OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 08 pro 2019, 03:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 18 zář 2018, 02:12 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 693
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 113 times
Busy píše:
PotPalo píše:
Všeličo sa dá, napríklad dať tam hromadu znakov "kurzor doľava" a potom medzery. Pri pokuse zobraziť BASIC to vďaka chybe v ROM prepíše premenné a nasleduje reset.
Presne na tomto principe fungoval moj BPS - busy protection system. Pocet kurzorov dolava bol zvoleny tak, aby doslo k takemu prepisu systemovych premennych, ktory sposobil ze romka neskocila na reset, ale tam kam som chcel ja - do mojho strojaku. V basicu sice bolo aj regulerne USR <nejaka_rozumna_adresa> ale toto bola len falosna stopa na pomylenie nepriatela - na toto USR sa basic uz nedostal.

Tak ma napadlo, potom to ale nefungovalo v Didaktiku Gama, kde je táto chyba v ROM opravená (teda aspoň v modeli 88). Nuž, chudáci Gamáci mali smolu. :suicide: Ale za to sa im ľahšie crackovali niektoré hry používajúce túto ochranu v BASICu. :mrgreen:

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 lis 2018, 02:05 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 693
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 113 times
Vedeli ste, že príkaz RUN sa dá využiť aj nejak extra? Pokiaľ program run na diskete nemá definovaný autoštart (príkaz LINE pri SAVE), spustí sa od riadku určeného za RUN. Takže môžem mať viacero funkcií v jednom programe run, a príkazom napríklad RUN 50 sa nahrá run a spustí od riadku 50 (samotný RUN ho nahrá a spustí od začiatku).

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2019, 15:17 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 01:17
Příspěvky: 573
Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times
Ve kterém roce byla prosím vlastně disketová jednotka Didaktik 40 uvedena na trh? Nikde tuto informaci nemohu najít. Pamatuji si, že si ji jeden Spectrumovec pořídil někdy v roce 1991 nebo 1992.

(Zkoušel jsem zde hledat "Didaktik 40", ale vyhledávání strikně vynechává slovo "40" ať dělám co dělám. Vyhledávání na prd.)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2019, 16:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1461
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 321 times
Been thanked: 538 times
Podle mě je nejstarší MDOS datován rokem 1991.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2019, 16:36 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2013, 15:30
Příspěvky: 181
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 10 times
Been thanked: 20 times
Podla FIFA 8, str. 2 to bude "koniec maja". Vo FIFE ale nie je uvedene kedy toto cislo vyslo, ale v cisle 6 je v Uvode odkaz na "minuly rocnik 1990" pre zaujemcov o kupu starsich cisel.

Takze asi maj 1991.

_________________
Didaktik Gama | ZX Spectrum 128 | ZX Diskface Quick A | BetaDisk 128C Interface | D40 & D80 | divIDE | Interface M/P | Multiface 128 (GOTDJ) | Gama Breaker | D80mini

"Kvalita a stabilita Windows XP se Microsoftu nevyplatila, stal se takovou temnou připomínkou toho, co se stane, když odvedete svou práci moc dobře."


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2019, 17:03 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 01:17
Příspěvky: 573
Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times
Děkuji. 1991.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 kvě 2019, 14:52 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 693
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 113 times
PotPalo píše:
Pri poruche "Sector not found" (chyba MDOSu 1, môže nastať pri práci s viacerými mechanikami):
POKE #4,100 - pre mechaniku "a:"
POKE #16,100 - pre mechaniku "b:"
Princíp je ten, že D40 si myslí že je na nultej stope aj keď nieje, a teda nemôže nájsť nultý sektor. Týmto jej vnútime, že je na stope 100, takže sa najprv vráti na 0...

Upresním túto chybu ako k nej dochádza. Je to chyba v MDOS 1.0 (17-may-91).
Pokiaľ máte iba jednu mechaniku, a pokúšate sa pracovať s mechanikou B (napríklad CAT "b:"), a hlava mechaniky A nieje na nultej stope, dôjde k tejto chybe. Mechanika A nebude schopná nič načítať. Záchrana cez spomínané POKE alebo Reset.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28 lis 2019, 18:23 
Offline
Kecálek

Registrován: 31 led 2018, 01:33
Příspěvky: 96
Bydliště: Praha
Has thanked: 35 times
Been thanked: 27 times
PotPalo píše:
Mám ešte zopár programov na kopírovanie hier na disketách (ale aj z diskety na pásku a opačne), ale o to dnes už asi nebude záujem. Fungovali tak, že v jednom súbore na diskete boli názvy a zoznam súborov. Pri kopírovaní to najprv načítalo tento zoznam, vypísalo zoznam hier, potom stačilo vybrať hru, a už to vedelo čo všetko sa má skopírovať. Nakoľko to využívalo aj obrazovkovú pamäť, hra sa zvyčajne dala skopírovať na jedno vymenenie diskety. Kopírovanie disketa-páska a naopak funguje len s mnou upravenými hrami na spoločnú verziu. Program potom pri kopírovaní BASICu nahradí hviezdičku medzerou, alebo naopak. Teda konkrétne musia nasledovať 4 znaky za sebou, pre istotu. Buď :LOAD*" alebo : SAVE*".


Ahoj,
donesl jsem si domu d40 a rád bych na ní Tvé programy vyzkoušel. Mohl bych Tě tedy mooooc poprosit o jejich upload? A neměl bys náááhodou i TOOLS40 od Proximy?
Děkuji mnohokráte,
Láďa


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 lis 2019, 09:57 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2346
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 259 times
Been thanked: 455 times
z00m píše:
Busy píše:
PotPalo píše:
Prepnutie do ROMky mechaniky D40:
...
JP 0
...
RST0
Zapinanie romky D40 skokom na nulu ja osobne nemam rad, pokial si uzivatel dany program spusti bez pripojenej D40 tak sa mi to co ? Resetne. A uzivatel si bude mysliet ze programator je amater a diletant :bang: :lol:
Keď už si skritizoval skok na 0, nemohol si rovno aj dopísať, ako sa to má robiť "správne"? ;-)
Pozeram ze toto mi uplne uslo, resp. to je tak, ked si clovek odpoved odlozi na neskor (lebo treba pohladat prislusny zdrojak) a potom mu to uplne vyfuci z hlavy ... :bang:

Takze. Ovela lepsie, nez skakat na nulu (a riskovat reset), je pouzit na to trik s IM2. Je pravda, ze tento sposob je trosku zlozitejsi, ale podla mna do serioznych aplikacii sa hodi ovela viac. A to hned z troch dovodov:
- Nepotrebuje v basicu ziadne POKE #...
- Nevadi mu poskodena systemova znacka v D80 ramke na #3EEF
- Nezhavaruje pri nepripojenej D40/D80 (toto je podla mna najdolezitejsie)

Tento trik s IM2 pouzivam vo vsetkych mojich programoch, ktore akymkolvek sposobom pracuju s D40/D80 priamo v strojaku.

Zakladnou myslienkou je spustit vykonavanie programu od adresy #08. Nacitanie instrukcie na tejto adrese aktivuje automapper, ktory zapne D80 romku. Ale prv, nez sa stihne vykonat error handler a program skonci chybovym hlasenim, nastane prerusenie, ktorym si dalsie vykonavanie kodu zase pekne krasne vratime do nasej aplikacie.

Aby mohlo nastat prerusenie prave pocas vykonavania prvych instrukcii error handlera v D80 romke, musime tento error handler spustit v "pravy cas". Toto sa da urobit napriklad tak, ze si pockame na prerusenie, potom cakame presne definovany cas - o par taktov menej nez doba do dalsieho prerusenia. A kolko konketne je ten presne definovany cas si zistime tak, ze si este predtym presne odmeriame dobu medzi dvomi preruseniami.

Rutinka ktora toto vsetko urobi, postupne vykonava tieto cinnosti:
- Inicializacia IM2
- Zmeranie casu medzi dvomi preruseniami
- Cakanie pokym nastane "pravy cas" - okamih tesne pred prichodom dalsieho prerusenia
- Zavolanie error-handlera na adrese #08
- Odchytenie vykonavania kodu v error handleri v preruseni
- Vyhodnotenie ci je vsetko v poriadku a ci prepnutie bolo uspesne

Konketny priklad rutinky, ktoru som pouzil v rozsireni MRS09 o diskove operacie na D80:
Kód:
;; Uvodne inicializacie

skok    =       #fdfe
switch  di
        res     0,e             ;; Priznak ze (zatial) je vsetko OK
        ld      (sp+1),sp
        ld      hl,#fdfd        ;; Vytvorenie IM2 vektora
        ld      sp,hl           ;; pre I=#FE a rutinku na #FDFD
        ld      a,h
        ld      (hl),#c3
        inc     l
        ld      (hl),<rut1
        inc     l
        ld      (hl),>rut1
        inc     hl
fv1     ld      (hl),a
        inc     l
        jr      nz,fv1
        inc     h
        ld      (hl),a
        inc     a
        ld      i,a
        im      2
        ld      bc,#0100-#02    ;; Zaciatocna hodnota pocitadla
        ei
        hlt                     ;; Cakame na prerusenie
        jr      ramerr          ;; Ak sme sa dostali az sem, nieco nevyslo

;; Rutina 1 = meranie casu medzi dvomi preruseniami

rut1    ld      hl,rut2         ;; Nasledujuce prerusenie
        ld      (skok),hl       ;; vyvola rutinu 2
        ei
rra1    inc     bc              ;; Inkrementujeme pocitadlo
        ld      a,b             ;; az pokym nenastane dalsie
        or      c               ;; prerusenie
        jr      nz,rra1
        jr      ramerr          ;; Ak pocitadlo pretieklo, je zle

;; Rutina 2 = cakanie na okamih tesne pred dalsim prerusenim

rut2    ld      hl,rut3         ;; Nasledujuce prerusenie
        ld      (skok),hl       ;; vyvola rutinu 3
        ei
        dec     b
rra2    dec     bc              ;; Dekrementujeme pocitadlo
        ld      a,b             ;; az do nuly
        or      c
        jr      nz,rra2
        rst     #08             ;; Potom zavolame RST #08

;; Ak nieco nevyslo alebo zlyhalo, pride to sem:

ramerr  set     0,e             ;; Priznak ze nastala chyba

;; Rutina 3 = vyhodnotenie uspesnosti prepnutia a zaverecne poupratovanie

rut3    di                      ;; Dalsie prerusenie
        im      1               ;; uz nebude potrebne
        xor     a
        rrc     e               ;; Priznak chyby vlozime do CY
        ld      i,a
sp      ld      sp,#5555        ;; Obnovime zasobnik
        ret     c               ;; Ak nieco zlyhalo, ihned navrat
        ld      a,(bc)          ;; Ak vsetko islo OK, este overime
        rrca                    ;; ci naozaj mame nastrankovanu D80 ramku
        ret                     ;; Vysledok: CY=0:ok; CY=1:nepodarilo sa
Ako je uz z posledneho komentara jasne, rutinka v CY poskytne vysledok, ci sa jej podarilo uspesne prepnut na romku v D40/D80.

A len cisto pre uplnost, prepnutie nazad na ZX romku je call #1700 - na tom sa neda nic pokazit. Maximalne predtym skontrolovat, ci je tam naozaj instrukcia RET (aby nam program nahodou niekam nezabludil ;) )


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 lis 2019, 13:11 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 693
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 113 times
Busy píše:
... Ovela lepsie, nez skakat na nulu (a riskovat reset), je pouzit na to trik s IM2. Je pravda, ze tento sposob je trosku zlozitejsi, ale podla mna do serioznych aplikacii sa hodi ovela viac. A to hned z troch dovodov:
- Nepotrebuje v basicu ziadne POKE #...
...

Menší omyl, dôvody sú iba dva. Tá moja rutina totiž vykonáva POKE#247,79 v strojovom kóde, takže to tiež netreba mať v basicu.


K predošlej otázke od Ladislava:
skoro celý môj archív je tu: http://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=38&t=7480
tie programy na kopírovanie tam tuším nemám, ešte to pozriem a prípadne doplním aj s popisom, ono to nieje len tak, to by som musel spísať dokumentáciu, aby to niekto vedel využiť.
TOOLS 40 tam mám tiež. Inak by mal rovnako fungovať aj TOOLS 80.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 lis 2019, 18:16 
Offline
Kecálek

Registrován: 31 led 2018, 01:33
Příspěvky: 96
Bydliště: Praha
Has thanked: 35 times
Been thanked: 27 times
Děkuji za PROGRAMY!!!
d40 mám, čekám na dodávku 5,25” disket.
Jen vlastně úplně lajcký dotaz...
Jak obraz diskety *.d40 překlopit na tu disketu??? D40 mám zapojenou v ZX, obraz diskety *.d40 na PC... co teď? Dá se to nějak na disketovku “vypískat”?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 lis 2019, 19:04 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 693
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 113 times
Replorer. viewtopic.php?f=124&t=7420
Spustíš v emulátore Spectra na PC, a cez audio....

Alebo ak máš DivIDE, tak tam to ide kopírovať z SD karty priamo na disketu. Tuším.

Kde máš .D40 obrazy diskiet? Tých je ako šafránu. Niekedy je aj malý program uložený ako .D80, uvažujem že by sa hodil konvertor D80 na D40, existuje také niečo? Nič zložité by to nebolo. Pokiaľ nieje nič uložené od polovice hore, stačí skrátiť súbor, upraviť FATku a nultý sektor. ... Ja osobne som preto všetko z diskiet zálohoval do TAP, tam je to prístupnejšie a nezávislé od typu diskety, a prehľadné.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 pro 2019, 10:17 
Offline
Kecálek

Registrován: 31 led 2018, 01:33
Příspěvky: 96
Bydliště: Praha
Has thanked: 35 times
Been thanked: 27 times
PotPalo píše:
Replorer. viewtopic.php?f=124&t=7420
Kde máš .D40 obrazy diskiet?

Myslel jsem to obecně - na internetu jsem skutečně zatím dohledal jen d80...

MOC PROSÍM - na Aukru je teď v aukci disketovka d40, ke které je připojena i d80B (viz foto)

https://aukro.cz/disketova-jednotka-did ... 6958436617

Pokud je to tedy proveditelné, moc prosím, jak mám zapojit kablík od své d40 k d80B? Musím na malé disketovce
i nějak nastavit jumpery? Dohledal jsem zatím jen zapojení extended konektoru d40, ale nevím, jak to má malá mechanika...
Děkuji mnohokráte
Láďa


Přílohy:
Snímek obrazovky 2019-12-01 v 9.10.00.png
Snímek obrazovky 2019-12-01 v 9.10.00.png [ 281.73 KiB | Zobrazeno 166 krát ]
Snímek obrazovky 2019-12-01 v 9.09.46.png
Snímek obrazovky 2019-12-01 v 9.09.46.png [ 342.36 KiB | Zobrazeno 166 krát ]
Snímek obrazovky 2019-12-01 v 9.08.39.png
Snímek obrazovky 2019-12-01 v 9.08.39.png [ 43.45 KiB | Zobrazeno 166 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 pro 2019, 11:13 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 693
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 113 times
Keď pozrieš v tej téme Replorer, tak tam uvidíš v podstate rovnaké pripojenie 3,5" mechaniky na mojej fotke. Až na to, že 5V 1A som bral z klasického spínaného zdroja, čo je podľa mňa vhodnejšie riešenie. Niekde tu na tomto fóre som vložil fotku tej redukcie extended (a neskôr aj popis pinov) ktorú používam, k nej sa už pripojí ďalšia 3,5" alebo 5,25" mechanika klasickým káblom ako na PC mechaniky, 1:1. Treba hľadať, ja to neviem nájsť.

edit: tak po dlhom hľadaní som to našiel: tu.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Naposledy upravil PotPalo dne 01 pro 2019, 13:35, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 pro 2019, 12:31 
Offline
Kecálek

Registrován: 31 led 2018, 01:33
Příspěvky: 96
Bydliště: Praha
Has thanked: 35 times
Been thanked: 27 times
DOKONALÝÝÝÝÝÝ - TYJO, já to prošmějdil (53 stránek odkazů na téma d40) a tady bych to teda nehledal:+)

Děkuju mooooc a koncem týdne se do toho vrhnu, práce mi to teď neumožňuje...chjoooo...
Láďa


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz