OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 14 lis 2018, 01:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 04 lis 2016, 14:20 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 993
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
Jiiira píše:
Diego píše:
Díky za rady, napíšu ježíškoj ;-)

Haha, hned se pozná Východočech... :P


Souhlasím. Já jsem z Českej Třebovej,tady to taky používáme. :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 05 lis 2016, 11:07 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 992
Bydliště: Praha
Has thanked: 92 times
Been thanked: 219 times
Doda píše:
Ovladani.... me to fakt zajima jaky je v rom rozdil. Taky to honis potakem, ne? Ty myslis pameti co to ma?

Rozdíl není skoro žádný. U jednoho měníš nastavovanou pozici stisknutím toho otočného přepínače, druhý na to má šipky a tlačítko voltage/current.
Poplet jsem si to s jedním starším zdrojem, na který jsem kdysi taky koukal, kde se nastavovalo napětí analogově, opravdu poťákem.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 11 lis 2016, 15:52 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 11 lis 2014, 18:50
Příspěvky: 99
Bydliště: Žamberk
Has thanked: 18 times
Been thanked: 7 times
Doda píše:
Ja jsem si za stejne penize poridil tohle http://www.reworkstation.cz/obchod/zdro ... 0v-5a.html

Tak už sem ho objednal ;)

_________________
Dříve: Didaktik Gama,Atmel AVR
Nyní: Arduino, PMI-80M16
http://elektronika2011.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 15 led 2017, 17:42 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Diego píše:
Doda píše:
Ja jsem si za stejne penize poridil tohle http://www.reworkstation.cz/obchod/zdro ... 0v-5a.html

Tak už sem ho objednal ;)

Můžu se zeptat na tvé reference? Díky!

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 16 led 2017, 06:55 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
A taky by mě zajímalo, jak je to s dokladem? Je použitelný do účetnictví, cz faktura? Že bych to nemusel kupovat já.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 22 led 2017, 23:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1761
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 125 times
Diego píše:
Ahoj, přemýšlím o koupi laboratorního zdroje. Koukal sem na tenhle http://www.hotair.cz/detail/laboratorni ... 0v-3a.html
Hlavně kvůli ceně. Vypadá to na čínu. Jaký máte názor?
Díky ;)


Je to podezřelé, ze dvou důvodů. V technických parametrech na webu prodejce není žádná zmínka o zvlnění, rušení výstupního napětí, ani o úrovni stabilizace. Píší tam jen o přesnosti digitálního měřáčku :)
Za druhé, hmotnost je 3.3 kg. To je na 90 Watt lineární zdroj docela málo. Podezřele málo. Určitě to bude v plastikový krabičce a trafo nejspíše ošizený. Anebo to není lineární zdroj.

Čína to bude zcela jistě...

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 23 led 2017, 07:55 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2082
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
Pomůže video ?
https://www.youtube.com/watch?v=P7JdAOijQ_c

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 23 led 2017, 09:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1298
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Me ten zdroj slouzi na vybornou. Urcite ale nemam moc extremni pozadavky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 23 led 2017, 10:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1701
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 510 times
Been thanked: 371 times
nema nekdo zkusennosti s timto, docela se mi libi, ze tam ma zvlast kanal na 5V
http://www.tme.eu/cz/details/tp-1303/vi ... e/twintex/

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 23 led 2017, 22:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1761
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 125 times
Doda píše:
Me ten zdroj slouzi na vybornou. Urcite ale nemam moc extremni pozadavky.


Koukal jsem na to video na YT, co dal Jack_Free odkaz. Je to fakt děsně jednoduchý zdroj. Nicméně, udělej jednoduchý pokus: vezmi 100 kusů odporů každý 330 Ohm s výkonem 2 Watt a všechny je zapoj paralelně. Na zdroji nastav napětí na 1 Volt a všech 100 kusů paralelně seřazených odporů připoj ke zdroji. Paralelně k odporům připoj nějaký voltmetr s rozsahem do 2 Volt a do série s odpory nějaký ampérmetr s rozsahem do 3A. Průběžně zapisuj napětí a proud na tvých měřácích po dobu asi 5 minut (pokud bude zdroj tak dlouho fungovat) a napiš nám pak, jaký byl průběh pokusu.

Je to celkem levný pokus, náklady pouze za 100 kusů 2-Wattových odporů, které ten pokus 100% přežijí. Ale výsledek bude stát zato. Dozvíme se hodně o kvalitě zdroje.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 24 led 2017, 08:31 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1298
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Tak to je snadny pokus, jen 100 odporu :-)

Dej mi sem prosim odkaz ne lepsi zdroj za stejne penize at vidim proc tenhle tak nenavidis.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 24 led 2017, 09:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1396
Bydliště: Praha
Has thanked: 186 times
Been thanked: 256 times
Já mám kdyžtak na půjčení pěkné "šoupáky" z Metry Blansko ;-)
No a nebude vadit tomu pokusu ta obří indukčnost ? :whist:

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 24 led 2017, 12:09 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 992
Bydliště: Praha
Has thanked: 92 times
Been thanked: 219 times
Netřeba se patlat se 100 odporama, na EEVblogu už ho odpálil za vás :)
3A variantu mám už pár let, na nenáročné použití určitě stačí. Extrémy tipu max. proud při minimálním napětí bych ale dlouhodobě nezkoušel (i když prý číňan nějaké chyby opravil)
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Fya-4mjV4N4[/youtube]

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 24 led 2017, 13:48 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2082
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
computerasylum píše:
Doda píše:
Me ten zdroj slouzi na vybornou. Urcite ale nemam moc extremni pozadavky.


Koukal jsem na to video na YT, co dal Jack_Free odkaz. Je to fakt děsně jednoduchý zdroj. Nicméně, udělej jednoduchý pokus: vezmi 100 kusů odporů každý 330 Ohm s výkonem 2 Watt a všechny je zapoj paralelně. Na zdroji nastav napětí na 1 Volt a všech 100 kusů paralelně seřazených odporů připoj ke zdroji. Paralelně k odporům připoj nějaký voltmetr s rozsahem do 2 Volt a do série s odpory nějaký ampérmetr s rozsahem do 3A. Průběžně zapisuj napětí a proud na tvých měřácích po dobu asi 5 minut (pokud bude zdroj tak dlouho fungovat) a napiš nám pak, jaký byl průběh pokusu.

Je to celkem levný pokus, náklady pouze za 100 kusů 2-Wattových odporů, které ten pokus 100% přežijí. Ale výsledek bude stát zato. Dozvíme se hodně o kvalitě zdroje.



Je mě jasné, že profesionála jako jsi ty to nemůže uspokojit ale navrhni nám nějaké pořádné řešení za stejné peníze, pokud je.
Je škoda se nepodělit, pokud o něčem takovém víš, mě by třeba ten z odkazu plně stačil k tomu abych si sem tam něco připojil a otestoval.
Ty to bereš všechno z úplně jiného pohledu, prostě víš co a jak, a určitě doporučíš něco sice špičkového ale za špičkovou cenu.
Musíš to brát tak, že ne každého to bude živit a ne každý se tomu věnuje 20hodin denně.
A ne každý do toho chce dát 5-10000.
A nebo alespoň navrhni z této cenové kategorie nejmenší zlo.
Také bych si něco takového rád pořídil.Ale prostě nemám takové informace a zkušenosti tak bych vzal asi první co by mě padlo na Aukru do oka.

Není někde test těchto lab.zdrojů ?

Bylo by fajn udělat seznam základního vybavení pro určitou skupinu začátečníků, není někde něco takového ?
Třeba v nějakém eshopu ?
Jde mě hlavně o lab.zdroj, měřák, osciloskop, a další vybavení.
Když už bych si chtěl něco pořídit tak ať nekupuju ouplný srágory z tržnice, něco slušného poměr cena a výkon.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 24 led 2017, 19:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1761
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 125 times
By pomohlo tomu zdroji pod ten tranzistor namontovat tepelné čidlo , které odpojí přívod napětí na regulační tranzistor. Nejlepší způsob jak to udělat je plochý foliový termočlánek K, který se vloží mezi tranziror a chladič.

Samozřemě, ten zdroj je velmi primitivní. Možná by stálo za to ten zdroj otevřít a rozkreslt schéma. Nejspíše nikde schéma toho zdroje není publikované. V tom zdroji nebude nic moc elektronika, určitě se to nechá udělat doma. Pochybuju, že tam bude nějaký mikropočítač.

Nízké napětí a velký proud není dnes žádný extrém. Výrobci součástek mají tendenci snižovat pracovní napětí. Všimněte si vývoje procesorů. Kdysi fungovaly na +5V, později přešly na 3.3V a dnes se některé tlačí ještě níž. Samozřejmě, se snižováním napětí ale roste proudový odběr.

Nějaká schémátka na takovétojednoduché zdroje mám v knihovně, co jsem za desítky let nashromáždil. Nějaké mohu vybrat a někam dát. Na cvičení jak začít s elektronikou, hardware, to je užitečné. Je možno to dát sem?

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz