OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 08 pro 2019, 02:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 239 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 01 pro 2019, 10:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1171
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 89 times
Tak bych řekl, že ta grafika asi jede jak má, ale bude ještě problém v nadřazeném systému. Má to RS232 výstup, tak mrknu, jestli tam něco neposílá

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 01 pro 2019, 12:08 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2601
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
Takže by to mělo generovat synchronizace a černou obrazovku.
Mělo by to vyčítat grafiku i znaky do těch shift registrů.

Nadřazenej systém s tím komunikuje přes tu společnou paměť 32kB RAM, CPU displeje jí vidí celou, nadřazenej systém třeba jen malé okno, aby mu to nekolidovalo s jeho RAM.

No a přes to okno komunikuje s grafikou. Jak ? to bude složitější, to si může každej napsat jak chce.
To by jsi musel rozpitvat ROMku té grafiky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 01 pro 2019, 12:24 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2601
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
Pokud by jsi vyndal datový registr znaků, vyhnul mu D0 a připojil ho na VCC (nebo tam strčil LS574, tam by stačilo nechat vstup v luftě), tak by to tam plnilo 21h a měl by jsi mít obrazovku plnou Aček.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 01 pro 2019, 12:28 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1171
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 89 times
Jo přesně tak, syncy jedou. Černá obrazovka. Musím mrknout na testovací rutiny, kam vypisují ten text.

//Jo to otestuju. Proč nemůžu nechat v luftě vstup HC574ky?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 01 pro 2019, 12:44 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2601
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
Protože tam není definovaná úroveň, LS tam má v luftě 1.
U HC, HCT musí být nevyužité vstupy ošetřené.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 02 pro 2019, 11:31 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1171
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 89 times
Protože grafika je už asi OK, ale systém jako celek se stále někde zasekává (stojí to asi před koncem testu klávesnice) tak se vrhnu na tuto část. Hlavní program je uložen v 512 kByte (27C040) EPROM. prvních 16k je asi to nejdůležitější, ty další segmenty jsou asi data a jazykové mutace.

V tom hlavním programu jsem našel následující IN a OUT

IN 0, 1, 3, 4, 31
OUT 0, 1, 2, 3, 8, 0a, 0e, 21

Chci udělat testovací rutinu, která bude volat jednotlivé porty abych je mohl identifikovat.

Druhá věc, domnívám se, že adresní sběrnice cykluje kolem určité adresy, to by taky mohlo být vodítkem, k tomu, kde to vázne.

Klávesnice je ovládána obvodem 8279, žeby porty 00h a 01h ?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 02 pro 2019, 16:25 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2601
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
Tam je taky Z80 ? to bude ROMka nějak mapovaná.
A taky by bylo dobrý zmapovat, kde je komunikace s grafikou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 02 pro 2019, 17:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1171
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 89 times
Taky Z80. Sběrnice z Těch 2 zálohovanych RAM jde přímo do desky grafiky, kde je to odděleno těma HC245. Jinak je tu už jen obsluha klavesnice a seriaku. Řídící periferie jsou na další desce se 2 Z80

http://elektrotest.cz/files/images/elektro/DPU702.jpg

Epromka je vpravo od baterky, v 90° soklu

A15, A14, A13, A12 vedou do selekčních GALů přes HC245 kterými jsou mapovány RAMky

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 02 pro 2019, 21:40 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2601
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
To jsi fotil mobilem ? :)
Vedle dekodéru IC44 je registr IC33, to bych tipoval na stránkovací registr paměti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 03 pro 2019, 08:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1171
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 89 times
Jo, mobilem. Mám to vyfotit nějak líp? Třeba jednotlivé úseky.

Taky si myslím, že se tím stránkuje EPROM.

Ale začínám se vracet k zásadní otázce. Když to jen zlobilo, tak se ztrácely data ze zálohované RAMky a vytrhávaly se znakové řádky na monitoru. Je logické, že by systém nějak testoval GDR jestli je redy? Protože se mě nezdá, že by tam mohly vzniknout 2 závady v jednu chvíli.

Prozkoumám tu rozšířenou sběrnici, která vede jen do GDR. Do I/O desky vede o pár drátů méně.

Co si myslíš o IN a, (31h) v hlavním programu, může to být dotaz do D7220 na GDR?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 03 pro 2019, 11:30 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2601
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
Podle mě řídící deska vidí GDC jen jako okno v paměti, třeba jen 4kB (to by jsi musel vypátrat podle řídících drátů, co vedou na desku GDC, tam bude CLK, /RD, /WR, /CSRAM_GDC a zpátky /WAIT).
No a v GDC jsou přiřazené dvě adresy, na jedné je control, na druhé se čte status.
A pak buffer, do kterého se napíše co to má dělat a přes control se to odstartuje.
GDC v klidu nic nedělá, jen zobrazuje a čeká na control.
Status může být také jen to, že GDC po provedení příkazu smaže control, na to řídící může nahrát další příkaz a nahodit control.

Ale může to být i jinak :) Nevím jesti je tam ještě jiná možnost komunikace, než přes tu společnou RAM.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 05 pro 2019, 08:28 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1171
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 89 times
Našel jsem na jedné stránce EPROMky zajímavé texty

Kód:
-- Monitor DNC70 Version 1.2 --....Č..+TEST N..:....  1:Keyb...2:Encoder..3:RAM+K7..4:DAX.  5:Input..6:Output..7:CheckSum..8:Mire......--- KEYBOARD TEST ---....Pressed Key: ..‚...Manual Key:  ..Â...Key Position: ..... ..--- ENCODER TEST ---...Encoder..Compar.....========  ..Y1  .ĂŠY2  .ĂŠAux1.ĂŠAux2.ĂŠ.!TEST AMD: ..Â...! --- K7/SRAM TEST ---..!..Test: .....1:K7..2:SRAM..3:DGR...!Write..:  ..Â.Read..:  ..Â.Complete:....Â..$ ERROR:..ADRESS: ..Ä..OVL: ..Â.DATA OK: ..Â..KO: ..Â.Key >> to continue..(..-- TEST CARD DAX --.0:  0V..5: A=Ax2..[...]..1: Ax 0-1  [...].1: 10V..6: Triangle..2: Ax 2-3.2:-10V..7: Codeur->DA.3:  5V..8: Input/Output.4: -5V..9: Ram double acces...* I..Codeur..Rd Index..Ct.Index.



Jak vypočítám z 5,068 MHz krystalu baud rate D71051?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 06 pro 2019, 08:43 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1171
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 89 times
To teda nevím, jak jsi to trefil Václave, ale ten chybějící velký obvod s chladičem, který je ale na hlavní desce osazen je matematický koprocesor AM9511

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Z80 v jednodeskáči CYBELEC
PříspěvekNapsal: 06 pro 2019, 14:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 1171
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 46 times
Been thanked: 89 times
Skoro bych řekl, že na portu 8 je registr pro mapování EPROM. A tady na obrázku rutina kontrolního součtu


Přílohy:
checksum.png
checksum.png [ 4.37 KiB | Zobrazeno 39 krát ]

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 239 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz