OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Krsn Vnoce a Happy Fuckin Year 2020

Právě je 27.02.2020, 00:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 73 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 18:15 
Offline
Profík

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 832
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 6 times
Been thanked: 133 times
A čo potom tá chyba, že nultý sektor sa dá prečítať, ale nie zapísať? Ten je predsa stále nultý, nech je stôp koľkokoľvek. Na nultej stope by malo fungovať všetko, nie? A nefunguje.

Inak si myslím, že 80 stopové 5,25" mechaniky majú stopy o polovicu tenšie, čo by pri čítaní ešte ako-tak mohlo fungovať, ale pri zápise takáto mechanika zapíše iba polovicu šírky klasickej stopy, takže následne na 40 stopovej mechanike môže vzniknúť problém, už to neprečíta. Navyše 80 stopové 5,25" mechaniky boli HD, takže 1,2MB. Pochybujem, že by niekto robil podporu pre 80 stopové 5,25" mechaniky v režime read-only. Jedine že by to pôvodne plánoval, a potom zavrhol, ale ostali tam po tom smeti v programe, rovnako ako podpora štyroch mechaník.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 19:07 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2456
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 265 times
Been thanked: 470 times
PotPalo píše:
Inak si myslím, že 80 stopové 5,25" mechaniky majú stopy o polovicu tenšie,
Ano, presne to som napisal vo svojom predchadzajucom prispevku.
PotPalo píše:
pri zápise takáto mechanika zapíše iba polovicu šírky klasickej stopy, takže následne na 40 stopovej mechanike môže vzniknúť problém, už to neprečíta.
Presne tak, 40-stopa mechanika taky zapis uz neprecita.

Jedina moznost, ako nieco zapisat na 80-stopej mechanike, a nasledne to precitat na 40-stopej, je zobrat este cistu panensku nenaformatovanu disketu, naformatovat ju v 80-stopej mechanike ako 40-stopu (t.j. ze sa zapise iba kazda druha stopa). Takto naformatovana a zapisana disketa pojde pekne precitat aj na 40-stopej mechanike. Z jej pohladu ma sice zapisanu iba polovicu stopy, ale na vybudenie citacich obvodov to staci, a nie je tam bordel v druhej polovici stopy ktory by citanie rusil.
PotPalo píše:
Navyše 80 stopové 5,25" mechaniky boli HD, takže 1,2MB.
Nie je pravda. Existuju aj 5.25 DD mechaniky, jednu taku mam ja, uz som to tu pisal nedavno. Proste normalna klasicka DD mechanika, jedine cim sa lisi je ze ma tensie hlavicky (aby zapisovala tensie stopy) a krokovy motor pre pohyb hlavy ma 2x jemnejsie kroky.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.02.2020, 17:11 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 111
Bydliště: Praha
Has thanked: 44 times
Been thanked: 34 times
d40 se mi chová jako d80 ? :o :dcl:

tyjooo, měl jsem k dispozici několik 5,25" mechanik, tak jsem je postupně zkoušel v d40, neboť v knize Komnetovaný výpis MDOS se píše, že vhodnou mechaniku, která by v tom fungovala, už tehdá museli vybírat z velkého množství (kap. 2.7)...
Narazil jsem včera na 5,25" mechaniku, která formátuje na 80x9 na 730112 Bytes...
Zkoušel jsem na to i zápis z Reploreru - a taky v pohodě. Stejně tak i kopii z 3,5" d80B na diskety na 5,25". Na disketu DD/DS.
Je to rarita v souvislosti s elektronikou d40?. Pokud nikoliv, tak proč tento typ mechanik do d40 nezabudovávali primárně, aby dosáhnuli větší kapacity? Nebyly tehdá k mání? Proč tedy jen 40x9?

Děkuji za odpověď,
Láďa


Přílohy:
IMG_4174.JPG
IMG_4174.JPG [ 560.13 KiB | Zobrazeno 408 krát ]
IMG_4169.JPG
IMG_4169.JPG [ 450.06 KiB | Zobrazeno 408 krát ]
IMG_4160.JPG
IMG_4160.JPG [ 369.22 KiB | Zobrazeno 408 krát ]


Naposledy upravil Ladislav dne 13.02.2020, 17:23, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.02.2020, 17:23 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2456
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 265 times
Been thanked: 470 times
Ladislav píše:
Narazil jsem včera na 5,25" mechaniku, která se chová jako 3,5" v d80 - formátuje na 80x9 na 730112 Bytes...
A nebude to nejaka HD 1.2 MB ? :)
Ak nie, tak je to urcite ten pripad o ktorom som pisal vyssie - aj ja mam taku mechaniku :)
Ladislav píše:
proč tento typ mechanik do d40 nezabudovávali primárně, aby dosáhnuli větší kapacity? Nebyly tehdá k mání? Proč tedy jen 40x9?
Tak to vobec netusim. Predpokladam, ze HD mechaniky tam davat nechceli lebo boli ovela drahsie a neboli by vyuzite, a (myslim si ze) o exitencii 80-stopovych DD vobec netusili. Ani ja som netusil, az pokym mi kamarat (nebudem ho menovat, je to MDV) taku nedoniesol priamo domov...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.02.2020, 17:26 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 111
Bydliště: Praha
Has thanked: 44 times
Been thanked: 34 times
Busy píše:
A nebude to nejaka HD 1.2 MB ? :)
Ak nie, tak je to urcite ten pripad o ktorom som pisal vyssie - aj ja mam taku mechaniku :)


Disketa DD/DS a na mechanice se jumperem volí mezi HD nebo LD. Nastavil jsem to na LD... ač nevím, co je LD :P


Přílohy:
IMG_4162.JPG
IMG_4162.JPG [ 315.93 KiB | Zobrazeno 401 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.02.2020, 18:27 
Offline
Profík

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 832
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 6 times
Been thanked: 133 times
Má tá mechanika nejaké označenie na štítku? Výrobca a presný typ? Inak 5,25" HD mechaniku som kedysi tiež skúšal v D40, fungovala normálne ako D80, akurát čo potom s tým keď to nieje kompatibilné s bežnou D40? A ako to teda označiť? D480? :?: Ten program na prvom obrázku mi je nejaký povedomý. :mrgreen:

HD = High Density
LD = Low Density
Teda aspoň si myslím. Teoreticky by aj 360kB disketa išla naformátovať na 720kB, ale trvácnosť/kvalita záznamu by bola biedna.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.02.2020, 23:41 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 111
Bydliště: Praha
Has thanked: 44 times
Been thanked: 34 times
Je to MITSUMI D509V2.
Mám i D509V3, má SKORO podobnou elektroniku (mechanika stejná), ale u ní mi to zatím nefunguje...

Vygůglil jsem ty zkratky, tak na této stránce:
https://embeddedsw.net/EMUFDD_MITSUMI_Jumpers.html
je vyobrazení JUMPERů - foto je z V3, kde poslední jumper je označen 2S/HS, ale na V2, kde mi to funguje je LS/HS. Mám to zapojené do HS.
Jumpery RDY/DC nezapojené. Dále propojeno DS0, MS a LD.


Přílohy:
IMG_4183.JPG
IMG_4183.JPG [ 538.92 KiB | Zobrazeno 356 krát ]
IMG_4182.JPG
IMG_4182.JPG [ 415.31 KiB | Zobrazeno 356 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.02.2020, 23:56 
Offline
Profík

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 832
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 6 times
Been thanked: 133 times
Normálna 1,2 MB HD flopina z PC. Škoda, že MDOS nevie 1,2 MB, inak by stačilo dať POKE #7,15 pred formátovaním HD diskety a bolo by. Ale limit MDOSu podľa FAT je niečo cez 800 kB, a 15 sektorov na stopu možno tiež nevie.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.02.2020, 06:08 
Offline
Kecka

Registrován: 01.02.2015, 14:30
Příspěvky: 32
Has thanked: 110 times
Been thanked: 3 times
http://zxbyte.ru/fdd_mitsumi_d509v2.htm

http://zxbyte.ru/fdd_mitsumi_d509v3.htm

stale ku koncu stranky je ako to nastavit pre spectrum


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.02.2020, 08:48 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2456
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 265 times
Been thanked: 470 times
PotPalo píše:
čo potom s tým keď to nieje kompatibilné s bežnou D40? A ako to teda označiť? D480? :?:
No ved uplne normalne D80, ved ma 80 stop a data na disku (a disk image) presne zodpovedaju klasickej D80 s 3.5" mechanikou :)
PotPalo píše:
Normálna 1,2 MB HD flopina z PC. Škoda, že MDOS nevie 1,2 MB, inak by stačilo dať POKE #7,15 pred formátovaním HD diskety a bolo by. Ale limit MDOSu podľa FAT je niečo cez 800 kB, a 15 sektorov na stopu možno tiež nevie.
To nie je len otazka MDOSu. Pre pracu s HD zaznamom treba aj iny hardware - radic taktovany na 2x vyssiu frekvenciu a nejaky iny sposob prenosu dat pamet-radic, pretoze nie som si isty ci ten co je pouzity v D40/D80 by stihal datovy prenos 50kB/s (co vychaza 70 taktov na jeden bajt). Idealne ho doplnit o DMA :)
Btw. na 3.5 HD by sa voslo az 21 sektorov na stopu, takze zmena formatu, resp. nejake rozsirenie, by uz boli nevyhnutne, ak by sme nechceli mat na jednej fyzickej diskete dve logicke :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.02.2020, 13:25 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 111
Bydliště: Praha
Has thanked: 44 times
Been thanked: 34 times
mysiak001 píše:
http://zxbyte.ru/fdd_mitsumi_d509v2.htm

http://zxbyte.ru/fdd_mitsumi_d509v3.htm

stale ku koncu stranky je ako to nastavit pre spectrum

Diiiiky moooc, určitě vyzkouším!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.02.2020, 14:33 
Offline
Profík

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 832
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 6 times
Been thanked: 133 times
Busy píše:
PotPalo píše:
čo potom s tým keď to nieje kompatibilné s bežnou D40? A ako to teda označiť? D480? :?:
No ved uplne normalne D80, ved ma 80 stop a data na disku (a disk image) presne zodpovedaju klasickej D80 s 3.5" mechanikou :)

Aha. A keď sa jeden druhého spýta na akej diskete to má doniesť, on povie že D80 (lebo má Didaktik Kompakt), a dotrepe mu tam 5,25" disketu (ktorá mu ani v D40 nepôjde), tak ho asi jebne. :lol: :hammer:

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.02.2020, 19:36 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2456
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 265 times
Been thanked: 470 times
PotPalo píše:
Busy píše:
PotPalo píše:
čo potom s tým keď to nieje kompatibilné s bežnou D40? A ako to teda označiť? D480? :?:
No ved uplne normalne D80, ved ma 80 stop a data na disku (a disk image) presne zodpovedaju klasickej D80 s 3.5" mechanikou :)
Aha. A keď sa jeden druhého spýta na akej diskete to má doniesť, on povie že D80 (lebo má Didaktik Kompakt), a dotrepe mu tam 5,25" disketu (ktorá mu ani v D40 nepôjde), tak ho asi jebne. :lol: :hammer:
Alebo ked si majitel Kompatku pameta ze ten druhy povedal ze ma D40, tak proste 3.5" disketu naformatuje iba na 40 stop v nadeji, ze ten druhy ju potom bude moct precitat ;) :D :bang: :hang:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 73 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz