OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 16 srp 2018, 18:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Drhnoucí FDD v A600
PříspěvekNapsal: 23 úno 2018, 08:43 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1094
Has thanked: 232 times
Been thanked: 212 times
Chtěl bych se tu poradit, co si počít s problémem drhnoucí interní disketovky v A600.
Mechanika je TEAC DDčková, nebo možná HDčková přeswitchovaná, to teď nevím. FD-235HF by to mělo být. To je jedno. Mechanika jako taková funguje.

Problém je takovýto:

Po přišroubování do Amigy tak, jak by to mělo být, se dolní otáčející prvek mechaniky (takové to kolo), dotýká ribbon kabelu, který vede od FDD konektoru do mechaniky, který je přímo pod tím kolem. Sice je na mechanice takový plech, přišroubovaný jedním šroubem zboku, ale ten plech je pružný a když se mechanika přišroubuje do Amigy, tak na něj FDD kabel tlačí a stejně o to kolo šoupe. Zkoušel jsem plech oddělat, ale bez něj je to snad ještě horší. Kabel prostě brání otáčení toho rotoru. Když šroubky držící mechaniku trochu povolím, tak je to OK, ale zase nejde úplně zadělat horní kryt Amigy, protože mechanika je moc vysoko a disketa neproleze štěrbinou na krytu.

Mám tohle řešit nebo mám shánět jinou FDD? (u této mi taky chybí vyhazovací tlačítko).

Měl jsem v Amize Goteka, ale ten mi z několika důvodů nevyhovoval a tak jsem se vrátil k disketovce. Tak prosím zdržte se komentářů na téma Gotek v tomto vláknu :)

_________________
Have you played ATARI today?
blog.factor6.cz | about.me | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drhnoucí FDD v A600
PříspěvekNapsal: 23 úno 2018, 09:28 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 434
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 111 times
Been thanked: 36 times
Mno, 600ku nemám, tak jsem koukal na netu, jak to uvnitř vlastně vypadá. Blbé je, že ten konektor je pod disketovkou. Zkusil bych to pořešit tak, že bych vzal malý čtvereček (aby to potom šlo případně bez problémů oddělat) pěnové oboustranky a datový káblík bych přilepil k desce, aby neměl tendenci se zvedat nahoru. Popř. bych i zkusil delší káblík který by se lépe poskládal pod mechaniku. Jiná disketovka je také řešení. Docela dost jsem jich viděl bez kolečka dole.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drhnoucí FDD v A600
PříspěvekNapsal: 23 úno 2018, 09:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1094
Has thanked: 232 times
Been thanked: 212 times
macino píše:
Mno, 600ku nemám, tak jsem koukal na netu, jak to uvnitř vlastně vypadá. Blbé je, že ten konektor je pod disketovkou. Zkusil bych to pořešit tak, že bych vzal malý čtvereček (aby to potom šlo případně bez problémů oddělat) pěnové oboustranky a datový káblík bych přilepil k desce, aby neměl tendenci se zvedat nahoru. Popř. bych i zkusil delší káblík který by se lépe poskládal pod mechaniku. Jiná disketovka je také řešení. Docela dost jsem jich viděl bez kolečka dole.


To jsem taky zkoušel. Kablík je bohužel dost tuhý, takže měl tendenci se odlepovat. Bohužel mám pocit, že se kolečko po přišroubování mechaniky dotýkalo právě toho konektoru, ale ono tam není dobře vidět, takže nevím. Ještě nad tím budu bádat.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.factor6.cz | about.me | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drhnoucí FDD v A600
PříspěvekNapsal: 23 úno 2018, 09:47 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 434
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 111 times
Been thanked: 36 times
Aha, tak to je na prd. Nevím, kolik je tam místa pod tou disketovkou, ale ještě bych zkusil vyrobit chránič z nějakého plastového víčka vhodného průměru (víčko od hořčice??) a přilepit ho k plechu disketovky třeba třemi kapkami z tavky. Otázka je, jak ta disketovka vypadá zespod. Některé mají kolečko a okolo rovný plech, ale jiné tam mají odhalený pcb.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drhnoucí FDD v A600
PříspěvekNapsal: 23 úno 2018, 09:57 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 434
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 111 times
Been thanked: 36 times
Nebo mě ještě napadlo zkusit vyrobit kabel z 80 žilového jemného diskového kablíku. Odpočítat si 34*2, zbytek odtrhnout a nacvakat koncovky. Tento kablík je daleko měkčí a poddajnější a myslím, že by to mohlo fungovat.

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drhnoucí FDD v A600
PříspěvekNapsal: 23 úno 2018, 10:10 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7227
Bydliště: Praha
Has thanked: 880 times
Been thanked: 840 times
Tenhle problém jsem měl s jednou mechanikou u A1200. Když se dotáhla a zašroubovala Amiga, tak prostě drhla a nečetla. Pomohlo vynechat jeden šroubek držící mechaniku, ale ta pak byla při zasouvání/vysouvání disket trochu nestabilní a "kvedlala" se tam. Nakonec jsem se naštval a mechaniku použil jinou, která už pasovala normálně.
Čili než mrvit něco uvnitř Amigy, šel bych cestou jiné floppky.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drhnoucí FDD v A600
PříspěvekNapsal: 23 úno 2018, 10:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1094
Has thanked: 232 times
Been thanked: 212 times
macino píše:
Aha, tak to je na prd. Nevím, kolik je tam místa pod tou disketovkou, ale ještě bych zkusil vyrobit chránič z nějakého plastového víčka vhodného průměru (víčko od hořčice??) a přilepit ho k plechu disketovky třeba třemi kapkami z tavky. Otázka je, jak ta disketovka vypadá zespod. Některé mají kolečko a okolo rovný plech, ale jiné tam mají odhalený pcb.


Taky mě to napadlo, to s tou tavnou hmotou. Pak jsem to ale zavrhnul, protože ono tam toho místa mezi konektorem a kolečkem mechaniky je fakt málo, tipoval bych tak max. 1mm, ani to ne. Víčko ani nic podobného by se tam nevešlo. To spíš mě napadlo tou tavkou nějak podložit ten spodní plech mechaniky, aby se po přitlačení nedotknul kolečka, ale on tam drží jen na jednom šroubku a zbytek je v luftu, neopírá se o nic. Toto bych zkusil a pak uvidím, nepředpokládám, že to pomůže, ale zkusit to můžu.

Vyrobit jiný měkčí kablík je taky dobrý nápad. Možná když udělám obojí (zafixuju plech FDD i nový kablík), třeba to pomůže. Ale kdo ví.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.factor6.cz | about.me | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drhnoucí FDD v A600
PříspěvekNapsal: 23 úno 2018, 12:49 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 750
Has thanked: 89 times
Been thanked: 166 times
Ohebné kablíky jsem vyráběl z rozpleteného LPT kabelu. Jsou v něm lanka velmi podobných rozměrů jako ty vodiče v plochém kabelu a dají se pěkně našťouchat do samořezných konektorů. Navíc je to vesele barevné. A to se vyplatí. :P

Ale je otázka, jestli by ti pod FDD spíš nevznikl chumel drátů. A600 jsem zevnitř neviděl, tak jen hádám podle fotek z webu. (taky je to dost práce s rizikem omylu)

Další možnost je plochý kablík pofoukat horkým vzduchem tak, aby po vychladnutí držel tvar a příp. lehce pružil žádaným směrem. Ale pozor nespálit! Je dobré začít od nižší teploty a zvyšovat jen pomalu na hranici kde izolace začne měknout.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz