OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 23 říj 2018, 06:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 31 říj 2013, 06:27 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1989
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 218 times
Been thanked: 366 times
nobomi píše:
Jo s pistolkou a CMOSama se zažilo legrace, nejhorší bylo vypínání. Člověk si musel dát majzla, dodržovat pořadí - zapnout pájku - přiložit ke spoji - oddálit od spoje - vypnout pájku.
Prave z tohto dovodu som si ja na mikrospinac v pajke pripojil odrusovaci kondik 22n/400V~ aby mi pri vypinani nehadzala supy :bulb:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 31 říj 2013, 06:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1235
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 237 times
Been thanked: 430 times
Na gymlu nám jeden svérázný učitel vykládal, jak potřeboval zapájet CMOS obvod (nějaká prehistorická digitální hra pro TV). Prý se zavřel do koupelny, kde si udělal vlhkost, uzemnil se k vodovodu a pájel trafopáječkou. Já si říkal, proč tam nedal patici :-). Ale už jsme asi OT.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 31 říj 2013, 10:37 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 734
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
solaris104 píše:
Na gymlu nám jeden svérázný učitel vykládal, jak potřeboval zapájet CMOS obvod (nějaká prehistorická digitální hra pro TV). Prý se zavřel do koupelny, kde si udělal vlhkost, uzemnil se k vodovodu a pájel trafopáječkou. Já si říkal, proč tam nedal patici :-).


Pokud to bylo ještě za bolševika, tak patice vůbec nemusela být k sehnání. To nebylo jako dneska, že člověk něco potřebuje, tak si vybere ze sto různých provedení od desítky dodavatelů. A ty staré CMOSy opravdu byly ukrutně choulostivé. Ty odcházely už jenom když se na ně člověk křivě podíval. Ale dost OT a řečí o trafopájkách.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 31 říj 2013, 10:42 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 734
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
zz_indigo píše:
JA z tym robim z tym vsetky vyvovode SMD IO a SMD suciastky do 0806 velkosti. Ale to bude dane primarne tym ze pouzivam jeden z najvecsich hrotou co tam su.


Já dělám pokud je to možní všechno velkým na plocho, ale bohužel už definitivně dosloužil. A malý neudrží teplotu. Na prázdno přepaluje cín (o kalafuně nemluvě) a trochu víc "masa" už neprohřeje.

Citace:
To bud ist do niecoho co ma 60W a viac alebo zacat pouzivat thermals pri vyvodoch.


Thermaly samozřejmě používám jako default, ale nestačí to.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 31 říj 2013, 22:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1068
Bydliště: Kurim
Has thanked: 351 times
Been thanked: 288 times
Ja mam skoro ten samy typ co Bohous, jen o neco starsi provedeni prodavane tehdy pod znackou Pro's Kit. Musim rict, ze se mi tam moc nelibi ty hroty. Mam jeste starsi verzi tohoto http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lutownicze/stacje-lutownicze-wep/stacja-lutownicza-2-w-1-wep-968dbp-grotowka-70w.html a s tim jsem spokojen vice. Teda, kdyz pominu ten horkovzduch, ten je uplne naprd. Myslel jsem, ze s tim budu pajet SMD pajeci pastou, ale mnohem jednodussi je to klasickym hrotem. Male veci ostrym, vicenozickove potvurky pak plochym.

S trafopajkou jsem si taky uzil svoje, pajel jsem tim vsechno vcetne CMOS a nikdy jsem nic neznicil. Pravda, ted uz bych to nechtel ani za nic, tepelna regulace je super vec. Trafopajka prepaluje. S mikropajkou neni naprosto potreba zadna kalafuna, na vetisnu veci staci flux, co je obsazen v "cinu". Jen na monohonozickove SMD pouzivam Flux Pen nebo flux v lahvicce co nanasim vatickou do usi.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 01 lis 2013, 10:56 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1770
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
ctirad píše:
zz_indigo píše:
JA z tym robim z tym vsetky vyvovode SMD IO a SMD suciastky do 0806 velkosti. Ale to bude dane primarne tym ze pouzivam jeden z najvecsich hrotou co tam su.


Já dělám pokud je to možní všechno velkým na plocho, ale bohužel už definitivně dosloužil. A malý neudrží teplotu. Na prázdno přepaluje cín (o kalafuně nemluvě) a trochu víc "masa" už neprohřeje.

To je dovod preco mapriek kompletnej vybave hrotou na moju pajku pouzivam ten najvecsi ;-)

ctirad píše:
Citace:
To bud ist do niecoho co ma 60W a viac alebo zacat pouzivat thermals pri vyvodoch.


Thermaly samozřejmě používám jako default, ale nestačí to.


Tak to sa mi davno nestalo. teda stalo ked som este nadaval robit pcb z maskou.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 01 lis 2013, 11:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1770
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Martin8bity píše:
Teda, kdyz pominu ten horkovzduch, ten je uplne naprd. .


mam dvoch znamich ktory si tiez kupili horkovzduch a obom nan pada prach. Obaja tvrdili ze je to naprd a je jedno ci je lacna alebo draha. Jedine kedy je fakt jednou z mala moznosti je ked musia pajkovat suciastky z termal padom ku ktoremu sa neda dostat ci BGA. A to jeden z nich pajkuje mikropajkou aj MLF puzdra.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 01 lis 2013, 17:33 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 476
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 64 times
Been thanked: 47 times
Bud WELLER WSD81 nebo radsi PACE s teliskem PS-90.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 01 lis 2013, 18:11 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 734
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
Martin8bity píše:
Mam jeste starsi verzi tohoto http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lutownicze/stacje-lutownicze-wep/stacja-lutownicza-2-w-1-wep-968dbp-grotowka-70w.html a s tim jsem spokojen vice. Teda, kdyz pominu ten horkovzduch, ten je uplne naprd.


Od stejného výrobce mám 853D a kupoval jsem to právě kvůli horkovzduchu, ale ten používám výhradně na odpajování a nemůžu si stěžovat. Šikovný je i vestavěný "laboratorní" zdroj jako bonus. Mnohokrát se mi šiknul. To pájecí pero je ale hrozné, stejný problém jako u odcházející ERSky i když to bylo nové. Navíc když jsem se chtěl sundat hrot, tak se rozpadlo topné tělísko, protože se ho na něj půlka zevnitř připekla. Pokud by ale byla nějaká ověřená kvalitnější alternativa toho pera, dal bych tomu ještě šanci.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 01 lis 2013, 18:16 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 734
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
PvvS píše:
Bud WELLER WSD81 nebo radsi PACE s teliskem PS-90.


Jak jsem psal na začátku, tohle je už přes rozpočet.

Zatím to vidím na tu Solomonku, ale zase jsem poněkud zmatený z toho, jaký je mezi těmi několika modely vlastně rozdíl.
Jsou ty dražší jiné jenom v tom, že zobrazují teploty na LCD (to klidně oželím) nebo jsou lepší i kvalitativně? A co ty jednotlivé varianty samotné SL-20? Liší se cenou, perem i provedením hrotů a není mi jasné, která varianta je vhodnější na co a pro koho.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 01 lis 2013, 18:30 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 476
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 64 times
Been thanked: 47 times
Solomona jsem mel doma a tak otresny hroty sem jeste nevidel. Rozpoustely se rychlejc jak lednak v lete a prenos tepla byl otresnej. Osobne si radsi pripaltim za kvalitu a tenci kabel k hrotu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 01 lis 2013, 21:15 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 734
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
Tak teď nevím. Kamarád, co se tím živí, má SL-20 doma a říká, že je OK. Proti připlacení si nic nenamítám, ale zase dávat za pájku tolik co za osciloskop se mi nechce.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 01 lis 2013, 22:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1068
Bydliště: Kurim
Has thanked: 351 times
Been thanked: 288 times
Mne se teda taky hroty na tom Pros'Kitu (Solomon) moc nelibi, nejak hure chytaji cin a souhlas s PvvS, ten prenos tepla neni kdovi co. Na te Cinske potvore je ta mikropajka na praci lepsi. Ale soucasne plati, co pise ctirad, taky se mi u jedne rucky uplne zbortilo telisko, tak jsem ho vymenil a pak se zapekla ta rucka na druhe strana. Nastesti komplet rucka stoji par korun a ta nova je zatim (cca pul roku) v pohode a uz toho zapajela dost.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 01 lis 2013, 23:19 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 734
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
A tou kritizovanou Solomonkou myslíte tohle provedení (SL 20):
http://www.ges.cz/cz/pajeci-stanice-sl-20-vel-GES07713559.html
nebo tohle (SL 20CMC):
http://www.gme.cz/pajeci-stanice-solomon-sl-20cmc-p730-285?

Každá má úplně jiné pero i hroty (ta druhá dokonce 3x dražší).

Pak jsem si ještě všiml této, která podle všeho odpovídá té, co o ní psal zz_indigo:
http://www.ges.cz/cz/pajeci-stanice-sl-40-vel-GES07713561.html

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 01 lis 2013, 23:22 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 734
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
Martin8bity píše:
Nastesti komplet rucka stoji par korun a ta nova je zatim (cca pul roku) v pohode a uz toho zapajela dost.


Kde jsi jí kupoval a kterou konkrétně? Já to tehdy bral z Aukra tuším od nějakých poláků. A sedí ti alespoň přibližně nastavená teplota? Já musím nastavit 400 stupňů, aby to vůbec tavilo tenký cín.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz