OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 19 led 2018, 06:47

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 31 pro 2017, 02:13 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 560
Has thanked: 72 times
Been thanked: 136 times
Zdar, nikdy jsem neměl Amigu v ruce a to jak by se měla chovat znám spíš jen z YouTube. Nicméně vytáhl jsem z regálu nefunkční A500, kterou už jsem jako nefunkční dostal. Nevím, co se s ní dělo předtím, prostě výzva a velká neznámá. Ostatně v regálu ležela mnoho let, možná víc než 10 aniž by na ní někdo sáhl.

Takže jsem začal zkoumat. Nejprve jsem rozebral a proměřil napájecí zdroj.

Zkontroloval jsem transformátor se symetrickým vinutím, dvoucestné usměrnění vždy dvěma diodami, po usměrnění cca -19V a +36V
Zdá se, že stabilizátor L296 funguje správně, naměřil jsem správných +5V a +12V, ale -12V jsem nenašel, bílý drát z kabelu není připojen k desce zdroje (poblíž hnědého)... je to normální?

Podle pinoutu by tam -12V být mělo. Používá se jen pro RS232, nebo i pro něco jiného? Ve schématu jsem zahlédl -5V na video konektoru, ale ten nepoužívám, jen kompozit. Funguje A500 bez -12V?

Rozebral jsem počítač. Kromě žlutého šasi a klávesnice nevypadá zdevastovaně, jen zaprášeně. Nic mu nechybí, nic není ulámané. Uvnitř všechny kondenzátory vypadají ok, nic nevyteklo, NiCd baterie tam není. Žádné viditelné známky koroze na plošném spoji. Žádné vyžhavené, nebo ohořelé místo. Žádná modifikace předchozím uživatelem, žádný upgrade.

Vytahal jsem opatrně DIL40 IO z patic a zasunul zpět pro případ, že by někde byl špatný kontakt.

Napájecí konektor na desce vypadá ok, není vykvrdlaný z desky. Zkontroloval jsem ohmetrem. Desku jsem měl komplet venku a prohlédl i zespodu.

Po zapnutí se rozsvítí LED (horní zelená) na klávesnici, ale FDD nijak nereaguje. Napájení +5V a +12V na konektoru FDD je ok, stejně tak 5V na různých 74* IO, namátkou jsem zkontroloval asi 3.

Kompozitní video se generuje (je sync), ale obraz je trvale černý s jemným náznakem svislých pruhů v černé ploše (jako to dělají jiné počítače když nemají perfektně vyhlazené napájení VRAM, nic neobvyklého).

Reaguje na stisk Caps Lock, přepíná se.

Reaguje na stisk A+A+CTRL, krátce problikne Caps Lock LED a zas zhasne. FDD ani necukne, na vložení DD diskety nereaguje. Disketu s Amiga DOS nemám, ale zkusil jsem jinou, protože očekávám, že by Amiga měla reagovat na přítomnost diskety až pak na obsah.

Očekával bych, že i zcela holá Amiga 500 zobrazí úvodní obrázek s rukou a disketou.

Na víc zatím nebyl čas, zkoumání oscilloskopem je na pořadu až někdy jindy. Stejně tak si nejsem moc jistý, co se zahřálo a jak moc, Amiga byla zapnutá jen velmi krátce (vše mi připadalo skoro studené).

Nějaký nápad, co se s tím dá dělat bez náhradních dílů k prohazování?


Přílohy:
2017-12-30 20.56.53 do fora.jpg
2017-12-30 20.56.53 do fora.jpg [ 318.74 KiB | Zobrazeno 484 krát ]
2017-12-30 19.32.55 do fora.jpg
2017-12-30 19.32.55 do fora.jpg [ 341.29 KiB | Zobrazeno 484 krát ]
2017-12-30 22.19.30 do fora.jpg
2017-12-30 22.19.30 do fora.jpg [ 355.63 KiB | Zobrazeno 484 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 31 pro 2017, 02:29 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 18:16
Příspěvky: 227
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 35 times
Been thanked: 31 times
zxcygnus píše:
Funguje A500 bez -12V?

mala by, len zvuk nebude to co by mal byt, co ta momentalne asi netrapi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 31 pro 2017, 08:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 1882
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 59 times
Been thanked: 124 times
Najet by měla i bez zapojené FDD, když odpojíš FDD ?
Nic ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 31 pro 2017, 08:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1233
Bydliště: Praha
Has thanked: 160 times
Been thanked: 217 times
Jak píše Jack_Free, pracka s disketou je tam i s odpojenou FDD. Trochu to trvá déle než se objeví.
Nicméně mám pocit, že na začátku(po zapnutí) problikne několikrát barva pozadí, ne že je stále černá.
Já bych doporučil diagnostickou rom - http://www.diagrom.com/
Není to sice žádný zázrak, ale ledasco jde otestovat, navíc to lze i přes RS232.
Mohu zapůjčit. Třeba mi konečně vyjde návštěva v Kapse ;-)

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 31 pro 2017, 12:25 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 560
Has thanked: 72 times
Been thanked: 136 times
Jack_Free píše:
Najet by měla i bez zapojené FDD, když odpojíš FDD ? Nic ?
Nic. Testoval jsem s FDD i bez.
rEVERz píše:
Jak píše Jack_Free, pracka s disketou je tam i s odpojenou FDD. Trochu to trvá déle než se objeví.
Nicméně mám pocit, že na začátku(po zapnutí) problikne několikrát barva pozadí, ne že je stále černá.
Já bych doporučil diagnostickou rom - http://www.diagrom.com/
Není to sice žádný zázrak, ale ledasco jde otestovat, navíc to lze i přes RS232.
Mohu zapůjčit. Třeba mi konečně vyjde návštěva v Kapse ;-)
Nic neproblikne. Resp. pouze se změní modré pozadí TV tuneru na černou, protože detekuje přítomnost video signálu a černá už zůstane ať dělám, co dělám.

Na DiagROM už jsem koukal, ale zatím nemám dost velkou EPROM, nejblíž jsem našel 27C1024 do DIL 40 a jestli z popisu chápu správně, potřebuju 27C4096 (256k x 16b?) Další problém je, že nemám 16b adaptér na Willem programátor (verze 3.5), takže kdybys měl někdy příležitost se stavit, ne nutně nejbližší měsíc, fakt to nespěchá, tak bych byl moc rád. Třeba mezitím dorazí i hardware, co jsem objednával a bude s čím experimentovat i u jiných počítačů.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 31 pro 2017, 13:02 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6477
Bydliště: Praha
Has thanked: 775 times
Been thanked: 755 times
Agnus. S vadným často zůstává jen černo, případně bordel na obrazovce. A protože má na starosti i FDD, tak proto necvakne. Ačkoliv ti tu někteří budou tvrdit, že to je nesmrtelný chip, já už jsem takhle měnil dva.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 31 pro 2017, 13:28 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1233
Bydliště: Praha
Has thanked: 160 times
Been thanked: 217 times
Nechci dělat chytrého, ale fakt není v tomto jednoznačná rada. Klidně to může být třeba romka.
Stejně tak bývá mnohy uvedeno, že třeba zelená je ram. Ale to taky není vždy. Na atari >=16bit
se to diagnostikuje tou jejich cartridge jedna báseň - u amigy je to naprd.
Fajn je mít možnost nacpat šváby do jiné desky a to ještě selektivně aby se vyloučila chyba patice.

@cygnus - návštěva mi jistě vyjde, snad brzy. Ozvu se.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 31 pro 2017, 16:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1133
Bydliště: Praha
Has thanked: 72 times
Been thanked: 146 times
Ne ze bych mohl jednoznacne vyloucit Agnus, ale rozhodne to neni typicka zavada a nestara se o floppy. Je to ridici obvod pro DMA a chip RAM.

Nejbeznejsi zavada jsou vadne CIA obvody 8520 (jsou nachylne i na statiku). Bohuzel to nejde nijak zmerit a dig ROM ti nejspis nepomuze, tim bych se ted nezabyval. Nejlepsi k oprave je druha funkcni A500, kde vyzkousis tvoje obvody. CIA jsou dva a muzes je prehodit, jestli se nezmeni chovani. Pak si pujcil druhou A500 i se zdrojem. Tak bych to udelal ja.

Jeste nevsiml jsi si, jestli neblika lehce kontrolka power na klavesnici? Pokud ne, asi nebezi ani CPU.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 31 pro 2017, 18:20 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1233
Bydliště: Praha
Has thanked: 160 times
Been thanked: 217 times
Pokud s Diagrom amiga naběhne lze ty CIA otestovat taky. Mám pocit, že jsem to tu dokonce tak měl.
Jinak to prohození CIA mezi sebou je taky dobrý "trik".
Ovšem k té Diagrom je nutno dodat, že ne vždy pomůže. Mám tu A1200 která projde testy a jak tam
šoupnu kickstart tak ani prd :-(

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 31 pro 2017, 18:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1133
Bydliště: Praha
Has thanked: 72 times
Been thanked: 146 times
V pripade A500 je nejlepsi mit jeste jednu na vyzkouseni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 01 led 2018, 13:15 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6477
Bydliště: Praha
Has thanked: 775 times
Been thanked: 755 times
Doda píše:
Ne ze bych mohl jednoznacne vyloucit Agnus, ale rozhodne to neni typicka zavada a nestara se o floppy.


Nevyjádřil jsem se úplně přesně, resp. trochu závádějícně. Chtěl jsem tím říct, že i Agnus může být zodpovědný za to, že fdd nic nedělá, bo je "v cestě".

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 07 led 2018, 13:49 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 560
Has thanked: 72 times
Been thanked: 136 times
Díky rEVERzovi, který si na mne našel čas a přinesl diagnostické ROMky jsme trochu pokročili.

Ukázalo se, že je vadná jedna CIA CSG 8520A, po přehození na pozici even se Amiga rozeběhla alespoň do té míry, že šla provádět diagnostika - viz první foto a později s původní ROM se i pokoušela něco načíst z diskety.

Druhou závadou a taky důvodem proč jsem možná kdysi odpojil -12V větev (myslím, že jsem zdroj už kdysi rozebraný měl, ale nezkoumal jsem ho důkladně, ta Amiga fakt ležela v regálu spoustu let netknutá) bylo to, že na -12V větvi bylo nestabilizovaných -18V. Ukázalo se, že na výstupu je docela obyčejný lineární stabilizátor 7912 (s poddimenzovaným chladičem), který jsem náhodou měl poslední i v zásobách. Vyměnil jsem, připojil zpátky bílý vodič kabelu a hotovo.

Pak jsme odzkoušeli klávesnici a RAM, obojí se zdá v pořádku.

Ještě zbývá příležitostně prověřit, jestli přežily budiče RS232 (U38) a operáky pro audio (U14). Obojí by mělo přežít +-15V, ale je pravděpodobné, že tam těch -18V bylo nějaký čas připojených než se mi Amiga dostala do ruky. Naštěstí ani jedno není nesehnatelné (minimálně bych měl mít v zásobách GD75188).

Takže teď musím sehnat CIA. Nemáte čirou náhodou někdo nějakou navíc?


Přílohy:
diagnostika_do_fora_01.jpg
diagnostika_do_fora_01.jpg [ 358.86 KiB | Zobrazeno 262 krát ]
diagnostika_do_fora_02.jpg
diagnostika_do_fora_02.jpg [ 381.36 KiB | Zobrazeno 262 krát ]
2017-12-30 21.38.22 do fora.jpg
2017-12-30 21.38.22 do fora.jpg [ 333.09 KiB | Zobrazeno 262 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 07 led 2018, 18:33 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 560
Has thanked: 72 times
Been thanked: 136 times
Tak jsem po malé rešerži a zjišťování jak moc je co dostupné, jak se pohybují ceny a tak... objednal CIA na eBay z Polska (Vintage Systems Krzysztof Cichoń), dám vědět, jak jsem pochodil.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční A500
PříspěvekNapsal: 10 led 2018, 17:07 
Offline
Prvnička

Registrován: 08 led 2017, 13:37
Příspěvky: 10
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Držím palce ☺☺☺


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz