusal niekto modifikaciu realne aj na Kompakte? Zvazujem, kedze uz som daval do patic ROM, RAM a CPU, tak snad jeden GAL naviac sa zvladne.. Ale nerad by som nieco domotal. Pozeral som ze je k ROM pouzita SRAM - neda sa pouzit namiesto toho jedna vacsia ROM so 64kB pamate?

_________________
Stastny majitel Didaktikov Gama, M (2x) a Kompakt, so zabudnutymi elektrovedomostami :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 18.08.2020, 15:46 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 883
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 93 times
Been thanked: 284 times
Upravu som zreverzoval podla nie prilis dobre dochovanej dokumentacie. Pokial viem, tento zreverzovany postup neskusal nikto a o jedinej dochovanej realnej uprave viem, ze je v TAUovom Kompakte a upravoval to Zilog, podla navodu od MDV. Bohuzial ani jeden z nich uz si nepamatal detaily, takze neviem ci v tom popise nieco nechyba.

Ta uprava nie je vobec trivialna, je velmi invazivna a nemal by sa do nej pustat nikto, kto nevie co robi. Prepac, ale uz podla tej otazky vidim, ze jej nerozumies. V neupravenom Kompakte ROMka prekryva spodok RAMky a cast tej nevyuzivanej oblasti si pouziva radic na svoju cinnost. Pretoze po uprave sa vyuzije cela pamat naplno a radic tym padom nema kam odkladat svoje data, tak sa tam pridava ta SRAM. ROM tam po uprave uz je 64k, pretoze sa tam musi vojst komplet 128k ROM aj MDOS. Preto ti radim, dobre si rozmysli, ci sa do toho chces pustit a rozvrtat si funkcny pocitac.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 18.08.2020, 15:57 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 29.09.2019, 11:58
Příspěvky: 53
Bydliště: BA / LE
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times
z00m píše:
V neupravenom Kompakte ROMka prekryva spodok RAMky a cast tej nevyuzivanej oblasti si pouziva radic na svoju cinnost. Pretoze po uprave sa vyuzije cela pamat naplno a radic tym padom nema kam odkladat svoje data, tak sa tam pridava ta SRAM. ROM tam po uprave uz je 64k, pretoze sa tam musi vojst komplet 128k ROM aj MDOS. Preto ti radim, dobre si rozmysli, ci sa do toho chces pustit a rozvrtat si funkcny pocitac.


Mam aj momentalne nefunkcne Mko, ktore ak by sa mi podarilo spojazdnit tak by som si to vedel odskusat na nom. Neviem ci to zrealizujem, hlanve na Kompakte, jasne ze idealne by by bolo pockat na niekoho skusenejsieho co by to overil. Kazdopadne som zvedavy ako to funguje. Nejde mi do hlavy preco nepouzit dve rovnake EPROM s roznym obsahom, pripadne jednu vacsiu s kompletnym obsahom aj pre MDOS, ale namiesto toho uplne iny typ pamate.. Hlavne o to mi ide, ci ta SRAM nie je len nieco co mal dotycny momentalne poruke, ale da sa to spravit aj jednoduchsie. Co som pozeral, tak tato konkretna pamat sa uz velmi v predaji nevyskytuje..

_________________
Stastny majitel Didaktikov Gama, M (2x) a Kompakt, so zabudnutymi elektrovedomostami :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 18.08.2020, 16:00 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 883
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 93 times
Been thanked: 284 times
Ech. Chybaju ti zaklady a chces robit invazivnu upravu, ktorej nerozumies. Este raz. ROM nie je zapisovatelna. SRAM je zapisovatelna a radic ju pouziva na svoje data, pretoze povodne nevyuzivana oblast RAM sa po uprave cela vyuzije.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 18.08.2020, 16:06 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 29.09.2019, 11:58
Příspěvky: 53
Bydliště: BA / LE
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times
z00m píše:
Ech. Chybaju ti zaklady a chces robit invazivnu upravu, ktorej nerozumies. Este raz. ROM nie je zapisovatelna. SRAM je zapisovatelna a radic ju pouziva na svoje data, pretoze povodne nevyuzivana oblast RAM sa po uprave cela vyuzije.


Aha, tak teraz uz asi rozumiem, ide teda o cas RAM ktory prekryva ROM a ktoru v Kompakte vyuziva radic, tak? Myslel som ze kvoli rozsireniu ROM, do ktorej sa po uprave vsetko nevojde. Nevedel som ze sa tato spodna RAM nejako vyuziva. A ano, ved prave preto sa pytam aby som porozumel :) Dakujem za vysvetlenie, mozno sa to tu este niekomu zide.

_________________
Stastny majitel Didaktikov Gama, M (2x) a Kompakt, so zabudnutymi elektrovedomostami :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 18.08.2020, 16:12 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 883
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 93 times
Been thanked: 284 times
ROM uz tam je vacsia a je v nej vsetko vratane MDOSu. Po uprave chybaju 2k RAM, ktore potrebuje radic (a su aj v D40/D80), takze sa musia pridat. To iste som ale pisal hned v prvej reakcii. Inak tam sa moze osadit kludne aj 16k SRAM, akurat nebude cela vyuzita. 2k SRAM staci, v popise je preto, lebo sa tam v tej dobe davala. Da sa v pohode zohnat napr. cez eBay, alebo od tunajsich majstrov. Urcite sa najdu nejake v ich zasobach.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - úprava na 128k
PříspěvekNapsal: 14.09.2020, 10:40 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 29.09.2019, 11:58
Příspěvky: 53
Bydliště: BA / LE
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times
Stale sa nenasiel nejaky majster co by spravil prototyp a overil funkcnost? :)

_________________
Stastny majitel Didaktikov Gama, M (2x) a Kompakt, so zabudnutymi elektrovedomostami :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz