OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 18 zář 2018, 20:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Assembler
PříspěvekNapsal: 28 úno 2014, 14:03 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 úno 2014, 16:52
Příspěvky: 12
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
A pak, já bych byl rád, (ale není to poslední slovo) kdyby se PCB vešel do krabičky od kartridge. Jenom by se musela vypilovat štěrbina pro SDD.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Assembler
PříspěvekNapsal: 28 úno 2014, 19:20 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 729
Has thanked: 12 times
Been thanked: 85 times
STM32 je velmi levný MCU s ARM jádrem a mrakem vestavěných periférií. Do krabičky od cartu se samozřejmě vleze daleko lépe než řešení s CPLD a externí SRAM a Flash nemluvě o dalších možnostech.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Assembler
PříspěvekNapsal: 28 úno 2014, 20:27 
Offline
Kecka

Registrován: 10 pro 2013, 23:46
Příspěvky: 53
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times
jirikholas píše:
Díky, dost by mi pomohlo, kdybys mi ten castool zkompiloval, než bych se v tom začal vrtat. Na stránkách MESSu je poslední verze, která castool, nebo imgtool nemá a po rozbalení vůbec nejde spustit.


Stahni si ho znova, jiz je tam release verze


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Assembler
PříspěvekNapsal: 28 úno 2014, 21:18 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 úno 2014, 16:52
Příspěvky: 12
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Díky za snahu, ale program se chová stejně. Můžeš mi napsat, pod jakým systémem Ti to šlape ? Já mám W8.1 32 bit. Jestli Ti to nebude vadit, pošli mi zdrojový kód a já to zkusím zkompilovat ve VS. Nebo nemáš MESS, ve kterém by byl imgtool ?

Díval jsem se na stránky GM electronic na ten ARM, jeden tam mají, stojí 155 Kč,- a je opravdu menší (48pin/64pin). Ale abych to neprotahoval, tyto CPU jsou navrženy pro napětí 2.0-3.6 V, CPLD a GAL jedou na 5 V, stejně jako sordí sběrnice. Přibyly by tedy převodníky a stabilizátor. A pak, musel bych se naučit programovat ARM a hlavně bych musil sehnat nebo vyrobit programátor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Assembler
PříspěvekNapsal: 28 úno 2014, 22:28 
Offline
Kecka

Registrován: 10 pro 2013, 23:46
Příspěvky: 53
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times
Hmm tak je to jasné, je to 64bit. Zkusím sehnat nebo zkompilovat 32bit

EDIT: tak stahni si to znova. Ted je tam 32bit varianta. Pokud potrebujes i imgtool ten mam tedy take.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Assembler
PříspěvekNapsal: 01 bře 2014, 05:38 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 úno 2014, 16:52
Příspěvky: 12
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Už to jede, moc děkuji za trpělivost a intuici. W8.1 ani nemňoukly, že se jedná o 64bit kód. Měj se o víkendu dobře.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Assembler
PříspěvekNapsal: 01 bře 2014, 10:25 
Offline
Kecálek

Registrován: 08 říj 2013, 17:00
Příspěvky: 214
Has thanked: 11 times
Been thanked: 163 times
jirikholas píše:
Díval jsem se na stránky GM electronic na ten ARM, jeden tam mají, stojí 155 Kč,- a je opravdu menší (48pin/64pin). Ale abych to neprotahoval, tyto CPU jsou navrženy pro napětí 2.0-3.6 V, CPLD a GAL jedou na 5 V, stejně jako sordí sběrnice. Přibyly by tedy převodníky a stabilizátor. A pak, musel bych se naučit programovat ARM a hlavně bych musil sehnat nebo vyrobit programátor.

Pokud chceš nahradit komplet kartu jedním ARMem, tak tenhle "pomalý" ti nepomůže, potřeboval by CPLD vedle na rychlou reakci. U těhle ARMů trvá jenom reakce na přerušení 12 taktů, reálně je potřeba mít tak 40 až 50ti násobek hodin vůči CPU, ke kterému je to připojené na sběrnici, pak stihne obsloužit sběrnici přímo a není potřeba žádná další součástka. Dobré je vybrat řadu, která má 5V tolerant IO, a pak ani těch 5V na sběrnici není problém viz dzi.n.cz/8bit/mzuni/. Při ovládání pouze přes 8mi bitové porty a bez emulace síťové karty by asi stačila i 64pinová verze STM32F405RGT6.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Assembler
PříspěvekNapsal: 01 bře 2014, 12:14 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 úno 2014, 16:52
Příspěvky: 12
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Díval jsem se na TME, všechny procesory jsou na 3.6V. Tolerance 5V znamená, že obvod čte i 5V. Ale výstup má 3.6V. U CPLD řady XL (tolerance 5V) se výstup naprogramuje jako otevřený kolektor a vně se ošetří odporem cca 470 ohm na 5V. Je to možné i u obousměrného zapojení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Assembler
PříspěvekNapsal: 01 bře 2014, 12:34 
Offline
Kecálek

Registrován: 08 říj 2013, 17:00
Příspěvky: 214
Has thanked: 11 times
Been thanked: 163 times
Výstup 3.3V jako log. 1 pro TTL bohatě stačí (potřebuje >= 2.4V) není potřeba řešit přes otevřené kolektory, i když by to šlo (pokud se nejedná o třístavovou sběrnici, kterou by to neúměrně zatížilo), ale proč ?.
Takže 5V tolerant IO a 3.3V napájení zaručuje plnou kompatibilitu s 5V TTL (vstupy i výstupy), není co řešit a v praxi to funguje bez sebemenšího zaváhání viz unicard v Sharp MZ800.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Assembler
PříspěvekNapsal: 01 bře 2014, 13:14 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 úno 2014, 16:52
Příspěvky: 12
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Není mi pořád jasné, v čem se programy pro STM32 vyvíjí a jak se čip programuje. Na stránkách TME mají obdobné MCU, jako na unikartě, ale stojí okolo čtyř set Kč,-. CPLD stojí něco málo přes stovku a programátor mám doma.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Assembler
PříspěvekNapsal: 01 bře 2014, 14:34 
Offline
Kecálek

Registrován: 08 říj 2013, 17:00
Příspěvky: 214
Has thanked: 11 times
Been thanked: 163 times
Pokud je potřeba jenom nahradit schéma z hradel něčím kompaktnějším, není důvod proč nepoužít CPLD.

Když by šlo o emulaci zařízení typu file repository jako na unikartě, kde Z80 dává přes port dotazy jako "podej mi obsah souboru z SD karty s tímto názvem" a je na periférii, aby si zjistila co je to za typ karty, jaký má file systém, rozdělila si název souboru na adresářovou cestu a název souboru a tam ten soubor našla a v něm data, která Z80 chce, tak to by šlo na CPLD už dost těžko.

STM32F4 použitý v zatím poslední unikartě je komplet mikropočítač, má v sobě 1MB flash, 192kB RAM a 32bitové jádro ARM Cortex-M4 s matematickým koprocesorem bězící na min. 168MHz. Má dost velký výkon na to, aby stíhal signály na zběrnici Z80 obsluhovat softwarově, takže je to dost dělo a má smysl ho použít, pokud se využije (v unikartě krom emulace FDD, Quick disku, RAMdisku, repository, sériového portu, převodníku USB-RS232 a třeba WWW serveru ještě pořád přebývá výkon, využívá se na odchytávání zápisu do grafického čipu a ten pak celý emuluje, ale s VGA výstupem).

Program se do něj píše v assembleru, C (asi nejčastěji) nebo C++, jsou na to různá prostředí, já píšu v Keilu, ale tam je překlad nad 32kB kódu placený, jsou i jiná vývojová prostředí a zadarmo (třeba EmBlocks). Nahrávání a debugovaní jde nejjednodušejí přes kterýkoliv vývojový kit od ST s ST-Linkem. Víc informací na stránkách výrobce a specializovaných fórech, zdrojáky k unikartě pro inspiraci najdeš na http://sourceforge.net/projects/unicardmk3/. Každopádně je to běh na dlouhou trať, zvlášť pokud jsi ještě s ARM Cortex nepřišel do styku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Assembler
PříspěvekNapsal: 01 bře 2014, 17:15 
Offline
Prvnička

Registrován: 27 úno 2014, 16:52
Příspěvky: 12
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
To co píšeš je lákavé, (zejména mne zaujal USB port) ale já mám přeci jenom představu, že by Sord měl mít alespoň 1MB RAM (kvůli spotřebě SRAM), která by se stránkovala nejméně do dvou prostorů. A FLASH také. Čip SRAM v TSOP provedení stojí 150,- Kč (TME). A když by pak byl dostatek paměti, může se obsluha SSD svěřit Z80ce v Sordu, vyjma sériově/paralelního procesu a zadávání kódů příkazů, což může udělat CPLD.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz