OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 13 lis 2019, 19:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 03 lis 2019, 21:42 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26 bře 2015, 18:45
Příspěvky: 361
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 9 times
Been thanked: 40 times
doporučte co koupit do holé A500, amigu sice nemám, ale daroval jsem ji kamarádovi co ji měl před lety a bude ji vybavovat
předem dík
+ kde to pořídit

asi by bylo vhodné zjistit revizi jestli to není převlečené plusko (pokud si dobře pamatuji některé takové byly)

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 00:22 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26 bře 2015, 18:45
Příspěvky: 361
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 9 times
Been thanked: 40 times
tak si odpovím sám:
Vampire, jenže to je snad nesehnatelný, respektive s dlouhou čekačkou
- si vybavuji jak mi ji někdo ukazoval na Resetkání v 2017

Gotek emulátor FDD

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 00:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 188 times
Vampira si nekupuj, to neni rozhodne pro zacatecnika a je to velmi specialni. Diky neznalosti z toho muzes byt snadno zklamany. Ja bych spis koupil ACA500+, HC533 nebo Wicher 500. Pokud nemas floppy, tak ten gotek, ale nijak zvlast to nepotrebujes. Kde to koupis najdes snadno. Mozna taky novou ROMku 3.1.

Aby si s tim zablbnul, tak mu staci jedna z tech turbin. Revizi desky vedet nepotrebuje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 00:42 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26 bře 2015, 18:45
Příspěvky: 361
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 9 times
Been thanked: 40 times
dík za tipy,
jinak ten můj kamarád je hodně velkej guru, dělá do IT + má rozjetej Amiga emulátor v malině

nechám to na něm co si vybere

Vampire je fakt killer, díval jsem se na toto video
phpBB [video]

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 07:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 188 times
Vampire je sice killer, ale je to za uplne jinou cenu, neni 100% kompatabilni a hlavne z toho dela tak trochu ne-Amigu. Kdybych mel jen jednu, tak by urcite nebyla s Vampirem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 11:18 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1296
Bydliště: Praha
Has thanked: 158 times
Been thanked: 305 times
A co TF530? Mám desku rev.2 už pár let, ale je to daleko v pořadí...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 11:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1448
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 317 times
Been thanked: 534 times
Já mám ACA500+ a na nějaké WHDload to dostačuje. Výhodou je, že si tam člověk může nastavit jakýkoliv Kickstart, třeba nejnovější verzi 3.1.4. Obsahuje RAM 8MB, což je dostatečné. Obsahuje 2CF sloty, jeden na přenos dat na CF formátovanou na FAT32. Je možnost tam připojit lepší turbokartu nebo síťovou kartu.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 11:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 188 times
vanthomas píše:
A co TF530? Mám desku rev.2 už pár let, ale je to daleko v pořadí...


TF530 je bezva, taky mam desku, i koupit to jde, ale ty 2MB pameti jsou mrzute, zdaji se mi relativne malo. Kdyz k tomu pridas 1MB nebo 2MB CHIP, tak na klikani ve Workbenchi je to v pohode, ale na WHDLoad je to trochu limitni a uz s tim musis pokusovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 11:29 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 13:24
Příspěvky: 827
Has thanked: 14 times
Been thanked: 97 times
Doda ti radí dobře.

Jde především o to, co na tom chce kamarád dělat. Předpokládám, že gamesit staré klasiky a na to mu bohatě stačí Gotek (ideálně doplněný o LCD a encoder pro pohodlné listování), 1MB RAM, kvalitní RGB/SCART kabel a dva pořádné joysicky :)

Na připojení a gamesení z HDD přes WHDload už potřebuješ velký upgrade (zejména RAM, novější KS, řadič..), což zajistí některá z karet uváděná Dodou, ale nejsem si jist, jestli nebude nutné mít kvůli kompatibilitě alespoň 1MB chip RAM.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 11:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 188 times
solaris104 píše:
Já mám ACA500+


To je nejlepe vybavena karta pro A500, ale nekomu muze dost hodne vadit, ze je externi. Jak pise Solaris, krome rozsahleho menu a moznosti, tak ma jeste expanzni slot jako A1200 a je mozne na nej pripojit Blizzard (dokonce i PPC nebo s 68060) nebo nejakou z ACA12xx karet urcenych pro A1200.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 11:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 188 times
ctirad píše:
nejsem si jist, jestli nebude nutné mít kvůli kompatibilitě alespoň 1MB chip RAM.


Je to priblizne tak. Pokud chce hrat nekdo z disket nebo goteku dobove hry na A500, tak vlastne uplne "nejkompatabilnejsi" konfigurace je 512KB CHIP + 512KB slow Fast (v trapdooru) s Kickstartem 1.3. To byla tehdy nejcastejsi konfigurace. Existuje jen velmi malo her, ktere dokazali nejak vyuzit rozsirenou CHIP RAM. Naopak jich je vic, ktere s tim nechodi (nebo spis kdysi nechodily) , coz je bohuzel vysledek je toho, ze to tehdy nemeli jak otestovat a nekde neco nevhodne inicializovali a nevedeli to.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 12:39 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8316
Bydliště: Praha
Has thanked: 1172 times
Been thanked: 991 times
K tomu bych doplnil, že je dobré dodržet u 512+512K ten KS1.3. Stačí hodit KS2.04 a, byť je s ním práce daleko komfortnější, některé hry, které potřebovaly z dané RAM maximum, už nemusí naběhnout, protože 2.04 si ukousne o pár Kb víc, než 1.3.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 15:49 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 13:24
Příspěvky: 827
Has thanked: 14 times
Been thanked: 97 times
U kombinace A500 + Gotek + Gamesy/Dema se stejně se systémem skoro nemáš šanci potkat.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 19:33 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26 bře 2015, 18:45
Příspěvky: 361
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 9 times
Been thanked: 40 times
Moc diky za nazory, souhlasim ze Vampire je vlastne Amiga v amize.
Dival jsem se na ACA500 a moc se mi to libi, je pak rozdil ACA500 vs ACA500+ ? Jako ze ta plus je jen pro plusko?

Jeste prosim nejake detaily k modulatoru. To co momentalne ma, je LCD monitor co je v seznamu testovanych s Amigou. Osobne jsem mel A1200 s multisync monitorem, ale neznam pozadavky na A500

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: A500 karty+periferie
PříspěvekNapsal: 05 lis 2019, 21:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1523
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 188 times
ACA500 se od plus dost lisi, NE-Plus verzi bych asi nekupoval. Neni spatna, ale jeji parametry jsou dost jine.

K LCDcku (pokud podporuje 15Khz) potrebujes jen spravny RGB kabel, jinak je to podobne jak u A1200.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz