OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 10 pro 2018, 06:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 27 črc 2017, 18:42 
Offline
Kecka

Registrován: 11 črc 2013, 13:40
Příspěvky: 42
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Narazil jsem na zajímavý projekt.
http://gglabs.us/node/983
Adaptér Amiga RGB videa na komponentní výstup. Zajímavá možnost jak připojit amigu k velkým TV s komponetem, které nemají scart.
Vše vypadá že obtížnost sestavení není vysoká a i cena relativně obstojná. Kdyby se našlo více lidí, nechtěl by se toho někdo ujmout (objednat tišťáky)?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 27 črc 2017, 20:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1305
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 169 times
Jenze ono z televizi zmizi bohuzel za nedlouho urcite i tohle. Asi zatim ne vetsina, ale minimalne hodne novych TV ma uz jen digitalni vstupy a asi trochu z nostalgie kompozit. Analog uz nefrci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 27 črc 2017, 21:02 
Offline
Kecka

Registrován: 11 črc 2013, 13:40
Příspěvky: 42
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
To asi jo, ale zatím ještě přecijen bývá. On pořád ještě není k dispozici žádný kvalitní digitální scandoubler (u OCS/ECS mi fakt chybí), Indivision AGA mk2 (je sice ok, ale chybí vsync u 50hz..), tak mi přijde, že tenhle projekt smysl má.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 27 črc 2017, 21:39 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7590
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
Počkej. Co máš proti Indimu ECS? Já ho mám v jedné A600 a rozhodně jsem spokojený. A komponent dle mého ještě nějakou chvíli zůstane.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 27 črc 2017, 23:20 
Offline
Kecka

Registrován: 11 črc 2013, 13:40
Příspěvky: 42
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Je taky je analog. Ale i tak zrovna IndyECS mi přijde jako ten nejméně povedený. Kdysi jsem jich nakoupil několik do každé ecs mašiny, ale nakonec jsem je zase pustil. Co mi vadilo? Nejvíc asi to, že zlobilo nastavení 60/50hz, indy většinou naběhne v 60 a pak se obraz cuká. A další věc byly duchy v obraze. Ber to trochu s rezervou, já jsem dost puntičkář, dřív jsem byl taky nadšený ale časem mě to začlo vadit. Dokonce jsem koupil starožitný ICD dlickerfreevideo2 (vlastně obdoba indiecs z prehistorie, a tam je obraz čistý bez duchů).
Ale ten komponent by mi vyhovoval i z jiného důvodu. Některé hry totiž nevyužívají celou plochu a jsou pak velké černé rámy. A moje telka umí v komponentu zoomovat obraz podle potřeby, takže to můžu roztáhnout což je lepší pokoukáníčko :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 28 črc 2017, 06:13 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1415
Has thanked: 60 times
Been thanked: 201 times
Pred 3 mesici jsem se zajimal jake vyvody maji aktualni televize. Mel jsem zajem o nejakou se scart konektorem. Byl jsem prekvapen ze vetsina uz to nema a nove modely maji da se rici jen "komponentni" vstup. Kompozitni vstup ma dokonce jeste mene televizoru nez komponentni vstup. Ten komponentni vstup je urcen pro dvd-prehravace a ruzne konzolove hry. Urcite je pravda, ze nove modely levnejsich televizi uz nic takoveho nemaji a je zde jen HDMI. Podle mne tak za dva roky to nebude mit asi zadna.

Koukal jsem rychle na gerber data a rozhodne nejsou takove aby se to za par korun udelalo v Cine. I presto jsem to zkusil zadat do vyroby a tak za dva dny uvidime zda to budou schopni udelat.

Projekt je sice pro Amigu ale da se pouzit i pro jine pocitace a primo autor na strankach ma i desku pro Apple.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 28 črc 2017, 07:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1831
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
to je úplně univerzální adaptér se 3 dvojitýma operákama. Velmi jednoduchoučké zapojení, které se nechá udělat na 1-stranný tišťák a vyleptat doma. Netřeba zadávat do výroby až v daleké Říši Středu.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 28 črc 2017, 13:04 
Offline
Kecka

Registrován: 11 črc 2013, 13:40
Příspěvky: 42
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
suksoft píše:
Koukal jsem rychle na gerber data a rozhodne nejsou takove aby se to za par korun udelalo v Cine. I presto jsem to zkusil zadat do vyroby a tak za dva dny uvidime zda to budou schopni udelat.
Projekt je sice pro Amigu ale da se pouzit i pro jine pocitace a primo autor na strankach ma i desku pro Apple.


Super těším se na info.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 28 črc 2017, 13:09 
Offline
Kecka

Registrován: 11 črc 2013, 13:40
Příspěvky: 42
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
computerasylum píše:
to je úplně univerzální adaptér se 3 dvojitýma operákama. Velmi jednoduchoučké zapojení, které se nechá udělat na 1-stranný tišťák a vyleptat doma. Netřeba zadávat do výroby až v daleké Říši Středu.


Nejdřív jsem myslel, že bych si nechal udělat jen jeden na test (někde v ČR), ale nemám zkušenosti s výrobou PCB (a gerbery atd.). Taky jsem myslel, když by hromadný zájem nebyl, že mě třeba někdo nasměruje, na koho se obrátit pro výrobu 1-2 ks :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 29 črc 2017, 09:29 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1831
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
V Česku existovala (snad ještě exisuje - nevím) firma Kohout (Nosická 16, Praha 10), který dělal PCB pro amatéry. Byl levný a kvalita celkem dostačující. Další výrobna plošných spojů je v Benešově

http://www.pcb-benesov.cz/home

Další výrobna PragoBoard s.r.o. je v areálu bývalých výzkumných ústavů v Běchovicích u Prahy

http://www.pcb.cz/node/76

Další, je Mesit s.r.o.

http://www.mesitpcb.cz/cs


Mezi amatéry je dobře známý Printed v Měníku:

http://www.printed.cz/#utm_source=firmy ... .cz-176977

Takže si lze vybrat doma a není třeba objedávat v daleké Říši Středu, kde to s kvalitou stejně moc nepřehánějí. Myslím, že leckterý z českých výrobců je co do kvality plošných spojů převálcuje .

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 29 črc 2017, 10:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1415
Has thanked: 60 times
Been thanked: 201 times
computerasylum píše:
V Česku existovala (snad ještě exisuje - nevím) firma Kohout (Nosická 16, Praha 10), který dělal PCB pro amatéry. Byl levný a kvalita celkem dostačující. Další výrobna plošných spojů je v Benešově

http://www.pcb-benesov.cz/home

Další výrobna PragoBoard s.r.o. je v areálu bývalých výzkumných ústavů v Běchovicích u Prahy

http://www.pcb.cz/node/76

Další, je Mesit s.r.o.

http://www.mesitpcb.cz/cs


Mezi amatéry je dobře známý Printed v Měníku:

http://www.printed.cz/#utm_source=firmy ... .cz-176977

Takže si lze vybrat doma a není třeba objedávat v daleké Říši Středu, kde to s kvalitou stejně moc nepřehánějí. Myslím, že leckterý z českých výrobců je co do kvality plošných spojů převálcuje .


Puvodne jsem ani nechtel na tvuj minuly prispevek reagovat ale podle tohoto posledniho prispevku asi zijes v jinem paralelnim svete kde jsou jine ceny. Asi vubec nesledujes svetovou cenovou politiku. Ja osobne nebudu podporovat firmy kterym se rozbije stroj a oni nejsou schopni si to za dva roky opravit a pak to delaji na jinem stroji za vice penez. Pak to dopada tak, ze za jednu malou desku vcetne postovneho zaplatim 800 Kc! Ty desky vcetne postovneho prijdou na 300 Kc, tak jiste si to rozebereme na OC Party a tak se vlastne dostaneme na cenu 30 Kc/deska. Jinak ta Cina ma skvelou kvalitu a ze zkusenosti muzu rici ze jsou lepsi nez u nas delane desky. Osobne bych nechtel doma delanou desku uz jen proto, ze jsou na ni male odpory a ta nepajiva maska velmi pomuze pri sestavovani.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 29 črc 2017, 18:11 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 1013
Bydliště: Praha
Has thanked: 94 times
Been thanked: 227 times
Taky něco přidám...
p. Kohout samozřejmě existuje a funguje, pokud stačí neprokovená deska, bez nepájivé masky masky, může to být zajímavá možnost - http://www.tistaky.cz/

U většiny profesionálních českých výrobců je zabijácká cena za přípravu, která se v malé sérii nedá rozpustit. Kdyby se něčeho dělaly stovky kusů, tak by to asi šlo, ale v našich počtech vítězí čína na celé čáře. Jediná snad trochu schůdná možnost je pool servis, kde si třeba zmíněný Pragoboard, počítá 550 - 650 Kč/dm2. Apama má, pokud si dobře pamatuju, podobnou nabídku. Každopádně jediná výhoda je asi rychlost, jinak máte z číny 10 kusů za polovic...
Ad. kvalita, ta je u čínských výrobců (osobně jsem zkoušel Elecrow a Seeed studio) opravdu špičková, kvůli tomu není důvod přemýšlet o výrobě v Evropě.

Pokud by šlo o malou desku a stačily by 3 kusy, je tu ještě https://www.oshpark.com/. Konečná cena (i s poštou) je 5$ za čtvereční palec. Desky jsou s modrou maskou a opět ve špičkové kvalitě.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 29 črc 2017, 19:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1305
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 169 times
Kohout (tistaky.cz) je jedna moznost, podklady jakekoliv, i casak a druha moznost je plosnaky.cz, kvalita o rad vyssi. Oboje ma nejake +-.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 29 črc 2017, 20:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1831
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
Jsem psal Kohouta hned úvodem, protože tato destička pro 3 dvojitý operáky a pár odporů může být v pohodě 1-stranná bez masky. I s klasickými drátovými součástkami (tedy bez SMD) vyjde docela mrňavá. Na to snad ani netřeba CAD a Gerbera...

Takovéto plošného spoje, kde jsou 3 operáky a pár odporů a spoje tlusté jak pro silnoproud, tak na tom nelze nic zkazit. To umí vyrobit kdokoliv, i číňan. Když mi bylo 18 let (to je fakt hodně dávno), takovéto plošné spoje jsem maloval tuší a redisperem na bílý karton, fotilo se to na planfilm ve Vodičkově ulici v Praze (tam co je dnes Foto Škoda) a já si to leptal doma v chloridu železitém. Fotoresist jsem nanášel na gramofonovém talíři, aby se fotoresist pěkně rozlil a vytvrzoval se horským sluníčkem. Otvory jsem pak vrtal ručním kolovrátkem vrtáčkem 1 mm. Destička se natřela lakem rozpuštěnou kalafunou. Kvalita byla dostačující. Jediné co jsem tenkrát neměl, byly ty dvojité operáky :)

Ale zpět, pokud jde o ty ostatní výrobce, osobně znám Prited, kde jsem objednával v 90tých letech. Jenže jim výroba trvala strašně dlouho. Pak jsem přešel k PragoBoardu, kde to sice šlo o poznání rychleji, ale objednal jsem u Pragoboardu jen 2x před asi 10 roky, od té doby ne, protože mne naštvali tím, že (a) neořízli desky (b) měli blbé kecy, že musí kvůli mě vyplňovat exportní soupisku. Od té doby, od roku 2008 již objednávám jen v Anglii. Výroba je rychlá (do 3-4 dní) + 2 dny doprava do Prahy. Ceny slušné, navíc umějí i dosti specielní věci (pokud je potřebuju) a je tu garance kvality. Několikrát jsem sice zkusil různé čínské výrobce, kteří sice měli nízké ceny, ale kvalita byla oproti Anglii mizerná. Jestliže mám oboustranný plošňák, kde jsou otvory 0.6mm a spoje tlusté 0.1mm a někde to je podleptané nebo špatně prokovené, pak to je pro mne problém. To si raději zaplatím kvalitní výrobu v Anglii, než levnýho číňana, abych za rok řešil reklamaci klienta, že se moje deska porouchala. Já na své výrobky dávám garanci 5 let a zákazníci za to platí a nemůžu riskovat, že se moje deska porouchá kvůli mizerně prokovené dírce v plošným spoji.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: A520HD - amiga rgb na component
PříspěvekNapsal: 29 črc 2017, 21:17 
Offline
Kecka

Registrován: 11 črc 2013, 13:40
Příspěvky: 42
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Na plosnaky.cz jsem zkusil před pár dny napsat, ale neodpověděli mi, tak se rovnou obrátil sem.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz