OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 19 říj 2018, 21:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2017, 19:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1674
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
Trafo bude dělat pan Kyprý, dělá je slušně, pečlivě, přesně a za rozumné ceny. Bohužel ty chladiče jsou z GESu a jsou fakt i na můj vkus docela drahé. GES se na nich dost pakuje, zdá se. Mám za to, že jsou od Fischera. Z těch 6 větví zdrojů jsou 4 lineární (+5V, -5V, +12V, -12V) a dva spínané (+9V a 3,3V). Ty spínané tam byly přidány jaksi "navíc", až v době, kdy se tu řešilo +9V tuším pro Sinclaira a těch 3,3V tam přibylo až nakonec, do posledního volného místa, protože moderní elektronika má často místo +5V jen +3,3V. Ty spínané zdroje jsou velmi unikátní, dávají až 3A, pracují na 400 kHz a rušení je jen 18mV při odběru 3A (při odběru 1A je pouze 4 mV). Účinnost zdroje 3,3V je 92% při 3A a účinnost zdroje +9V je 86% také při 3A. Nevýhodou je vysoká cena. Jedna větev spínaného zdroje vyjde asi na 500 Kč.
Ty lineární zroje mají účinnost při plném odběru mezi 90% až 93%. Rušení lineárních zdrojů je při plném odběru v řádech pod 100 mikrovoltů. Všechny součástky při kusovém nákupu včetně chladičů vyjdou tak na cca Kč 3000. Ale na druhou stranu je to profi zdroj. Takový zdroj na eBay nekoupíte, dokonce ani u německého Schroffa ne. U Schroffa by stál fůru peněz. :)

DPS mohu poskytnout, spíše včetně součástek, protože v českých obchodech se k tomuto zdroji dají sehnat pouze ty chladiče s diodama (diody občas), SMD odpory a hliníkové kondenzátory a dva tranzistory. Jenže krom hliníkových kondenzátorů tam je ještě 6 polymerových kondenzátorů, které v českých obchodech nejsou (jsou drahé). Ostatní součástky se musí koupit v Anglii nebo v USA.

Montáž není pro začátečníka, všechny odpory (krom 4 kusů drátových) jsou SMD 0805 a dva kondenzátory jsou 0403 + několik polovodičů v SMD. Mě ta montáž i s vrtáním chladičů zabrala 8-9 hodin ruční práce. Na oživení stačí multimetr a trafo na vstup. Protože jsem při vývoji trafo ještě neměl a potřeboval jsem naopak zjistit jaká budou ta nejlepší napětí z trafa, použil jsem dva nastavitelné oddělovací transformátory.
Takže asi tak... spíše se přikláním k tomu, že ty zdroje osadím a dodám hotové, než abych poslal DPS, součástky a pak řešil proč to nefunguje.

Další plán je udělat ještě jednu takto velkou desku (100x160 mm) na které budou dva nezávislé lineární zdroje, regulovatelné od 0 plynule ke 30V , jeden kladný, druhý záporný. Max. proud každého zdroje 3A. Tedy, bude tam předregulátor, aby se dosáhlo dobré účinnosti i při malých napětích a velkých proudových odběrech, aby to nebylo topení. Obě desky (tato s proměnnými zdroji a ta hotová s pevnými zdroji) by se měly krmit z jednoho trafa a nechat se vsadit do bedny. Tím by vzniknul malý výkonný a univerzální zdroj pro laborky.
Například, deska pevného droje bude vzadu v bedně, bude krmit sběrnici a bude mít vytažené zdířky dopředu na panel. Deska proměnných zdrojů bude zásuvný šuplík do sběrnice. :) Ale může být i verze obě desky vedle sebe, bez sběrnice. Ovšem do sběrnice má tu výhodu, že se do ní nechají strkat i jiné šuplíky, třeba s počítačem nebo generátor funkcí nebo čítač ...

Ten regulovatelný dvojitý zdroj ale nebude hotový dřív jak před koncem roku, protože, teď je léto a já řeším důležitější otázky - přestavbu záchodu a koupelny :) , sekání trávy, natírání oken, zábradlí na balkoně atd.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Denní zprávy: https://www.euronews.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 28 říj 2017, 12:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1674
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
Udělal jsem návrh poloviční varianty výše popsaného zdroje. Tato poloviční varianta je menší, pouze 76 x 76 mm a má pouze dvě kladná výstupní napětí a jedno záporné výstupní napětí. Všechna napětí jsou stabilizovaná, na sobě navzájem nezávislá, mají proudovou ochranu proti přetížení a zkratu na výstupu.
Každá větev se přesně nastaví 10-ti otáčkovým trimrem v určitém rozsahu. Rozsah, v kterém lze napětí nastavit je dán volbou hodnot několika odporů, které se spočtou před osazením součástek. Nejmenší výstupní napětí je cca 1.4V a nejvyšší výstupní napětí cca 30V v každé větvi.
Obě kladné větve dávají max. proud 3A, záporná větev max 1.5A.

Obrázek ukazuje položení součástek.
Příloha:
Poznámka: položení součástek zdroje se 3 výstupy
top-compo.jpg
top-compo.jpg [ 102.29 KiB | Zobrazeno 2256 krát ]

Zda se tato verze bude vyrábět, záleží na počtu zájemců. Původního zdrje s 6 výstupy se zatím vyrobilo 35 kusů.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Denní zprávy: https://www.euronews.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 29 říj 2017, 06:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1674
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
computerasylum píše:
...
Obě kladné větve dávají max. proud 3A, záporná větev max 1.5A.


Opravuji, aby to bylo lépe jasné: KAŽDÁ kladná větev dává max. 3A zvlášť a záporná větev max. 1.5A.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Denní zprávy: https://www.euronews.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 19 lis 2017, 11:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1674
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
před časem jsem tu psal, že udělám ještě regulovatelný zdroj. Pak mne vyhecoval EC1021, že chce regulovatelný zdroj až k 500V pro testování kondenzátorů. Navrhnul jsem tedy řídící obvod takového zdroje, kde regulační tranzistor je výkonový MOSFET, přidělal předregulátor, protože jinak by zdroj byl na nižších napětích v důsledku výkonové ztráty fakticky nepoužitelný. K řízení zdroje jsem nakonec (z lenosti vymýšlet něco dalšího) použil jednu ze svých řídících destiček s mikropočítačem Microchip.
Přidělal jsem destičku usměrňovače a filtrů. Našel jsem trafo, které má 125 VA a je 230V/900V. Celé jsem to vestavěl do bedýnky a výsledek je na fotce. Tento prototyp dává 0 ... 1240 Volt a 120 Watt výkon. Max. proud 98 mA.

Příloha:
Poznámka: zdroj 0 ... 1240 V , 120 Watt
hv-zdroj.jpg
hv-zdroj.jpg [ 63.19 KiB | Zobrazeno 2070 krát ]

Příloha:
Poznámka: zdroj zezadu
hv-zdroj-rear.jpg
hv-zdroj-rear.jpg [ 59.08 KiB | Zobrazeno 2066 krát ]


Zdroj je uvnitř nastavitelný tak, že může dávat buď kladné nebo záporné napětí. Přepínač je úmyslně uvnitř, protože, kdyby přepínač byl na panelu, určitě by se našel nějaký idiot, který jej přepne při provozu. Červené tlačítko vlevo je spínání výstupního napětí na výstupní konektor, který je na zadním panelu. Síťový vypínač je také na zadním panelu. Tamtéž jsou ještě konektory pro USB a LAN, takže zdroj lze dákově ovládat, nastavit napětí, proud a odečítat aktuální výstupní napětí a proud.
Měřidla na předním panelu ukazují proud v mA a napětí ve Voltech. Pod každým měřidlem je příslušný knoflík na nastavení. To vše obsluhuje digitální destička s mikropočítačem. Ten budík úplně vpravo je tam jaksi navíc. Dal jsem ho tam dodatečně. Je to časovač firmy OMRON a umožňuje časované zapnutí a vypnutí celého zdroje (například pro použití při elektroforéze).

Obecně zdroj je konstrukčně řešen tak, že může mít rozsah od 0V do vstupního DC nestabilizovaného napětí, které smí být max. 1580V. Max. proud FET tranzistorem může být asi 800 mA. Pro každý zdroj s jiným vstupním napětím je nutno napsat jiné parametry do tabulky mikropočítače na řídící destičce. Na druhou stranu, přesnost nastavení výstupního napětí je asi 50mV a proud 1mA. Zdroj je odolný proti zkratu na výstupu a proti přetížení, má také tepelnou pojistku.

Materiální náklady na vývoj tohoto 1 kusu (nepočítám práci, čas) jsou okolo 18 tisíc Kč. Pokud by se vyrábělo 20 kusů zdrojů, pak materiálové náklady jsou odhadem mezi 5-6 tisíci Kč (opět bez nákladů na práci, montáž, programování ...).

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Denní zprávy: https://www.euronews.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 26 pro 2017, 21:38 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1674
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
Opravil jsem přes vánoce jeden starší projekt, z roku 2013. Je to malý domácí regulovatelný zdroj napětí. Pár údajů:

Napětí od 0.00V do max. 50V
Horní hranice je dána vstupním napětím (připojíte-li 30V nestabilizovaný zdroj, bude zdroj v rozsahu 0 ... 30V).

Max. proud 4A s deskou předregulátoru, jinak cca 2A při 5V a 4A při nejvyšším napětí
Zvlnění na výstupu zdroje 50 mV při zatížení 4A.

Deska zdroje o velikosti 10 x 16 cm je bez předregulátoru. Předregulátor bude na druhé stejně velké desce, která se k této desce zdroje shora nebo zespoda přišroubuje na 4 distanční sloupky a propojí.

Na tuto desku tedy vstupuje jednak nestabilizované DC výkonové napětí a jednak pomocné napětí +12V. Pokud není k dispozici +12V, může být i vyšší, třeba +15V, na desce zdroje se upraví na +12V. Odběr max. 50 až 100mA (slouží k také napájení digitálních měřáků).
Vstup je při pohledu na desku vlevo, na konektor J1. Ten se nemusí montovat, pokud deska nepůjde do šuplíkové skřéně.

Vpravo na desce J2 je výkonový výstup, J14 a J15 je napájení digitálních měřáků (+12V),
Konektor J12 je pro připojení signálů na digitální měřáky.
Voltmetr měří jednak výstupní napětí a na stisk tlačítka ukáže a umožní nastavit horní hranici, kam až se smí točit knoflíkem pro nastavení napětí.
Ampérmetr ukazuje odebíraný proud a po stisku tlačítka ukáže a umožní nastavit proudovou pojistku.

Konektory J3, J4 a J7 slouží k připojení potenciometrů pro napětí a proud a přepínačů.
Zdroj má přepínač, který dovolí, aby pracoval v režimu CV nebo CC,

Diody D1, D6 a D7 jsou kontrolní, ukazují stav vstupních napětí. Dioda D9 v pravé části ukazuje proudové přetížení výstupu zdroje.

Zdroj má také možnost externího vypnutí nebo zapnutí (přes konektor J1).

Příloha:
Poznámka: položení součástek regulovatelného zdroje
BH6267E - 2017-12-26 - components.jpg
BH6267E - 2017-12-26 - components.jpg [ 144.75 KiB | Zobrazeno 1883 krát ]


Současný stav: odzkoušeno , odměřeno v "bastlu na prkýnku", je navržen plošný spoj. Nyní se čeká na zájemce, kteří složí zálohu, anebo až něco prodám a získám peníze na objednání výroby sady plošných spojů.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Denní zprávy: https://www.euronews.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 01 led 2018, 18:24 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1674
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
žádný zájem o domácí laboratorní zdroj? Všichni mají doma nějaký laboratorní regulovatelný zdroj? :D
Tak aspoň náhled na projekt ve 3D. Trošku se liší od obrázku nahoře. Přidal jsem pár drobností, 2 tranzistory a jednu 2-barevnou LEDku, která ukazuje stav regulačního obvodu. Náhled ve 3D je otočený o 180° oproti položení součástek nahoře.

Příloha:
Poznámka: 3D pohled na projekt desky regulovatelného zdroje - stav k 1.1.2018
BH6267E - 2018-01-01 - 3D top.jpg
BH6267E - 2018-01-01 - 3D top.jpg [ 238.39 KiB | Zobrazeno 1801 krát ]


Předregulátor mám už také navržený, ale musím zítra objednat součástky, protože většinu jich doma nemám. Pak odbastlit na prkýnku a odměřit. Takže předregulátor vidím tak do konce ledna.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Denní zprávy: https://www.euronews.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 01 led 2018, 21:49 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2527
Has thanked: 128 times
Been thanked: 172 times
Zajem ano, ale cekal jsem, az bude vsechno hotovo :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 20 led 2018, 12:17 
Offline
Radil

Registrován: 19 pro 2013, 15:54
Příspěvky: 350
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 69 times
Pekné, vyhral si sa, je vidieť že si tomu venoval naozaj dosť času.
Plne súhlasím s tým, že ak je niekde nejaký prepínač "tak ho treba skúsiť prepnúť" - a potom padne hláška:
"Ale doteraz to fungovalo ...".
Asi tu nie je veľa ľudí čo potrebujú zdroje s viacerými výstupmi, takže asi preto je taká malá odozva (asi by bola väčšia reakcia na inom fóre).
Inak len dodám - :ac: parádna robota !
Ja som úplnou náhodou kedysi narazil na webe na zdroj s 2x LM723, tak som si ho urobil po svojom a som s ním maximálne spokojný, akurát mi nefungovalo obmedzenie prúdu tak som si to musel upraviť k obrazu svojmu (potom to už fičalo):
Rozsah 0-30V, výstup do 1.2A (bez problémov po zmene trafáku a pridaní ďalších výkonových tranzistorov aj 3A). Na moje veci to stačí - a tak isto viem čo to robí. Jeden čip má na starosti prúd a druhý napätie, vďaka tomu sa to neovplyvňuje vlastnou teplotou čipu. Koho to zaujíma tu má odkaz:
http://blog.3b2.sk/igi/post/Zdroj-0-20V ... 30V1A.aspx
(Fičí mi už cez 6 rokov bez najmenšieho problému -každý deň.)
Každý potrebuje niečo iného, takže len tu upozorňujem že sa to dá aj inak a aj zo šuplíkových zásob a tak isto je to vo výsledku celkom slušný zdroj. Sorry, nechcem konkurovať pôvodnému zámeru, len som chcel poukázať že k žiadanému výsledku sa dá dostať rozličnými cestami.

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 20 led 2018, 18:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1674
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
Igi, ten tvůj zdroj se bude určitě líbit EC1021. Pošlu mu odkaz na tvůj web. Ten můj zdroj s 6 výstupy (původně měly být jen 4 výstupy) jsem dělal pro napájení sběrnice - viz vlákno zde

viewtopic.php?f=70&t=5839&start=30

a zmínka o modulárním projektu. Ty další dva výstupy jsem přidal na přání dvou místních uživatelů. Regulovatelný zdroj 0-50V do 5A o kterým se zmiňuju v tomto vláknu o kousek výše, ten je minimálně 2-deskový. Jedna deska je zdroj, druhá předregulátor. Ten předregulátor by jsi mohl použít k tvému zdroji co máš hotový a tím pádem by ti odpadl ten obrovský chladič. Momentální stav zdroj i předregulátoru je, že obojí ve fázi testování, měření a jakmile někde seženu prašule, objednám výrobu plošnýho spoje a osadím prototyp. Vymýšlím k tomu ještě třetí desku, která bude pod předním panelem. Na ní budou dva 4.5 místné digitální měřáky napětí a proudu, potenciometry, kontrolní LEDky, tlačítka a výstupní svorky zdroje. Bude to postavené na mikropočítači, čímž pádem bude také dálkové ovládání celého zdroje.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Denní zprávy: https://www.euronews.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 23 led 2018, 11:28 
Offline
Radil

Registrován: 19 pro 2013, 15:54
Příspěvky: 350
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 69 times
Pozdravujem computerasylum,
samozrejme ten môj zdroj mieri niekam inam, tá predregulácia je vec fajnová - ale skutočne málokedy pracujem s vyššími prúdmi. Uznávam že taký zdroj s viacerými výstupnými napätiami je naozaj paráda, len asi málokto bastlí alebo pracuje s takou potrebou. Keď potrebujem niečo stavať tak si poväčšine rovno k tomu urobím aj potrebné zdroje - asi tak na vysvetlenie.
Ak opravuješ vo veľkom, alebo pracovne riešiš niektoré veci tak sa bez takého zdroja ako popisuješ neobídeš, to je jasné, na to je to ako stvorené, nakoniec vidím Tvoje stránky. Ak uverejníš ďalšie info budem pozorne sledovať - stále platí nikdy nehovor nikdy ...
(Teraz idem na ten Tvoj odkaz.)

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 55 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz