OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 18 úno 2018, 07:29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 10 úno 2018, 10:41 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1256
Bydliště: Praha
Has thanked: 165 times
Been thanked: 222 times
No jestli tedy lépe nepřidat nějaké elyty co nejblíže k FDD. Aby se eliminoval zdroj rušení.
Paměti jsou testovány tou diag_rom, tedy by měly být ok.
Co si pamatuju tak v amigách(i 1200) těch 5V není zrovna ukázkové.

@cygnus - Jinak dík za příjemně strávený čas ;-)

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 10 úno 2018, 11:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1152
Bydliště: Praha
Has thanked: 72 times
Been thanked: 147 times
Na hole Amize napajeni nikdy problem nebylo a pokud je, neni to mozna jen kondikama. Ja bych zkusil RAM do trapdooru, to je proste snadne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 10 úno 2018, 11:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1256
Bydliště: Praha
Has thanked: 165 times
Been thanked: 222 times
Doda píše:
Na hole Amize napajeni nikdy problem nebylo a pokud je, neni to mozna jen kondikama.
Ono záleží co považuješ za problém ;-) To že amiga bez problémů běží neznamená, že je napájení košér.
Až zase budu mít více kusů na stole udělám obrázky z osciloskopu. Úbytky a rušení tam prostě jsou a hezké to není, ovšem problémem to být nemusí :-D

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 10 úno 2018, 15:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1152
Bydliště: Praha
Has thanked: 72 times
Been thanked: 147 times
Ja tim jen chtel rict, ze na tohle bych se neupinal, i kdyz jak “problem” to zas nelze pochopitelne vyloucit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 11 úno 2018, 01:33 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 590
Has thanked: 75 times
Been thanked: 143 times
Vyměnil jsem i ty zbývající kondenzátory na 5V větvi, tj. celkem všechny C811 až C816, i ten C307 za 1Ω rezistorem R309 u PAULA (všech 7 kusů je teď 470μF/16V) a taky oba C821 a C822 na +-12V poblíž pravé CIA (100μF/35V místo původních 47μ/16V). V disketové mechanice byl na 5V jeden z kondenzátorů neosazený, vešel se tam naležato 220μ/16V plus jsem přidal paralelně jeden keramický SMD 470nF.

No a asi to pomohlo.

Navzdory tomu, že tam jsou pořád naměřitelné krátké zákmity až k 200mV. Ale FDD už na 5V nemá viditelný vliv.

Přenesl jsem 8 disket, do PC (resp. 4 diskety, každou 2x), porovnal md5sum, kontrolní součty seděly, přenesl jsem 4 diskety do Amigy a vyzkoušel (nefungoval mi Exolon, ale to ani nevím, jestli má fungovat... ). Vše ok, po celou dobu stabilní, žádný pád během přenosu (ani při duplikování diskety, nebo formátování s verifikací).

Vyzkoušel jsem SimCity, vyzkoušel jsem Stunt Car Racer, obojí funkční, žádný problém.

Poznámka pro rEVERze, propojení zemí je v pořádku. Napájené to je z jedné zásuvky, i když jsou pro adaptéry na stůl vytažené prodlužovačky. Krom toho mám kabel zapojený včetně stínění (tj. dobré propojení zemí Amigy a notebooku) atd...

Co mne zaujalo - díval jsem se osciloskopem na ty ostatní signály RS232 a jejich stavy se nemění ani při přenosu z PC, kdy by se dalo čekat, že Amiga občas nestihne. Takže pořád nevím, jestli mám zapojené řídící signály správně. Vlastně ani nevím, jestli na tom skutečně záleží.


Přílohy:
IMG_5314 do fora.JPG
IMG_5314 do fora.JPG [ 419.88 KiB | Zobrazeno 145 krát ]
IMG_5317 do fora.JPG
IMG_5317 do fora.JPG [ 469.39 KiB | Zobrazeno 145 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 11:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 590
Has thanked: 75 times
Been thanked: 143 times
RAMky jsou na cestě. Ty 100ns, co mám pro Sam Coupe mi přišly pomalé, objednal jsem 60ns v dostatečném počtu. Dám vědět.

Další krok až najdu čas, což pár dní potrvá, bude připojení externí FDD/Goteka... našel jsem polské zapojení, které určitě ještě detailněji prozkoumám. Ale mezitím by bylo fajn sehnat 23pinový Canon, ideálně oba (F/M). Jsou někde k sehnání? Matně si vzpomínám, že je snad i někdo začal opět vyrábět? Umím si ubastlit zkrácený, ale kdyby byl nový, uvažoval bych o tom.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 11:41 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1152
Bydliště: Praha
Has thanked: 72 times
Been thanked: 147 times
Rozumne k sehnani nejsou, nebo o tom nevim. Nastesti normalni 25pin, kdyz se nasikmo pres ty dva piny navic (je lepsi je dopredu vyndat) rizne, a ty a to sikula jsi, tak ten kovovy obal jde pekne spajet nazpet. Plastove kritky k sehnani jsou, asi i jinde, ale ja jsem se zasobil u rasel.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 12 úno 2018, 13:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1847
Has thanked: 84 times
Been thanked: 119 times
zxcygnus píše:
Ale mezitím by bylo fajn sehnat 23pinový Canon, ideálně oba (F/M). Jsou někde k sehnání? Matně si vzpomínám, že je snad i někdo začal opět vyrábět? Umím si ubastlit zkrácený, ale kdyby byl nový, uvažoval bych o tom.

Vim, ze se zacaly vyrabet 19pin, o 23pin jsem neslysel. Za dob mych studii byly bezne k dostani v brnenskem GME, ale to uz je nejaky cas.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz