OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 22 říj 2018, 20:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 25 led 2018, 23:14 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2532
Has thanked: 128 times
Been thanked: 173 times
zxcygnus píše:
Další otázka - protože vím, že s formátem disket je problém, nedal by se z PC poslat ADF image přes RS232 a zapsat na disketu Amigou? Existuje k tomu nějaký software?

S troskou bastleni dokaze starsi PC se skutecnym paralelnim portem zapisovat ADF image na diskety: http://m1web.de/ADTWin/
S troskou jineho bastleni dokaze PC cist amigacke diskety, ale to je ti asi na nic :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 25 led 2018, 23:22 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 795
Has thanked: 96 times
Been thanked: 179 times
Kubik píše:
zxcygnus píše:
Další otázka - protože vím, že s formátem disket je problém, nedal by se z PC poslat ADF image přes RS232 a zapsat na disketu Amigou? Existuje k tomu nějaký software?

S troskou bastleni dokaze starsi PC se skutecnym paralelnim portem zapisovat ADF image na diskety: http://m1web.de/ADTWin/
S troskou jineho bastleni dokaze PC cist amigacke diskety, ale to je ti asi na nic :)
No vida, to by stálo za úvahu. LPT pořád používám, ale většina mých PC nikdy MS Windows nepotkala a nepotká, takže o důvod víc sehnat LPT do PCMCIA viewtopic.php?f=85&t=5880 ke starému notebooku na kterém běží WXP.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 26 led 2018, 00:09 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2532
Has thanked: 128 times
Been thanked: 173 times
Jen bacha, ono HODNE zalezi na tom, jak rychly je to port, a takhle z voleje bych si netroufal rict, ze PCMCIA bude dost rychla :) Muj HW LPT v notebooku stiha jen tak tak (100ns), zatimco nejaky postarsi desktop (zhruba tak na urovni P3) stiha uplne v pohode (20ns).

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 26 led 2018, 07:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1289
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Ten konvertor s Amigou funguje, par lidi ho pouziva.

Ja plasty meju v mycce, je to pecka. Nema to vliv na zazloutnuti, ale vycisti se to dokonale.

Na diskety existuje presne co popisujes, bootovaci disketa a nejak se to kopiruje pres seriovy port. Jen to vim, nikdy jsem to nepouzil, ale zkusim to dohledat.

Pak je moznost na paralel snadno pripojit ZIPku, nebo si udelat sitovou kartu z arduino namo, je to celkem snadne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 26 led 2018, 08:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1289
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Tak tu bootovaci disketu pro prenos souboru na low end amize jsem nasel, je to projekt Hombre:

http://wiki.abime.net/file_transfer/hombre

Nekdo ti ji bude muset udelat, ale bude se ti to libit, protoze z Linux pak das dd /dev/ttyS0 a jedes. Paralelni kabel je mnohem rychlejsi, ale to ti asi z Linuxu nepojede.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 26 led 2018, 09:22 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7460
Bydliště: Praha
Has thanked: 935 times
Been thanked: 874 times
Tohle jsem neznal.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 02 úno 2018, 11:55 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 795
Has thanked: 96 times
Been thanked: 179 times
Zkusil jsem ADTWin, na WXP a Omnibooku XE4500 jsem neuspěl. Je v něm 1.7GHz Pentium M (WXP Pro, interní LPT ne PCMCIA, 768MB RAM) a zjevně nestačí, ADTWin mi ukazoval různé výsledky, v nejlepším případě to bylo tuším 150ns, jindy i mnohem víc.

Vytáhl jsem PC s WVista, v tom je 2.8GHz Pentium D a 3GB RAM, onboard LPT (ATX deska Gigabyte...), přičemž jedno CPU jsem musel vypnout, vypnout AVG antivirus, Windows Search, Windows Update atd... chvíli mi zabralo než jsem Wokna umravnil, aby se do činnosti programu nepletly příliš. Ale vypadá to nadějněji, ADTWin hlásil v testu 50ns a zápis 4 disket proběhl snad ok, uvidím až se dostanu k Amize.

Dvě diskety byly s utilitou Hombre, takže pokud je načtu, bude následovat připojení přes RS232.

Btw... plasty jsem taky umyl normálně ve dřezu "jarem" (asi, bylo to zelené a bublalo to). Kombinace houbičky na nádobí, kartáčku na ruce a štětce, který dosáhne do hlubších zákoutí plastů se mi osvědčuje už dlouho.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 02 úno 2018, 12:57 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2532
Has thanked: 128 times
Been thanked: 173 times
Z mych zkusenosti notebook je tak tak na hrane, desktop je lepsi.
Na plasty pouzivam neco jako Cif (u nas Vis) - je to nazloutla kapalina s nejakyma mikrocasticema, ale nehodi se to na leskle plasty, protoze to trosku brousi. Zas na druhou stranu mezernik Atari ST to dokonce zbavilo i zazloutnuti, asi to obrousilo tu zlutou vrstvu :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 02 úno 2018, 13:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1289
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Uz jsem to asi nekde psal, ale plasty (od Amigy nejcasteji) davam do mycky na nadobi, normalne s tabletou, vysledky jsou paradni. Davam tam i rozebrane klavesnice, hlavne samostatne klavesy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 04 úno 2018, 01:34 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 795
Has thanked: 96 times
Been thanked: 179 times
Tak jsem opět zas o kousek pokročil.

Diskety vytvořené pomocí ADTWin jsou použitelné, Udělal jsem si Hombre (2 diskety, k čemu je druhá?), ale pořád ještě nemám správný RS232 kabel, takže to musí počkat. A pak 2 diskety se hrou Castle Master 2 a Mercenary II - Damocles. Ani jednu jsem nezprovoznil. Nemám tušení, jestli si hry vystačí s 512kB RAM, nebo ne. Damocles skončí meditací guru.

Castle Master 2 spustí na začátku intro, alespoň jsem ověřil, že funguje i zvuk, ale bez myši se z intra nedá dostat (mám, jen nebyla při ruce), klávesnice nestačí.

Zkusil jsem tedy připojit klasický tlačítkový joystick (nejprve jsem ověřil pinout a ten je s osmibity shodný, fire je na pinu jako tlačítko myši), ale po stisku fire se to zhroutí, na obrazovce se začne zobrazovat chaos, jako když se na ZXS zacyklí program, který zapisuje náhodná data do video ram, ale monochrom. V fs-uae emulátoru to funguje, ale nedaří se mi u něj zjistit kolik má chipram, jestli taky jen 512kB.

Konkrétně tahle disketa to byla
http://thegamearchives.net/?val=0_2_1_0 ... 98_0_0_0_0

Víc disket zatím nemám.

Zprovoznil jsem RGB konvertor. Ubastlil jsem si 23 pinový Canon zkrácením 25 pinového, osadil jsem zpět jen ty dutinky, které by mohly být potřeba, připojil jsem kompozitní sync, analog RGB a GND a funguje to. Tak alespoň něco.

Dalším krokem bude vytvoření (nalezení) RS232 kabelu, neměl jsem při ruce ani vhodné konektory. Tady jsem se dočetl, že mám použít null-modem kabel (https://en.wikipedia.org/wiki/Null_modem), hádám, že full-handshaking?


Přílohy:
IMG_5189_do_fora.JPG
IMG_5189_do_fora.JPG [ 388.17 KiB | Zobrazeno 1281 krát ]
IMG_5191_do_fora.JPG
IMG_5191_do_fora.JPG [ 386.13 KiB | Zobrazeno 1281 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 04 úno 2018, 08:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1289
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Myslim ze obe ty hry chodi na 512KB, takze je to divne, ze ti to pada. Zkus nejakou super klasiku jako Lotus, kterykoliv dil, ja mam rad 2. S 1MB ma extra zvuky, par samplu jako mluveni pri startu.

Ty ADFka (obrazy disket) z netu mohou byt ve vselijakem stavu, protoze je vicemene nikdo moc nepouziva, takze bych zatim nesmutnil.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 06 úno 2018, 11:41 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 795
Has thanked: 96 times
Been thanked: 179 times
Jen pro ujasnění - jak to je u Amigy 500 s upgradem RAM? Trochu jsem pátral, ale přeci jen bych se rád ujistil ...

Revize desky je 6A, což jak jsem pochopil je ta novější/poslední, FAT Agnus je 8372A (tedy má zvládat 1MB), potud ok. Na desce jsou osazené 4x Siemens HYB514256A-70 a 4x prázdné místo pro každou druhou RAM (U23, U22, U21, U20). Stačí tedy - až se rozhodnu RAM rozšířit a ověřím, že všechno ostatní je opravdu ok - na prázdné pozice zapájet vhodné RAMky a přeškrábnout jumper JP2? Nic víc?

RAMky, které jsem objevil v zásobách mám tyto HYB51C4256S-10, (OKI M514256A-80R a Sanyo LC324256P-80 asi nebudu mít všechny 4). Dle pinoutu ok, stačí 100ns? Nebo mám shánět 70ns, jako jsou originál?

A poslední dotaz - jak to je s chip RAM a fast RAM? Pochopil jsem, že když osadím RAMky na prázdné pozice, tak se tím zvětší chip RAM. Ale někde jsem zahlédl i zmínku o tom, že RAM na přídavné desce (trap door) se mapuje jako fast RAM? Co to vlastně znamená?


Přílohy:
2017-12-30 19.33.17 do fora.jpg
2017-12-30 19.33.17 do fora.jpg [ 428.12 KiB | Zobrazeno 1192 krát ]
2018-01-18 21.11.26 - do fora.jpg
2018-01-18 21.11.26 - do fora.jpg [ 426.94 KiB | Zobrazeno 1192 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 06 úno 2018, 14:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1289
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Z hlavy ted nedam dohromady, ktery jumper co dela, ale pokud osadis interni RAM tak lze zvolit, jestli bude chip nebo fast. Bohuzel ta fast je slow-fast, je na stejne sbernici jako chip, tedy ji brzdi zakaznicke obvody, ale nemohou do ni, takze ja bych zvoli chip. Nicmene nektere hry vyzaduji explicitne prave tu slowfast, ale zase nektere ji nesnaseji, take se kdysi delaly prepinace chip/fast a vypnout/zapnout. Je to ovsem vzacne.

Pamet v trapdooru je na stejne sbernici a i tu lze zvolit jako chip, pokud to podporuje Agnus, coz se drive velmi malo vedelo

Jinak chip je pamet, do ktete mohou zakaznicke obvody, tedy zvuk, obraz a podobne. Ty dokazi bezet nezavisle na programu ktery vykonava CPU ve fast ram, coz prinasi bezne asi 70% zrychleni. Agnus ridi DMA (generuje adresy) a Gary je oddelovac sbernic cpu a zakaznikych obvodu (fast/chip).

Pameti muzes pouzit vicemene libovolne 4x256, ale nemuzes pouzit patice, nevejde se to pod klavesnici. Fousove se vejdou bezne patice, malinko na to klavesnice tlaci, ale precizni vubec.

Jo a pokud odadis ty RAM, uz nelze pouzit pamet v trapdooru, alespon ne tech beznych 512KB.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 10 úno 2018, 00:32 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 795
Has thanked: 96 times
Been thanked: 179 times
Opět děkuji rEVERzovi, tentokrát za půjčení Goteku, přijde vhod.

Dneska jsem si k Amize přinesl myš. Fungovala jen vodorovně. Po sofistikované analýze, propípání kabelu, podezřívání 74LS157 (U15), výměně 74HC14 v myši za jiný 74HC14 se nakonec ukázalo, že jeden z fototranzistorů potřeboval přiohnout a namířit čočkou trochu lépe na infra LED skrz clonku. :oops: Alespoň jsem toho využil k výměně tlačítek za skutečné mikrospínače (původně v ní bylo toto https://egalerie.net/index.php/pocitace/Amiga-Mouse)

rEVERz spolu s Gotekem přinesl na disketách i Workbench, takže teď už mám i opravdový operační systém :D

Vytáhl jsem tedy včera zapojený nullmodem RS232 kabel, připravený pro utilitu Hombre, připojil k mému starému Omnibooku XE4500 se skutečnou RS232 (ne USB), ale nefungoval. Nefungoval ani rEVERzův, který je kromě RxD, TxD a GND zapojený jinak (myslím, že to je druhá z norem pro HW řízení toku dat, ale ještě jsem to detailněji nezkoumal, mám zapojení jen poznamenané na papíře).

Resp. přenos po rEVERzově kabelu fungoval jen z PC do Amigy rychlostí 19200bps, ale opačně ne.

Trochu mne překvapilo, že rychlosti do Amigy a z Amigy se liší. Směrem ven posílá Hombre rychlostí 115200bps. Což je dobře, ale musí se kvůli tomu přepínat nastavení RS232 v PC.

Osciloskop ukázal, že problém je v U38, tj. RS232 budiči, který z 5V TTL dělá +-12V RS232. Podezříval jsem ho už od opravy napájecího zdroje. Těžko říct, co bylo příčinou čeho, možná prostě jen nevydržel těch -18V místo -12V, nebo tomu pomohla i nějaká připojená periferie? Nevím, nebyl jsem u toho a původní majitel mi k tomu nic neřekl.

U38 jsem vyměnil a RS232 zprovozněna.

Ale zůstal ještě jeden problém. Amiga se chovala nespolehlivě. S Gotekem to nebylo znát, se samotnou disketovou mechanikou taky ne, ale při práci s disketou a zároveň RS232 padala velmi často. Vlastně jsem dokázal přenést třeba jen jednu disketu ze 3.

Podíval jsem se na +5V a i poblíž pamětí a CPU bylo vidět, jak se +5V hýbe o několik desítek mV při každém kroku FDD. Zkusil jsem vyměnit pár kondenzátorů 100μF/16V za 470μF/16V LowESR. Viz foto. Trochu to pomohlo, úspěšnost se zlepšila, napětí na +5V větvi se hýbe méně, ale dokonalé to není. Nemám zkušenost, jak moc spolehlivé Amigy bývají při práci s FDD a zároveň RS232, takže to vidím tak, že asi postupně vyměním elektrolytické kondenzátory všechny. Předtím možná otestuji, jestli to bude blbnout i s Gotekem, který takové výkyvy jako krokový motor nezpůsobuje.

Nemám z toho radost, protože GND hodně odvádí teplo a nepájivá maska je super tenká, takže se nechá lehce poškrábat, ale asi to bude nutné.

Původní kondenzátory měly ESR cca okolo 1Ω, ty nové LowESR se pohybovaly spíš okolo 0.1Ω.

Upgrade RAM jsem zatím odložil, jen jsem odsál cín z otvorů a připájel 1μF keramiky.

Poslední obrázek je z Castle Master 1 po asi 15 minutách hraní. A fungovalo to spolehlivě, ale Amiga u toho nepracovala ani s RS232, ani s disketovkou.


Přílohy:
IMG_5230_do_fora.JPG
IMG_5230_do_fora.JPG [ 528.05 KiB | Zobrazeno 1100 krát ]
IMG_5240_do_fora.JPG
IMG_5240_do_fora.JPG [ 436.27 KiB | Zobrazeno 1100 krát ]
IMG_5249_do_fora.JPG
IMG_5249_do_fora.JPG [ 429.93 KiB | Zobrazeno 1100 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 10 úno 2018, 07:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1289
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Nevim o tom, ze by Amiga mela potize pri praci s disketovkou a seriovym portem soucasne. Modem jsem kdysi pouzival hodne a zadne pady.

Kondenzatory z A500 vyndavam trafopajkou, protoze mikropajka mi to neprohreje, ale mam zkusenost, ze i po tech letech jsou stale velmi dobre.

Jestli nemas treba nakopnuty inten druhy CIA, ale to jen hadam. Jeste bych zkusim dalsich 512KB RAM do trapdooru. Pomoci jumperu se ty dve casti a daji prehodit a mozna dokonce i odpojit ta interni, coz by byl dobry test RAM.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz