OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 14 lis 2018, 01:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 31 bře 2018, 12:51 
Offline
Kecka

Registrován: 24 bře 2018, 12:37
Příspěvky: 36
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Tak mám díky rEVERzovi a solarisovi104 konečně funkční SDrive (oběma znovu děkuji!), spájel jsem si SIO kablík a vše se zdá funguje jak má :-)

Po připojení na LCD přes kompozitní kabel je ale obraz značně obludný, moiré efekt, každou chvíli obrazovka černě problikne a navíc jednou za pár vtěřin v levé částí proběhne odspoda barevný šum.

Vše možno vidět na krátkém videu zde: https://www.youtube.com/watch?v=dn76xPsBlW0

Ani jsem nevěděl, že ten kompozitní kabel mám, něco mi říká, že jsem ho kdysi vyráběl já, takže s tím může být prakticky cokoli špatně, otázka je: CO je s tím špatně, je to podle videa odhadnutelné?
Zkusil jsem pak i anténní kabel na staré malé CRT TV a tam je to lepší, i tam se ale projevuje ten moiré efekt (jakoby tenká matrice linek nebo vertikální vlnky). Možná si to jen z dětství špatně pamatuju a je to normální, možná je to věc staré televize, nebo to může být něco přímo s atárkem?

Obrázek: https://imgur.com/a/lwncx

_________________
Atari 800XE, Amiga 1200 Tower, SMS, SMD + Sega CD, Sega GG, SNES, GamePark32, GP2X, Dingoo, PS2, PS4Pro


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2018, 14:27 
Offline
Profík

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 717
Has thanked: 132 times
Been thanked: 21 times
Tie vlnky to je normalne.Je to interferencia z modulatora...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2018, 18:56 
Offline
Kecka

Registrován: 24 bře 2018, 12:37
Příspěvky: 36
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Nějak si to ale z dřívějška pamatuju bez nich, BASIC na hezkém jednobarevně modrém pozadí. Je fakt, že to je na LCD výrazně horší, tak to asi souvisí s tím.

_________________
Atari 800XE, Amiga 1200 Tower, SMS, SMD + Sega CD, Sega GG, SNES, GamePark32, GP2X, Dingoo, PS2, PS4Pro


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2018, 19:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1247
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 240 times
Been thanked: 434 times
Ono je to tím, že video signál z Atari neodpovídá normě. Pokud máš s-video vstup na LCD, tak si zkus Atari připojit přes něj.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2018, 19:28 
Offline
Kecka

Registrován: 24 bře 2018, 12:37
Příspěvky: 36
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Aha, dík, omrknu to, ale obávám se, že má jen hdmi a kompozit.

_________________
Atari 800XE, Amiga 1200 Tower, SMS, SMD + Sega CD, Sega GG, SNES, GamePark32, GP2X, Dingoo, PS2, PS4Pro


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2018, 20:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1396
Bydliště: Praha
Has thanked: 186 times
Been thanked: 256 times
Tak čapni atari, kabel a můžem to zkusit na mých zobrazovadlech ;-)

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 bře 2018, 22:06 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 569
Bydliště: Praha
Has thanked: 38 times
Been thanked: 140 times
Napájecí zdroj pro Atari máš v pořádku?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 dub 2018, 08:18 
Offline
Nemluva

Registrován: 08 čer 2016, 17:25
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
To moiré je prosáknutá nosná frekvence barevné složky 4,43 MHz, která je součástí videosignálu. Je na tom i hezky vidět, jak každým mikrořádkem alternuje fáze (z toho je taky odvozen název PAL). V šedých odstínech vidět není, že?

Je zodpovědností demodulátoru v TV tuto složku odstranit, pokud je ale signál mimo normu, tak si s tím moderní sw/hw neporadí. Ve staré CRT televizi zase budou vyčpělé filtry. Pokud tedy nehodláš postavit vlastní PAL modulátor nebo seřídit stávající, tak na straně Atárka s tím moc neuděláš.

Mimochodem, jak vypadá ve skutečnosti PAL signál před dekódováním barev, je hezky vidět zde (moiré po celém obraze):
http://www.techmind.org/colrec/

_________________
http://maximalne.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 dub 2018, 10:26 
Offline
Kecka

Registrován: 24 bře 2018, 12:37
Příspěvky: 36
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
rEVERz: To bych byl pro, to není tak daleko na to mít Atari v batohu :-) Přišlo mi, žes měl obraz z Atari úplně čistý.

baktra: To netuším, nikdy s ním problém nebyl, jak to můžu ověřit? Multimetrem jestli sedí napětí?

Na CRT TV to, když si dám pozor a vedu anténní kabel úplně jinudy než napájecí, vypadá velmi dobře, takže samotným Atari to nebude, uff! Ale kompozitní obraz by mohl přeci jen vypadat čistěji.

_________________
Atari 800XE, Amiga 1200 Tower, SMS, SMD + Sega CD, Sega GG, SNES, GamePark32, GP2X, Dingoo, PS2, PS4Pro


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 dub 2018, 10:48 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 993
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
A nezkoušel jsi pootočit tím trimrem na základní desce?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 dub 2018, 11:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1701
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 510 times
Been thanked: 371 times
na CRT vypada neupraveny vystup z XE vzdycky dobre a mnohdy i lip nez na LCD. Ty vertikalni linky s vlnkama byvaji caste. Koukni se na popisy uprav video vystupu. Uz se to tu resilo nekolikrat. Blby je, ze S-video vstupy uz na novych LCD skoro nenajdes. Nekdy jeste byvaji soucasti SCARTu. Pak uz leda pomuze nejaky dobry upscaler pro konverzi na HDMI

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 dub 2018, 11:41 
Offline
Profík

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 717
Has thanked: 132 times
Been thanked: 21 times
Mozes este zainvestovat do Sophie alebo VBXE... Moj LCD poskytuje redukciu sumu (nastavenu mam na 100%). Vtedy obraz nejako prepocita. Inak ten obraz nemas az taky zly. Mal som 1mb Atarko s horsim...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 dub 2018, 16:19 
Offline
Kecka

Registrován: 24 bře 2018, 12:37
Příspěvky: 36
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
tridé: To ne, Atari jsem neotevíral. Možná mám ale něco blbě v tom kabelu nebo že je nestíněný.

krupkaj: Přesně tak, ani moje LCD nemá SVideo, na tom CRT ale dobrý, tak budu používat to. Ono to stejně vypadá divně na velkym LCD a takhle je to ještě nostalgičtější :-)

_________________
Atari 800XE, Amiga 1200 Tower, SMS, SMD + Sega CD, Sega GG, SNES, GamePark32, GP2X, Dingoo, PS2, PS4Pro


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 dub 2018, 19:58 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 569
Bydliště: Praha
Has thanked: 38 times
Been thanked: 140 times
Na zdroj se ptám, protože odcházející zdroj se často projevuje různými artefakty v obraze. Příčina to samozřejmě být nemusí, videovýstup Atari už sám o sobě má dost problémů. Ano, je vhodné zkontrolovat výstupní napětí zdroje. Pokud jde o typ, který počítač dříve či později zničí, tak je třeba se zdroje zbavit. Zejména jde-li o ingot. Viz Igiho blog.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 07:33 
Offline
Kecka

Registrován: 24 bře 2018, 12:37
Příspěvky: 36
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Aha, netušil jsem, že jich je víc typů. Ano, mám "ingot" - typ II, jak to popisuje Igi. Roky a hodiny denně používání a problém s ním nebyl, ale podle toho jak je celej zalitej ta teplota fakt musí dělat paseku, i když nějaký větší teploty jsem si nevšiml. Zkusil jsem změřit napětí a vypadá to na 5,14V

_________________
Atari 800XE, Amiga 1200 Tower, SMS, SMD + Sega CD, Sega GG, SNES, GamePark32, GP2X, Dingoo, PS2, PS4Pro


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz