OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 13 lis 2019, 19:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 31 říj 2019, 14:57 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 624
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 178 times
Been thanked: 156 times
Bity lze měnit jen z 1 na 0. Tj. když se (bez předešlého vymazání) programují samá FFh a jen jeden bit bude 0, tak změní jen ten jeden bit, ale ostatní data zůstanou netknutá. Procesor se podle původního obsahu bude chovat trochu jinak, pokud tam byla původně 1 tak na okamžik odebere trochu víc proudu a ten impuls bude delší než když by tam byla už 0. Samozřejmě musí být zamknuté jen čtení, ale ne zápis.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 31 říj 2019, 15:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1027
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 88 times
Lze zablokovat i zápis? To by bylo nemilé...

//Mimochodem, jaký používáte assembler?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 31 říj 2019, 15:23 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 624
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 178 times
Been thanked: 156 times
Podle datasheetu se dívám že tento procesor uzamyká kromě čtení i externí zápis, takže přeprogramování tím padá (dá se jen celý smazat).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 31 říj 2019, 15:24 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2496
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 148 times
Tak by to mělo být, ale myslím že to odmítne jen programátor.
Ale zjisti, co to dělá při čtení, ty první PIC16C554 tam četly exor niblů ve slově, takže bylo vidět aspoň, jak je to zaplněné a dalo se kontrolovat, že je to stejně napálené.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 31 říj 2019, 15:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1027
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 88 times
přečte to 4K 16bitových nul

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 31 říj 2019, 15:52 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2496
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 148 times
Tak to je na prd.

Měla by tam být oblast pro kofigurační slovo, co načteš nad těma 4kW ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 31 říj 2019, 15:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1027
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 88 times
3FFF

//ale to si asi defaultně dosadí programátor do bufferu, nad 4k asi nečte

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 31 říj 2019, 16:03 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2496
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 148 times
Na 2007h by mělo být minimálně CW ? aby programátor poznal, že to není prázdný, ale zablokovaný ?

Co to načte jako konfiguraci ?

Když to nastavíš jako PIC16F76, tak to přečte jak ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 31 říj 2019, 16:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1552
Bydliště: Praha
Has thanked: 225 times
Been thanked: 303 times
Tak to pak nevím jak :-(
Nějak jsme to ale dělali, ovšem nevím jaká to byla řada...

Tohle je hezký:
https://www.bunniestudios.com/blog/?page_id=40

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Naposledy upravil rEVERz dne 31 říj 2019, 16:20, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 31 říj 2019, 16:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1027
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 88 times
Status to načte, dopřesním zítra. Díky všem.

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 31 říj 2019, 17:22 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2496
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 148 times
Ty "tvrdý" metody nemají chybu, můžu jenom doplnit, že jsme při "výzkumu" brouků nechali to pouzdro na příslušném místě odfrézovat na PCB vrtačce, aby kyselina neměla tolik práce :)

Teď by mě jen zajímalo, jak "letujete" upadlý vývody, potřebuju opravit jeden zákaznickej brouk HP, už jsem to kdysi trochu prasil, ale úspěšnost byla asi jen 70%, zkusil bych to předělat.
Je to v keramice, víko odletovat šlo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 31 říj 2019, 19:20 
Offline
Kecka

Registrován: 10 zář 2017, 21:13
Příspěvky: 40
Has thanked: 32 times
Been thanked: 4 times
microlan píše:
Ze starýho krámu bych potřeboval vyčíst data. Je to samosebou chráněný. Tady se někdo holedbá, že to jde(jestli jsem to správně pochopil):

http://www.break-ic.com/microcontroller ... Memory.htm

Zná ty obvody někdo líp?


S číňanama z linku jsem byl v kontaktu a myslím to že to fakt umí, není to tak dlouho co mi po několika letech napsali že lookujou po agentovi v naší country :)

Některý PICky šly vyčítat postranním kanálem tak že se měřila spotřeba a několikrát za sebou se vyčítal (každej bit se jakoby "oversamploval"), podle spotřeby se pak rozhodlo jestli je aktuální bit 1 nebo 0, evidentně to security bit fyzicky odřízl někde těsně až před logikou shift registru, jestli to funguje i na F73 netuším ...

každopádně hezký pdfko na toto téma https://www.cl.cam.ac.uk/~sps32/ECRYPT2011_1.pdf

btw nebylo by jednodušší tu věc znovu naprogramovat pokud je známa funkce ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 01 lis 2019, 08:28 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1027
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 88 times
Je to ze starýho krámu, který nepotřebuji. Jen jsem chtěl využít hotové konstrukce k nakouknutí do assembleru RISC architektury. I když kdoví čím to bylo kompilovaný, taky bych tam žádný asm. finesy nemusel najít.

Ale zpět k RE. Pokud je to bloknutý před shiftem, tak se z toho napájení asi nic vyčíst nedá. Z flešky to do toho registru asi půjde naráz v celé šíři sběrnice, ne po jednotlivých bitech. Pokud by to ale bylo bloknutý až za posuvným registrem, tak by to možná nějaký výsledek dalo. Zkusím to hodit na zapisovač. Ještě musím najít kudy jde CLK z programátoru.

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PIC16LF73
PříspěvekNapsal: 01 lis 2019, 10:37 
Offline
Kecka

Registrován: 10 zář 2017, 21:13
Příspěvky: 40
Has thanked: 32 times
Been thanked: 4 times
microlan píše:

Ale zpět k RE. Pokud je to bloknutý před shiftem, tak se z toho napájení asi nic vyčíst nedá. Z flešky to do toho registru asi půjde naráz v celé šíři sběrnice, ne po jednotlivých bitech. Pokud by to ale bylo bloknutý až za posuvným registrem, tak by to možná nějaký výsledek dalo. ...


Jasně máš pravdu to jsem napsal haluz samozřejmě :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz