OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 19 led 2019, 02:47

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 22 pro 2018, 02:31 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 260
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 44 times
Malý Vianočný darček pre Spectrum 48k (alebo Didaktik) s AY3-8912: 128k hudba z hier. Sú to hudby z hier Shadow Dancer, Star Dragon a Robocop, ktoré v hre hrajú iba na Spectre 128k. Na 48k s AY ich v týchto hrách nemáme šancu počuť, tak som si kedysi spravil aspoň takéto malé demo. Teda pokiaľ sa to demom dá nazvať. Keď sa dlhšie započúvate...


Přílohy:
Poznámka: 128k hudby z hier, určené pre Spectrum 48k + AY
128k music.tap [20.19 KiB]
26 krát

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 pro 2018, 13:55 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 276
Has thanked: 1 time
Been thanked: 65 times
To není Shadow Dancer, ale Navy Seals.

Ovšem Star Dragon, to je poprvé, co slyším AY verzi jinde než ve Fuxoft Soundtracku na Amize.
V proximácké verzi hry jsem ještě AY neslyšel, neví někdo, za jakých podmínek se spustí (pokud vůbec někdy?).

Jo, a screen saver je super!

Mimochodem, "demo" mi nefunguje v emulátoru v USR 0 módu, na reálné 48+ nemá problém.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 pro 2018, 14:32 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 260
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 44 times
Sakra, že by som to vtedy poplietol? Alebo je tiež možné, že použili rovnakú hudbu do viacerých hier? Tiež je možné že ten čo tú hru kopíroval to tam zle zaradil, ale v 48k verzii to nevadilo, len sa to preskočilo. Niektoré hry boli kopírované "SNAPom" aj keď nemuseli (to som potom prerábal na klasiku), niektoré levelové hry nemali všetky levely, čo som zistil až keď to chcelo nahrať ďalší level, ale na páske už bola ďalšia hra, atď.
edit: tak som pozrel, Shadow Dancer to naozaj nebol, tam je iná hudba. Nejako som to poplietol keď som to robil. :oops: Keď tak si to opravte, je to v BASICu.

Star Dragon bola verzia od Ultrasoftu, testovalo to asi 128k RAM.

USR 0 mód nepoznám, mám len Didaktik. Ak sa dobre pamätám, používa to IM2 (I=59), a klasicky na konci RAM je JR, takže na 0 musí byť DI (číslo 243, skrátka klasická 48k ROM). Pri breaku hudba hrá ďalej v BASICu, čo ale neplatí s D40, tá si pri chybovom hlásení na chvíľku nastránkuje svoju ROM a tým IM2 havaruje (reset). V každom prípade to skáče do ROM aj na rutinu pre obsluhu klávesnice. Dnes by som to celé urobil inak.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 pro 2018, 21:35 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 260
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 44 times
OK, tak som to opravil, už je tam dobrý názov, prikladám TAPku.
Tiež prikladám TAPky Star Dragon, jedna je originál od Ultrasoftu (zdravím Busy Soft ;) , snáď som neporušil autorské práva, ale pásku som si vtedy regulérne kúpil), druhá už upravená odo mňa. Na tom originály sa mi naozaj cez emulátor nepodarilo rozchodiť 128k hudbu, už neviem čo tam zmrvili. Tiež to má nejaký brutálny test synchronizácie po štarte, ale na Didaktiku M to aj tak blikalo.
Vo verzii odo mňa som upravil to blikanie (dá sa to v BASICu vypnúť, keby dačo), a tiež som fixol tú 128k hudbu, takže na 128k mašinke hrá. Voľba POKE po nahratí hry je samozrejmosť.


Přílohy:
128k music (opraveny nazov).tap [20.19 KiB]
24 krát
Star dragon_PotPalo.tap [35.87 KiB]
22 krát
Star dragon_Ultrasoft.tap [36.89 KiB]
20 krát

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 pro 2018, 08:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1281
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 250 times
Been thanked: 452 times
Díky, přidal jsem tu tvou fixnutou verzi Star Dragon na cs.speccy.cz. Vůbec jsem netušil, že obsahuje AY hudbu. Mimochodem jsem kdysi dělal rzx video a tu hru nejde poctivě dohrát. Škoda, že to autoři nedoladili.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11 led 2019, 10:13 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 260
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 44 times
Zabudol som napísať, že Star dragon_Ultrasoft.tap čo som sem dal, je tak trošku hacknutý. :D Ono originál sa do TAPky samozrejme len tak skopírovať nedá, má ochranu proti kopírovaniu od busyho. Hack spočíva v tom, že polbyte na konci každého bloku som nahradil dvoma bajtami (jeden nahrádza polbajt, druhý je nový CRC). Aj tak sa dá. V podstate obsahovo je to nezmenený originál, ale dá sa kopírovať. To len aby sa vedelo, asi by sa to malo premenovať na ..._Ultrasoft_hacked.tap. 8-) Kto chce mať z toho 100% originál, stačí previesť do WAV a v nejakom editore odmazať 12 bitov na konci všetkých blokov (aj hlavičiek) za loaderom.

Pozerám že tam máš aj DoubleDash od Ultrasoftu. Tak by ma zaujímalo, či tú chybu po dokončení posledného levelu keď to celé zamrzne a vrčí reproduktor majú aj ostatné verzie, alebo iba tá od Ultrasoftu (aspoň moja pásková ju má). Na Ultrasofťáckej je ešte jedna vec: keď držím Kempston joystick doľava (info: Kempston sa dá navoliť pri voľbe kláves pohybom joysticku na príslušný smer), a počas toho stopnem hru (alebo zabije oboch krtkov), skočí to do ďalšieho levelu. Občas som nechápal, ako som dokončil level keď ma zabilo, ale neskôr som zistil že je tam toto. A našiel som to aj v kóde. Takže stačí držať Kempston doľava+stlačený tuším Break (alebo SymbolShift+Medzera?), a už sa ide po leveloch...
Chybu po dohratí hry som opravil (bol chybný zápis v tabuľke levelov), trik so skokom do ďalšieho levelu som prehodil na klávesovú kombináciu (info v BASICu hry ;) , ale prezradím pre lenivých, že je to CapsShift+X+C+V+7+Space), a samozrejme možnosť voľby POKE.


Přílohy:
Double Dash_Ultrasoft_hacked.tap [27.71 KiB]
7 krát
Double Dash_PotPalo.tap [26.52 KiB]
5 krát

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 led 2019, 21:59 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2061
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 226 times
Been thanked: 384 times
PotPalo píše:
OK, tak som to opravil, už je tam dobrý názov, prikladám TAPku.
Tiež prikladám TAPky Star Dragon, jedna je originál od Ultrasoftu (zdravím Busy Soft ;)
, snáď som neporušil autorské práva,
Vdaka :thumbup: ;)
Neboj, neporusil, Ultrasoft sice stale vlastni autorske prava na soft ktory siril, ale uz davnejsie oficialne povolil bezplatne sirenie vsetkych veci pre ZX Spektrum :)
PotPalo píše:
Kód:
Přílohy:
128k music (opraveny nazov).tap [20.19 KiB]
Zial, nejak to nefunguje. Po spusteni sa vypise zoznam hudieb, ale po volbe niektorej z hudieb to crashne :shrug: :scratched:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 led 2019, 22:13 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 260
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 44 times
Treba mať štandardnú ROM Spectra 48k (alebo Didaktik M) a AY.
Na emulátore RealSpectrum (Windows verzia) to funguje (ROM Didaktik M, D80, AY, skrátka konfigurácia na akej som to vytvoril).

[zistenie] na 128k Spectre to teba nahrať cez LOAD "" z 48k BASICu, lebo inak sa to správa ako opisuješ. [/zistenie]

Ono je to robené pre 48k, keby som mal 128k tak to nieje treba, hudby by som si vypočul v hrách.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz