OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 12.08.2020, 06:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 11.01.2020, 14:34 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 461
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 11 times
Been thanked: 60 times
potřebujeme poradit,
Jerry na A500 nebliká,
zkusili jsme přidat 5V na plošky které má uvnitř -> USB už bliká, nicméně myš v USB to nebere,
máme Microsoft myš co umí PS2 mod, přesto nic :-(
je potřeba něco extra pro A500?

EDIT:
Microsoft intelimouse Optical 1.1A USB and PS/2 compatible 5V 100mA
samotný Jerry bere 50mA, Amiga port ho bohužel neutáhne, ale po připojení napájení 5V k Jerrymu už je napětí na joysticku OK

asi SW nekompatibilita

_________________
C64C, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Naposledy upravil sandokan dne 11.01.2020, 15:28, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 11.01.2020, 14:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1775
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Vsechny Amigy to maji stejne, pro A500 neni nic extra potreba.

Moc nechapu kam jste pridavali 5V?

Zkus jinou mys. Nebo mas jedn jednu? Chodi ti v jinem prevodniku? Chodi na PC s PS2/USB redukci?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 11.01.2020, 15:39 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 461
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 11 times
Been thanked: 60 times
zde foto
Příloha:
Jerry.jpg
Jerry.jpg [ 226.2 KiB | Zobrazeno 3435 krát ]

máme i Jerry+ od Uunka, taky nic...

_________________
C64C, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 11.01.2020, 15:48 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 461
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 11 times
Been thanked: 60 times
dal jsem ho do C64 a ten ho utáhne, ale myš mrtvá, takže SW nekompatibilita a jinou nemáme...

_________________
C64C, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 11.01.2020, 16:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1775
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Ja mam docela oblibene mysi Genius Netscroll+, nebo tak neco. Od Microsoftu mi nikdy zadna nechodila.

Krome te mysi mas asi odprasknute napajeni na joy portu. To by se melo opravit v pohode. V Amize je totiz na tom portu na 5V nejaky maly rezistor jako ochrana, par ohmu, a pokud to nekdo pretizi, tak ho prepali (misto plosnaku). Zkus to ve druhem portu, jestli to bude “blikat” jak pises.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 11.01.2020, 22:03 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 461
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 11 times
Been thanked: 60 times
díky za pohotovou radu,
A500 jsme měli rozdělanou a nic opticky nenašli, ale moc jsme to nestudovali, ale vzhledem k tomu, že neutáhne ani samotnýho Jerryho, tak je ten odpor na "vyšší" hodnotě a bude chtít výměnu
ve druhým portu taky nejede.
nevíš kde ty odpory najít? někde blízko portu?
možná to bude chtít schéma, nebo to propípat a najít

_________________
C64C, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 11.01.2020, 22:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1679
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 370 times
Been thanked: 615 times
Tady je schema
http://amiga.serveftp.net/schematics.html#A500
Jestli jsem se dobře díval, je to R401 a R408 a mají hodnotu 4,7ohmu.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 11.01.2020, 22:31 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1695
Bydliště: Praha
Has thanked: 246 times
Been thanked: 329 times
Též lze měřit piny 7(5V) a 8(zem) na konektoru či na těch vyvedených káblech co jste si tam přidali.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 11.01.2020, 23:01 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 02.08.2015, 15:23
Příspěvky: 266
Bydliště: Skalica
Has thanked: 13 times
Been thanked: 124 times
Ako pise solaris104, tak su to R401 a R408 - v prilohe posielam screenshot ich umiestnenia
tu je PCB Explorer, ale je tam len A500+ http://amigapcb.org poloha odporov je tusim aj na doske verzie 6 na tom istom mieste
Ja pouzivam schemu odtialto: https://www.amigawiki.org/dnl/schematics/A500_R6.pdf


Přílohy:
A500_joys-schem.png
A500_joys-schem.png [ 81.26 KiB | Zobrazeno 3351 krát ]
A500_joys-pcb.png
A500_joys-pcb.png [ 107.24 KiB | Zobrazeno 3351 krát ]

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 11.01.2020, 23:11 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 461
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 11 times
Been thanked: 60 times
rEVERz píše:
Též lze měřit piny 7(5V) a 8(zem) na konektoru či na těch vyvedených káblech co jste si tam přidali.

5V tam je, to jsme proměřovali, tak to prostým změřením voltmetrem nejde ověřit
ale ten odpor jak o něm píše Doda a Solaris už bude načnutej, tak má určitě víc jak 5 ohmů, takže je to moc měkký
na tom kabelu je to ze strany USB k myši, na stranu k amize to může mít v Jerry další součástky (ale spíš ne, protože ochrana je ten odpor v Amize)

má dotaz, jak Amiga zpracovává pohyb myši? využívá to X, Y pot? nebo je to přes piny spínačů směru joysticku, protože v Amiga myši je snad jen klopný obvod z "foto" kolečka

_________________
C64C, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 11.01.2020, 23:38 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1695
Bydliště: Praha
Has thanked: 246 times
Been thanked: 329 times
Však já to myslel změřit po připojení - jestli to napětí spadne. Myslím přímo na tom bazmeku.
Taky jsou tam ty filtry, i tam může být problém.
Ohmicky by to šlo změřit pin7 proti Vcc musí být těch cca 4R7, to samé pin8 proti zemi v amize.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 12.01.2020, 00:07 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 810
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 163 times
sandokan píše:
má dotaz, jak Amiga zpracovává pohyb myši? využívá to X, Y pot? nebo je to přes piny spínačů směru joysticku

Bé je správně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 29.01.2020, 19:29 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 05.02.2018, 11:31
Příspěvky: 270
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 28 times
Jako neznalec AMIG mám malý dotaz: Nevíte, jestli by JERRY (nebo i TOM) mohl fungovat i se speccym?
Díky.
Tchunass


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 29.01.2020, 21:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1775
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Nejspis v pohode, jako kempston mouse.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A500 a Jerry
PříspěvekNapsal: 29.01.2020, 21:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1679
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 370 times
Been thanked: 615 times
No musíš mít na správném místě +5V a GND. To mají asi jen přídavné kempston interface. Do sinclair portů ZX 128 +2, +2A a +3 to fungovat nebude.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz