OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 14 pro 2018, 01:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2017, 08:31 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 29 srp 2014, 09:59
Příspěvky: 173
Has thanked: 16 times
Been thanked: 22 times
Pořídil jsem si od číňana převodník video-VGA, který je asi všem známý. Vybral jsem verzi 3.0, která má lineární regulátor napájení, narozdíl od 4.0, který má spínaný. Mělo by to být znát na čistotě obrazu. Koupil jsem přímo tento kus: http://www.ebay.co.uk/itm/142179982159? ... EBIDX%3AIT

Moje zkušenosti: fungovalo to na první našlápnutí, kdy jsem narychlo zbastlil kablík.
Na první dobrou se mi podařilo na RGBV vstupu rozjet úspěšně režimy PAL; DblPAL a Productivity nejely, patrně kvůli vyšší Vsync rate.
Na 5V žere deska cca. 0.8A stabilně. IO na desce, který je vybaven chladičem, značně topí a pro rutinní provoz asi chlazení budu modifikovat - mělo to určitě přes 65°C, což je dost zvláště v kontextu budoucí výroby nějakého krytu - který pokud bude vytištěn na 3D tiskárně, bude asi z PLA..
Zkoušel jsem napájet jak malým "dozďáčkem" 5V/2A tak spínaným regulovaným zdrojem (stavebnice EZK SRJ2A30) a v obou případech to frčelo bez problémů.
RGB výstup Amigy jsem připojil na header na desce převodníku, použil jsem 4 jednožilové stíněné kabely původně ze SCART kabelu velmi dobré kvality. R, G, B a Sync jsou tedy vedeny samostatnými kabely, kdy každý je zvlášť stíněný.
Dva VGA výstupy jsou rovnocenné, na obou je výstupní signál. Přišlo mi ale, že VGA2 je čistší. (asi subjektivní)

Tady moje rychlovidea pro ilustraci:
První pohled: https://www.youtube.com/watch?v=StwGDi1EAxY
Srovnání s kompozitním výstupem v režimu PictureByPicture na jednom monitoru: https://www.youtube.com/watch?v=nb_HVoN6s7I

Takže za mě - je to dobrá koupě, za těch pár korun je to myslím dost muziky.
Zbývá ještě vymyslet krabičku - první varianta bude asi dva kousky plexi a distanční sloupky a pak se uvidí... :)

_________________
O svým elektrobastlení a oldcompaření tweetuju jako @KutilDomaci.
Commodore: • C64 "Králík" • C64G "Moje stará" • C64G "Císař" • C64C "Aldi KB" • C64C "Box" • SD2IEC & EFLR & 1541UII & FCIII
Macintoshe: • LC III • iMac G3 • iMac G4 • Mac Mini G4
Písíčka: • Amstrad PC1640DD • Apricot VX • Apricot Xi
Amigas: • A500 • A600CF • A1200CF & ACA1221ec


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30 kvě 2017, 16:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1116
Has thanked: 241 times
Been thanked: 229 times
Super. Nějaké video 50Hz scrolleru ze starého dema by nebylo? Třeba Enigma. A je tam poznat nějaké zpoždění? Třeba při hraní něčeho rychlého, jestli to vadí nebo ne.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14 čer 2017, 17:15 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1116
Has thanked: 241 times
Been thanked: 229 times
Tak sem napíšu svou zkušenost. Bohužel, není dobrá. Lépe řečeno nestojí vůbec za nic.

Objedal jsem si tu samou desku, jako Marty. Je to GBS 8220 V3.0, 2015.06.01. Vypadá úplně stejně, jako má Marty v tom videu. Takže předpokládám, že je to ona. Bohužel funguje velmi podivně. Po zapnutí, když je čip ještě studený, obraz naskočí. Po pár chvílích, jak se zahřeje, začne obraz skákat a nepomůže tomu vůbec nic, naopak se to zhoršuje a ke konci už ho deska vůbec neudrží a zobrazí se skákající "obraz" asi tak na 1s a pak No signal.
Zkoušel jsem tyto počíače a u všech se to chová stejně: Amiga 500, Amiga 600, ZX Spectrum +2 grey, ZX Spectrum +2A. Amstrad CPC 6128. Všechny stroje mají RGB a CSync.

Co by mohlo vadit:
- napájení desky - zkoušel jsem napájení jen z USB a z USB "nabíječky" z mobilu. Nemá to ani 1A, nejsem elektrotechnik, nerozumím tomu - otázka: mohlo by to být tím? Co když použiju zdroj třeba s 2A? (musel bych ho koupit). V tom případě prosím o radu, jaký přesně pořídit.
- přehřívání (viz. nejdřív jde, po zahřátí začne blbnout) - sice je na tom pasivní chladič, ale trochu to topí - prst se na tom udržet dá, takže to snad tak nevadí
- nedal jsem na CSync odpor - k čemu tam vůbec je? - a jaký to má být?

Zatím zklamání :suicide:

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14 čer 2017, 18:29 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1307
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 170 times
Docela bych si vsadil prave na to napajeni. Vim ze ta deska je docela narocna a napajeni jen z USB, tedy chabych 0.5A, urcite nestaci. Mozna ani ta 1A a zkusil bych ten 2A zdroj.

edit: Ted jsem koukal a be specifikacich je uvedeno 5V/2A, ale na desce je vytisteno 5V-12V. Navic ja tam mam na napajeni konektor jako ma vezny sitovy adapter.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2017, 09:03 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 29 srp 2014, 09:59
Příspěvky: 173
Has thanked: 16 times
Been thanked: 22 times
Factor6: omlouvám se, že jsem nedodal příklad toho rychlýho videa - Enigmu jsem za boha nerozjel.

Jestli máš ten stejnej model, tak musí bejt problém někde po cestě.
- napájecí zdroj: používám maličkej adaptér 5V/1A. Výkonově by to mělo být na úrovni té obyčejné nabíječky k mobilu.
- v nastavení obrazu v menu Display jsou dvě nastavení, které způsobují, že obraz se rozbliká a nebo úplně zmizí. Zkus na to mrknout. Nevybavuju si jak se jmenujou, ale jsou to myslím dvě poslední položky H-něco a V-něco.
- jaký používáš video režim na Amize?
- ad odpor na composite sync - já tam mám 390R a do série trimr 2K, chtěl jsem si s tím pohrát, co to bude dělat, ale moc to vliv nemá. Takže tam dej třeba těch předepsanejch 680R.
- schéma kabelu, který jsem vyráběl, v příloze. Akorát jsem na barevné složky a Csync použil samostatně uzemněné koaxy. Na kvalitu obrazu to mělo dost značný vliv - doporučuju použít třeba nějaký SCART kabel a z něj vykuchat koaxíky pro jednotlivé složky.


Přílohy:
GBS-82XX-cable.jpg
GBS-82XX-cable.jpg [ 66.5 KiB | Zobrazeno 5988 krát ]

_________________
O svým elektrobastlení a oldcompaření tweetuju jako @KutilDomaci.
Commodore: • C64 "Králík" • C64G "Moje stará" • C64G "Císař" • C64C "Aldi KB" • C64C "Box" • SD2IEC & EFLR & 1541UII & FCIII
Macintoshe: • LC III • iMac G3 • iMac G4 • Mac Mini G4
Písíčka: • Amstrad PC1640DD • Apricot VX • Apricot Xi
Amigas: • A500 • A600CF • A1200CF & ACA1221ec
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2017, 10:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1116
Has thanked: 241 times
Been thanked: 229 times
Marty píše:
Factor6: omlouvám se, že jsem nedodal příklad toho rychlýho videa - Enigmu jsem za boha nerozjel.

Je to i ve WHD, ale to nevadí, to byl jen nápad kde vím, že je nějaký 50Hz scroller.
Marty píše:
Jestli máš ten stejnej model, tak musí bejt problém někde po cestě.

Jo, je to nachlup to stejný, co máš ty. Ověřoval jsem to důkladně.
Marty píše:
- napájecí zdroj: používám maličkej adaptér 5V/1A. Výkonově by to mělo být na úrovni té obyčejné nabíječky k mobilu.

Já pak ještě zkoušel výkonnější univerzální nabíječku k mobilu z IKEA. Ta má papírově 2-3A. Taky nic, žádný rozdíl. Ale asi si tedy koupím nějaký oficiální 5V/2A zdroj, ať je klid.
Marty píše:
- v nastavení obrazu v menu Display jsou dvě nastavení, které způsobují, že obraz se rozbliká a nebo úplně zmizí. Zkus na to mrknout. Nevybavuju si jak se jmenujou, ale jsou to myslím dvě poslední položky H-něco a V-něco.

Nevím přesně, co myslíš, ale standardně se bavíme o režimu označeném jako "RGBS", který odpovídá zapojení RGB a S neboli CSync + GND. Jestli myslíš to "něco co si taky nepamatuju" v menu, na jemné ladění fází a tak, tak to jsou zkoušel a žádný vliv to na to šílené skákání obrazu nemá.
Marty píše:
- jaký používáš video režim na Amize?

Normální PAL 320x256 (A500 bez HDD) nebo PAL 640x256 (A600). Žádné overscany ani nic.
Marty píše:
- ad odpor na composite sync - já tam mám 390R a do série trimr 2K, chtěl jsem si s tím pohrát, co to bude dělat, ale moc to vliv nemá. Takže tam dej třeba těch předepsanejch 680R.

Dal jsem tam ještě zkusmo 1K, měl jsem ho po ruce, a žádný rozdíl. Zkusím tam dát ten 680R.
Marty píše:
- schéma kabelu, který jsem vyráběl, v příloze. Akorát jsem na barevné složky a Csync použil samostatně uzemněné koaxy. Na kvalitu obrazu to mělo dost značný vliv - doporučuju použít třeba nějaký SCART kabel a z něj vykuchat koaxíky pro jednotlivé složky.

Díky moc za obrázek, přesně tak jsem to zapojil taky. Ono to je i na tom videu dobře vidět. Teda kromě toho odporul ten jsem tam dal až dodatečně, jak jsem psal, ale nemělo to na to skákání žádný vliv.

Koupím si ten 5V/2A zdroj, stejně by se i tak hodil a dám vědět jak se to pohnulo.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2017, 10:36 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 29 srp 2014, 09:59
Příspěvky: 173
Has thanked: 16 times
Been thanked: 22 times
Já jsem měřil i odběr a žere to jen asi 0.7A, takže je divný, že by to bylo výkonem zdroje... ještě popřemýšlím a třeba něco vymyslíme.
Odkud jsi? že bysme to testli s mými zdroji, kabely, prostě to nějak proházeli a zkusili identifikovat úzké hrdlo.

_________________
O svým elektrobastlení a oldcompaření tweetuju jako @KutilDomaci.
Commodore: • C64 "Králík" • C64G "Moje stará" • C64G "Císař" • C64C "Aldi KB" • C64C "Box" • SD2IEC & EFLR & 1541UII & FCIII
Macintoshe: • LC III • iMac G3 • iMac G4 • Mac Mini G4
Písíčka: • Amstrad PC1640DD • Apricot VX • Apricot Xi
Amigas: • A500 • A600CF • A1200CF & ACA1221ec


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2017, 10:38 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1116
Has thanked: 241 times
Been thanked: 229 times
Marty píše:
Já jsem měřil i odběr a žere to jen asi 0.7A, takže je divný, že by to bylo výkonem zdroje... ještě popřemýšlím a třeba něco vymyslíme.
Odkud jsi? že bysme to testli s mými zdroji, kabely, prostě to nějak proházeli a zkusili identifikovat úzké hrdlo.


Poslána SZ.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2017, 18:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1116
Has thanked: 241 times
Been thanked: 229 times
Koupil jsem v GME stabilizovaný adaptér 5V/2A, dal jsem na CSYNC odpor 680R a výsledek je zde, tedy nula :( Opět zkoušeno s více různými počítači. Zde +2Ačko. Obraz skáče, vypadává, mačákní tl. AUTO na konvertoru nepomáhá. Po několika minutách obraz vypadne úplně a je nutné vypnout a zapnout počítač, aby ho konvertor znovu našel.

https://www.youtube.com/watch?v=yBkR6gS9iPM

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2017, 19:49 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 zář 2015, 21:39
Příspěvky: 23
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times
len fakticka, ked mate uplne stejnu verziu, je podla mna problem v tom chladici, Marty pise ze "IO na desce, který je vybaven chladičem, značně topí a pro rutinní provoz asi chlazení budu modifikovat - mělo to určitě přes 65°C"
ty pises "- přehřívání (viz. nejdřív jde, po zahřátí začne blbnout) - sice je na tom pasivní chladič, ale trochu to topí - prst se na tom udržet dá, takže to snad tak nevadí"

65°C je dost a aspon ja by som na tom prst neudrzal.

Zodpoveda tomu co si pisal "nejdřív jde, po zahřátí začne blbnout"
Ja by som sa zameral na ten chladic

Podla mna je tam nieco blbo, a ten IO sa zacne prehrievat a kvoli tomu to zacne blbnut, pretoze sa nestiha uchladit. Ten chladic je tam prisobovany alebo len surovo nalepeny termalnou paskou?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 čer 2017, 10:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1116
Has thanked: 241 times
Been thanked: 229 times
Jak se to vezme. Ono už ani teď to nejde hned po zapnutí, když je to studené. Prst na tom udržím, ale cítím, že to topí. Ale nepřijde mi zahřívání pasivního chladiče jako žádný extrém. Fakt nevím, zkusit zchladit víc se to může, ale nevím... :roll:

A navíc, Marty ve videu žádný extra chladič nemá a jede mu to na první dobrou, což mě ani náhodou.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 čer 2017, 13:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1307
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 170 times
To skoro vypada, ze mas mas nejaky spatny kus.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 čer 2017, 14:10 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1000
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
Taky si myslím.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 čer 2017, 16:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1116
Has thanked: 241 times
Been thanked: 229 times
Já si to nechtěl připustit, ale asi to tak bude :( Proč vždycky mě nic nefunguje? Nebylo to zas tak hrozně levné, abych si hned mohl koupit další.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 čer 2017, 23:04 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7597
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
Napiš mu i s odkazem na video. Čongové to moc neřeší, pošle dle mého názoru okamžite jiný, jen aby neměl záporné hodnocení.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz