OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 06.03.2021, 03:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak udělat dokonalou Amigu řady 500
PříspěvekNapsal: 12.03.2016, 15:29 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:21
Příspěvky: 277
Bydliště: Pardubický kraj
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
Tento článek je věnován tkaldovi a dalším nadšencům.
Nejlepší Amiga řady 500 je pro mě Amiga 500plus. Jediným neduhem těchto Amig je, že se na nich podepsal zub času, v 99% vytekla baterie hodin a sežrala plošný spoj. Naštěstí Commodore při konci výroby A500 používal v A500 nedoosazené desky A500plus revize 8a. Pokud takovou desku máte, je to svatý grál. Já ji scháněl několik let, až jsem o ni nedávno brknul na aukru.


Přílohy:
Poznámka: Amiga 500
1.jpg
1.jpg [ 246.36 KiB | Zobrazeno 9045 krát ]
Poznámka: Uvnitř vytoužená revize desky
2.jpg
2.jpg [ 300.5 KiB | Zobrazeno 9045 krát ]

_________________
A500 512Chip 512Fast*A500+ 2MBChip 2MB Fast*A600*A2000*A3000 030/25 16MB Fast*A4000 Cyberstorm 060/50 128MB Fast Cybervision 64 Arxon scandoubler
A kýbl 8bit strojů na ty už nemam čas
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.03.2016, 15:37 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:21
Příspěvky: 277
Bydliště: Pardubický kraj
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
tak se na to vrhneme


Přílohy:
Poznámka: odsajeme cín z míst neosazených pamětí
3.jpg
3.jpg [ 126.96 KiB | Zobrazeno 9043 krát ]
Poznámka: doosadíme paměť
4.jpg
4.jpg [ 333.95 KiB | Zobrazeno 9043 krát ]
Poznámka: odletujeme cín z propojů v kroužku
6.jpg
6.jpg [ 201.65 KiB | Zobrazeno 9043 krát ]

_________________
A500 512Chip 512Fast*A500+ 2MBChip 2MB Fast*A600*A2000*A3000 030/25 16MB Fast*A4000 Cyberstorm 060/50 128MB Fast Cybervision 64 Arxon scandoubler
A kýbl 8bit strojů na ty už nemam čas
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.03.2016, 15:42 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:21
Příspěvky: 277
Bydliště: Pardubický kraj
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
další pokračování


Přílohy:
Poznámka: uděláme nové propoje JP3 a propoje pod U32 necháme nepropojené
7.jpg
7.jpg [ 230.26 KiB | Zobrazeno 9043 krát ]
Poznámka: osadíme chybějící U32 74F139 a odletujeme propoj JP2
8.jpg
8.jpg [ 201.73 KiB | Zobrazeno 9043 krát ]
Poznámka: a znovu ho propojíme takto
9.jpg
9.jpg [ 211.75 KiB | Zobrazeno 9043 krát ]

_________________
A500 512Chip 512Fast*A500+ 2MBChip 2MB Fast*A600*A2000*A3000 030/25 16MB Fast*A4000 Cyberstorm 060/50 128MB Fast Cybervision 64 Arxon scandoubler
A kýbl 8bit strojů na ty už nemam čas
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.03.2016, 15:46 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:21
Příspěvky: 277
Bydliště: Pardubický kraj
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
a dále


Přílohy:
Poznámka: odletujeme propoje z JP7A a JP9
10.jpg
10.jpg [ 227.88 KiB | Zobrazeno 9041 krát ]
Poznámka: odsajeme cín z obvodu hodin
11.jpg
11.jpg [ 341.01 KiB | Zobrazeno 9041 krát ]
Poznámka: osadíme součástky obvodu hodin
12.jpg
12.jpg [ 350.13 KiB | Zobrazeno 9041 krát ]

_________________
A500 512Chip 512Fast*A500+ 2MBChip 2MB Fast*A600*A2000*A3000 030/25 16MB Fast*A4000 Cyberstorm 060/50 128MB Fast Cybervision 64 Arxon scandoubler
A kýbl 8bit strojů na ty už nemam čas
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.03.2016, 15:52 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:21
Příspěvky: 277
Bydliště: Pardubický kraj
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
a dále


Přílohy:
Poznámka: odsajeme cín obvodu audiofiltru
13.jpg
13.jpg [ 343.05 KiB | Zobrazeno 9039 krát ]
Poznámka: osadime druhý konektor pro fdd - budete ho potřebovat pro drakeovu turbínu ale to zas příště
14.jpg
14.jpg [ 324.25 KiB | Zobrazeno 9039 krát ]
Poznámka: doosadíme obvod audiofiltru a instalujem io hodin
15.jpg
15.jpg [ 310.45 KiB | Zobrazeno 9039 krát ]

_________________
A500 512Chip 512Fast*A500+ 2MBChip 2MB Fast*A600*A2000*A3000 030/25 16MB Fast*A4000 Cyberstorm 060/50 128MB Fast Cybervision 64 Arxon scandoubler
A kýbl 8bit strojů na ty už nemam čas
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.03.2016, 15:53 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:21
Příspěvky: 277
Bydliště: Pardubický kraj
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
A nyní už jen zbývá dát tam přes diodu držák na lithiovou knoflíkovou baterii, ale to až někdy příště, nemám čas jít do obchodu pro součástky

_________________
A500 512Chip 512Fast*A500+ 2MBChip 2MB Fast*A600*A2000*A3000 030/25 16MB Fast*A4000 Cyberstorm 060/50 128MB Fast Cybervision 64 Arxon scandoubler
A kýbl 8bit strojů na ty už nemam čas


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.03.2016, 15:57 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:21
Příspěvky: 277
Bydliště: Pardubický kraj
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
Nyní už to chce dát do trapdoru 1MB kartu a rozšířit chip ram na 2MB. Dá se i dobastlit přiletováním švábů paměti na stávající obvody, ale nejsem toho zastáncem, je to prasárna.

_________________
A500 512Chip 512Fast*A500+ 2MBChip 2MB Fast*A600*A2000*A3000 030/25 16MB Fast*A4000 Cyberstorm 060/50 128MB Fast Cybervision 64 Arxon scandoubler
A kýbl 8bit strojů na ty už nemam čas


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.03.2016, 15:58 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:21
Příspěvky: 277
Bydliště: Pardubický kraj
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
Vzhledem k tomu, že jsem co se publikování týče poměrně línej, tak doufám, že to někomu udělá radost.

_________________
A500 512Chip 512Fast*A500+ 2MBChip 2MB Fast*A600*A2000*A3000 030/25 16MB Fast*A4000 Cyberstorm 060/50 128MB Fast Cybervision 64 Arxon scandoubler
A kýbl 8bit strojů na ty už nemam čas


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.03.2016, 16:36 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2188
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 328 times
Been thanked: 356 times
Tenhle upgrade jsem dělal už před lety, ale jen co se týče paměti. Nemoh bys sem hodit seznam potřebných součástek pro osazení hodin? Dík.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.03.2016, 17:42 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:21
Příspěvky: 277
Bydliště: Pardubický kraj
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
Obvod hodin


Přílohy:
hodiny.png
hodiny.png [ 23.16 KiB | Zobrazeno 9006 krát ]

_________________
A500 512Chip 512Fast*A500+ 2MBChip 2MB Fast*A600*A2000*A3000 030/25 16MB Fast*A4000 Cyberstorm 060/50 128MB Fast Cybervision 64 Arxon scandoubler
A kýbl 8bit strojů na ty už nemam čas
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.03.2016, 20:08 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9322
Bydliště: Praha
Has thanked: 1415 times
Been thanked: 1108 times
"Drakeova turbína" - to mě zaujalo :-)

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.03.2016, 22:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1887
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 217 times
Ja jsem pouzil hodiny z 512kb rozsireni z trapdooru. Bylo to totozne.

Stejny upgrade jsem delal pred pul rokem a docela mi dalo zabrat nastaveni tech switchu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.03.2016, 09:16 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 27.08.2015, 09:12
Příspěvky: 235
Has thanked: 64 times
Been thanked: 62 times
drake píše:
Tento článek je věnován tkaldovi a dalším nadšencům.


Díky moc :thumbup:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.03.2016, 12:17 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:21
Příspěvky: 277
Bydliště: Pardubický kraj
Has thanked: 0 time
Been thanked: 74 times
misticjoe píše:
"Drakeova turbína" - to mě zaujalo :-)


Turbokarty z dob minulých nemají řadič a jsou drahé jak čert. Jensova ACA500 je skoro dokonalé řešení, ale vadí mi, že je externí a už je to poměrně složitý kus hardware. Líbí se mi rozšíření od Kippr2k, ale zas je to jen ram + ide a celý jeho projekt není z jeho hlavy, pouze dotáhl k dokonalosti jiný projekt. No a já jsem poslední dobou zasekaný, tak jsem pouze vzal tři projekty dohromady a splácal z toho jednu kartu do cpu slotu. Výsledek 14mhz 68010 8MB fast IDE a cache. Akorát se ještě potýkám z tou cache, tak nevím jestli ve finále bude. Co se týče rychlosti, žádný zázrak nečekejte cca 1,4 x A1200. Ale do A500 pro paření whdload to je dostačující. A hlavně já nemam čas něco doma kompletovat, tak se to snažím udělat jako selfmade kus hardware kro každého - minimum smd, klasické součástky.

_________________
A500 512Chip 512Fast*A500+ 2MBChip 2MB Fast*A600*A2000*A3000 030/25 16MB Fast*A4000 Cyberstorm 060/50 128MB Fast Cybervision 64 Arxon scandoubler
A kýbl 8bit strojů na ty už nemam čas


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.03.2016, 16:24 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06.10.2015, 17:37
Příspěvky: 1850
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 145 times
100% dokonalou Amigu (ale také Ataraci, Commodora nebo Gumáka, či jakéhokoliv jiného 8-biťáka nebo i 16-biťáka) lze udělat snadno a hravě naprogramováním do ML507, což je FPGA Virtex5 deska Xilinxu. Program se vytvoří v PCčku ve VHDL nebo Verilogu a pak už stačí desku odpojit od PC, připojit klávesnici, monitor, případně myš, zvukovou aparaturu a už to frčí..... :D
Příloha:
Xilinx Virtex 5 ML507.jpg
Xilinx Virtex 5 ML507.jpg [ 203.33 KiB | Zobrazeno 8908 krát ]

Příloha:
ML507.jpg
ML507.jpg [ 83.44 KiB | Zobrazeno 8908 krát ]

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz