OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 25 lis 2017, 01:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2017, 19:20 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 846
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 3 times
Been thanked: 54 times
Trafo bude dělat pan Kyprý, dělá je slušně, pečlivě, přesně a za rozumné ceny. Bohužel ty chladiče jsou z GESu a jsou fakt i na můj vkus docela drahé. GES se na nich dost pakuje, zdá se. Mám za to, že jsou od Fischera. Z těch 6 větví zdrojů jsou 4 lineární (+5V, -5V, +12V, -12V) a dva spínané (+9V a 3,3V). Ty spínané tam byly přidány jaksi "navíc", až v době, kdy se tu řešilo +9V tuším pro Sinclaira a těch 3,3V tam přibylo až nakonec, do posledního volného místa, protože moderní elektronika má často místo +5V jen +3,3V. Ty spínané zdroje jsou velmi unikátní, dávají až 3A, pracují na 400 kHz a rušení je jen 18mV při odběru 3A (při odběru 1A je pouze 4 mV). Účinnost zdroje 3,3V je 92% při 3A a účinnost zdroje +9V je 86% také při 3A. Nevýhodou je vysoká cena. Jedna větev spínaného zdroje vyjde asi na 500 Kč.
Ty lineární zroje mají účinnost při plném odběru mezi 90% až 93%. Rušení lineárních zdrojů je při plném odběru v řádech pod 100 mikrovoltů. Všechny součástky při kusovém nákupu včetně chladičů vyjdou tak na cca Kč 3000. Ale na druhou stranu je to profi zdroj. Takový zdroj na eBay nekoupíte, dokonce ani u německého Schroffa ne. U Schroffa by stál fůru peněz. :)

DPS mohu poskytnout, spíše včetně součástek, protože v českých obchodech se k tomuto zdroji dají sehnat pouze ty chladiče s diodama (diody občas), SMD odpory a hliníkové kondenzátory a dva tranzistory. Jenže krom hliníkových kondenzátorů tam je ještě 6 polymerových kondenzátorů, které v českých obchodech nejsou (jsou drahé). Ostatní součástky se musí koupit v Anglii nebo v USA.

Montáž není pro začátečníka, všechny odpory (krom 4 kusů drátových) jsou SMD 0805 a dva kondenzátory jsou 0403 + několik polovodičů v SMD. Mě ta montáž i s vrtáním chladičů zabrala 8-9 hodin ruční práce. Na oživení stačí multimetr a trafo na vstup. Protože jsem při vývoji trafo ještě neměl a potřeboval jsem naopak zjistit jaká budou ta nejlepší napětí z trafa, použil jsem dva nastavitelné oddělovací transformátory.
Takže asi tak... spíše se přikláním k tomu, že ty zdroje osadím a dodám hotové, než abych poslal DPS, součástky a pak řešil proč to nefunguje.

Další plán je udělat ještě jednu takto velkou desku (100x160 mm) na které budou dva nezávislé lineární zdroje, regulovatelné od 0 plynule ke 30V , jeden kladný, druhý záporný. Max. proud každého zdroje 3A. Tedy, bude tam předregulátor, aby se dosáhlo dobré účinnosti i při malých napětích a velkých proudových odběrech, aby to nebylo topení. Obě desky (tato s proměnnými zdroji a ta hotová s pevnými zdroji) by se měly krmit z jednoho trafa a nechat se vsadit do bedny. Tím by vzniknul malý výkonný a univerzální zdroj pro laborky.
Například, deska pevného droje bude vzadu v bedně, bude krmit sběrnici a bude mít vytažené zdířky dopředu na panel. Deska proměnných zdrojů bude zásuvný šuplík do sběrnice. :) Ale může být i verze obě desky vedle sebe, bez sběrnice. Ovšem do sběrnice má tu výhodu, že se do ní nechají strkat i jiné šuplíky, třeba s počítačem nebo generátor funkcí nebo čítač ...

Ten regulovatelný dvojitý zdroj ale nebude hotový dřív jak před koncem roku, protože, teď je léto a já řeším důležitější otázky - přestavbu záchodu a koupelny :) , sekání trávy, natírání oken, zábradlí na balkoně atd.

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 28 říj 2017, 12:58 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 846
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 3 times
Been thanked: 54 times
Udělal jsem návrh poloviční varianty výše popsaného zdroje. Tato poloviční varianta je menší, pouze 76 x 76 mm a má pouze dvě kladná výstupní napětí a jedno záporné výstupní napětí. Všechna napětí jsou stabilizovaná, na sobě navzájem nezávislá, mají proudovou ochranu proti přetížení a zkratu na výstupu.
Každá větev se přesně nastaví 10-ti otáčkovým trimrem v určitém rozsahu. Rozsah, v kterém lze napětí nastavit je dán volbou hodnot několika odporů, které se spočtou před osazením součástek. Nejmenší výstupní napětí je cca 1.4V a nejvyšší výstupní napětí cca 30V v každé větvi.
Obě kladné větve dávají max. proud 3A, záporná větev max 1.5A.

Obrázek ukazuje položení součástek.
Příloha:
Poznámka: položení součástek zdroje se 3 výstupy
top-compo.jpg
top-compo.jpg [ 102.29 KiB | Zobrazeno 257 krát ]

Zda se tato verze bude vyrábět, záleží na počtu zájemců. Původního zdrje s 6 výstupy se zatím vyrobilo 35 kusů.

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 29 říj 2017, 06:22 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 846
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 3 times
Been thanked: 54 times
computerasylum píše:
...
Obě kladné větve dávají max. proud 3A, záporná větev max 1.5A.


Opravuji, aby to bylo lépe jasné: KAŽDÁ kladná větev dává max. 3A zvlášť a záporná větev max. 1.5A.

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Laboratorní zdroj
PříspěvekNapsal: 19 lis 2017, 11:18 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 846
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 3 times
Been thanked: 54 times
před časem jsem tu psal, že udělám ještě regulovatelný zdroj. Pak mne vyhecoval EC1021, že chce regulovatelný zdroj až k 500V pro testování kondenzátorů. Navrhnul jsem tedy řídící obvod takového zdroje, kde regulační tranzistor je výkonový MOSFET, přidělal předregulátor, protože jinak by zdroj byl na nižších napětích v důsledku výkonové ztráty fakticky nepoužitelný. K řízení zdroje jsem nakonec (z lenosti vymýšlet něco dalšího) použil jednu ze svých řídících destiček s mikropočítačem Microchip.
Přidělal jsem destičku usměrňovače a filtrů. Našel jsem trafo, které má 125 VA a je 230V/900V. Celé jsem to vestavěl do bedýnky a výsledek je na fotce. Tento prototyp dává 0 ... 1240 Volt a 120 Watt výkon. Max. proud 98 mA.

Příloha:
Poznámka: zdroj 0 ... 1240 V , 120 Watt
hv-zdroj.jpg
hv-zdroj.jpg [ 63.19 KiB | Zobrazeno 71 krát ]

Příloha:
Poznámka: zdroj zezadu
hv-zdroj-rear.jpg
hv-zdroj-rear.jpg [ 59.08 KiB | Zobrazeno 67 krát ]


Zdroj je uvnitř nastavitelný tak, že může dávat buď kladné nebo záporné napětí. Přepínač je úmyslně uvnitř, protože, kdyby přepínač byl na panelu, určitě by se našel nějaký idiot, který jej přepne při provozu. Červené tlačítko vlevo je spínání výstupního napětí na výstupní konektor, který je na zadním panelu. Síťový vypínač je také na zadním panelu. Tamtéž jsou ještě konektory pro USB a LAN, takže zdroj lze dákově ovládat, nastavit napětí, proud a odečítat aktuální výstupní napětí a proud.
Měřidla na předním panelu ukazují proud v mA a napětí ve Voltech. Pod každým měřidlem je příslušný knoflík na nastavení. To vše obsluhuje digitální destička s mikropočítačem. Ten budík úplně vpravo je tam jaksi navíc. Dal jsem ho tam dodatečně. Je to časovač firmy OMRON a umožňuje časované zapnutí a vypnutí celého zdroje (například pro použití při elektroforéze).

Obecně zdroj je konstrukčně řešen tak, že může mít rozsah od 0V do vstupního DC nestabilizovaného napětí, které smí být max. 1580V. Max. proud FET tranzistorem může být asi 800 mA. Pro každý zdroj s jiným vstupním napětím je nutno napsat jiné parametry do tabulky mikropočítače na řídící destičce. Na druhou stranu, přesnost nastavení výstupního napětí je asi 50mV a proud 1mA. Zdroj je odolný proti zkratu na výstupu a proti přetížení, má také tepelnou pojistku.

Materiální náklady na vývoj tohoto 1 kusu (nepočítám práci, čas) jsou okolo 18 tisíc Kč. Pokud by se vyrábělo 20 kusů zdrojů, pak materiálové náklady jsou odhadem mezi 5-6 tisíci Kč (opět bez nákladů na práci, montáž, programování ...).

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz