OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 22 zář 2018, 23:17

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 17 čer 2017, 03:36 
Offline
Prvnička

Registrován: 05 zář 2015, 21:39
Příspěvky: 23
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Factor6 píše:
Ono už ani teď to nejde hned po zapnutí, když je to studené.


Tak to som nevedel, ja som predpokladal ze ten povodny chladic moze byt zle pripevneny, ale teraz suhlasim s tym ze mas asi vadny kus. :shrug: Pokial cinan neposle iny, obratil by som sa na niektoreho z tunajsich "HW doktorov".


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 čer 2017, 13:33 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 29 srp 2014, 09:59
Příspěvky: 156
Has thanked: 15 times
Been thanked: 21 times
Tak jen tak na okraj, s Factorem jsme to tento týden u mě testli a ukázalo se, že převodník jako takový je v pořádku - funguje správně i s jeho zdrojem.
Problém byl v "nevímejaksetojmenuje" nastavení - dva parametry, které mají v názvu "CLAMP" a chovají se tak, že obraz je vidět jen v rozsahu cca. 10 hodnot (celkový rozsah je 0-100) a pokud je jeden nebo oba parametry nastaven mimo tento rozsah, obraz bliká a mizí.
Tušíte někdo, co to může znamenat? Ten název ještě omrkneme. Factor si u mě to "správné" nastavení vyfotil, ale není jisté, jestli to nastavení není závislé na zdroji signálu.

_________________
O svým elektrobastlení a oldcompaření tweetuju jako @KutilDomaci.
Commodore: • C64 "Králík" • C64G "Moje stará" • C64G "Císař" • C64C "Aldi KB" • C64C "Box" • SD2IEC & EFLR & 1541UII & FCIII
Macintoshe: • LC III • iMac G3 • iMac G4 • Mac Mini G4
Písíčka: • Amstrad PC1640DD • Apricot VX • Apricot Xi
Amigas: • A500 • A600CF • A1200CF & ACA1221ec


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 11:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1095
Has thanked: 232 times
Been thanked: 212 times
Nenapsal jsem tady, jak to vlastně dopadlo. Takže dopadlo to dobře, protože jsem se přehlédl a zapojil jsem jiný drát, to byl celý problém. Převodník převádí poměrně slušně a teď se bude řešit nějaká krabička, což už Marty má vyřešené 3D tiskem, já musím improvizovat.

Přišel jsem na to, že pokud napájím z USB (třeba z notebooku), tak v obrazu není vidět (je menší) rušení, než při napájení z 5V/2A adaptéru.
Kocour má zase opačnou zkušenost. To mi přijde zvláštní.
Dále tam kocour narval větráček, prý mu to neskáče (obraz občas trochu cuknul).

Toť vše, za tu cenu dobrý kup.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20 dub 2018, 04:50 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 940
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
Včera mi jeden kousek taky dorazil, ale žádná radost, asi jsem si zase jednou vytáhnul černýho petra :(
Příloha:
gbs_8220_1.jpg
gbs_8220_1.jpg [ 545.22 KiB | Zobrazeno 1056 krát ]

Takhle na prase bych to snad nezapájel ani já a už vůbec bych si netroufnul to prodávat...
Ten vzhled by se snad dal skousnout, ale hlavní problém je, že to nejspíš ani nefunguje. Po ruce byla šedivá +2 a vrchol co jsem z toho dostal bylo, že zmizel nápis "NO SIGNAL" a následovala černá obrazovka.
Zkusím to ještě s Amigou, ale nečekám že to bude lepší...
RGB konektor a trimry jsou připájené taky hodně svérázně.
Příloha:
gbs_8220_2.jpg
gbs_8220_2.jpg [ 446.9 KiB | Zobrazeno 1056 krát ]

Asi by se to dalo opravit, ale tak nějak si říkám, proč bych to dělal. Tohle si zaslouží kopnout zpátky za žlutou řeku :evil:
Prodejce má 99,1% a na GBS 6 pozitivních feedbacků... Holt smůla...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20 dub 2018, 05:36 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 688
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 61 times
Been thanked: 206 times
Z +2 na tom obraz nedostaneš, ten prevodník ho nezvláda. PulkoMandy to riešil injektážou vlastných parametrov do registrov toho švába a ani tak nebol úplne úspešný.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20 dub 2018, 05:45 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 940
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
Tahle verze by fungovat měla, minimálně Cygnusovi to chodí...
https://www.youtube.com/watch?v=q97NKzQsGwo

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20 dub 2018, 05:51 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 688
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 61 times
Been thanked: 206 times
To je kus od kusu. Môj napríklad zobrazí z +2 buď len tmu, alebo obraz zamrzne po dvoch-troch polsnímkoch. Všetko ostatné mi funguje, nejdú len 128k stroje.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20 dub 2018, 09:07 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2465
Has thanked: 124 times
Been thanked: 167 times
Vanthomas: zkus to umejt isopropylem. Moje pajeni fine-pitch SMD vypada podobne, ale vetsina z toho je hlavne "kalafuna", a po umyti jsem se az divil, jak pekne jsem to zapajel :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20 dub 2018, 09:22 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
Že to je kus od kusu asi souhlasím... já vyzkoušel jen jeden, víc se mi jich do rukou nedostalo, ale někde jsem zahlédl video o problémech s nějakým arkádovým automatem, kde autor zmiňoval, že i když jsou ty desky označené identicky, tak nejspíš mají odlišný firmware, který právě způsobuje, že si převodník neporadí s ... a teď nevím jestli s 50Hz, nebo 60Hz snímkovou frekvencí, nebo dokonce nějakou lehce odlišnou od standardu. Předváděl to na dvou GBS...

Parametr CLAMP bude pravděpodobně nějaká úroveň napětí (rozsah? horní/dolní limit?) při které převodník reaguje na obrazovou složku signálu a na synchronizační pulzy. Mohlo by mít smysl vyzkoušet pozvolna (po malých změnách) větší rozsah. Ale nevím který je který.

V případě PMD 85-3 to mělo vliv na černé pozadí, které se po změně jednoho z parametrů postupně ze zeleně zašuměného stalo černým a barvy živější.

V případě ZX šedé +2 jsem musel jeden z parametrů o pár jednotek zmenšit, nejspíš jsem hýbal oběma, ale ne parametrem jas/kontrast, abych dosáhl odlišení barev s jasem od těch nejasných.

U Amigy 500 jsem s tím naopak nemusel dělat vůbec nic, prostě jsem to jen přidrátoval a funguje to.

Ale pořád je možné, že jsem měl fakt jen štěstí na dobrý kus. Na druhou stranu na YouTube se dá najít víc lidí, kterým to fungovalo i s šedou +2 a možná i +2B (ne s černou 128k+ toastrack, ta má TTL výstupy na RGB barvách).

Jo a asi to taky chce dobrý zdroj. Když jsem s tím experimentoval, použil jsem regulovatelný a když jsem tomu nastavil menší napětí jako třeba 4.8V místo 5.0, tak mi nechtěl GBS... převodník startovat a jednou se zresetoval zpět do čínštiny. Jinde jsem zas zahlíd zmínku o problémech se šumem, takže je možné, že se to nechá zdrojem i rušit. Taky je fakt, že si to opravdu vezme až 0.5A při 5V, takže by zdroj měl mít rezervu, aby napětí při takovém zatížení neklesalo, tedy ne každá USB nabíječka ... atd. O chlazení jsem taky uvažoval, ten hliník se nezdá dostatečný bez větráku.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20 dub 2018, 18:14 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 940
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
Kubik: Umýt to samozřejmě můžu, ale to ty křivě připájené součástky nesrovná ;)

Vytáhnul jsem Amigu a dle očekávání žádná změna. Černá obrazovka, clamp parametry a rgb trimry bez reakce...
Odběr je kolem 0,5A, ale ten chadič je sotva vlažný - taky divné... Ještě zkusím jiný zdroj, ale vidím to na zmetek.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20 dub 2018, 21:13 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 688
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 61 times
Been thanked: 206 times
No, aby som bol presný, mal som tie konvertory dva. Najprv som si kúpil ten GBS-8220 v3.0, ale väčšinou s ním boli problémy. eMko ako-tak ide, ale obraz po krajoch trocha prší (drobné svetlé artefakty). 128k mašiny s ním nejdú vôbec. Už ho ani nemám, lebo som ho komusi požičal na Foreveri na test akejsi konzoly, fungovalo to, tak som ho pustil, keďže mne bol na nič.

Neskôr som videl na Foreveri iný, konkrétne GBS-8200 v4.0, kúpil som si ho asi pred dvoma rokmi a ten je teda o hodne lepší. Idú mi s ním všetky 128k stroje, ale veľmi ho nevyužívam, lebo konverzia 50Hz>60Hz spôsobuje, že obraz zľahka seká a pri dlhšom hraní, alebo pri demách je to otrava. Ale keď nie je po ruke 50Hz VGA monitor, tak je to jediná cesta ako dostať obraz na monitor.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 dub 2018, 00:41 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 940
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
Ještě jsem při dotazech na ujo googla narazil na tohle video:

https://www.youtube.com/watch?v=7dNEmRvxVf4
U toho mého kusu nepřekvapivě bez reakce...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz