OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 20.01.2021, 01:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sord M5 záchrana kazet
PříspěvekNapsal: 26.12.2014, 13:28 
Offline
Kecálek

Registrován: 21.12.2013, 13:09
Příspěvky: 96
Has thanked: 3 times
Been thanked: 39 times
Takže port 0x6b ovládá CAS do dynamické RAM, takže to "povolení Ramdisku" není tak úplně pravda. Prostě to povolí přístup do banky. CAS je ovládaný proto, aby se nepoškodil obsah dynamických RAM v případě, že je chceš zakázat (tuším byly použitý RAM v režimu RAS only refresh). Port 0x6C zase ovládá nejen ROM, ale i RAM, obsaženou přímo na PCB Sorda. Když se podíváš na schémata, tak je platný pouze bit D0 a je z výstupu registru přímo vedený na ROMDS a přes propojku i na ROM0DS. Zároveň tenhle signál v IO6 vytváří vnitřní signál RAMDS aby se nehádaly na sběrnici ROM/vnitřní RAM a RAM na expanzní desce.... Když zakážeš obojí současně, tak to nejspíš zabloudí :-) Na emulátor se moc těším...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sord M5 záchrana kazet
PříspěvekNapsal: 27.12.2014, 14:58 
Offline
Kecka

Registrován: 11.12.2013, 00:46
Příspěvky: 59
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times
Diky. CAS chapu, nicmene ve zdorjaku OKNO.MAC je takovato subrutina

Kód:
BROM:   LD A,80         ;BYTE Z ROM 2
BROM1:  DI              ;DO REG B
        OUT (6B),A
        LD B,(HL)
        XOR A
        OUT (6B),A
        EI
        RET


co v tomhle pripade dela zapis 0x80 na CASEN? Testuje se 7. bit? HL=2001 Saha si tedy pro byte do ROM2, ktery pak porovnava po pripnuti RAM s hodnotou na stejne adrese. Testuje tedy pritomnost ROM2 v RAMdisku? Proc pouziva 0x80?

Odepinani MONITORU tedy blokoval nejaky hw spinac?

Diky moc. Proste se mnou musis jako s lamou:-) :cartman:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sord M5 záchrana kazet
PříspěvekNapsal: 28.12.2014, 12:55 
Offline
Kecálek

Registrován: 21.12.2013, 13:09
Příspěvky: 96
Has thanked: 3 times
Been thanked: 39 times
Tak jsem prosel schema a D7 jsem do registru pripojeny nenasel. Tu rutinu jsem nepsal ja, ale Ladik, takze bohuzel nemuzu slouzit. Mozna kluci udelali nejakou upravu na PCB, ale v puvodnim schematu ji nemam (nebo - a to by bylo horsi, jsem ji udelal ja a uz si nevzpominam vubec...) ... Registr pro ovladani pripinani ROM je realizovany IC10, pripadne v emulatoru udelej to, ze pokud se na port 6b zapise nenulova hodnota, tak se bere jeden stav a nula ten druhy. To je tak jediny, co me ted napada...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sord M5 záchrana kazet
PříspěvekNapsal: 02.01.2015, 19:30 
Offline
Kecka

Registrován: 11.12.2013, 00:46
Příspěvky: 59
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times
Pablo2048 píše:
Protože nemám jak sestavovat programy pro M5, tak se pokouším udělat build systém na STMZ80.....


Vcera jsem resil podobny problem a to potreboval jsem zkompilovat tvuj BOOT.MAC, pro kterej sem nenasel sestavenej program. Tak sem v celku po strastiplne ceste prisel na zpusob jak v docela pohodlne kompilovat i pro Sorda. Mam dva programy, ktere dokazi emulovat CPM na windows. Ten prvni se jmenuje Cpm Player stahnes ho http://homepage3.nifty.com/takeda-toshiya/cpm/index.html a jeho velikou vyhodou je ze programy co chces mit v cpm proste nahazis do stejneho adresare a je to. Ten druhej je Z80Emu http://www.shaels.net/index.php/z80emu/z80emu-downloads/123-z80emu-130831-update-newest ten vypada robustneji a pouziva svuj system disket. Ale neni problem je vytvaret a kopirovat veci z/na ne. Takze nakonec to neni az tak slozite. Jedna vec me ale zarazila a musim ji overit, ze oba emulatory nevytvorily bitove shodny program.

Tak snad ti to v necem pomuze i kdyz to posilam po tak dlouhe dobe.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sord M5 záchrana kazet
PříspěvekNapsal: 20.12.2018, 21:20 
Offline
Radil

Registrován: 24.12.2014, 16:11
Příspěvky: 253
Has thanked: 11 times
Been thanked: 34 times
Napište co který bit kterého portu dělá. Sehnal jsem MSX videoprocesor, možná postavím repliku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sord M5 záchrana kazet
PříspěvekNapsal: 27.12.2020, 19:13 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 27.12.2020, 18:53
Příspěvky: 2
Has thanked: 0 time
Been thanked: 4 times
Zdravím,

Dlhé roky som skladoval SORD kazety, netušiac, že raz ich budem aj vedieť nahrať a spustiť.
Emulátory existujú už cca 20 rokov, ale nikdy nepodporovali kazety pre SORD m5. Až teraz ma niečo osvietilo skontrolovať internet.

Na tomto fóre som našiel vylepšený emulátor SORDa pre MAME

https://www.dlabi.cz/vylepseny-driver-s ... lnim-mame/

tak ma napadlo vyskúšať, či náhodou nepodporuje aj wav súbory.
Pripojil som starý double deck Technics HX PRO k notebooku.
Moje 35 rokov staré kazety to vzalo na prvý šup!
Potom som si stiahol poslednú oficiálnu verziu MAME 0.226 2020-10-28
a tam funguje aj s tichým 'odposluchom' pípania
mame64.exe m5 -cart1 basicg -cass FUJI_DR60_B.Wav
Je to 6 kaziet 60 minútových
Teraz len vyskúšať prevod do CAS, lebo mať 350 MB súbory (30 min) nie je ten správny spôsob uchovania.

Ako správny SORDista, všetko som nahrával 2x za sebou, tak dúfam, že programy aj s nejakými záplatami dám dokopy.

mame64.exe m5 -cart1 basicg -cass FUJI_DR60_B.Wav


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sord M5 záchrana kazet
PříspěvekNapsal: 28.12.2020, 18:42 
Offline
Kecka

Registrován: 11.12.2013, 00:46
Příspěvky: 59
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times
bude skvele pokud sem pak hodis seznam co si mel v archivu. Neco malo programu najdes i na mych strankach, jinak dost toho je u Romana na http://m5.arigato.cz/.

Pokud ti neco nepujde uplne precist pak to zkus tim programkem Sord Revival, coz nacita wav a ukaze poskozene bloky. Pak lze upravou parametru, neco opravit. Je to spis takova hracka, poradne jsem to nedodelal. Da se pak ulozit primo cas format. Jinak ten emulator sem dopisoval taky, ale nedavno jsem zjistil ze tam je bug v RAMce 64kbi takze spis doporucuji pouzivat jiny pametovy modul.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz