OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 19 pro 2018, 14:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 00:33 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 761
Has thanked: 12 times
Been thanked: 87 times
Zdar všichni bastlíři. Jelikož moje mikropájka ERS 50 už je na rozpadnutí a zdroj náhradních dílů a hrotů Sagat už zdá se vůbec nežije, hledám náhradu s rozumným poměrem cena/kvalita. Weller za desítku to být ale zase nemusí. Primárně dělám SMD a současný stav, kdy musím mít natavenou teplotu skoro naplno, abych vůbec prohřál pad na rozlité mědi, mě naprosto deptá.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 06:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1265
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 246 times
Been thanked: 441 times
Já mám toto, asi to bude lepší než tvá bývalá ERS. Vyrábí to více výrobců.
http://www.ges.cz/cz/pajeci-stanice-sl- ... 13560.html
Ale být Tebou,jdu do Welleru. Toto je fakt jen na občasné pájení.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 07:30 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2248
Has thanked: 83 times
Been thanked: 323 times
solaris104 píše:
Já mám toto, asi to bude lepší než tvá bývalá ERS. Vyrábí to více výrobců.
http://www.ges.cz/cz/pajeci-stanice-sl- ... 13560.html
Ale být Tebou,jdu do Welleru. Toto je fakt jen na občasné pájení.

Já ti dám občasné :mrblue: Mám ji taky a pájím s ní furt :joint:

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 14:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1767
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Ja mam toto: http://sk.farnell.com/duratool/d00677/soldering-station-48w-240v-eu/dp/1498366

Je to lacna sunka ale ma realny teplomer v hrote takze teplotu neodhaduje ale ukazuje to co naozaj mas. RS-ka maly dobry spob vymeny hrotou ak si nan zvyknuty tak neviem ci ho u niekoho este najdes.

JA z tym robim z tym vsetky vyvovode SMD IO a SMD suciastky do 0806 velkosti. Ale to bude dane primarne tym ze pouzivam jeden z najvecsich hrotou co tam su.

Z rozliatou medou je vo vseobecnosti problem. To bud ist do niecoho co ma 60W a viac alebo zacat pouzivat thermals pri vyvodoch.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 14:29 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1116
Has thanked: 241 times
Been thanked: 229 times
Já mám tuhle:

http://www.ges.cz/cz/pajeci-stanice-sl-20-vel-GES07713559.html

Kupoval jsem ji nedávno jako moji první mikropájku a je v pohodě.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 15:23 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 714
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 62 times
Been thanked: 213 times
Mne zhorela Wellerka, tak som narýchlo kúpil takú, ako má Factor6, lebo iná nebola a potreboval som spájkovať a môžem povedať, že na bežné hobby spájkovanie je dostačujúca. Weller to nie je, ale spájkujem s tým aj SMDčka, teplotu drží dobre, kvalita hrotov celkom ujde, problém je len ich dostupnosť - je to ten typ, čo sa navlieka priamo na teleso. U vás v GES ich mávajú bežne, u nás je to horšie, ale dá sa.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 15:36 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 714
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 62 times
Been thanked: 213 times
Btw. tie SL-20 okrem Vellemanu ešte robí aj akýsi Solomon a sú navzájom kompatibilné, napríklad ja už mám pero Solomon, lebo to pôvodné Velleman mi zhorelo a nevedel som zohnať originál a funguje to normálne, aj hroty pasujú.

Ešte dodám, že ju mám už asi 8 rokov a zatiaľ som nemal potrebu kupovať Wellerku :-)

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 15:58 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2045
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 224 times
Been thanked: 380 times
Aj tak niet nad klasicku 75W trafopajku ;) Ked nieco potrebujem, vytiahnem zo skatule a okamzite pajkujem :neener:

Ale k veci. Mam jednu 75W trafopajku uz od roku 1982 (osobne kupena za 100 Kcs), pouzivam ju temer na vsetko, hrotov som na nej prepalil uz aspon tisicdvadsatstyri a dodnes mi skvelo funguje ako hodinky :thumbup: A pouzivam ju obvykle aj na SMD. :joint: Aj ked je pravda, ze ked chcem zapajkovat nieco naozaj malicke a jemne, vytiahnem ERS50 :whist:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 16:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1265
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 246 times
Been thanked: 441 times
Jo k trafo páječce jsem si kdysi koupil věčný hrot pro SMD :-). Ale na SMD je to pro mě nepoužitelné.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 16:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1001
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
Trafo pájku mám taky,ale od té doby co mám mikropájku jsem ji nevytáhl.
S mikropájkou se mi dělá lépe i když toho umím minimum. :-)
A abych také přispěl typem,tak mám asi tu nejobyčejnější na planetě:

http://www.ges.cz/cz/pajeci-stanice-zd- ... 13647.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 16:30 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:02
Příspěvky: 245
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
Pouzivam vic jak 20 roku ERS50 a mam porad jeste puvodni rucicku a topne telisko, musel jsem jen asi 2x opravit preklesany kabel hned za ruckou, ale jinak jsem s ni naprosto spokojeny. Originalni zapojeni ERS50 ma poddimenzovany nejaky rezistor a to bylo popsane v nejakem AMAru a myslim ze i tady a taky je treba ji spravne nastavit a to mel zase nekde popsane Sagat u te jeho stavebnice ERS50ky.
Pajecky Solomon jsou myslim povazovene za spickove hned po Wellerovi, aspon co si pamatuju z diskuze na ElektroBastlirne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 18:06 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 714
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 62 times
Been thanked: 213 times
Sillicon píše:
Pouzivam vic jak 20 roku ERS50 a mam porad jeste puvodni rucicku a topne telisko, musel jsem jen asi 2x opravit preklesany kabel hned za ruckou, ale jinak jsem s ni naprosto spokojeny. Originalni zapojeni ERS50 ma poddimenzovany nejaky rezistor a to bylo popsane v nejakem AMAru a myslim ze i tady a taky je treba ji spravne nastavit a to mel zase nekde popsane Sagat u te jeho stavebnice ERS50ky.
Pajecky Solomon jsou myslim povazovene za spickove hned po Wellerovi, aspon co si pamatuju z diskuze na ElektroBastlirne.


No lamer som no :D O znacke Solomon som nikdy nepocul az dokym som nekupoval to pero pre SL20. Bol som rozmaznany Wellerkou, ktoru som dostal do daru nefunkcnu - nakoniec v nej bola nejaka banalna zavada a po oprave som ju pouzival takmer 8 rokov, takze som spajkovacky nepotreboval riesit. Nakoniec v nej vyhorelo trafo a nahradne som nevedel zohnat, tak som si kupil tu Vellemanku, lebo spajkovat s niecim bolo treba. Ako som spominal, mam ju uz skoro 8 rokov a funguje dobre. Az tak dobre, ze som si rozmyslel povodne planovany nakup Wellerky a to som na nu uz mal odlozene peniaze ;-)

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 18:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1767
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
solaris104 píše:
Jo k trafo páječce jsem si kdysi koupil věčný hrot pro SMD :-). Ale na SMD je to pro mě nepoužitelné.


Mam taky dojem ze Trafopajky sa moc nekamaratili z CMOS vecamy.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 30 říj 2013, 18:34 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 714
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 62 times
Been thanked: 213 times
To je pravda. Vačšinou majú len dvojpólový prívod (resp. v živote som nevidel trafopájku s trojpólovým prívodom), takže komplet statický náboj, ktorý si každý človek so sebou nejaký stále nosí, sa cez ňu dokázal pri spájkovaní vybiť a tak odpáliť spájkované CMOS komponenty. Ak človek používa ESD náramok, tak sa dá spájkovať aj s trafopájkou.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mikropájka
PříspěvekNapsal: 31 říj 2013, 01:25 
Offline
Kecálek

Registrován: 08 říj 2013, 17:00
Příspěvky: 217
Has thanked: 11 times
Been thanked: 166 times
Solomonku mám už pár let doma taky a můžu ji doporučit.

Wellerka, co mám v práci, to pravda není. Tahle má menší výkon (ale i tak je to oproti pistolce nárůst), objemnější těleso, takže pomalu nabíhá, ale pracovat se s ní dá dobře. O tolik větší možnosti a komfort ta Wellerka nepřináší, aby se mi ji domů vyplatilo pořizovat. S tím co mám ty stonohý blechy s roztečí 0,5mm taky zapájím, dokonce už 0402 pasivy jsem s tím jednou osadil, základ je dokoupit si pár různých hrotů, různé tloušťky pájky, dobrou pájecí pastu a pak se vždycky najde něco, čím to jde.

Jo s pistolkou a CMOSama se zažilo legrace, nejhorší bylo vypínání. Člověk si musel dát majzla, dodržovat pořadí - zapnout pájku - přiložit ke spoji - oddálit od spoje - vypnout pájku. To byly časy, jestli chcete vidět husí kůži, vyslovte předemnou KF521 :roll:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz