OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 23 úno 2018, 07:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 06 pro 2017, 15:16 
Offline
Kecálek

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 113
Has thanked: 0 time
Been thanked: 41 times
Nezkoušel někdy někdo z vás, zda by fungoval oscilátor z obvodu GAL? :)

V zapojení, které navrhuji, mi zbylo pár volných vývodů u obvodu GAL22V10. Potřebuji tam ještě dát jednoduchý krystalový oscilátor, nevíte někdo, když si dva vývody naprogramuji jako invertor, jestli bude ten oscilátor s GALem fungovat? Šlo by vlastně o simulaci zapojení, jako na obrázku. Frekvence krystalu buď necelé 4MHz, nebo 17,5MHz.

Nechce se mi přidávat další šváb, nebo tranzistor+bižuterii okolo. Hotový oscilátor nelze použít kvůli atypické frekvenci.

K praktickým zkouškám se mohu dostat až o víkendu :(


Díky a pěkné odpoledne.


Přílohy:
osc_gate.png
osc_gate.png [ 17.64 KiB | Zobrazeno 1100 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 07 pro 2017, 19:31 
Offline
Kecálek

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 113
Has thanked: 0 time
Been thanked: 41 times
Vyzkoušeno, nefunguje :-( bohužel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 07 pro 2017, 19:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1864
Has thanked: 84 times
Been thanked: 120 times
Neprekvapuje me to, prece jen HC technologie je skoro analogova :).
Zkousel jsi ruzne hodnoty soucastek?

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 07 pro 2017, 21:37 
Offline
Kecálek

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 113
Has thanked: 0 time
Been thanked: 41 times
Asi jo :-/
Zkoušel jsem laborovat a trochu měnit hodnoty odporů, ale nic. Ani neměl snahu naskočit, prostě statický stav.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 07 pro 2017, 22:41 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 665
Has thanked: 11 times
Been thanked: 76 times
Pokud na tu atypickou frekvenci seženeš krystal, tak seženeš i oscilátor.
Kromě toho existují i programovatelné oscilátory, kam ti nastaví, jako frekvenci chceš.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 11 pro 2017, 21:19 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 338
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times
Čirou náhodou jsem narazil na tohle:

http://blog.3b2.sk/igi/file.axd?file=2016%2f5%2fDT90_DRAM_tester.pdf

Je tam RC oscilátor z PALu

_________________
TEMS-49, PMI-80, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 11 pro 2017, 21:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1131
Has thanked: 46 times
Been thanked: 156 times
css píše:
Asi jo :-/
Zkoušel jsem laborovat a trochu měnit hodnoty odporů, ale nic. Ani neměl snahu naskočit, prostě statický stav.


Podle mne ma vetsina GALu na vyvodu pull-up resistor a ten brani oscilaci. Daji se ale koupit i bez nich ale ty jsou dnes v mensine.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 12 pro 2017, 10:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1473
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 98 times
RC oscilátor není problém, ale potřebuješ dva výstupy a jeden vstup, hodnoty odorů v kiloohmech.
U Xtal oscilátoru tam musíš dostat nejdřív dc podmínky a na to je 10M ve zpětné vazbě moc.
Zkus z výstupu dělič 4k7, 4k7 do země, ten zablokuj 100n a přes 22k na vstup.
Do Galu udělej invertor a nahlas dc napětí na vstupu, výstupu a co je tam osciloskopem.
Tlumící odpor na výstupu 470R, kapacity na 4MHz 33pF.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 12 pro 2017, 11:43 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 338
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times
Takle nějak?


Přílohy:
oscGAL.jpg
oscGAL.jpg [ 24.95 KiB | Zobrazeno 855 krát ]

_________________
TEMS-49, PMI-80, ZXspectrum+, TI58, MZ-800
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 12 pro 2017, 12:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1473
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 98 times
Ano tak, microlan je chápavej :)
U toho GALu je tam na vstupu cca 50uA pullup a rozhodovací úroveň kolem 1,4V i tam může být schmiťák, to by ale nemuselo vadit, RC konstanta dc podmínky by nabudila relaxace a pak se to chytne na Xtal.

RC oscilátory byly realizovaný většinou přes 100kHz, bylo to u různých inkrementálních dekodérů, kde bylo zapotřebí řešit dekédování sekvenční logikou v GALu a na frekvenci moc nezáleželo.

S krystalem jsem to ještě nedělal, když byla potřeba, tak se tam dal oscilátor.
Kromtoho tyhle hradlový oscilátory nemají moc dobré vlastnosti, stejně tak programovatelné mají velký jitter a oscilátory v CPU mají modulaci od rušení v napájení.

A pamatujte si , rozkmitat se dá i vohnutej hřebík :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 27 pro 2017, 20:15 
Offline
Radil

Registrován: 19 pro 2013, 15:54
Příspěvky: 253
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 53 times
Síce je to FD jednotka k Atari, ale je tam oscilátor z GALu.
Tu si to stiahni, je tam komplet aj obsah GALu, tam nájdeš odpoveď.

http://blog.3b2.sk/igi/Data/Atari/FDD/sn360new1.zip

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 27 pro 2017, 22:14 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1473
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 98 times
Zabírá to 6 pinů z toho 3 výstupy. To je poněkud prostoduché.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lze udělat oscilátor z GAL?
PříspěvekNapsal: 28 pro 2017, 08:48 
Offline
Radil

Registrován: 19 pro 2013, 15:54
Příspěvky: 253
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 53 times
Nič lepšie som nenašiel ...

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz